ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσωρινά κρατούμενοι οι Τούρκοι δουλέμποροι

Δαμιανός Αθανασίου 3 λεπτά ανάγνωση
Λαθρομετανάστες 5

Προ­σω­ρινά κρα­τού­με­νοι κρί­θη­καν χθες, μετά την απο­λο­γία τους, με ομόφωνη απόφαση Ανα­κριτή και Εισαγ­γε­λέα, οι Τούρκοι δου­λέ­μπο­ροι Y. C. του H. 39 ετών και Z. Μ. του C. 43 ετών.

Οι ανωτέρω μετέ­φε­ραν παρά­νομα, ανα­το­λικά της νήσου Σύμης, 26 Σύρους μετα­νά­στες την 14η Ιουνίου 2014 και ώρα 02:30.

Ειδι­κό­τερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Ιουνίου 2014, Έλληνας σύν­δε­σμος, ο οποίος επι­χει­ρεί με σκάφος της λετ­το­νι­κής ακτο­φυ­λα­κής στο πλαίσιο του σχεδίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2014», εντό­πισε το σκάφος «DERIN SU 2» με σημαία Τουρ­κίας να πλέει πλησίον των ακτών της Σύμης, με κατεύ­θυνση τον κόλπο «Μαρα­θού­ντα».

Από το σκάφος της λετ­το­νι­κής ακτο­φυ­λα­κής επι­χει­ρή­θηκε η προ­σέγ­γιση του ύποπτου σκάφους για τη διε­νέρ­γεια νομό­τυ­που ελέγχου.

Μόλις ο πρώτος, ο οποίος ήταν και κυβερ­νή­της του ύποπτου σκάφους, αντι­λή­φθηκε την ύπαρξη του σκάφους της λετ­το­νι­κής ακτο­φυ­λα­κής, ανέ­στρεψε την πορεία του και επι­χεί­ρησε να δια­φύ­γει, ανε­πι­τυ­χώς, προς τα τουρ­κικά χωρικά ύδατα. Κατά τη διάρ­κεια του ελέγχου και αφού πρώτα το ύποπτο σκάφος ακι­νη­το­ποι­ή­θηκε, ο πρώτος δεν μπο­ρούσε να εξη­γή­σει το λόγο των κινή­σεων του, ενώ υπέπεσε σε αντι­φά­σεις σχετικά με τον αριθμό και την εθνι­κό­τητα των επι­βα­τών, με απο­τέ­λε­σμα να δια­τα­χθεί να εισέλ­θει στο λιμένα Σύμης για τη διε­νέρ­γεια ενδε­λε­χούς ελέγχου, όπου και δια­πι­στώ­θηκε ότι εντός του σκάφους υπήρχαν 26 παρά­νο­μοι μετα­νά­στες συρια­κής υπη­κο­ό­τη­τας. Κατόπιν επι­στα­μέ­νης έρευνας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Ιουνίου 2014, εντο­πί­στηκε να κινεί­ται ύποπτα στο λιμένα Σύμης και πλησίον των τούρ­κι­κων επαγ­γελ­μα­τι­κών πλοίων ανα­ψυ­χής, ο δεύ­τε­ρος.

Οδη­γή­θηκε εντός του λιμε­νι­κού κατα­στή­μα­τος και δεν μπο­ρούσε να αιτιο­λο­γή­σει το λόγο παρου­σίας του στη Σύμη, ενώ υπέπεσε σε αντι­φά­σεις και τελικά ανα­γνω­ρί­στηκε από τους παρά­νο­μους μετα­νά­στες, ως ο δεύ­τε­ρος δια­κι­νη­τής.

Ο δεύ­τε­ρος απέφυγε αρχικά τη σύλληψή του, καθώς κατά­φερε, κατά τη διάρ­κεια μετά­βα­σης του σκάφους από την θαλάσ­σια περιοχή που ακι­νη­το­ποι­ή­θηκε στο λιμένα Σύμης, να δια­φύ­γει, πέφτο­ντας στην θάλασσα και να κολυ­μπή­σει μέχρι την ακτή, χωρίς να γίνει αντι­λη­πτός από το πλήρωμα του σκάφους της λετ­το­νι­κής ακτο­φυ­λα­κής.

-Προσωρινά κρα­τού­με­νος κρίθηκε και ο Τούρκος U. O. του O. 38 ετών ενώ ελεύ­θε­ρος με τους περιο­ρι­στι­κούς όρους της απα­γό­ρευ­σης εξόδου του από τη χώρα και της εμφά­νι­σής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυ­νο­μικό τμήμα του τόπου κατοι­κίας του ο Σουηδός O. N. Η. του B. 62 ετών.

Οι ανωτέρω κατη­γο­ρού­νται για παρά­νομη μετα­φορά και δια­κί­νηση στην χώρα δέκα Σύρων την 16η Ιουνίου 2014 και περί ώραν 20:00 στην θαλάσ­σια περιοχή ανα­το­λικά της νήσου Σύμης.

Το από­γευμα της 16ης Ιουνίου 2014 σκάφος του Λιμε­νι­κού το οποίο περι­πο­λούσε στην θαλάσ­σια περιοχή της Σύμης στο πλαίσιο του σχεδίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2014», εντό­πισε το Ι/Φ σκάφος «MYWAYS» με σημαία Τουρ­κίας το οποίο έπλεε πλησίον των ακτών της νήσου, με κατεύ­θυνση τον κόλπο «ΝΑΝΟΥ».

Από το πλήρωμα του σκάφους του Λιμε­νι­κού επι­χει­ρή­θηκε η προ­σέγ­γιση του ανωτέρω σκάφους προ­κει­μέ­νου διε­νερ­γη­θεί νομό­τυ­πος έλεγχος. Στην θέα του ο πρώτος κατη­γο­ρού­με­νος, κυβερ­νή­της επι­χεί­ρησε να δια­φύ­γει προς τα τουρ­κικά χωρικά ύδατα, χωρίς ωστόσο να το κατα­φέ­ρει.

Κατά τη διάρ­κεια του ελέγχου δια­πι­στώ­θηκε η παρου­σία δέκα Σύρων υπηκόων καθώς και του δεύ­τε­ρου κατη­γο­ρού­με­νου, Σουηδού υπηκόου, ο οποίος δήλωνε φίλος του πρώτου. Ο Σουηδός δήλωνε ότι οι Σύροι υπήκοοι είναι του­ρί­στες και ότι εκτελεί περι­η­γη­τικό ταξίδι ανα­ψυ­χής.

Από την προ­α­νά­κριση προ­έ­κυψε ωστόσο ότι άπαντες οι μετα­νά­στες είχαν κατα­βά­λει στην Τουρκία το ποσό των 2.000 ευρώ έκαστος για την μετα­φορά τους στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με μαρ­τυ­ρίες τους, ο πρώτος κατη­γο­ρού­με­νος τους είχε υπο­δεί­ξει να δηλώ­νουν σε τυχόν ελέγ­χους ότι είναι του­ρί­στες.

-Το μεση­μέρι τηνς 19ης Ιουνίου στη Σύμη εντο­πί­σθη­καν και συνε­λή­φθη­σαν από αστυ­νο­μι­κούς του Αστυ­νο­μι­κού Τμή­μα­τος Σύμης 43 υπήκοοι Συρίας (40 άνδρες και 3 γυναί­κες που συνό­δευαν ένα ανήλικο παιδί) για παρά­νομη είσοδο στη χώρα προ­ερ­χό­με­νοι από τα έναντι τουρ­κικά παράλια. Διε­νερ­γεί­ται προ­α­νά­κριση.

-Το μεση­μέρι της 20ής Ιουνίου 2014 εντο­πί­σθη­καν ύστερα από κλήση τον Ευρω­παϊκό Αριθμό Έκτα­κτης Ανάγκης (112) και συνε­λή­φθη­σαν από αστυ­νο­μι­κούς του Αστυ­νο­μι­κού Σταθμού Τήλου 39 υπήκοοι Συρίας (35 άνδρες και 4 γυναί­κες που συνό­δευαν 4 ανήλικα παιδιά) για παρά­νομη είσοδο στη χώρα προ­ερ­χό­με­νοι από τα έναντι τουρ­κικά παράλια. Διε­νερ­γεί­ται προ­α­νά­κριση.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.