Ειδήσεις

Μπορέλ: Πού διαφωνούν οι χώρες για το πετρελαϊκό εμπάργκο – Τι είπε για την Ελλάδα

Η ΕΕ σκέφτεται να παρέχει περισσότερο χρόνο και χρήμα στην Ουγγαρία για να προσαρμοστεί σ’ ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αφού οι συνομιλίες για τα σχέδια των Βρυξελλών να εφαρμόσουν νέες κυρώσεις έχουν κολλήσει.

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη του στους Financial Times, ο Τζοζέπ Μπορέλ, που μίλησε εκτενώς σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν στην διαπραγμάτευση για το έκτο πακέτο κυρώσεων.

Μεταξύ άλλων, ο Μπορέλ αναφέρθηκε και στη διαπραματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα ανησυχούσε για την προτεινόμενη απαγόρευση στα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο καθώς διαθέτει μεγάλο στόχο από τάνκερ.

Το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Μπορέλ ήταν «Αν δεν το κάνω εγώ κάποιος άλλος θα το κάνει οπότε θα χάσω δουλειές χωρίς να κάνω κακό στη Ρωσία».

«Ωστόσο, αν αφήσουμε τα πλοία μας να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο κάπου αλλού δεν δείχνει πολύ ωραίο. Αυτή είναι μια καθαρά πολιτική κατάσταση», σχολίασε ο Μπορέλ.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες χώρες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επεσήμανε ότι καταλαβαίνει τη θέση της Ουγγαρίας,της Σλοβακίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.«Αν ήμουν στη θέση τους θα έλεγα ”Κοιτάξτε, έχουμε πρόβλημα. Δεν είναι κακή πίστη. Είναι θέμα χρόνου και είναι θέμα χρημάτων. Δεν μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι προτάσεις που δεν ταιριάζουν με την πραγματικότητα’ », σχολίασε ενώ πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ θα έχουν και αυτό το σαββατοκύριακο για να καταλήξουν σε συμφωνία αλλά αν παραμείνει το αδιέξοδο θα προτείνει το θέμα να το να διαχειριστούν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου