Τοπικές Ειδήσεις

Εξιχνιάστηκε η υπόθεση δολιοφθοράς στο Radar του αεροδρομίου και σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Με 4 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και συγκεκριμένα για εμπρησμό, για επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών, για διακεκριμένη κλοπή και για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, υποβλήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου δικογραφία εις βάρος ενός 33χρονου ημεδαπού, κατοίκου Εμπωνα, ο οποίος φέρεται ως ο δράστης των δολιοφθορών στο Radar του αεροδρομίου της Ρόδου και σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Στόχος του, σύμφωνα με την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου ήταν να παύσει η ακτινοβολία που εκπέμπει το Radar και οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας κρίνοντας ότι είναι υπαίτιες για την πρόκληση καρκίνου σε φίλο του.
Μάλιστα φέρεται να ενήργησε αριστοτεχνικά βάσει οργανωμένου σχεδίου και με την χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, κουκούλων και εύφλεκτων υλικών.
Από την έρευνα προέκυψε ότι φρόντιζε πριν «χτυπήσει» να κατοπτεύει το χώρο ενώ είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολογίας στο Τ.Ε.Ι. Πατρών έχοντας την γνώση να αφαιρεί ηλεκτρονικές πλακέτες από συστήματα.
Ενεργούσε μάλιστα τις πρώτες πρωινές ώρες για να μην γίνεται αντιληπτός.


Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», την 3η Μαρτίου 2021 και από ώρα 05.00 έως 06.00 τα ξημερώματα, παραβιάστηκε η πόρτα εισόδου της εγκατάστασης, όπου υπάρχει όλος ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του Radar διαδρομής στον Ατάβυρο και διεκόπη μερικώς η ηλεκτροδότηση στους χώρους της εγκατάστασης και ολικά στον εξοπλισμό του.
Επιπλέον αφαιρέθηκε η κεντρική ηλεκτρονική πλακέτα του συστήματος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cosmote η οποία παρέχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και από όπου διέρχονται όλα τα σήματα προς όλους τους αποδέκτες.
Το πρωί της 12ης Μαρτίου 2021 ακολούθησαν εμπρησμοί στην εγκατάσταση του ραντάρ και σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας περιμετρικά της δημοτικής κοινότητας Έμπωνα.
Πιο συγκεκριμένα περί ώραν 01:45 παραβιάστηκε η θύρα εισόδου στις εγκαταστάσεις του ραντάρ διαδρομής της ΥΠΑ στον Ατάβυρο και προξενήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές φθορές στον ηλεκτρονικό και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του ραντάρ και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων του ΟΤΕ, που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Υ.Π.Α..
Περί ώρα 04:05 παραβιάστηκε η θύρα εισόδου χώρου στο αστικό κέντρο σταθερής ΟΤΕ στον Έμπωνα και προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα σημαντικές φθορές στον εξοπλισμό της κινητής τηλεφωνίας.
Περί ώραν 04:48 προξενήθηκε πυρκαγιά με αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής τρόπο στις κεραίες της Cosmote και στον οικίσκο στην θέση «Παπακιός» και περί ώραν 05:05 πυρκαγιά στον οικίσκο της γεννήτριας και στον ιστό της κεραίας της εταιρείας Wind στην ίδια θέση.
Ακολούθως περί ώρα 05:49 προξενήθηκε πυρκαγιά με αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής τρόπο στον οικίσκο και στον ιστό της κεραίας του σταθμού «Κουτσούτης» της εταιρείας Vodafone στον Έμπωνα. Σημειώνεται ότι στο σημείο βρέθηκε πετρέλαιο.

Αποτέλεσμα ήταν οι περιοχές οι οποίες εξυπηρετούνται από τις κεραίες των ανωτέρω τηλεπικοινωνιακών εταιρειών να αποκλειστούν από την παροχή υπηρεσιών, ενώ η καταστροφή του ραντάρ της ΥΠΑ ευτυχώς δε δημιούργησε πρόβλημα εκείνη τη στιγμή στον αερολιμένα της Ρόδου και στο FIR Αθηνών.
Η συνολική εκτιμώμενη αξία των ζημιών που προκλήθηκαν από τους εμπρησμούς υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ!
Από την αστυνομική έρευνα και κυρίως από την επεξεργασία του βιντεοληπτικού υλικού από τις εγκαταστάσεις του Radar, από πρατήριο υγρών καυσίμων αλλά και από άλλα κυκλώματα παρακολούθησης διαπιστώθηκε ότι ο δράστης κινήθηκε με αυτοκίνητο εμπορικής εταιρείας πώλησης οικοδομικών υλικών το οποίο χρησιμοποιούσε ο πατέρας του.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης κατέθεσαν τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του και σύμφωνα με τους αστυνομικούς έπεσαν σε αντιφάσεις, ενώ από τον έλεγχο κινητού τηλεφώνου του κατηγορούμενου βρέθηκαν screenshoot σε άρθρα που αφορούν σε αντίδοτα για την ακτινοβολία που εκτίθεται ο άνθρωπος.
Από τον έλεγχο της εφαρμογής περιήγησής του στο internet προέκυψε ότι την 31η Ιανουαρίου 2021 και την 1η Φεβρουαρίου 2021 προέβη σε αναζητήσεις με φράση κλειδί «ραντάρ Ατάβυρος».
Επιπλέον την 31η Ιανουαρίου 2021 περιηγήθηκε στο tripadvisor για να εξασφαλίσει φωτογραφίες του κτηρίου του ραντάρ.
Επίσης βρέθηκε φωτογραφικό υλικό από το οποίο προκύπτει ότι έχει ένα μπουφάν παραλλαγής όμοιο με αυτό που φορούσε ο δράστης.
Στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ο οποίος θα αποσταλεί προς έλεγχο στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες ενώ ως συνήγορος υπεράσπισης του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου