ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ά. Σκέρτσος: Θα στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους, όσο διαρκεί η κρίση

news room 6 λεπτά ανάγνωση
Ακης Σκέρτσος

Ο πόλεμος στην Ουκρα­νία και οι επι­πτώ­σεις στις ζωές των ανθρώ­πων και την οικο­νο­μία, βρέθηκε στο επί­κε­ντρο της συνέ­ντευ­ξης του υπουρ­γού Επι­κρα­τείας ‘Ακη Σκέρ­τσου, το βράδυ της Τρίτης, στον τηλε­ο­πτικό σταθμό action24. Μαζί με το καθη­με­ρινό έργο της κυβέρ­νη­σης, τις μεταρ­ρυθ­μι­στι­κές πολι­τι­κές, αλλά και την επι­σή­μανση ότι ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης «θέλει να είναι πρω­θυ­πουρ­γός του­λά­χι­στον οκτώ χρόνων».

Ανα­λυ­τικά -και ξεκι­νώ­ντας σε έναν πιο προ­σω­πικό τόνο- ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας παρα­τή­ρησε ότι «ζούμε πολύ δύσκο­λες εποχές που έχουν μια βαριά σκιά πάνω μας και προ­κα­λούν μια ανη­συ­χία σε όλους μας για το αύριο. Ωστόσο, η κυβέρ­νηση έχει δείξει ότι μπορεί να δια­χει­ρι­στεί δύσκο­λες κρίσεις, έχουμε έναν πρω­θυ­πουργό, ο οποίος είναι πάνω από τα πράγ­ματα και δίνει μάχες και εδώ, στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη ανα­λαμ­βά­νο­ντας πρω­το­βου­λίες».

Περιέ­γραψε δε, τον πρω­θυ­πουργό ως «εργα­σιο­μανή», ο οποίος «δου­λεύει καθη­με­ρινά πολλές ώρες και σε πάρα πολλά επίπεδα, από το υψη­λό­τερο, των επαφών με τους ηγέτες των άλλων χωρών, της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, τις πρω­το­βου­λίες που ανα­λαμ­βά­νει στο διεθνές πεδίο, ως και το επίπεδο της καθη­με­ρι­νό­τη­τας και της διοί­κη­σης, της καθο­δή­γη­σης σε πάρα πολλά θέματα».

Στα τρέ­χο­ντα, τώρα, ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας ανέφερε ότι το ενερ­γειακό πρό­βλημα είναι «πάρα πολύ δύσκολο, το ζούμε όλοι καθη­με­ρινά, όλοι βλέ­πουμε τους λογα­ρια­σμούς μας να ανε­βαί­νουν, ωστόσο η κυβέρ­νηση το είδε πολύ νωρίς, έλαβε πρω­το­βου­λίες από τον Σεπτέμ­βριο», μια στήριξη που «θα συνε­χι­στεί όσο κρατά η κρίση». Όμως, τώρα, συμπλή­ρωσε με έμφαση, «πρέπει να κατα­λά­βουμε ότι πρέπει να βρεθούν και να δοθούν και ευρω­παϊ­κές λύσεις πλέον, πέραν αυτών που έχουν δοθεί ως τώρα».

Τα τρία ελλείμ­ματα της Ευρώπης

Σύμφωνα με τον ‘Α. Σκέρτσο, η σημε­ρινή πολε­μική κρίση ανα­δει­κνύει τρία ευρω­παϊκά ελλείμ­ματα: το διπλω­μα­τικό, το αμυ­ντικό και το ενερ­γειακό έλλειμμα: «αυτά είναι τρία θέματα που έχουν ανα­δει­χθεί από τον πρω­θυ­πουργό, ειδικά ως προς το ενερ­γειακό έχουμε πει ότι χρειά­ζε­ται ένας ευρω­παϊ­κός μηχα­νι­σμός εξο­μά­λυν­σης των αυξή­σεων που σημειώ­νο­νται στους λογα­ρια­σμούς μας. Θα πρέπει να δοθεί πρό­σθε­τος χώρος, που δεν θα κατα­γρά­φε­ται στα λογι­στικά βιβλία, δεν θα μετριέ­ται στο έλλειμμα και το χρέος».

Και, ευκαι­ρίας δοθεί­σης, έστειλε το μήνυμα, «ξέρουμε ότι οι πολίτες δυσκο­λεύ­ο­νται, πρέπει όμως να κατα­λά­βουν όλοι ότι έχουμε μια κυβέρ­νηση που νοιά­ζε­ται, κάθε μέρα ασχο­λού­μα­στε με το πώς θα μπο­ρέ­σουμε να δια­τη­ρή­σουμε και να αυξή­σουμε τις ενι­σχύ­σεις που δίνουμε, εντός όμως ενός πλαι­σίου δημο­σιο­νο­μι­κής υπευ­θυ­νό­τη­τας». Ζήτησε δε, να μην υπάρχει καμία αμφι­βο­λία ότι η κυβέρ­νηση θα σταθεί δίπλα στους πολίτες, όπως στάθηκε και στην παν­δη­μία. Εν τέλει, «θα κάνουμε το καλύ­τερο που μπο­ρούμε ειδικά για τους πιο ευά­λω­τους, τα χαμη­λό­τερα εισο­δή­ματα, να υπάρξει πρό­σθετη στήριξη εντός των ορίων και των δυνα­το­τή­των που έχουμε. Ισχυρή ανά­καμψη σημαί­νει και ένα κράτος πρό­νοιας το οποίο νοιά­ζε­ται. Χωρίς ισχυρή οικο­νο­μία δεν μπορείς να έχεις κράτος πρό­νοιας».

Μικρές απώ­λειες από τους Ρώσους του­ρί­στες

Ερω­τη­θείς για τις επι­πτώ­σεις από τον πόλεμο, στον ελλη­νική του­ρι­σμό, απά­ντησε ότι είναι πολύ νωρίς για υπο­λο­γι­σμούς σε ό,τι αφορά την επί­δραση στο ΑΕΠ, πάντως, διευ­κρί­νισε ότι «οι προ­κρα­τή­σεις του Ιανουα­ρίου και του Φεβρουα­ρίου συνε­χί­ζο­νται στο ίδιο επίπεδο».

Εξάλλου, «λόγω της παν­δη­μίας, τα τελευ­ταία δύο χρόνια, η συνει­σφορά Ρώσων του­ρι­στών δεν ήταν τόσο σημα­ντική στα έσοδά μας, άρα δεν έχουμε να χάσουμε πολλά από το κλεί­σιμο της ρωσικής και ουκρα­νι­κής αγοράς».

Κληθείς να σχο­λιά­σει τις αιτιά­σεις της αντι­πο­λί­τευ­σης για την απο­λι­γνι­το­ποί­ηση, την κατη­γό­ρησε πως «είτε κάνει ότι δεν κατα­λα­βαί­νει είτε απλά προ­σπα­θεί να κρύψει την ένδειά της σε πολι­τι­κές που είναι πιο φιλικές προς το περι­βάλ­λον. Η απο­λι­γνι­το­ποί­ηση ήταν δρο­μο­λο­γη­μένη εδώ και αρκετά χρόνια, επειδή ο λιγνί­της είναι ένα βρώμικο και ακριβό καύσιμο. Ακόμη και αν είχαμε όλες τις μονάδες που απο­σύρ­θη­καν τα προη­γού­μενα χρόνια, και επί κυβερ­νή­σεων ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είχαμε φθη­νό­τερα τιμο­λό­για», είπε με το επι­χεί­ρημα ότι «η τιμή του λιγνίτη στην τελική τιμή κατα­να­λωτή επη­ρε­ά­ζε­ται από τη διεθνή αγορά δικαιω­μά­των ρύπων (…) άρα, εδώ χρεια­ζό­μα­στε μια ακόμη πιο δυνα­μική και γενναία στροφή προς τις Ανα­νε­ώ­σι­μες Πηγές Ενέρ­γειας και ταυ­τό­χρονα χρειά­ζε­ται και μια επέν­δυση σε απο­θή­κευση ενέρ­γειας».

Στα θέματα του Εθνικού Συστή­μα­τος Υγείας ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας δια­βε­βαί­ωσε: «εμείς έχουμε εξα­σφα­λί­σει σημα­ντι­κούς πόρους και από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης και από το ΕΣΠΑ για την επέν­δυση στο εθνικό, δημόσιο, σύστημα υγείας», ενώ ένας από τους στόχους είναι η ανα­διορ­γά­νωση και της πρω­το­βάθ­μιας και της δευ­τε­ρο­βάθ­μιας υγείας. «Δεν υπάρχει οργα­νω­μένη πρω­το­βάθ­μια φρο­ντίδα υγείας και για αυτό είχαμε πρό­βλημα σε κάποιες περιο­χές της χώρας στο 2ο και το 3ο κύμα παν­δη­μίας», σημεί­ωσε ακόμη. ‘Αλλοι στόχοι είναι η ψηφιο­ποί­ηση, ο νοσο­κο­μεια­κός χάρτης – «είδαμε νοσο­κο­μεία που δεν μπορούν να παρέ­χουν αυτές τις υπη­ρε­σίες υγείας που είναι απα­ραί­τη­τες ειδικά σε μια παν­δη­μική κρίση» -, η πρόληψη, θέμα για το οποίο επε­σή­μανε ότι υπάρχει πρό­γραμμα που είναι ενταγ­μένο στο Ταμείο Ανά­καμ­ψης για χρη­μα­το­δό­τηση των προ­λη­πτι­κών εξε­τά­σεων σε συγκε­κρι­μέ­νες χρόνιες παθή­σεις.

Και, αφού διευ­κρί­νισε ότι η πρω­το­βάθ­μια φρο­ντίδα υγείας και η πρόληψη είναι στόχοι αυτής της τετρα­ε­τίας, ο υπουρ­γός ανα­φέρ­θηκε γενι­κό­τερα σε «ένα πλούσιο μεταρ­ρυθ­μι­στικό έργο που είναι μπροστά μας. Τον επόμενο χρόνο μέχρι και την άνοιξη, το καλο­καίρι του 2023 με συγκε­κρι­μέ­νους στόχους που είναι και δεσμεύ­σεις της χώρας μας. Είναι πράγ­ματα που θα γίνουν γιατί τα πιστεύ­ουμε».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός δεν είναι τακτι­κι­στής

Ενώ στο, μόνιμο, ερώτημα περί πρόωρων εκλογών, ο ‘Α. Σκέρ­τσος απά­ντησε πως «ο πρω­θυ­πουρ­γός έχει απο­δεί­ξει ότι δεν είναι τακτι­κι­στής, έχει ένα σχέδιο το οποίο το πιστεύει και θέλει να το εφαρ­μό­σει. Θέλει να είναι πρω­θυ­πουρ­γός του­λά­χι­στον οκτώ χρόνων γιατί ξέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει στο κράτος, την οικο­νο­μία, το κράτος πρό­νοιας, την εκπαί­δευση, την υγεία -και αυτές είναι αλλαγές που χρειά­ζο­νται χρόνο, επέν­δυση σε δυνά­μεις, συνέ­πεια, συστη­μα­τι­κό­τητα. ‘Αρα, δεν είναι ένας πρω­θυ­πουρ­γός που παίζει με τον εκλο­γικό κύκλο, έχει πει επα­νει­λημ­μένα ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και σε αυτό πρέπει να μεί­νουμε», ήταν το συμπέ­ρα­σμά του επ’ αυτού.

Στη συνέ­χεια της συνέ­ντευ­ξης ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας εξέ­φρασε τη βεβαιό­τητά του ότι «θα είμαστε σίγουρα καλύ­τερα και από το 2019, (καθώς) μέσα στο 2021 ανα­κτή­σαμε το χαμένο έδαφος της παν­δη­μίας, βρι­σκό­μα­στε στα μεγέθη του 2019 και φέτος προ­βλέ­πε­ται περαι­τέρω μεγέ­θυνση της οικο­νο­μίας. Θα είμαστε καλύ­τερα και σε θέσεις εργα­σίας και σε πλούτο που παρά­γε­ται στη χώρα και μοι­ρά­ζε­ται ξανά στους πολίτες». Όμως, σε κάθε περί­πτωση πρέπει να δούμε πώς θα πάει αυτή η κατά­σταση (σ.σ. του πολέμου) που ελπί­ζουμε ότι θα εξο­μα­λυν­θεί το συντο­μό­τερο δυνατόν».

Επι­πλέον, «ακόμη και σε καιρό ιστο­ρι­κών κρίσεων η κυβέρ­νηση έχει κατα­φέ­ρει να υλο­ποι­ή­σει το 90% των προ­ε­κλο­γι­κών δεσμεύ­σεων, π.χ. έχουν υλο­ποι­η­θεί σχεδόν όλες οι οικο­νο­μι­κές δεσμεύ­σεις για μείωση φόρων κ.ο.κ., έχουν υλο­ποι­η­θεί οι δεσμεύ­σεις για το ψηφιακό κράτος. Στην εκπαι­δευ­τική μεταρ­ρύθ­μιση μένει μόνο ένας νόμος για τη διοί­κηση της ανώ­τα­της εκπαί­δευ­σης», ήταν μια ακόμη επι­σή­μανση του υπουρ­γού Επι­κρα­τείας. Ενώ, μιλώ­ντας για το επι­τε­λικό κράτος διευ­κρί­νισε πως «δεν είναι το αφε­ντικό των υπουρ­γών, έχουμε υπουρ­γούς που κάνουν εξαι­ρε­τικά τη δουλειά τους. Προ­φα­νώς ο πρω­θυ­πουρ­γός διευ­θύ­νει και διοικεί το Υπουρ­γικό Συμ­βού­λιο, δίνει αρμο­διό­τη­τες, το επι­τε­λικό κράτος έχει την αρμο­διό­τητα να συντο­νί­ζει σύν­θε­τες υπο­θέ­σεις που απαι­τούν διυ­πουρ­γικό συντο­νι­σμό». Ένα τέτοιο θέμα που απαι­τούσε συντο­νι­σμό ήταν το Ταμείο Ανά­καμ­ψης και τα πρώτα 3,6 δισ. θα έλθουν ως τον Απρίλιο, «είναι η δεύτερη χώρα που παίρνει αυτήν την έγκριση», τόνισε.

Στο πρό­βλημα της γρα­φειο­κρα­τίας έκανε γνωστό ότι η κυβέρ­νηση φτιά­χνει ένα νέο κώδικα δια­δι­κα­σιών για όλο το Δημόσιο, που εκπο­νεί­ται από το Υπουρ­γείο Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης. Έτσι, «δεν θα υπάρχει πλέον καμία δικαιο­λο­γία για ερμη­νεία κατά το δοκούν από κάθε υπη­ρε­σιακό παρά­γο­ντα».

Η συνέ­ντευξη έκλεισε με ένα σχόλιο για την τραγική συγκυ­ρία που ζει ο πλα­νή­της και δη η Ευρώπη: «κάθε φορά στε­κό­μα­στε στη σωστή πλευρά της Ιστο­ρίας, έχουμε οδηγό μας αξίες όπως είναι η πίστη στην ελευ­θε­ρία, στη δικαιο­σύνη, στο να συντρέ­χουμε τον πιο αδύναμο, όπως συμ­βαί­νει αυτήν τη στιγμή με τους Ουκρα­νούς πολίτες», σημεί­ωσε κλεί­νο­ντας ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.