ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παρατάθηκε η προσωρινή κράτηση δύο μελών οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
λαθρομετανάστες

Την παρά­ταση της προ­σω­ρι­νής κρά­τη­σης έως την 14η Οκτω­βρίου 2022 δύο εμπλε­κό­με­νων σε οργα­νω­μένο κύκλωμα δια­κί­νη­σης μετα­να­στών και συγκε­κρι­μένα ενός 29χρονου υπηκόου Αλβα­νίας και ενός 25χρονου Τούρκου απο­φά­σισε με βού­λευμα που εξέδωσε το Συμ­βού­λιο Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου.

Πιο συγκε­κρι­μένα, την 14η Οκτω­βρίου 2021 υπο­βλή­θηκε αρμο­δίως δικο­γρα­φία εις βάρος ενός 29χρονου υπηκόου Αλβα­νίας για τη διευ­κό­λυνση παρά­νο­μης εισόδου 6 Σύρων μετα­να­στών.

Ειδι­κό­τερα, το πρωί της 14ης Οκτω­βρίου 2021 οι λιμε­νι­κοί ενη­με­ρώ­θη­καν για την ύπαρξη μετα­να­στών στις Φάνες. Στο σημείο έσπευσε περι­πο­λικό για τον εντο­πι­σμό τους και περί ώραν 02.00 εντό­πι­σαν ένα όχημα και το ακι­νη­το­ποί­η­σαν. Εκι­νείτο στην περι­φε­ρειακή οδό Ρόδο – Καμεί­ρου με κατεύ­θυνση προς την πόλη.

Στο όχημα επέ­βαι­ναν 5 Σύροι μετα­νά­στες και ο Αλβανός, ενώ μετά από έρευνα βρέθηκε ακόμη ένας μετα­νά­στης που είχε απο­βι­βα­στεί από λέμβο.

Σκάφος του λιμε­νι­κού εντό­πισε στην ακτή ένα φου­σκωτό σκάφος, πορ­το­καλί χρώ­μα­τος με εξω­λέμ­βια μηχανή.

Την μετα­φορά των μετα­να­στών είχε κανο­νί­σει ένας αλλο­δα­πός ονόματι “Al Sabaa” που δια­μέ­νει στην Τουρκία έναντι 2.500 ευρώ το άτομο.

Απο­βι­βά­στη­καν στην Ρόδο 10 μετα­νά­στες και ο κυβερ­νή­της της λέμβου διέφυγε προς άγνωστη κατεύ­θυνση, ενώ εκείνοι επρό­κειτο να συνα­ντή­σουν τον Αλβανό στο αερο­δρό­μιο για να τους παρα­λά­βει και να τους μετα­φέ­ρει σε κατά­λυμα.

Ο Αλβανός υπο­στή­ριξε ότι ενήρ­γησε κατόπιν συνεν­νό­η­σης με έναν αλλο­δαπό ονόματι «Ahmed Hassa» με τον οποίο συνο­μι­λούσε μέσω του what’s up.

Επι­πλέον υπο­βλή­θηκε κι άλλη δικο­γρα­φία εις βάρος ενός 25χρονου Τούρκου που συνε­λή­φθη το από­γευμα της ίδιας ημέρας.

Ο Τούρκος εντο­πί­στηκε στις Φάνες στε­ρού­με­νος νομι­μο­ποι­η­τι­κών εγγρά­φων για την παρα­μονή του στη χώρα και ανα­γνω­ρί­στηκε από τους παρά­τυ­πους μετα­νά­στες ως ο κυβερ­νή­της του σκάφους με το οποίο τους μετέ­φερε από τα έναντι τουρ­κικά παράλια στη Ρόδο και ακο­λού­θως συνε­λή­φθη.

Στην απο­λο­γία του δεν απο­δέ­χε­ται τις κατη­γο­ρίες και δηλώνει ότι πλήρωσε σε απροσ­διό­ρι­στο χρόνο 2500 ευρώ προ­κει­μέ­νου να τον μετα­φέ­ρει ένας δια­κι­νη­τής ονόματι Taifun στη Ρόδο.

Επι­πρό­σθετα, ελήφθη συμπλη­ρω­μα­τική κατά­θεση παρά­τυ­που μετα­νά­στη, υπηκόου Συρίας, σύμφωνα με την οποία κατά την απο­βί­βασή του στην Ρόδο, ήρθε σε επι­κοι­νω­νία με αλλο­δαπό ο οποίος επρό­κειτο να ανα­λά­βει όλες τις δια­δι­κα­σίες για την παρα­λαβή τους, την μετα­φορά τους σε κατά­λυμα (safehouse) στην Ρόδο και στην συνέ­χεια την περαι­τέρω προ­ώ­θησή τους στην Αθήνα.

Ο εν λόγω τηλε­φω­νι­κός αριθμός σύμφωνα με την απο­λο­γία του συλ­λη­φθέ­ντος 29χρονου Αλβανού ανήκει σε άτομο με το ψευ­δώ­νυμο Ahmed Hassan, ο οποίος του υπέ­δειξε το σημείο από όπου παρέ­λαβε τους μετα­νά­στες με το αυτο­κί­νητό του, με σκοπό την μετα­φορά τους στην πόλη της Ρόδου έναντι χρη­μα­τι­κού ανταλ­λάγ­μα­τος.

Επι­πλέον, ο συλ­λη­φθείς Αλβανός κατά την διάρ­κεια της κρά­τη­σής του στο Κ.Λ. Ρόδου θέλησε να συνερ­γα­στεί και να δώσει περαι­τέρω πλη­ρο­φο­ρίες για την υπόθεση και τον τρόπο δράσης της εν λόγω εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης.

Την υπόθεση χει­ρί­ζε­ται ο δικη­γό­ρος κ. Δημή­τρης Βερ­βέ­ρης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.