Ρεπορτάζ

Για «άνιση μεταχείριση» κάνουν λόγο στην εστίαση

Eντονα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι εστιάτορες στο νησί της Ρόδου, με τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην εστίαση.
Ήδη, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου (ΔΙΜΕΑ) επέβαλε πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ, αλλά και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας σε αρκετά καταστήματα εστίασης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας –μεταξύ αυτών και στη Ρόδο- ενώ οι ίδιες κυρώσεις επιβλήθηκαν και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επειδή εξυπηρετούσαν όρθιους πελάτες. Παρότι οι έλεγχοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ως προς την τήρηση των μέτρων είναι σαρωτικοί, οι εκτιμήσεις των ειδικών για την κορύφωση της πανδημίας ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, έχουν προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στα κυβερνητικά κλιμάκια για την μορφή που πρέπει να προσλάβουν στο εξής οι κανόνες λειτουργίας σε οικονομικές δραστηριότητες με μαζικό χαρακτήρα.
Την ανατροπή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς φέρνει η μετάλλαξη ‘Δέλτα’ που αναγκάζει την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει μερικώς περιορισμούς και μέτρα, αφού η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων σταθερά σε τετραψήφιο αριθμό ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα κυριαρχήσει στην Ελλάδα πολύ σύντομα.
Παρότι το αρχικό πλάνο της κυβέρνησης προέβλεπε να ανακοινωθούν μέχρι την Πέμπτη 15 Ιουλίου αφενός το πλήρες πλαίσιο λειτουργίας για την εστίαση και τη διασκέδαση και αφετέρου το πρώτο σκέλος του υποχρεωτικού εμβολιασμού, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν περνούν πλέον μέσα από το πρίσμα των αυξημένων κρουσμάτων, αλλά και της ευρείας μετάδοσης του ιού στις νεανικές ηλικίες.
Πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) απηύθυνε έκκληση προς τον πρωθυπουργό κ. Κ.Μητσοτάκη και σε σχετική επιστολή ανέφερε ότι γίνεται ‘κατάφορη αδικία σε βάρος των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης και άνιση αντιμετώπιση τους αναφορικά με την επιβολή των προστίμων και των ποινών’.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ προκαλείται εύλογα αγανάκτηση στον κλάδο της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, για την αρνητική διαφοροποίηση και δημόσια έκθεσή του, με υπερπροβολή μεμονωμένων περιπτώσεων έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων εστίασης που έχει υποστεί τόσα αλλά συνεχίζει την προσπάθεια.
«Η στοχοποίηση του κλάδου μας και η καταπάτηση της εκ του Συντάγματος υποχρέωσης της Κυβέρνησης να νομοθετεί με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας, έναντι των πολιτών της, χωρίς αδικαιολόγητες αρνητικές εξαιρέσεις, είμαστε βέβαιοι ότι σας βρίσκει αντίθετους. Ζητούμε ίση μεταχείριση. Σας παρακαλούμε για την ανάκληση της παραπάνω διάταξης που υποτιμά την προσωπικότητα κάθε συναδέλφου ως πολίτη της χώρας μας» υπογραμμίζει στη επιστολή της η ΠΟΕΣΕ.
ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ – ΠΕΣΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟ»
Στην εστίαση, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αφενός λόγω των συνεχών ανατροπών με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόζονται και αφετέρου, λόγω της έλλειψης οικονομικών ενισχύσεων στον κλάδο.
Όπως ανέφερε στην ‘δημοκρατική’ το μέλος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου κ. Λούης Παλλούκης, τα πράγματα για τα εστιατόρια δεν πάνε ακόμη καλά παρά την έναρξη της τουριστικής σεζόν νωρίτερα σε σχέση με το 2020 που ήταν το μεγάλο πρόβλημα λόγω της πανδημίας ενώ πολλές επιχειρήσεις εστίασης, στο νησί, δεν έχουν ανοίξει ακόμη: «Ξεκινήσαμε με πολύ μεγάλες ελπίδες και περιμέναμε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα φέτος σε σχέση με αυτό που ζήσαμε πέρσι. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Για εμάς στην εστίαση, η φετινή σεζόν είναι ίδια με την περσινή. Οι επαγγελματίες δυσκολεύονται πάρα πολύ αφού οι αγορές δεν έχουν ανοίξει όλες και ο κόσμος δεν βγαίνει να ξοδέψει. Η κίνηση εξαρτάται από πολλά πράγματα και κυρίως από τους επισκέπτες που έρχονται από το Ισραήλ. Οι άλλες αγορές δεν έχουν αγοραστική δύναμη. Ελπίζω να αλλάξει το τοπίο σύντομα και να καταφέρουμε να έχουμε δύο – τρεις μήνες καλή κίνηση.
»Όσον αφορά στα μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση θέλω να πω μόνο αυτό: η δική μας δουλειά στα εστιατόρια (και γενικότερα στην εστίαση) δεν είναι να κάνουμε τον… αστυνομικό στους πελάτες. Η δουλειά μας είναι να εξυπηρετούμε τον πελάτη και να τον ικανοποιήσουμε. Δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να υπάρχουν μαγαζιά με ‘εμβολιασμένους’ ή ‘μη εμβολιασμένους’. Δεν μπορούμε να διώχνουμε τους πελάτες και δεν μπορούμε να ψάχνουμε τα bar codes. Εκτιμώ πως θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους πελάτες που θα έρθουν, εμβολιασμένους και μη».
Όσον αφορά στις οικονομικές ενισχύσεις, υπογράμμισε πως εκτός από κάποιες επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν αρχικώς, οι επιχειρήσεις της εστίασης δεν έλαβαν άλλη χρηματοδότηση.
«Δεν σας κρύβω πως αυτή τη στιγμή, όλες οι επιχειρήσεις της εστίασης στη Ρόδο, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις και κίνητρα. Ακόμη και το πρόγραμμα ‘Νησίδα’ δεν προχώρησε όπως περιμέναμε. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πάρα πολύ δύσκολος και πολύ φοβούμαι ότι θα μπουν λουκέτα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον στην πόλη ή στη Μεσαιωνική Πόλη. Μιλάμε για όλο το νησί. Ακόμη υπάρχουν επιχειρήσεις εστίασης που δεν έχουν ανοίξει. Ελπίζουμε να ανοίξει η σεζόν και να προχωρήσει με καλύτερους ρυθμούς για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου