ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συναγερμός για ΜΕΘ χωρίς αναισθησιολόγους

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Τρο­πο­λο­γία για μπόνους 250 ευρώ για κάθε εφη­με­ρία εκτός Αττικής

Οι ανα­στο­λές εργα­σίας στα νοσο­κο­μεία λόγω της υπο­χρε­ω­τι­κό­τη­τας του εμβο­λια­σμού και η μεγάλη κόπωση λόγω της παν­δη­μίας, σε συν­δυα­σμό με την έλλειψη οικο­νο­μι­κών κινή­τρων που οδηγεί αρκε­τούς ιατρούς προς τον ιδιω­τικό τομέα, δημιουρ­γούν μια «αιμορ­ρα­γία» στο ΕΣΥ και ιδίως στα περι­φε­ρειακά νοσο­κο­μεία, που αντι­με­τω­πί­ζουν ελλεί­ψεις σε βασικές ειδι­κό­τη­τες, όπως αυτή του αναι­σθη­σιο­λό­γου, που εκτός των άλλων απο­τε­λεί την ειδι­κό­τητα που επω­μί­ζε­ται το βάρος των δια­σω­λη­νώ­σεων, το οποίο είναι κρίσιμο εν καιρώ παν­δη­μίας.

Η κυβέρ­νηση, θέλο­ντας άμεσα να αντι­με­τω­πί­σει το συγκε­κρι­μένο πρό­βλημα και να θωρα­κί­σει το ΕΣΥ ενόψει και του χειμώνα, ετοι­μά­ζε­ται, σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες της «Κ», να κατα­θέ­σει έκτακτη τρο­πο­λο­γία εντός των επό­με­νων 24ώρων, με την οποία προ­βλέ­πε­ται, μεταξύ άλλων, η δυνα­τό­τητα μετα­κί­νη­σης αναι­σθη­σιο­λό­γων σε νοσο­κο­μεία εκτός Αττικής με απο­ζη­μί­ωση ύψους 250 ευρώ ανά εφη­με­ρία, ένα ποσό πολύ μεγα­λύ­τερο από την ισχύ­ουσα απο­ζη­μί­ωση. Αυτό πρα­κτικά σημαί­νει πως ένας ιατρός που θα επι­λέ­ξει να κάνει πέντε εφη­με­ρίες «εκτός έδρας» θα έχει λαμ­βά­νειν 1.250 ευρώ πέραν του μισθού του, ενώ το ΕΣΥ θα καλύψει έκτα­κτες ανάγκες που μπορεί να προ­κύ­ψουν ενόψει του χειμώνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το συγκε­κρι­μένο μέτρο μπορεί το επόμενο διά­στημα να επε­κτα­θεί και σε άλλες ειδι­κό­τη­τες, που ειδικά την περίοδο της παν­δη­μίας έχουν μεγάλη βαρύ­τητα, όπως είναι οι εντα­τι­κο­λό­γοι, οι πνευ­μο­νο­λό­γοι, αλλά και οι παι­δί­α­τροι, μια κρίσιμη ειδι­κό­τητα λόγω της αύξησης της δια­σπο­ράς του ιού στις μικρό­τε­ρες ηλικίες.

Την ίδια ώρα, με την τρο­πο­λο­γία δίνεται η δυνα­τό­τητα και σε ιδιώτες ιατρούς να ενι­σχύ­σουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας «για χρονικό διά­στημα έως την 30ή.6.2022», ώστε να παρέ­χουν υπη­ρε­σίες για την κάλυψη κενών εφη­με­ρίας ιατρών ειδι­κό­τη­τας Αναι­σθη­σιο­λο­γίας των νοσο­κο­μείων του Εθνικού Συστή­μα­τος Υγείας, εξαι­ρου­μέ­νων των νοσο­κο­μείων της Περι­φέ­ρειας Αττικής. Από το περιε­χό­μενο της τρο­πο­λο­γίας γίνεται σαφές πως η κυβέρ­νηση επι­διώ­κει με κάθε τρόπο να θωρα­κί­σει το ΕΣΥ το επόμενο διά­στημα, ώστε να αντι­με­τω­πι­στεί επαρκώς ένα πιθανό νέο κύμα. Η τρο­πο­λο­γία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απο­τε­λεί ένα ενι­σχυ­τικό μέτρο και όχι μόνιμο, καθώς το επόμενο διά­στημα σχε­διά­ζε­ται να παρου­σια­στεί το ολο­κλη­ρω­μένο σχέδιο του νέου ΕΣΥ, που θα περι­λαμ­βά­νει τη ριζική ανα­διορ­γά­νωση του Εθνικού Συστή­μα­τος Υγείας και θα δίνει λύσεις και σε τέτοια χρόνια προ­βλή­ματα, όπως οι ελλεί­ψεις συγκε­κρι­μέ­νων ειδι­κο­τή­των. Για παρά­δειγμα, ένα μέτρο που εξε­τά­ζε­ται είναι να δίδο­νται συγκε­κρι­μένα κίνητρα στους απο­φοί­τους της Ιατρι­κής ώστε να ακο­λου­θή­σουν ειδι­κό­τη­τες στις οποίες παρα­τη­ρού­νται ελλεί­ψεις.

Εφαρ­μογή των μέτρων

Την ίδια ώρα, στην κυβέρ­νηση δια­ψεύ­δουν πως ανα­μέ­νε­ται lockdown σε περιο­χές της Βόρειας Ελλάδας, τονί­ζο­ντας πως κάτι τέτοιο θα έστελνε λαν­θα­σμένο μήνυμα πως βρι­σκό­μα­στε στο ίδιο σημείο με πέρυσι. Οι ίδιες πηγές προ­σθέ­τουν πως το μείζον στην παρούσα φάση είναι η τήρηση των υφι­στά­με­νων μέτρων, όπως για παρά­δειγμα η νυχτε­ρινή απα­γό­ρευση κυκλο­φο­ρίας στις περιο­χές που είναι στο «κόκκινο», όπως η Θεσ­σα­λο­νίκη. Στο Μαξίμου, πάντως, έχοντας την περυ­σινή τραυ­μα­τική εμπει­ρία, που στα τέλη Οκτω­βρίου φού­ντωσε το τρίτο και σφο­δρό­τερο έως τώρα κύμα στην Ελλάδα και που οι επι­πτώ­σεις του κρά­τη­σαν για του­λά­χι­στον τρεις μήνες, θέλουν να δράσουν εγκαί­ρως, απο­τρέ­πο­ντας κάτι αντί­στοιχο. Ο εμβο­λια­σμός, άλλωστε, απο­τε­λεί σημα­ντικό σύμμαχο, και παρά την αύξηση του ιικού φορτίου σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, η παν­δη­μία αυτή τη στιγμή είναι ακόμα «ελεγ­χό­μενη».

Μεγάλα κενά σε ειδι­κό­τη­τες

Η μεγάλη φυγή νέων γιατρών στο εξω­τε­ρικό, οι πολύ δύσκο­λες συν­θή­κες εργα­σίας στο ΕΣΥ με τις υπε­ρά­ριθ­μες εφη­με­ρίες και τις χαμηλές απο­δο­χές και οι όχι και τόσο ελκυ­στι­κές ευκαι­ρίες για εργασία ώστε να επι­λέ­ξουν τη συγκε­κρι­μένη ειδι­κό­τητα είναι οι αιτίες για τις οποίες οι αναι­σθη­σιο­λό­γοι είναι είδος «προς εξα­φά­νιση» στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και δεν είναι οι μόνοι. Οπως ανέ­φε­ραν στην «Κ» η πρό­ε­δρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη και ο γ.γ. της Ομο­σπον­δίας Ενώσεων Νοσο­κο­μεια­κών Γιατρών Ελλάδος Πάνος Παπα­νι­κο­λάου, μεγάλη έλλειψη κατα­γρά­φε­ται σε αιμα­το­λό­γους, παθο­λο­γο­α­να­τό­μους, μικρο­βιο­λό­γους και κυτ­τα­ρο­λό­γους, με τον αριθμό των ειδι­κευό­με­νων στα νοσο­κο­μεία σε αυτές τις ειδι­κό­τη­τες να έχει λιγο­στέ­ψει δρα­μα­τικά τα τελευ­ταία χρόνια. Σοβαρά κενά παρα­τη­ρού­νται και σε θωρα­κο­χει­ρουρ­γούς και άλλες χει­ρουρ­γι­κές ειδι­κό­τη­τες (κυρίως στην περι­φέ­ρεια).

Για τους αναι­σθη­σιο­λό­γους το πρό­βλημα εντο­πί­ζε­ται εδώ και του­λά­χι­στον μία πεντα­ε­τία. «Εχουμε προ­τεί­νει επα­νει­λημ­μέ­νως να θεσπι­στούν κίνητρα για τους αναι­σθη­σιο­λό­γους, όπως ισόβια απαλ­λαγή από την υπο­χρέ­ωση εκπλή­ρω­σης υπη­ρε­σίας υπαί­θρου (αγρο­τικό), και να διο­ρι­στούν άμεσα οι υπο­ψή­φιοι αναι­σθη­σιο­λό­γοι που έχουν εκδη­λώ­σει ενδια­φέ­ρον για θέση που έχει προ­κη­ρυ­χθεί για το ΕΣΥ», τονίζει ο κ. Παπα­νι­κο­λάου.

Πηγή kathimerini.gr

Σταύρος Παπα­ντω­νίου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.