ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αισιοδοξία για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σε εφ’ όλης της ύλης ενη­μέ­ρωση σχετικά με τα μέχρι τώρα δεδο­μένα ενόψει της νέας του­ρι­στι­κής σεζόν για τη Ρόδο, προέβη χτες ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Του­ρι­στι­κών Γρα­φείων Δωδε­κα­νή­σου κ. Χρήστος Μιχα­λά­κης.

Μιλώ­ντας στους δημο­σιο­γρά­φους υπο­γράμ­μισε μεταξύ άλλων ότι αυτή την περίοδο, κατα­γρά­φο­νται δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις ανά του­ρι­στική αγορά:

«Η βρε­τα­νική αγορά, που μέχρι και το 2019 ήταν η μεγα­λύ­τερη αγορά για τη Ρόδο, σημεί­ωσε μεγάλη απουσία στη διετία 2020 – 2021. Τα στοι­χεία όμως, είναι αρκετά ενθαρ­ρυ­ντικά και σε αρκετές περι­πτώ­σεις μπο­ρούμε να μιλάμε για τον αριθμό προ­κρα­τή­σεων που αγγί­ζουν αυτές, του 2019.

Από άλλες χώρες της κεντρι­κής και δυτικής Ευρώπης –που είναι η δεύτερη σημα­ντι­κό­τερη αγορά για το νησί- υπάρχει μια πολύ ικα­νο­ποι­η­τική ροή στις κρα­τή­σεις και φαί­νε­ται να μην επη­ρε­ά­ζο­νται άμεσα από την εξέλιξη της επι­δη­μιο­λο­γι­κής κατά­στα­σης με τη μετάλ­λαξη Όμικρον. Υστερεί λίγο σε σχέση με το 2019, αλλά είναι σαφώς καλύ­τερη σε σχέση με την προη­γού­μενη διετία.

Η σκαν­δι­να­βική αγορά, γενικά, ακο­λου­θεί την ίδια τάση. Οι κρα­τή­σεις κατα­γρά­φουν ικα­νο­ποι­η­τική ροή –πέραν της Νορ­βη­γίας όπου η επι­δη­μιο­λο­γική κατά­σταση είναι ακόμη δύσκολη.

Η πορεία της κίνησης από τις χώρες της Ανα­το­λι­κής Ευρώπης, δεν μας επι­τρέ­πει να έχουμε σαφή εικόνα ακόμη, ενώ η ρωσική αγορά, παρα­μέ­νει ένα μεγάλο… ερω­τη­μα­τικό, αφού δεν έχουν ξεκι­νή­σει ούτε τα προ­γράμ­ματα για τις πτήσεις τσάρτερ (για λόγους που δεν αφορούν στον του­ρι­σμό αλλά είναι κυρίως πολι­τι­κοί)».

Απα­ντώ­ντας σε ερώτηση σχετική με τις του­ρι­στι­κές εκθέ­σεις ο κ. Μιχα­λά­κης τόνισε πως του­λά­χι­στον οι μεγάλες διε­θνείς εκθέ­σεις, δεν θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν από εδώ και πέρα και οποιοσ­δή­ποτε προ­γραμ­μα­τι­σμός για συμ­με­τοχή κ.λπ. θα αφορά στην επόμενη σεζόν. Συμπε­ρα­σμα­τικά, ο κ. Μιχα­λά­κης τόνισε πως η εικόνα (μέχρι αυτή την ώρα) για την νέα του­ρι­στική σεζόν, δίνει σαφώς πολύ καλύ­τερα μηνύ­ματα σε σχέση με το 2021: «Το πώς θα εξε­λι­χθεί τελικά, θα το δούμε στην πορεία. Η δική μας εκτί­μηση είναι ότι θα πάμε πολύ καλύ­τερα, αν και δεν θέλουμε να είμαστε υπερ-αισιόδοξοι. Θα πάμε βήμα προς βήμα, και πάλι με το ‘Last Minute’ όπως πέρσι και αισιο­δο­ξούμε για μεγα­λύ­τερη διάρ­κεια της σεζόν. Στόχος όλων μας είναι η αγορά να ξεκι­νή­σει από τον Απρίλιο με καλές αφίξεις και να συνε­χι­στεί καλύ­τερα έως και τον Νοέμ­βριο. Οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες πτήσεις αυτή την περίοδο αφορούν στην έναρξη στο τέλος Μαρτίου. Αλλά βέβαια, αυτό δεν λέει τίποτε ακόμη. Ολα εξαρ­τώ­νται από την εξέλιξη της επι­δη­μιο­λο­γι­κής κατά­στα­σης με τις μεταλ­λά­ξεις, τους εμβο­λια­σμούς, τα κρού­σματα κ.λπ. με σημείο αιχμής την Αγγλία και τη Γερ­μα­νία. Συνεπώς, οι παρά­γο­ντες που θα επη­ρε­ά­σουν την πορεία και της φετινής σεζόν, είναι οι ίδιοι με πέρσι –συν την οικο­νο­μική κρίση από τις αυξή­σεις του κόστους στην ενέρ­γεια και πώς θα απο­τυ­πω­θεί στην αγορά αφού μετα­κυ­λί­ε­ται σε όλα τα επίπεδα».

Ανα­φο­ρικά με τους ‘ανταγωνιστές’ μας, ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Του­ρι­στι­κών Γρα­φείων Δωδε­κα­νή­σου επέ­μεινε πως την περα­σμένη διετία σημειώ­θη­καν αλλαγές αφού πολλές αγορές άνοιγαν κι έκλει­ναν ξαφνικά. «Εμείς θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στα προη­γού­μενα χρόνια: θα είμαστε προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι τόσο για το καλό όσο και για το κακό σενάριο.

Για τα ξενο­δο­χεία, περι­μέ­νουμε ότι ίσως να ανοί­ξουν νωρί­τερα –κάτι που είναι πολύ ενθαρ­ρυ­ντικό για όλους: για τους επαγ­γελ­μα­τίες, για τους εργα­ζό­με­νους, για την αγορά».

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ

ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ

Αισιο­δο­ξία εξέ­φρασε και για την πορεία της κρουα­ζιέ­ρας φέτος, τόσο από πλευράς προ­σεγ­γί­σεων πλοίων στο λιμάνι της Ρόδου, όσο και από πλευράς πλη­ρο­τή­των: «Ευελ­πι­στούμε σε ένα καλύ­τερο ξεκί­νημα για τον θαλάσ­σιο του­ρι­σμό, το 2022. Πέρσι είχαμε δύσκολο ξεκί­νημα με τις κρουα­ζιέ­ρες τύπου Bubble – φούσκα, όπου οι ταξι­διώ­τες δεν μπο­ρού­σαν να βγουν και να κυκλο­φο­ρή­σουν στην αγορά, ενώ αργό­τερα άλλαξε αυτό το μοντέλο από κάποιες εται­ρείες. Για φέτος, προ­βλέ­πο­νται ήδη νέα μέτρα που θα βοη­θή­σουν και την αγορά».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.