ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το 60% των Ελλήνων θεωρεί «απαράδεκτη» τη Ρωσική εισβολή

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Το 60% των Ελλήνων θεωρεί «απα­ρά­δε­κτη» την εισβολή των Ρωσικών δυνά­μεων στην Ουκρα­νία, σύμφωνα με δημο­σκό­πηση της Euroskopia, που δημο­σί­ευσε το Politico.

Η μέτρηση διε­ξή­χθη σε έξι χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερ­μα­νία, Ολλαν­δία και Ελλάδα) κι ενώ οι περισ­σό­τε­ροι ερω­τη­θέ­ντες έδειξαν συμπά­θεια για την Ουκρα­νία, το 17% είπε ότι η εισβολή ήταν είτε «απο­δε­κτή» ή «απα­ρά­δε­κτη αλλά κατα­νοητή».

Οι συμπε­ρι­φο­ρές διέ­φε­ραν σημα­ντικά ανά χώρα, με το ένα τρίτο των ερω­τη­θέ­ντων (34%) στην Ελλάδα να λένε ότι μπο­ρού­σαν να κατα­νο­ή­σουν τις ενέρ­γειες του Πούτιν, σε σύγκριση με μόλις 9% στην Ολλαν­δία.

Τι πιστεύ­ουν οι Έλληνες για την ρωσική εισβολή στην Ουκρα­νία

Στο ερώτημα εάν «θεω­ρείτε απα­ρά­δε­κτη τη ρωσική επίθεση», θετικά απα­ντούν:

Ελλάδα: 60%

Ιταλία: 71%

Γαλλία: 78%

Γερ­μα­νία: 82%

Ισπανία: 86%

Ολλαν­δία: 88%

Δημο­σκό­πηση

Σε αυτό τον πίνακα απει­κο­νί­ζε­ται η αντί­δραση των πολιτών στις χώρες που πήραν μέρος στη μέτρηση και θεωρούν «απα­ρά­δε­κτη αλλά κατα­νοητή την επίθεση της Ρωσίας».

Ελλάδα 34%

Ιταλία 19%

Γαλλία 13%

Γερ­μα­νία 11%

Ισπανία 10%

Ολλαν­δία 9%

Οι ερω­τη­θέ­ντες ήταν ξεκά­θα­ροι ότι ο πόλεμος απο­τε­λούσε κίνδυνο για τις δικές τους χώρες, με το 57% των πολιτών στις έξι χώρες που ερω­τή­θη­καν να δηλώ­νουν ότι πιστεύ­ουν ότι η χώρα τους κιν­δυ­νεύει «πολύ» ή «κάπως».

Στην Ιταλία και την Ολλαν­δία, το ποσοστό αυτό ήταν 63% και 60% αντί­στοιχα. Στην Ελλάδα είναι 53%.

Υπήρχε επίσης δια­φω­νία σχετικά με την ανάγκη η ΕΕ να δημιουρ­γή­σει τον δικό της στρατό, έτσι ώστε οι χώρες να μην εξαρ­τώ­νται από το ΝΑΤΟ. Το 63% των ερω­τη­θέ­ντων στην Ελλάδα υπο­στή­ριξε την ιδέα, σε σύγκριση με μόλις 27% στην Ολλαν­δία.

Υπήρξε επίσης ισχυρή υπο­στή­ριξη στη Γαλλία και την Ισπανία με 51%.

Ισχυρή είναι η υπο­στή­ριξη για την ένταξη της Ουκρα­νίας στην Ευρω­παϊκή Ένωση σε πολλές μεγάλες χώρες της ΕΕ, αν και οι Ευρω­παίοι παρα­μέ­νουν μοι­ρα­σμέ­νοι για το αν αυτό πρέπει να συμβεί αμέσως.

Η πλειο­ψη­φία των Ισπανών (53%) απαντά «ναι, αμέσως», ενώ ισχυρή είναι η στήριξη και από την Γερ­μα­νία, καθώς το 63% απαντά «ναι, αμέσως» ή «ναι, αλλά σε 2 χρόνια».

Οι Έλληνες προη­γού­νται στις αρνη­τι­κές απα­ντή­σεις με το 39% να απαντά «όχι» στη συμ­με­τοχή της Ουκρα­νίας στην ΕΕ.

Η δημο­σκό­πηση, η οποία διε­ξή­χθη μεταξύ 8 και 11 Μαρτίου, εξέτασε τις απόψεις 1.000 ενη­λί­κων σε κάθε χώρα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.