ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Τι περιμένουμε φέτος από τη γερμανική αγορά

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Ανέ­κα­θεν η γερ­μα­νική αγορά απο­τε­λούσε για τον ελλη­νικό του­ρι­σμό τη μεγα­λύ­τερη “δεξα­μενή” αφίξεων και εσόδων. Αυτό άλλαξε την περσινή χρονιά στο ένα “σκέλος”, καθώς οι επι­σκέ­πτες από το Ηνωμένο Βασί­λειο ήταν περισ­σό­τε­ροι (σύμφωνα με τα στοι­χεία της Τρά­πε­ζας της Ελλάδος για το 2022, η ταξι­διω­τική κίνηση από τη Γερ­μα­νία παρου­σί­ασε αύξηση κατά 45% σε σχέση με το 2021 και δια­μορ­φώ­θηκε σε 4,35 εκατ. ταξι­διώ­τες, ενώ οι του­ρί­στες από το Ηνωμένο Βασί­λειο ήταν περισ­σό­τε­ροι κατά 181,9%, φτά­νο­ντας στους 4,48 εκατ.).

Όσον αφορά στις του­ρι­στι­κές εισπρά­ξεις, πέρσι τα έσοδα από τη Γερ­μα­νία αυξή­θη­καν κατά 40,6% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 3,25 δισ. ευρώ, ενώ άνοδο κατά 113,1% παρου­σί­α­σαν οι εισπρά­ξεις από το Ηνωμένο Βασί­λειο, οι οποίες δια­μορ­φώ­θη­καν στα 3,12 δισ. ευρώ.

Φέτος, η ζήτηση από τη Γερ­μα­νία κατα­γρά­φει κάμψη. Ειδι­κό­τερα, σύμφωνα με στοι­χεία του ΙΝΣΕΤΕ, για το σύνολο της θερινής περιό­δου, η πτώση στις προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες αερο­πο­ρι­κές θέσεις φτάνει το 11,7% σε σύγκριση με το 2022. Ενώ πέρσι οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέσεις από τη Γερ­μα­νία ήταν 4,7 εκα­τομ­μύ­ρια, φέτος ανέρ­χο­νται σε 4,15 εκα­τομ­μύ­ρια.

Η υστέ­ρηση στην ζήτηση έχει φανεί στις κρα­τή­σεις των ξενο­δο­χείων, όπως λένε οι πλη­ρο­φο­ρίες. Όπως σημειώ­νουν πηγές της αγοράς, το πρώτο τρίμηνο κατα­γρά­φη­καν ισχυρές τάσεις στην ζήτηση από τη γερ­μα­νική αγορά, που όμως δεν ακο­λου­θή­θηκε τον Απρίλιο και το Μάιο.

Εξηγούν επίσης πως αφενός σημα­ντικό μέρος των Γερ­μα­νών είτε επι­λέ­γουν φέτος προ­ο­ρι­σμούς κοντά στον τόπο δια­μο­νής τους, εσω­τε­ρι­κού ή εξω­τε­ρι­κού, είτε έχουν στραφεί προς την Τουρκία λόγω χαμη­λό­τε­ρων τιμών στα ταξι­διω­τικά πακέτα. Τυνησία και Αίγυ­πτος βρί­σκο­νται επίσης ψηλά στις προ­τι­μή­σεις των Γερ­μα­νών. Παρά­γο­ντες από το χώρο των ξενο­δο­χείων τονί­ζουν επίσης πως η υστέ­ρηση στη ζήτηση από την εν λόγω αγορά δεν παρα­τη­ρεί­ται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία. Σημειώ­νε­ται πως οι ξενο­δό­χοι φέτος πέτυχαν αύξηση των τιμών στα συμ­βό­λαια με τους tour operators κατά 10% κατά μέσο όρο.

Οι απώ­λειες πάντως φαί­νε­ται να αντι­σταθ­μί­ζο­νται σε κάποιο βαθμό από τις “επι­δό­σεις” της βρε­τα­νι­κής αγοράς. Οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες θέσεις από τις αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες είναι φέτος περισ­σό­τε­ρες κατά 3,4% και από τις ΗΠΑ κατά 1,4%. Σημειώ­νε­ται πως οι Αμε­ρι­κα­νοί του­ρί­στες έχουν από τις υψη­λό­τε­ρες ταξι­διω­τι­κές δαπάνες.

Για τους Γερ­μα­νούς που επι­λέ­γουν φέτος Ελλάδα για τις δια­κο­πές τους, ψηλά στις προ­τι­μή­σεις των βρί­σκο­νται η Κρήτη και η Ρόδος που φαί­νε­ται να κατα­γρά­φουν υψη­λό­τερα ποσοστά ζήτησης από τη γερ­μα­νική αγορά σε σχέση με πέρσι, αλλά και με το 2019.

Πηγή capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.