Ειδήσεις

Ομιλία του Βασίλη Υψηλάντη στην Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο (Video)

ΒΑΣΙΛΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2015-2018: «Ο καθένας στον τόπο αυτό έχει πλέον κατανοήσει ότι αποτελείτε μια ισχνή μειοψηφία μαζί με τα αδελφά πολιτικά συνονθυλεύματα του κόμματος… η επαγγελλόμενη από εσάς ανατροπή είναι συνώνυμη με τη ματαίωση καθετί που με κόπο έχει καταφέρει κάθε ελληνική οικογένεια και ότι ονειρεύεται κάθε νέος».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλειος Νικόλαος Α. Υψηλάντης μίλησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στην συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018». Ο Βουλευτής στην ομιλία του ανέφερε τα ακόλουθα:

«Τώρα που η αγανάκτηση, ο αποπροσανατολισμός, η αβεβαιότητα της ελληνικής κοινωνίας, τα τελευταία ψήγματα λαϊκισμού, εν μέσω ενός αληθινού πολέμου, ενός οικονομικού πολέμου που βρέθηκε η πατρίδα μας, υποχωρούν και εκχωρούν θέση στην ελπίδα και στη διάθεση γρήγορων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, ένα μεγάλο ερωτηματικό, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πλανάται στην ελληνική κοινωνία …

Σε τι, αλήθεια, έχει συνεισφέρει σ’ όλη αυτή την προσπάθεια η αντιπολίτευση – και ειδικότερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση – στη χώρα μας στο μεγάλο αυτό πρόβλημα;

Η απάντηση είναι μια και είναι τραγική: Τίποτα! Το απόλυτο τίποτα!

Και η απάντηση αυτή είναι τόσο ξεκάθαρη, γιατί ποτέ δεν αποδέχθηκαν την ύπαρξη του ελληνικού προβλήματος. Γιατί ποτέ δεν μπήκαν στη λογική να προτείνουν κάτι συγκεκριμένο, λύσεις βιώσιμες που να συνάδουν με τη σημερινή ευρωπαϊκή και διεθνή πραγματικότητα και όχι με τον πολύχρωμο (από όλες τις πλευρές, ένθεν κακείθεν) διεθνή απομονωτισμό που επαγγέλλονται ακόμα και σήμερα.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο κάνοντας μάλιστα ιστορικές αναφορές και συγκρίσεις με περιόδους της οικονομικής παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ιστορίας, που καμία σχέση δεν έχουν με τη σημερινή. Επιδιώκοντας έτσι με σοβαροφανείς σοφιστείες να ασκήσουν απλά κριτική. Να ασκήσουν αντιπολίτευση βαθύτατα λαϊκιστική και ανερμάτιστη.

Με ποιούς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα προβείτε στο «κούρεμα» του χρέους μας, το μονομερές, που επαγγέλλεστε και με τον τρόπο; Πώς θα αλλάξετε τους συσχετισμούς; Με τη θλιβερή μειοψηφία που είστε στην Ευρώπη, εσείς και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, σήμερα αλλά και με την μειοψηφία που θα είστε μετά τις Ευρωεκλογές;

Ο καθένας στον τόπο αυτό έχει πλέον κατανοήσει ότι αποτελείτε μια ισχνή μειοψηφία μαζί με τα αδελφά πολιτικά συνονθυλεύματα του κόμματος που ο κ. Τσίπρας θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος για την Επιτροπή της Ε.Ε.

Η επαγγελλόμενη από εσάς ανατροπή είναι συνώνυμη με τη ματαίωση καθετί που με κόπο έχει καταφέρει κάθε ελληνική οικογένεια και ότι ονειρεύεται κάθε νέος. Αυτή την

απάντηση σας έστειλαν και οι φοιτητές μας με τη μεγάλη νίκη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές. Αυτή την απάντηση θα πάρετε στις αυτοδιοικητικές και Ευρωπαϊκές εκλογές.

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές, δεν μπορείς να επέμβεις αποτελεσματικά οποτεδήποτε εάν πρώτα δεν σταματήσεις την αιμορραγία. Αυτήν την αναπόφευκτη πραγματικότητα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Χωρίς περιθώρια λαθών και χωρίς περιθώρια χρονικών αναβολών, σ’ ένα διεθνές περιβάλλον πρωτοφανούς κρίσεως, αλλά και δυσπιστίας. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι όλα είναι διαφορετικά.

Οι θυσίες του Ελληνικού λαού δεν πήγαν εις μάτην . Οι αμείλικτοι αριθμοί για πρώτη φορά τιθασεύτηκαν και έτσι η χώρα μπορεί βάσιμα να αισιοδοξεί για το μέλλον της, για πρώτη φορά μετά από έξι δύσκολα χρόνια, και για πρώτη φορά με την αίσθηση ότι αυτή η τροχιά στην οποία μπήκε δεν είναι τροχιά βελτίωσης απλά των αριθμών, αλλά ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για μια επιτέλους πραγματική αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Η Κυβέρνησή του Αντώνη Σαμαρά, σε αντίθεση με την εκφρασμένη θέση της Αντιπολίτευσης, δεν επιθυμεί απλά στην επιστροφή της προ διεθνούς οικονομικής κρίσεως κατάστασης. Δεν μας ικανοποιεί αλλά και δεν μας ταιριάζει απλά μια επιστροφή στην εικονική ευημερία του παρελθόντος, η οποία με τόσο σκληρό τρόπο αλλά και τόσο αναπόφευκτα φανερώθηκε στον λαό μας. Εμείς ξέρουμε ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς πραγματικές βάσεις, στηριζόμενη εκ νέου σε ένα καινούργιο στείρο κρατισμό που ούτε τον αντέχει και είμαι βέβαιος ότι ούτε θα τον επιτρέψει ο Ελληνικός λαός.

Εμείς, πήραμε το δύσκολο μονοπάτι, όχι γιατί μας βόλευε, αλλά γιατί μόνο έτσι μπορούμε τώρα να λέμε ότι το συγκεκριμένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προσφέρει την προστασία των επιτευγμάτων που έγιναν με τις θυσίες του λαού και την μετατροπή της σταθερότητας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτό είναι δυνατό διότι επιβραδύνθηκε τόσο η ύφεση όσο και η αύξηση της ανεργίας, διότι έχει εξαλειφθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, διότι ανακτάται η χαμένη ανταγωνιστικότητα, διότι μειώνεται το κόστος δανεισμού, διότι βελτιώνεται το προφίλ του χρέους, διότι καλυτέρευσε η δημοσιονομική διαχείριση, διότι εκσυγχρονίζεται η δημόσια διοίκηση, διότι αναμορφώνεται τόσο το φορολογικό όσο και το συνταξιοδοτικό σύστημα, διότι μεταρρυθμίζονται οι τομείς της υγείας της ενέργειας και το δικαστικό σύστημα.

Διότι αν και το κάθε ένα από τα παραπάνω είναι από μόνο του δύσκολο, έπρεπε να γίνουν όλα αυτά για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Και όλα αυτά μέσα σε δύο δύσκολα χρόνια. Αυτό είναι που αντανακλάται στην επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

Οι αγορές είναι αναγκαίες αν μια χώρα θέλει να ζει χωρίς μνημόνια. Δεν γίνεται να είναι κανείς εναντίον και των μνημονίων και των αγορών, αυτό δεν το προτείνει ούτε ο πλέον ελαφρύς των λαϊκιστών. Οι αγορές όμως, που σαφώς για εμάς είναι προτιμητέες των μνημονίων, έχουν τους δικούς τους κανόνες, που πρέπει και κανείς να τους καταλαβαίνει. Τα επιτόκια τα θέτουν οι αγορές, και αυτές αποτιμούν την δημοσιονομική πειθαρχία του κάθε δανειζόμενου. Δεν χωρούν εκεί κομπογιαννίτικες πρακτικές.

Το έργο της Κυβέρνησης έχει ήδη αποτιμηθεί θετικά και δεν χωρεί γι’ αυτό καμία αμφισβήτηση. Το έχουν καταλάβει και οι αγορές και ο οποιοσδήποτε στη χώρα μας. Μόνον η Αντιπολίτευση δυσκολεύεται.

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλα μνημόνια. Στηρίζουμε σήμερα την προσπάθεια αυτή όλοι μας. Και όσα στοιχεία βελτίωσης της οικονομικής εικόνας της χώρας μας αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο δεν θα τα επαναλάβω. Μαζί με την οικονομική σταθερότητα και την ανάκαμψη που θα φέρει σίγουρα η διατυπωθείσα πρόταση και μέσω του Μεσοπρόθεσμου, θα εγγυηθούμε και τη θεσμική αναγέννηση της χώρας με την επιχειρούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά την επιτυχημένη αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την εφαρμογή του Συντάγματος του 1974 υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Το «go back», η οπισθοδρόμηση ανήκει σε εσάς. Σε εμάς και τον Ελληνικό λαό ανήκει σήμερα αυτό, που παρά τις δυσκολίες και τις παρενέργειες έχουμε αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουμε με θάρρος, με πρόγραμμα, με σχεδιασμό, με επιτυχία, το ελπιδοφόρο μέλλον.

Σας ευχαριστώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου