ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χάρτης Μπαχτσελί: Σιγή ιχθύος από την τουρκική κυβέρνηση στο ερώτημα του Κυρ. Μητσοτάκη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
χάρτης

Ο πρό­ε­δρος του Κόμ­μα­τος Εθνι­κι­στι­κής Δρά­σης (MHP) Ντε­βλέτ Μπα­χτσε­λί κατά τη διάρ­κεια της επί­σκε­ψής του στα γρα­φεία των Γκρί­ζων Λύκων, που είναι το πα­ρα­κλά­δι του κόμ­μα­τός του, φω­το­γρα­φή­θη­κε με χάρτη που απει­κο­νί­ζει πολλά νησιά του Αι­γαί­ου αλλά και την Κρήτη ως «τουρ­κι­κά εδάφη». Η φω­το­γρα­φία δη­μο­σιεύ­τη­κε από τον πρό­ε­δρο των Γκρί­ζων Λύκων, Αχμέτ Γιγίτ Γιλ­ντι­ρίμ. Η ρη­το­ρι­κή των Γκρί­ζων Λύκων είναι γνω­στή εδώ και δε­κα­ε­τί­ες. Ωστό­σο, ο κ. Μπα­χτσε­λί είναι κυ­βερ­νη­τι­κός εταί­ρος και η εκ μέ­ρους του επι­κρό­τη­ση του χάρτη, που διεκ­δι­κεί σχε­δόν τη μισή Ελ­λά­δα, προ­κά­λε­σε εντύ­πω­ση.

Ο χάρ­της έχει τίτλο «Ο εθνι­κός όρκος μας στις θά­λασ­σες». Ολες οι πε­ριο­χές που έχουν κόκ­κι­νο χρώμα ανα­φέ­ρο­νται ως «τουρ­κι­κά εδάφη», ανά­με­σα σε αυτά η Σα­μο­θρά­κη, η Λέ­σβος, η Χίος, η Σάμος, η Ρόδος, που η Αγκυ­ρα ζητεί την απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σή τους, αλλά και η Κρήτη. Με σκού­ρο μπλε χρώμα προ­βάλ­λο­νται οι φε­ρό­με­νες ως «τουρ­κι­κές θα­λάσ­σιες πε­ριο­χές ευ­θύ­νης», που στο με­γα­λύ­τε­ρο μέρος τους ταυ­τί­ζο­νται με την τουρ­κι­κή θε­ω­ρία της «Γα­λά­ζιας Πα­τρί­δας», απλώς εδώ εντάσ­σο­νται και οι πε­ριο­χές γύρω από την Κρήτη.

Μέχρι στιγ­μής η τουρ­κι­κή κυ­βέρ­νη­ση δεν έχει απα­ντή­σει στο ερώ­τη­μα του Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη προς τον κ. Ερ­ντο­γάν, που ζή­τη­σε από τον Τούρ­κο πρό­ε­δρο να πάρει θέση για το συ­γκε­κρι­μέ­νο θέμα και τις θέ­σεις του κυ­βερ­νη­τι­κού του εταί­ρου. Οπως δεν είχε πάρει θέση και σε ομι­λί­ες του κ. Μπα­χτσε­λί, ο οποί­ος στις 7 Ιου­νί­ου είχε δη­λώ­σει ότι «η καρ­διά και η όψη των Δω­δε­κα­νή­σων είναι στραμ­μέ­να προς την Τουρ­κία».

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε υπάρ­ξει απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα που απηύ­θυ­νε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Στις 31 Μαΐου, σε ομι­λία του ο πρό­ε­δρος του MΗP είχε ανα­φέ­ρει πως «το θέμα των Δω­δε­κα­νή­σων είναι μια πληγή που ακόμη δεν έχει κλεί­σει. Τα Δω­δε­κά­νη­σα κα­τα­πα­τή­θη­καν άδικα και με διά­φο­ρα κόλπα σε βάρος της Τουρ­κί­ας. Η κλεμ­μέ­νη πε­ριου­σία πρέ­πει να επι­στρα­φεί στον ιδιο­κτή­τη της. Είτε με θέ­λη­ση είτε με το ζόρι». Την ίδια ακρι­βώς ημέρα ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας, Με­βλούτ Τσα­βού­σο­γλου, σε συ­νέ­ντευ­ξή του είχε ανα­φέ­ρει πως σε πε­ρί­πτω­ση που η Ελ­λά­δα δεν απο­στρα­τιω­τι­κο­ποι­ή­σει τα νησιά, τότε η Αγκυ­ρα θα αμ­φι­σβη­τή­σει την κυ­ριαρ­χία τους.

Τέλος, ο υπουρ­γός Αμυ­νας της Τουρ­κί­ας Χου­λου­σί Ακάρ, σε συ­νέ­ντευ­ξή του στο τη­λε­ο­πτι­κό δί­κτυο Haber Global επι­χεί­ρη­σε να επι­τε­θεί στην Ελ­λά­δα δη­λώ­νο­ντας: «Δεν αστειευό­μα­στε. Μην επι­χει­ρεί­τε κά­ποια πε­ρι­πέ­τεια ως κα­κο­μα­θη­μέ­νοι». Ο κ. Ακάρ μί­λη­σε για συ­νεκ­με­τάλ­λευ­ση στο Αι­γαίο, όμως με τους όρους της Τουρ­κί­ας. «Aπό τον πλού­το του Αι­γαί­ου με δί­καιο τρόπο να επω­φε­λη­θούν οι πο­λί­τες μας, οι χώρες μας. Ομως, σε πε­ρί­πτω­ση που δεν συμ­βεί αυτό, εί­μα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι, ικα­νοί για να υπε­ρα­σπι­στού­με τα δι­καιώ­μα­τα και τα συμ­φέ­ρο­ντά μας. Aυτό να το ξέ­ρουν όλοι», δή­λω­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά.

Σε ερώ­τη­ση για έρευ­νες και γε­ω­τρή­σεις στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο, ο υπουρ­γός Αμυ­νας της Τουρ­κί­ας άφησε ανοι­χτό το εν­δε­χό­με­νο αυτό, καθώς τό­νι­σε πως «όταν έρθει η σειρά και η ώρα της Με­σο­γεί­ου, το αρ­μό­διο υπουρ­γείο θα πάει και θα κάνει τις σχε­τι­κές ερ­γα­σί­ες εκεί».

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.