Συνεντεύξεις

Αλέξανδρος Κολιάδης: «Είναι λάθος να οπαδοποιούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση…»

«Η δημοτική αρχή έχει ακόμη μπροστά της πολλές προκλήσεις μέχρι τις εκλογές»

Την πεποίθηση ότι η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη έχει ακόμη μπροστά της πολλές προκλήσεις, μέχρι τις εκλογές του προσεχούς Οκτώβρη, εκφράζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, της ΔΕΡΜ ΑΕ και του ΠΡΟΤΟΥΡ, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης.
Ακόμη μιλάει για την εμπειρία του σε σχέση με τις πολλαπλές αρμοδιότητες που έχει και τον τρόπο διαχείρισής τους, και τους προσωπικούς του στόχους, ενώ ξεκαθαρίζει πως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν χωρούν πρακτικές ‘ποδοσφαιρικές’…
• Κύριε Κολιάδη, βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα ήθελα να ξεκινήσουμε ζητώντας από εσάς ένα σχόλιο για την πορεία της δημοτικής αρχής. Έχει παράξει έργο, κατά την άποψή σας;
Όταν αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019, πολλοί από εμάς ήταν η πρώτη φορά που ασχολούμασταν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η παράταξη του κ. Αντώνη Καμπουράκη, αποτελούνταν από στελέχη που είχαν εμπειρία, αλλά και από νέα στελέχη. Ξεκινήσαμε προσπαθώντας να θέσουμε ένα χρονοδιάγραμμα, ο καθένας για τον τομέα που είχε αναλάβει αλλά, δυστυχώς, μετά από μερικούς μήνες, ξέσπασε η πανδημία της Covid-19. Αυτό, μας πήγε πολύ πίσω. ‘Φρέναρε’ τα σχέδια και τον προγραμματισμό, για μία διετία. Αυτά τα δύο χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Συνεπώς, στρέψαμε το βλέμμα στην κρίση αλλά και στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Νομίζω ότι σε αυτό τον τομέα, τα πήγαμε πάρα πολύ καλά.
Εκεί αναδείχθηκε μια πολύ μεγάλη πρόκληση, ως προς την συνεργασία μεταξύ όλων των τοπικών φορέων μηδενός εξαιρουμένου, που έδειξαν ότι είχαν διάθεση και θέληση, που έδωσε αποτελέσματα. Θα εστιάσω ειδικά στο κομμάτι του Τουρισμού. Κι αυτό γιατί, το νησί μας είναι ‘Τουριστικο-κεντρικό’ η οικονομία του εξαρτάται από αυτό και η υγειονομική κρίση, επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα σε όλους: στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες, κ.ο.κ. Εκτιμώ ότι η Ρόδος, απέδειξε ότι κατάφερε να αντιμετωπίσει όλη αυτή την κρίση, με συνεργασία και αποτελεσματικότητα. Τελικά, η δημοτική αρχή, έπρεπε να διαχειριστεί αυτή την δύσκολη κατάσταση και τα αποτελέσματα, τα είδαμε το 2022. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι αφήσαμε πίσω πολλά πράγματα που είχαμε προγραμματίσει όπως προανέφερα και δεν τα υλοποιήσαμε. Ακόμη και τώρα, παλεύουμε για να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Συνεπώς, θα κάνω την αυτοκριτική μου (και την κριτική στην δημοτική αρχή), προς το τέλος της θητείας μας…


• Πάντως, έχετε επιφορτιστεί με πολλές αρμοδιότητες, μιας και είστε πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ, της ΔΕΡΜ ΑΕ και του ΠΡΟΤΟΥΡ –και μέχρι πρότινος, αντιδήμαρχος Λινδίων. Πώς τα συνδυάζετε όλα αυτά; Αλληλοσυμπληρώνονται, τρόπον τινά;
Θα είμαι ειλικρινής. Οι ευθύνες είναι πάρα πολλές και νομίζω πως δεν έχει σημειωθεί ξανά στο παρελθόν κάτι ανάλογο (με τόσες προεδρίες και αρμοδιότητες μαζί). Ξεκίνησα στον ΔΟΠΑΡ που είχε πιο συγκεκριμένο αντικείμενο, με τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τις Αθλητικές εγκαταστάσεις. Εκτιμώ πως τα καταφέραμε. Η ΔΕΡΜ ΑΕ είναι κάτι διαφορετικό: είναι μια εταιρεία που έχει άλλη λειτουργία. Συνεπώς έπρεπε να βρω έναν τρόπο να τα συνδυάσω όλα.
Στην αντιδημαρχία Λινδίων, πάλεψα πολύ αλλά δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω στον φόρτο εργασίας. Σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχα με τον κ. δήμαρχο, του εξομολογήθηκα ότι ήταν πολύ δύσκολο για μένα να τα βγάλω πέρα, όλα μαζί.
Υπάρχει βέβαια, μια ‘γέφυρα’ ανάμεσα στον ΔΟΠΑΡ και στην ΔΕΡΜ ΑΕ. Υπάρχουν κοινοί στόχοι και κάπου, συναντιούνται. Από την άλλη πλευρά, έχει να κάνει με τους συνεργάτες μου και το προσωπικό που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις –και τους ευχαριστώ, δημόσια για όλα.
Είναι πολύ διαφορετικά αντικείμενα, ως προς την λειτουργία και τις αρμοδιότητες, αλλά πράγματι αλληλοσυμπληρώνονται. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ στον Τουρισμό, την προβολή και διαφήμιση της Ρόδου, ο ΔΟΠΑΡ στον Πολιτισμό – Αθλητισμό και φυσικά η ΔΕΡΜ ΑΕ ως επιχείρηση που πρέπει να φέρνει έσοδα στον δήμο.
• Το γεγονός πως παρακολουθούμε τις προσπάθειες να συγκροτηθούν αντίπαλες παρατάξεις που θα τεθούν απέναντι στον κ. Αντώνη Καμπουράκη, πώς το σχολιάζετε;
Κατά την προσωπική μου άποψη, αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο καθένας αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα. Θεωρώ ότι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θέλουν το καλύτερο για το νησί μας. Γι’ αυτό δεν πιστεύω ότι κάποιος αποφασίζει να κατέβει έχοντας άλλους στόχους. Οι δικές μας οι απόψεις, μπορεί να διαφέρουν από τους αντιπάλους μας, αλλά είναι θεμιτό. Δεν ξέρω ακόμη ποιος είναι ο ‘αντίπαλός’ μας. Προσωπικά, θεωρώ ότι ο δικός μου αντίπαλος, είναι ο εαυτός μου, ως προς την επίτευξη και υλοποίηση των στόχων που έχω θέσει.
Αυτό που λείπει πάντως, είναι μια καλή αντιπολίτευση. Αυτό, θα με κάνει πιο δυνατό, θα με κάνει να παλέψω περισσότερο. Χρειάζομαι κάποιον να κάνει παραγωγική κριτική, στη λογική, να μου προτείνει κάτι καλύτερο. Όχι όμως στην λογική της κριτικής για να υποβαθμίσεις την προσπάθεια του άλλου. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι… είμαστε περαστικοί από εδώ! Ήρθαμε για να προσφέρουμε. Αύριο θα φύγουμε, θα έρθει κάποιος άλλος. Δεν υπάρχει μια μόνιμη καρέκλα για κανέναν.
Έχουν περάσει πολύ αξιόλογοι άνθρωποι στο παρελθόν από τον Δήμο Ρόδου και από τις θέσεις που κατέχω εγώ, τώρα, και δεν σας κρύβω ότι πολλές φορές μελετάω τα πεπραγμένα. Υπάρχει μια κριτική προς τη δημοτική αρχή –και αυτό είναι θεμιτό. Θα έλεγα ότι είναι και απαραίτητο να υπάρχουν κι άλλες παρατάξεις, να ακούγονται κι άλλες φωνές, να εκφράζεται άλλος τρόπος σκέψης και άλλες προτάσεις ή σχέδια. Πρέπει να εκφράζουμε όλη την κοινωνία. Δεν γίνεται το σύνολο της κοινωνίας να ταυτίζεται με τον τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς –είναι παράλογο άλλωστε να ζητάμε κάτι τέτοιο.
Προσωπικά, θα ήθελα να πω και κάτι άλλο. Να έρθουν νέοι άνθρωποι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με φρέσκιες ιδέες, με όρεξη να προσφέρουν στην κοινωνία. Οτιδήποτε καινούργιο, καινοτόμο, με τεκμηριωμένες απόψεις και σχέδιο, είναι καλοδεχούμενο. Όχι να πάμε πάλι σε επιλογές που γνωρίζουμε για να υπηρετήσουμε ξανά το ‘πελατειακό καθεστώς’ (αν και δεν μου αρέσει καθόλου αυτός ο όρος…).


• Πάντως, είναι δύσκολο να συγκροτηθεί μια παράταξη σε αυτές τις εκλογές ενώ πολλοί συμπολίτες μας, αν και ενδιαφέρονται, κάνουν πίσω. Πού το αποδίδετε αυτό;
Κοιτάξτε, σε αυτό όλοι έχουμε ευθύνες. Και πολύ μεγάλες μάλιστα. Δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί υπό την λογική ότι είμαστε 30 – 40 άνθρωποι που είμαστε εδώ, ενδιαφερόμαστε και πηγαίνουμε σε μια ή σε άλλη παράταξη. Με αυτό τον τρόπο ‘οπαδοποιούμε’ την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή αλλιώς, την ‘ποδοσφαιροποιούμε’ και είναι λάθος. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει ένα λάθος αποτέλεσμα, και τώρα και στο μέλλον. Θα έλεγα σε όσους διστάζουν, να το τολμήσουν και να συμμετέχουν.
• Ποιος είναι ο προσωπικός στόχος του Αλέξανδρου Κολιάδη;
Ο προσωπικός μου στόχος είναι να υλοποιήσω, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αυτά που έχω αναλάβει. Δεν έχω καθόλου χρόνο να σκεφτώ τις εκλογές αυτή την στιγμή. Θεωρώ ότι είναι ακόμη πολύ μακριά! Αυτό που θέλω είναι στους επόμενους έξι μήνες, να δημιουργήσουμε και να παράγουμε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα.
Αυτή την περίοδο η προσοχή μου είναι στο πρόγραμμα του ΔΟΠΑΡ και της ΔΕΡΜ ΑΕ με την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Είναι τόσο πολλά τα μέτωπα που έχουμε ανοίξει και προσπαθούμε να υλοποιήσουμε τα περισσότερα. Προσωπικά, μου στερήθηκαν δύο χρόνια όπου ήθελα να κάνω πράγματα και να υλοποιήσω στόχους, αλλά δεν μπόρεσα. Γι αυτό δεν θέλω να χάσω τον στόχο μου –όπως και η δημοτική παράταξη του Αντώνη Καμπουράκη.
Υπάρχει ένας δήμαρχος. Υπάρχει μια πολύ δυνατή δημοτική αρχή και θα συζητήσουμε για όλα, 2-3 μήνες πριν τις εκλογές.
Άλλωστε ο κόσμος περιμένει πολλά από εμάς γι’ αυτή την σεζόν.
Και ο κόσμος –τελικά- θα κρίνει!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου