ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέσω MyHealth και gov.gr οι ιατρικές εξετάσεις και βεβαιώσεις νοσηλείας

news room 3 λεπτά ανάγνωση
MyHealth app

Πρό­σβαση σε νέες ψηφια­κές υπη­ρε­σίες υγείας έχουν από σήμερα οι χρήστες του gov.gr και της εφαρ­μο­γής MyHealth, καθώς από την Τρίτη ξεκί­νησε η ψηφιακή έκδοση ιατρι­κών εξε­τά­σεων και βεβαιώ­σεων νοση­λείας. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα και οι πολίτες απο­κτούν για πρώτη φορά ψηφιακό φάκελο και ιστο­ρικό ασθε­νούς, μειώ­νο­ντας δρα­στικά τη γρα­φειο­κρα­τία, τις περιτ­τές επι­σκέ­ψεις και τα ογκώδη έγχαρτα νοσο­κο­μειακά αρχεία.

Οι νέες υπη­ρε­σίες παρου­σιά­στη­καν στον Πρω­θυ­πουργό Κυριάκο Μητσο­τάκη από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον Υπουργό Επι­κρα­τείας και Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης Κυριάκο Πιερ­ρα­κάκη σε σύσκεψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρου­σία του Υπουρ­γού Επι­κρα­τείας Άκη Σκέρ­τσου.

Ειδι­κό­τερα, οι πολίτες μπορούν πλέον να εκδί­δουν ψηφιακά τις ιατρι­κές εξε­τά­σεις και τις βεβαιώ­σεις νοση­λείας που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους. Τα ψηφιακά αντί­γραφα περιέ­χουν όλες τις πλη­ρο­φο­ρίες των αντί­στοι­χων έγχαρ­των εγγρά­φων (αριθμό και ημε­ρο­μη­νία έκδοσης, γιατρός που συνέ­ταξε το έγγραφο, αριθμός παραγ­γε­λίας/παρα­στα­τι­κού καθώς και όλο το περιε­χό­μενό τους) και έχουν την ίδια ισχύ.

Μέσω των δύο νέων υπη­ρε­σιών αυτή τη στιγμή εκδί­δο­νται ψηφιακά:

• οι βεβαιώ­σεις νοση­λείας ή επί­σκε­ψης σε εξω­τε­ρικά ιατρεία από 55 μονάδες υγείας σε όλη την επι­κρά­τεια και

• τα απο­τε­λέ­σματα εξε­τά­σεων από 59 μονάδες υγείας σε όλη την επι­κρά­τεια. Η δυνα­τό­τητα αφορά σε 431 τύπους εξε­τά­σεων (αιμα­το­λο­γι­κές, μικρο­βιο­λο­γι­κές, ανο­σο­λο­γι­κές, κ.α.), που αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 90% του ημε­ρή­σιου όγκου όλων των εξε­τά­σεων, πλην των απει­κο­νι­στι­κών.

Οι παρα­πάνω λει­τουρ­γίες είναι δια­θέ­σι­μες και για τα προ­στα­τευό­μενα μέλη κάθε προ­σώ­που. Αυτή τη στιγμή το ιστο­ρικό εκτεί­νε­ται σε εξε­τά­σεις και νοση­λείες που έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις ανωτέρω μονάδες υγείας από 1η Σεπτεμ­βρίου 2022 και εντεύ­θεν. Το αμέσως επόμενο διά­στημα πρό­κει­ται να προ­στε­θούν δεδο­μένα από όλες τις δημό­σιες και ιδιω­τι­κές δομές υγείας της χώρας, καθώς και προ­γε­νέ­στερο ιστο­ρικό.

Με τον τρόπο αυτό, το MyHealth app κάνει ένα ακόμα βήμα προς τη μετε­ξέ­λιξή του στον πλήρη ψηφιακό φάκελο ασθε­νούς, καθώς εκτός από τις νέες υπη­ρε­σίες η εφαρ­μογή ήδη παρέχει πρό­σβαση σε: ιατρι­κές συντα­γές, παρα­πεμ­πτικά, βεβαιώ­σεις και ραντε­βού πρω­το­βάθ­μιας περί­θαλ­ψης. Προ­σε­χώς στην εφαρ­μογή θα προ­στε­θούν τα απο­τε­λέ­σματα απει­κο­νι­στι­κών εξε­τά­σεων και η δυνα­τό­τητα προ­βο­λής του ιατρι­κού ιστο­ρι­κού από τον προ­σω­πικό ιατρό και εκά­στοτε θερά­πο­ντα ιατρό με τη συγκα­τά­θεση του ασθε­νούς.

Η ψηφιακή προβολή και έκδοση των ιατρι­κών εξε­τά­σεων και των βεβαιώ­σεων νοση­λείας γίνεται από τις αντί­στοι­χες καρ­τέ­λες της εφαρ­μο­γής MyHealth. Η εφαρ­μογή είναι ιδιαί­τερα απλή και δια­τί­θε­ται ήδη για κινητά με λογι­σμικό iOS και Android. Μονα­δική προ­ϋ­πό­θεση για τη χρήση της είναι η εγγραφή στην άυλη συντα­γο­γρά­φηση (ehealth.gov.gr). Αντί­στοιχα, ο πολίτης μπορεί να εκδώσει τα παρα­πάνω έγγραφα και μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Υγεία και πρόνοια» και την υπο­ε­νό­τητα «Φάκελος υγείας» ή απευ­θείας στο myhealth.gov.gr.

Για την ασφαλή πρό­σβαση στις νέες υπη­ρε­σίες τόσο μέσω του MyHealth app, όσο και μέσω του gov.gr, η ταυ­το­ποί­ηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδι­κούς στο Taxisnet και κατόπιν με την κατα­χώ­ριση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος απο­στέλ­λε­ται σε αριθμό κινητού τηλε­φώ­νου που ο πολίτης έχει επι­βε­βαιώ­σει στο Εθνικό Μητρώο Επι­κοι­νω­νίας (ΕΜΕπ – notify.gov.gr).

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το MyHealth τέθηκε σε λει­τουρ­γία τον Αύγου­στο του 2021. Υλο­ποι­ή­θηκε από την Ηλε­κτρο­νική Δια­κυ­βέρ­νηση Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), επο­πτευό­μενο φορέα του Υπουρ­γείου Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης. Για τη δημιουρ­γία του MyHealth η ΗΔΙΚΑ βρα­βεύ­τηκε από τον Παγκό­σμιο Σύν­δε­σμο Υπη­ρε­σιών Και­νο­το­μίας και Τεχνο­λο­γίας WITSA το 1ο βραβείο στην κατη­γο­ρία «Και­νο­τό­μες Λύσεις για την Υγεία» (Innovative Health Solutions) για τον Δημόσιο Τομέα.

Στη σύσκεψη συμ­με­τεί­χαν η Ανα­πλη­ρώ­τρια Υπουρ­γός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Υφυ­πουρ­γός Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυ­πουρ­γός Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης Θοδωρής Λιβά­νιος, ο Γενικός Γραμ­μα­τέας Υπη­ρε­σιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιό­που­λος, ο Γενικός Γραμ­μα­τέας Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγείας Μάριος Θεμι­στο­κλέ­ους και η Διευ­θύ­νουσα Σύμ­βου­λος της Ηλε­κτρο­νι­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) Νίκη Τσούμα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.