ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα για να φύγουν οι άμαχοι

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κατά­παυση του πυρός στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδας) ανα­κοί­νωσε το ρωσικό υπουρ­γείο Άμυνας προ­κει­μέ­νου να μπο­ρέ­σουν να απο­μα­κρυν­θούν μέσω των ανθρω­πι­στι­κών δια­δρό­μων οι άμαχοι στις ουκρα­νι­κές πόλεις Μαριού­πολη και Βολ­νο­βάχα.

Αν και έχει ανα­κοι­νω­θεί «προ­σω­ρινή κατά­παυση του πυρός» σε δύο πόλεις, ο πόλεμος συνε­χί­ζε­ται σε όλη τη χώρα.

Ουκρα­νικά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ανα­φέ­ρουν εκρή­ξεις και επι­κεί­με­νες αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές σε διά­φο­ρες πόλεις, καθώς η ρωσική επίθεση εισέρ­χε­ται στη 10η μέρα της.

Οι βομ­βαρ­δι­σμοί στην ανα­το­λική πόλη Sumy, που επί του παρό­ντος περι­κυ­κλώ­νε­ται από ρωσικά στρα­τεύ­ματα, ξεκί­νη­σαν τα ξημε­ρώ­ματα το Σάββατο, σύμφωνα με το ειδη­σε­ο­γρα­φικό κανάλι Ukraine-24.

Η ιστο­σε­λίδα Kyiv Independent ανέφερε ότι πολλές εκρή­ξεις ακού­στη­καν στο Χάρκοβο. Ένας κάτοι­κος που βρί­σκε­ται σε κατα­φύ­γιο σε έναν σιδη­ρο­δρο­μικό σταθμό ανάρ­τησε στο Twitter μαρ­τυ­ρία για επίθεση με ρου­κέ­τες που έπληξαν την πλατ­φόρμα ήδη 03:00 τοπική ώρα το Σάββατο, όπως ανα­φέ­ρει το BBC.

Το Kyiv Independent έχει επίσης δημο­σιεύ­σει tweet σχετικά με προει­δο­ποι­ή­σεις αερο­πο­ρι­κών επι­δρο­μών στην πρω­τεύ­ουσα Κίεβο, καθώς και στις πόλεις Sumy, Zhytomyr και Chernihiv, ζητώ­ντας από τους ανθρώ­πους να πάνε στο πλη­σιέ­στερο κατα­φύ­γιο.

Νωρί­τερα, ο δήμαρ­χος της Μαριού­πο­λης, ζητούσε να δημιουρ­γη­θεί ανθρω­πι­στι­κός διά­δρο­μος, καταγ­γέλ­λο­ντας πως το στρα­τη­γι­κής σημα­σίας λιμάνι της πόλης στην ανα­το­λική Ουκρα­νία, συνε­χί­ζει να τελεί υπό πολιορ­κία, υφί­στα­ται «απο­κλει­σμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανε­λέ­η­τες» επι­θέ­σεις,

«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρω­πι­στικά προ­βλή­ματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριού­πολη από τον απο­κλει­σμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊ­τσένκο μέσω Telegram γύρω στα μεσά­νυ­χτα.

«Προ­τε­ραιό­τητά μας είναι να εφαρ­μο­στεί κατά­παυση του πυρός για να μπο­ρέ­σουμε να απο­κα­τα­στή­σουμε ζωτικής σημα­σίας υπο­δο­μές και να οργα­νώ­σουμε ανθρω­πι­στικό διά­δρομο για να μπο­ρέ­σουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», συνέ­χισε.

Η κατά­ληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοί­κων, στις ουκρα­νι­κές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα απο­τε­λούσε σημα­ντική καμπή για την προ­έ­λαση των ρωσικών δυνά­μεων στην Ουκρα­νία.

Θα επέ­τρεπε να συν­δε­θούν οι δυνά­μεις από την -προσαρτημένη στη Ρωσία- Κριμαία, που ήδη κυρί­ευ­σαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερ­ντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρα­τεύ­ματα των αυτο­νο­μι­στών και του ρωσικού στρατού στο Ντον­μπάς.

Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρ­χος της Μαριού­πο­λης κατη­γό­ρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορ­κία κατα­στρέ­φο­ντας γέφυρες και τρένα για να εμπο­δί­σει κατοί­κους να φύγουν.

«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικο­γέ­νειά μας του μισού εκα­τομ­μυ­ρίου κατοί­κων, υφί­στα­ται ανε­λέ­η­τες επι­θέ­σεις», ανέφερε, καλώ­ντας ταυ­τό­χρονα να συνε­χι­στεί η «αντί­σταση».

Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνε­χί­ζουν να υπε­ρα­σπί­ζουν μονάδες του ουκρα­νι­κού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπε­ρε­θνι­κι­στι­κής οργά­νω­σης Αζόφ, της συνο­ριο­φρου­ράς και των πεζο­ναυ­τών.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.