ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κακοκαιρία Ελπίς : «Η πρόγνωση ήταν έγκυρη και συνεχής με 12 ανακοινώσεις», λέει το meteo

news room 1 λεπτό ανάγνωση
καιρός

=

Με αφορ­μή τις χιο­νο­πτώ­σεις  που προ­κά­λε­σε η κα­κο­και­ρία «Ελπίς» το meteo πα­ρου­σιά­ζει τα ση­μα­ντι­κό­τε­ρα επει­σό­δια χιο­νό­πτω­σης στην Αθήνα τα τε­λευ­ταία 111 χρό­νια και τις από­λυ­τες ελά­χι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες που ση­μειώ­θη­καν κατά τη διάρ­κεια των επει­σο­δί­ων αυτών.

Σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα της σχε­τι­κής με­λέ­της, το ση­μα­ντι­κό­τε­ρο επει­σό­διο ση­μειώ­θη­κε τον Φε­βρουά­ριο του 1911.

Από το 2000 και μετά το με­γα­λύ­τε­ρο ύψος χιο­νιού στην Αθήνα ση­μειώ­θη­κε το 2008 (25 cm) και η «Ελπίς» κα­τα­τάσ­σε­ται αμέ­σως μετά με ~20 cm ύψος χιο­νιού μαζί με τη «Μή­δεια» 11 μήνες πριν, τον Φε­βρουά­ριο του 2021.

Λίγο μι­κρό­τε­ρα και πε­ρί­που στα 15 cm ήταν τα ύψη χιο­νιού που ση­μειώ­θη­καν το 2002 και το 2004. Από την άλλη, αξί­ζει να ανα­φερ­θεί ότι η εκ­δή­λω­ση χιο­νο­κα­ται­γί­δων  κατά την κα­κο­και­ρία «Ελπίς» ήταν πρω­το­φα­νής ως προς το μέ­γε­θος και την έκτα­ση της ηλε­κτρι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, ενώ μι­κρό­τε­ρης έντα­σης χιο­νο­κα­ται­γί­δες κα­τα­γρά­φη­καν το 2004 κατά την πρώτη φάση της χιο­νό­πτω­σης καθώς και στη «Μή­δεια».

Ποιο­τι­κή ανά­λυ­ση ανα­φο­ρών από τις πα­ρελ­θού­σες κα­κο­και­ρί­ες με χιο­νο­πτώ­σεις στην Ατ­τι­κή συ­νο­ψί­ζο­νται ως εξής:

Στη Βό­ρεια Ατ­τι­κή η ση­μα­ντι­κό­τε­ρη χιο­νό­στρω­ση με δια­φο­ρά ση­μειώ­θη­κε το 2002, έπε­ται το 2004 και ακο­λου­θούν με εφά­μιλ­λα ύψη η «Μή­δεια» και η «Ελπίς».

Στα Βό­ρεια Προ­ά­στια και πάλι ση­μα­ντι­κό­τε­ρη χιο­νό­στρω­ση με δια­φο­ρά ση­μειώ­θη­κε το 2002, έπο­νται το 2004 και η «Μή­δεια», στη συ­νέ­χεια το­πο­θε­τεί­ται η «Ελπίς» και τέλος το 2008.

Στην Ανα­το­λι­κή Ατ­τι­κή η κα­τά­τα­ξη των υψών χιο­νό­στρω­σης είναι κατά σειρά το 2004, «Ελπίς», «Mήδεια» και το 2002 μαζί με το 2008.

Τε­λειώ­νο­ντας, επει­δή έγινε δη­μό­σια συ­ζή­τη­ση για την εγκυ­ρό­τη­τα των προ­γνώ­σε­ων κατά τη διάρ­κεια της κα­κο­και­ρί­ας, να το­νί­σου­με ότι η προ­γνω­σι­μό­τη­τα της συ­γκε­κρι­μέ­νης κα­κο­και­ρί­ας ήταν υψηλή.

Τα προ­γνω­στι­κά ερ­γα­λεία που έχουν ανα­πτυ­χθεί στο Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών/meteo.gr επέ­τρε­ψαν να δοθεί μια συ­νε­χής και εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση πριν και κατά τη διάρ­κεια εξέ­λι­ξης του φαι­νο­μέ­νου.

Αυτά τα ερ­γα­λεία θα μπο­ρού­σαν να αξιο­ποι­η­θούν από την Πο­λι­τεία για την κα­λύ­τε­ρη προ­ε­τοι­μα­σία απέ­να­ντι στα έντο­να και­ρι­κά φαι­νό­με­να. Με­τα­ξύ 20 και 24 Ια­νουα­ρί­ου δη­μο­σιεύ­τη­καν 12 ανα­κοι­νώ­σεις σχε­τι­κά με τη σο­βα­ρό­τη­τα της κα­κο­και­ρί­ας «Ελπίς» και των κα­ται­γί­δων χιο­νιού που θα πλή­ξουν την Ατ­τι­κή, και την Κυ­ρια­κή 23/01 δη­μο­σιεύ­τη­καν προ­γνω­στι­κοί χάρ­τες χιο­νο­κά­λυ­ψης που επι­βε­βαιώ­θη­καν σε πολύ με­γά­λο βαθμό.

Πηγή protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.