ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πήγαν «περίπατο» οι αποφάσεις για νέα επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης – Πτώση τιμών στις πόλεις και αυξήσεις στην επαρχία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΥΣΙΜΑ

Το μέτρο δεν προ­βλέ­πε­ται να ισχύσει από την 1η Νοεμ­βρίου

Προς αναβολή οδεύουν οι απο­φά­σεις για την επι­δό­τηση στο πετρέ­λαιο κίνησης. Σύμφωνα με την πρω­θυ­πουρ­γική εξαγ­γε­λία πριν δύο εβδο­μά­δες, η επα­να­φορά της επι­δό­τη­σης «εξε­τά­ζε­ται», επειδή η τιμή του ντίζελ είχε πλη­σιά­σει πανελ­λα­δικά (ή και ξεπε­ρά­σει σε αρκετές περιο­χές) τα 2,20 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών τηρούν στάση ανα­μο­νής, παρα­κο­λου­θούν το «ασανσέρ» των διεθνών αγορών Ενέρ­γειας και ευελ­πι­στούν οι τιμές των καυ­σί­μων να υπο­χω­ρή­σουν και άλλο.

Για τους λόγους αυτούς το μέτρο δεν προ­βλέ­πε­ται να ισχύσει από την 1η Νοεμ­βρίου. Θα επα­νε­ξε­τα­στεί προς τα μέσα του μηνός πιθα­νό­τατα, καθώς εκτι­μούν ότι όσο υπο­χω­ρούν οι τιμές, τόσο μειώ­νε­ται η ανάγκη επι­δό­τη­σης.

Κυρίως όμως, στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών φοβού­νται μη χαλάσει η δημο­σιο­νο­μική εικόνα της χώρας για το 2022, τις τελευ­ταίες 50 μέρες πριν τη λήξη του έτους. «Αν είναι να χαλάσει, ας χαλάσει λίγο στις αρχές του 2023 γιατί μετά μπορεί η ζημιά να μαζευ­τεί» λένε έμπειρα στελέχη του υπουρ­γείου.

Αντι­θέ­τως το «ταμείο» του 2022, θα απο­τε­λέ­σει τη βάση όλων των συγκρί­σεων, αξιο­λο­γή­σεων και απο­φά­σεων στο άμεσο μέλλον, που θα σημα­δέ­ψουν και θα καθο­ρί­σουν τη νέα χρονιά –και όχι μόνο: από τυχόν πιέσεις για λιτό­τητα αντί παροχές και μέτρα στή­ρι­ξης μέσα στο 2023 (αν το απαι­τή­σει η κρίση), μέχρι τον νέο «εθνικό στόχο» που είναι η ανα­βάθ­μιση της ελλη­νι­κής οικο­νο­μίας, η κατά­κτηση της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δος και της πλήρους «κανο­νι­κό­τη­τας» ως τα μέσα της χρονιάς.

Οι τιμές του τρι­η­μέ­ρου

Σε σχέση με δύο εβδο­μά­δες πριν, παρα­τη­ρεί­ται όντως πτώση τιμών των καυ­σί­μων πανελ­λα­δικά. Αισθητή πτώση όμως μόνο παρα­τη­ρεί­ται σε αστικά κέντρα, όπου γίνο­νται μεγα­λύ­τε­ρες κατα­να­λώ­σεις και οι τιμές διυ­λι­στη­ρίου περνούν πιο άμεσα στους πελάτες.

Στις βεν­ζί­νες οι αλλαγές είναι μικρές, αλλά αμό­λυ­βδη κάτω από 2 ευρώ δεν θα βρει κανείς αλλού ακόμα, παρά μόνο σε Αθήνα και Θεσ­σα­λο­νίκη. Στο ντίζελ όμως κατα­γρά­φε­ται αλλού πτώση 3 λεπτά, αλλού όμως άνοδος –έως και …12 λεπτά το λίτρο, εν συγκρί­σει με δύο βδο­μά­δες πριν.

Στην Αττική για παρά­δειγμα, στις 14 Οκτω­βρίου το πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης έκανε πρε­μιέρα στην Αττική 1,386 ευρώ , ενώ ο μέσος όρος τιμής της αμό­λυ­βδης ήταν 2,006 ευρώ και 2,119 του ντίζελ. Χτες (μετρή­σεις 26/10) το πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης είχε χάσει 2,4 λεπτά (1,362 ευρώ ανά λίτρο), το ντίζελ 2,8 λεπτά (στο 2,091) ενώ η αμό­λυ­βδη είχε μικρό­τερη μείωση (στα 1,993 ευρώ ή -1,3 λεπτά).

Ενώ πέφτουν οι τιμές στις πόλεις (τώρα που αυτές αδειά­ζουν λόγω του τρι­η­μέ­ρου) ανε­βαί­νουν στην περι­φέ­ρεια. Ειδικά όσοι εκδρά­μουν σε περιο­χές όπου ο ανε­φο­δια­σμός γίνεται δυσκο­λό­τερα και με πιο αργούς ρυθμούς, θα συνα­ντή­σουν πολύ πιο υψηλές τιμές, καθώς μετα­φέ­ρουν και ενσω­μα­τώ­νουν την προ δεκα­πεν­θη­μέ­ρου αυξή­σεις τιμών.

Για παρά­δειγμα, αν κινηθεί κανείς προς Ήπειρο (Ζαγο­ρο­χώ­ρια κλπ) θα βρει την τιμή ντίζελ στον νομό Ιωαν­νί­νων αμε­τά­βλητη όσο είχε πριν και από μισό μήνα (2,136 ευρώ).

Αντι­θέ­τως προς Καλά­βρυτα (Αχαΐα) το ντίζελ αυξά­νε­ται ακόμα (από 2,121 σε 2,137 ευρώ), προς Μάνη (Λακωνία) αυξά­νε­ται από τα 2,128 στα 2,151 ευρώ. Στον νομό Καρ­δί­τσας (προς λίμνη Πλα­στήρα κ.λπ) η μέση τιμή ντίζελ έχει φτάσει στα 2,134 ευρώ (από 2,125 πριν μισό μήνα), στην γεμάτη του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς Αρκαδία από 2,121 έφτασε στα 2,140 ευρώ, ενώ στα Γρεβενά από 2,120 στα 2,166 ευρώ.

Οι πιο μεγάλες αυξή­σεις όμως φαί­νο­νται τώρα στα νησιά. Και ιδίως στη Λέσβο (από 2,046 στα 2,162 ευρώ ή +12 λεπτά το λίτρο και παρά τον μειω­μένο ΦΠΑ), στην Κεφα­λο­νιά (από 2,122 στα 2,213 ευρώ ή +11 λεπτά το λίτρο), στις Κυκλά­δες από 2,283 στα 2,333 ευρώ, και στα Δωδε­κά­νησα από 2,191 στα 2,231 .

Πηγή newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.