ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ πτήσεων το καλοκαίρι από τις ΗΠΑ για την Αθήνα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Delta
Μέγεθος γραμμάτων

Στο με­γα­λύ­τε­ρο στοί­χη­μα της φε­τι­νής του­ρι­στι­κής σεζόν για την Ελ­λά­δα ανα­δει­κνύ­ε­ται η αμε­ρι­κα­νι­κή αγορά, ενώ η Κο­μι­σιόν άναψε το «πρά­σι­νο φως» στα τα­ξί­δια Αμε­ρι­κα­νών εμ­βο­λια­σθέ­ντων σε χώρες της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, για το προ­σε­χές κα­λο­καί­ρι.

Παρά το γε­γο­νός ότι αυτή την εβδο­μά­δα το αμε­ρι­κα­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών εξέ­δω­σε οδη­γία προς τους Αμε­ρι­κα­νούς να μην τα­ξι­δεύ­ουν στη χώρα, όπως και σε άλλες 130, λόγω της βε­βα­ρη­μέ­νης επι­δη­μιο­λο­γι­κής ει­κό­νας, οι με­γά­λες αμε­ρι­κα­νι­κές αε­ρο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες έχουν προ­γραμ­μα­τί­σει τις πε­ρισ­σό­τε­ρες απευ­θεί­ας πτή­σεις προς την Αθήνα εδώ και πολλά χρό­νια.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πως τον Αύ­γου­στο θα υπάρ­χουν του­λά­χι­στον επτά απευ­θεί­ας πτή­σεις με­τα­ξύ Ηνω­μέ­νων Πο­λι­τειών και αε­ρο­δρο­μί­ου «Ελευ­θέ­ριος Βε­νι­ζέ­λος», ενώ αν συ­νυ­πο­λο­γι­στούν οι συν­δέ­σεις μέσω με­γά­λων ευ­ρω­παϊ­κών αε­ρο­δρο­μί­ων προς την Αθήνα αλλά και τα πε­ρι­φε­ρεια­κά αε­ρο­δρό­μια, υπο­λο­γί­ζε­ται πως οι δια­θέ­σι­μες θέ­σεις για τα­ξί­δια από τις ΗΠΑ στην Ελ­λά­δα θα αγ­γί­ξουν τις 40.000 εβδο­μα­διαί­ως.

Η United ξε­κι­νά­ει κα­θη­με­ρι­νό δρο­μο­λό­γιο Αθήνα – Νέα Υόρκη (Newark) από την 3η Ιου­νί­ου και κα­θη­με­ρι­νό δρο­μο­λό­γιο Αθήνα – Ουά­σιγ­κτον από την 1η Ιου­λί­ου. Η Delta ξε­κι­νά­ει κα­θη­με­ρι­νό δρο­μο­λό­γιο Αθήνα – Νέα Υόρκη (JFK) από τις 28 Μαΐου. Η American από τις 3 Ιου­νί­ου θα πε­τά­ει κα­θη­με­ρι­νά Αθήνα – Νέα Υόρκη ( JFK) και από τις 4 Ιου­νί­ου κα­θη­με­ρι­νό δρο­μο­λό­γιο Αθήνα – Σι­κά­γο. Η ίδια αε­ρο­πο­ρι­κή από τις 17 Αυ­γού­στου προ­σθέ­τει και κα­θη­με­ρι­νό δρο­μο­λό­γιο Αθήνα – Φι­λα­δέλ­φεια. Η Emirates θα πε­τά­ει κα­θη­με­ρι­νά από την 1η Ιου­νί­ου απευ­θεί­ας από Αθήνα – Νέα Υόρκη (Newark). Ολα τα πα­ρα­πά­νω δρο­μο­λό­για είναι ήδη δια­θέ­σι­μα στα συ­στή­μα­τα πω­λή­σε­ων των αε­ρο­πο­ρι­κών. Το κατά πόσον όλη αυτή η δυ­να­μι­κό­τη­τα θα με­τα­φρα­στεί σε κρα­τή­σεις, θα το ξέ­ρου­με στα τέλη Μαΐου, ανα­φέ­ρουν στην «Κ» πηγές του διε­θνούς αε­ρο­λι­μέ­να Αθη­νών.

Τα τα­ξί­δια από τις ΗΠΑ προς την Ελ­λά­δα έχουν επι­τρα­πεί από τις 19 Απρι­λί­ου, κάτι που αν δεν υπο­νο­μευ­θεί από την παν­δη­μία και την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κα­τά­στα­ση στη χώρα, ανα­μέ­νε­ται να ενι­σχύ­σει ση­μα­ντι­κά τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό και ει­δι­κά αυτόν της Αθή­νας. Και αυτό, διότι οι Αμε­ρι­κα­νοί είναι από τους ξέ­νους τα­ξι­διώ­τες με τη με­γα­λύ­τε­ρη κατά κε­φα­λήν δα­πά­νη, ενώ το 2019 ήταν ψηλά στην κα­τά­τα­ξη της ΤτΕ με τις χώρες που έφε­ραν τις με­γα­λύ­τε­ρες τα­ξι­διω­τι­κές ει­σπρά­ξεις, άνω του 1,18 δισ. ευρώ και 1,17 εκατ. τα­ξι­διώ­τες. Η μέση κατά κε­φα­λήν δα­πά­νη των επι­σκε­πτών από τις ΗΠΑ ανέρ­χε­ται στα 1.008 ευρώ, υψη­λό­τε­ρη κατά 78,8% από τον μέσο όρο που είναι στα 564 ευρώ. Πέ­ρυ­σι όμως αφί­ξεις και ει­σπρά­ξεις από τις ΗΠΑ κα­τέρ­ρευ­σαν σε πο­σο­στό της τάξης του 95%, αφού τα τα­ξί­δια στο εξω­τε­ρι­κό είχαν πρα­κτι­κά απα­γο­ρευ­τεί από την αμε­ρι­κα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση.

Το πολύ καλό brand name που έκτι­σε η Ελ­λά­δα πέ­ρυ­σι, πρώτο έτος της παν­δη­μί­ας, ως ασφα­λής προ­ο­ρι­σμός και η ισχυ­ρή συσ­σω­ρευ­μέ­νη ζή­τη­ση για διε­θνή τα­ξί­δια με­τα­ξύ των Αμε­ρι­κα­νών, που κα­τα­γρά­φουν τόσο αε­ρο­πο­ρι­κές όσο και σπε­σια­λί­στες tour operators, έχουν οδη­γή­σει φέτος στις απο­φά­σεις των αε­ρο­πο­ρι­κών επι­χει­ρή­σε­ων να με­γι­στο­ποι­ή­σουν τα απευ­θεί­ας δρο­μο­λό­για προς την Ελ­λά­δα. Επι­πλέ­ον, οι αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές δεν επι­βάλ­λουν κα­ρα­ντί­να στους Αμε­ρι­κα­νούς που επι­στρέ­φουν στις ΗΠΑ αν είναι εμ­βο­λια­σμέ­νοι ή έχουν αρ­νη­τι­κό μο­ρια­κό τεστ. Ετσι, το με­γά­λο στοί­χη­μα τώρα έγκει­ται στη δυ­να­τό­τη­τα της Ελ­λά­δας να ελέγ­ξει τη δια­σπο­ρά της COVID-19 μέσα στις επό­με­νες δύο με τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες και να αρθεί η αρ­νη­τι­κή τα­ξι­διω­τι­κή οδη­γία της αμε­ρι­κα­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης ώστε να ανα­ζω­ο­γο­νη­θεί η ζή­τη­ση.

Το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, στο πλαί­σιο της ανα­θε­ώ­ρη­σης των τα­ξι­διω­τι­κών οδη­γιών του, προ­χώ­ρη­σε αυτή την εβδο­μά­δα στην ανα­κα­τά­τα­ξη της Ελ­λά­δας από την κα­τη­γο­ρία 3 (σύ­στα­ση για επα­νε­ξέ­τα­ση του τα­ξι­διού) στην κα­τη­γο­ρία 4 (σύ­στα­ση για απο­φυ­γή του τα­ξι­διού). H εξέ­λι­ξη αυτή δεν αφορά απο­κλει­στι­κά την Ελ­λά­δα, αφού το αμε­ρι­κα­νι­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών απο­φά­σι­σε να επι­και­ρο­ποι­ή­σει τις τα­ξι­διω­τι­κές του οδη­γί­ες με βάση τα νέα διε­θνή επι­δη­μιο­λο­γι­κά δε­δο­μέ­να και πρό­σθε­σε έτσι περί τις 100 χώρες στο «επί­πε­δο 4», ώστε αυτές να αντι­κα­το­πτρί­ζουν κα­λύ­τε­ρα τις επι­στη­μο­νι­κές συ­στά­σεις του Κέ­ντρου Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νόσων (CDC).

Εκ­πρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, σχο­λιά­ζο­ντας την εξέ­λι­ξη, ξε­κα­θά­ρι­σε ότι με δε­δο­μέ­νες τις τρέ­χου­σες συν­θή­κες, οι πε­ρισ­σό­τε­ρες χώρες βρί­σκο­νται στην κα­τη­γο­ρία 3 ή στην κα­τη­γο­ρία 4, και εξή­γη­σε πως «η κα­τη­γο­ρία στην οποία κα­τα­τάσ­σε­ται η κάθε χώρα βα­σί­ζε­ται στην τρέ­χου­σα εκτί­μη­ση των συν­θη­κών εντός αυτής, η οποία μπο­ρεί να αλ­λά­ζει συχνά λόγω της συ­νε­χώς εξε­λισ­σό­με­νης φύσης της απει­λής και των στρα­τη­γι­κών που έχουν υιο­θε­τή­σει οι χώρες».

Ωστό­σο, o CDC ανα­κοί­νω­σε στις αρχές Απρι­λί­ου πως οι Αμε­ρι­κα­νοί που έχουν εμ­βο­λια­στεί μπο­ρούν να τα­ξι­δεύ­ουν στο εξω­τε­ρι­κό με χα­μη­λό ρίσκο για τους ίδιους και χωρίς να είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να τί­θε­νται σε κα­ρα­ντί­να κατά την επι­στρο­φή τους, εκτός αν δια­φο­ρε­τι­κά απο­φα­σί­ζουν οι κατά τό­πους πο­λι­τεια­κές αρχές. Κάτι το οποίο, σύμ­φω­να με τις τρέ­χου­σες πλη­ρο­φο­ρί­ες, εξα­κο­λου­θεί να ισχύ­ει. Ωστό­σο θα πρέ­πει να έχουν αρ­νη­τι­κό τεστ πριν από την επι­στρο­φή τους στις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες. Επι­πλέ­ον, θα πρέ­πει να κά­νουν ένα ακόμα τεστ τρεις έως πέντε μέρες μετά την επι­στρο­φή τους.

Ο εκ­πρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ άφησε ανοι­χτό το εν­δε­χό­με­νο να υπάρ­ξει νέα επι­και­ρο­ποί­η­ση των τα­ξι­διω­τι­κών οδη­γιών, εξη­γώ­ντας πως πρό­κει­ται για μια δυ­να­μι­κή, διαρ­κή δια­δι­κα­σία: «Εξε­τά­ζου­με τα­κτι­κά τις συν­θή­κες ασφά­λειας σε προ­ο­ρι­σμούς σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο και θα επι­και­ρο­ποιού­με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με συ­γκε­κρι­μέ­νους προ­ο­ρι­σμούς όταν αυτό κρί­νε­ται κα­τάλ­λη­λο», δή­λω­σε.

Προ­κει­μέ­νου να επι­σπεύ­σει αυτή τη δια­δι­κα­σία ανα­κα­τά­τα­ξης της Ελ­λά­δας και να εξη­γή­σει το εθνι­κό σχέ­διο απο­κλι­μά­κω­σης της παν­δη­μί­ας, ο Ελ­λη­νας υπουρ­γός Του­ρι­σμού Χάρης Θε­ο­χά­ρης πραγ­μα­το­ποιεί επί­σκε­ψη στις ΗΠΑ όπου συ­να­ντά­ται με­τα­ξύ άλλων και με τους επι­κε­φα­λής των τριών με­γα­λύ­τε­ρων αε­ρο­πο­ρι­κών εται­ρειών, Delta, Airlines και American. Συ­να­ντή­θη­κε μά­λι­στα με την ηγε­σία της Delta Airlines στην Ατλά­ντα στις 23 Απρι­λί­ου, ενώ στη συ­νέ­χεια θα έχει συ­νο­μι­λί­ες με τις διοι­κή­σεις της American Airlines στο Ντά­λας στις 28 Απρι­λί­ου και της United Airlines στο Σι­κά­γο στις 29 Απρι­λί­ου.

Η Ελ­λά­δα έχει επι­λε­γεί από πολ­λούς αμε­ρι­κα­νι­κούς τα­ξι­διω­τι­κούς ορ­γα­νι­σμούς, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων φο­ρέ­ων κρουα­ζιέ­ρας, ως μία από τις λίγες ευ­ρω­παϊ­κές χώρες που θε­ω­ρού­νται ασφα­λείς του­ρι­στι­κοί προ­ο­ρι­σμοί, όχι μόνον λόγω της επι­τυ­χη­μέ­νης δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας, αλλά και για το πε­ρυ­σι­νό ασφα­λές ιστο­ρι­κό της λει­τουρ­γί­ας των ξε­νο­δο­χεί­ων και κυ­ρί­ως της τα­χεί­ας εξέ­λι­ξης του εμ­βο­λια­στι­κού προ­γράμ­μα­τος.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.