ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διπλασιάστηκε η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων στην Ελλάδα, τετραπλασιάστηκαν τα αντικαταθλιπτικά!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Φαρμακείο

Τα ψυχο­φάρ­μακα ανα­δει­κνύ­ο­νται σε μεγά­λους πρω­τα­γω­νι­στές της φαρ­μα­κευ­τι­κής κατα­νά­λω­σης στην Ελλάδα την τελευ­ταία εξαετία, ακόμη και σε ανη­λί­κους. Ψυχο­τρόπα και ψυχο­α­να­λη­πτικά (αντι­κα­τα­θλι­πτικά) σκευά­σματα κατα­λαμ­βά­νουν σημα­ντικό χώρο στη συντα­γο­γρά­φηση, με τη δαπάνη να ανέρ­χε­ται κατά μέσο όρο ετησίως στα 488 εκατ. ευρώ.

Στην ηλι­κιακή ομάδα 15-29 χρόνων η συντα­γο­γρά­φηση ψυχο­τρό­πων φαρ­μά­κων από το 2015 ως το 2021 έχει υπερ­δι­πλα­σια­στεί και των αντι­κα­τα­θλι­πτι­κών έχει υπερ­τε­τρα­πλα­σια­στεί.

Πλέον 1 στα 6 φάρμακα που λαμ­βά­νουν άτομα ηλικίας 45- 59 χρόνων ανήκει στη θερα­πευ­τική ομάδα των ψυχο­τρό­πων (πρό­κει­ται για ηρε­μι­στικά, αγχο­λυ­τικά, υπνω­τικά κα.). Μάλιστα, τα ψυχο­τρόπα κατα­λαμ­βά­νουν τη 2η θέση από πλευράς ποσό­τη­τας (όγκου) φαρ­μά­κων που έχουν συντα­γο­γρα­φη­θεί το 2021 για την ίδια ηλι­κιακή ομάδα, με τα υπο­λι­πι­δαι­μικά φάρμακα για τον έλεγχο της χολη­στε­ρό­λης να κερ­δί­ζουν οριακά την 1η θέση.

Αλλά και στην αμέσως νεότερη ηλι­κιακή ομάδα, εκείνη των ατόμων ηλικίας 30- 44 χρόνων, μέσα στο 2021 συντα­γο­γρα­φή­θη­καν και δια­τέ­θη­καν 16,2 εκα­τομ­μύ­ρια συσκευα­σίες φαρ­μά­κων για διά­φο­ρες ψυχικές ασθέ­νειες και δια­τα­ρα­χές έναντι 8 εκα­τομ­μυ­ρίων συσκευα­σιών που είχαν δοθεί το 2015. Ειδι­κό­τερα, στην πιο ακμαία και παρα­γω­γική ηλι­κιακή ομάδα, μέσα στην εξαετία 2015-2021, η κατα­νά­λωση ψυχο­τρό­πων φαρ­μά­κων διπλα­σιά­στηκε (από 6,2 εκατ. κουτιά το 2015 συντα­γο­γρα­φή­θη­καν 12 εκατ. το 2021) και των ψυχο­α­να­λη­πτι­κών σχεδόν τρι­πλα­σιά­στηκε (από 1,8 εκατ. συσκευα­σίες το 2015 χορη­γή­θη­καν 4,2 το 2021).

Τα στοι­χεία προ­κύ­πτουν από τη μελέτη με θέμα «Χαρα­κτη­ρι­στικά της ελλη­νι­κής εξω­νο­σο­κο­μεια­κής συντα­γο­γρά­φη­σης 2015-2021» που εκπό­νη­σαν ο καθη­γη­τής Οικο­νο­μι­κών της Υγείας στο Δημο­κρί­τειο Πανε­πι­στή­μιο Θράκης, Νίκος Πολύζος και ο λέκτο­ρας στο Πανε­πι­στή­μιο Πελο­πον­νή­σου, PhD ΔΠΘ, Γιώργος Μαυ­ρι­δό­γλου, και παρου­σιά­στηκε την περα­σμένη εβδο­μάδα στο συνέ­δριο ασθενών της χώρας.

Πρό­κει­ται ουσια­στικά για μια «ακτι­νο­γρα­φία» της συντα­γο­γρά­φη­σης φαρ­μά­κων, το απο­τέ­λε­σμα της οποίας καθο­ρί­ζε­ται κατά τους συντά­κτες της μελέτης, από τρεις παρά­γο­ντες: ηλικία, φύλο και νόσος, όπως και η ιατρική της δια­χεί­ριση. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η ανά­γνωση της «ακτι­νο­γρα­φίας» από τους ειδι­κούς και να γίνουν στο­χευ­μέ­νες προ­λη­πτι­κές παρεμ­βά­σεις σε ασθέ­νειες που χτυπούν συνα­γερμό μέσω της συντα­γο­γρά­φη­σης, όπως οι ψυχικές ασθέ­νειες.

Η ποσό­τητα των φαρ­μά­κων παρου­σιά­ζει συνεχή αύξηση από το 2015 έως και το 2021. Ο μέσος ρυθμός αύξησης της περιό­δου είναι στο 3,1%, ενώ η αύξηση το 2021 σε σχέση με το 2015 είναι της τάξης του 20,8%, λόγω και της παν­δη­μίας COVID-19. Η φαρ­μα­κευ­τική δαπάνη παρου­σιά­ζει σημα­ντική αύξηση, μεγα­λύ­τερη της αύξησης της ποσό­τη­τας: ανήλθε στα 4,6 δις το 2021, κατα­γρά­φο­ντας αύξηση της τάξης του 31,9% σε σχέση με το 2015.

Η μέση ανά κάτοικο δαπάνη και ποσό­τητα φαρ­μά­κων ακο­λού­θησε την ίδια πορεία. Από 324,77 ευρώ που ήταν η δαπάνη το 2015 έφτασε τα 435,9 ευρώ το 2021, και από περίπου 18,5 συσκευα­σίες φαρ­μά­κων το 2015 η μέση κατα­νά­λωση ανά κάτοικο το 2021 ήταν 23 κουτιά φαρ­μά­κων. Τρεις περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες, Αττική, Θεσ­σα­λο­νίκη και Αχαϊα, καλύ­πτουν άνω του 50% της συνο­λι­κής ετήσιας συντα­γο­γρά­φη­σης.

Πηγή protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.