ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το άνοιγμα του ελληνικού Τουρισμού στα διεθνή ΜΜΕ

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Θεοχάρης

Με σειρά συνε­ντεύ­ξεων σε υψηλής ανα­γνω­σι­μό­τη­τας ΜΜΕ του εξω­τε­ρι­κού (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Weltonline, El Mundo) ο Υπουρ­γός Του­ρι­σμού κ. Χάρης Θεο­χά­ρης παρου­σιά­ζει στη διεθνή κοι­νό­τητα το σχέδιο της Ελλη­νι­κής Κυβέρ­νη­σης για το άνοιγμα του του­ρι­σμού το 2021.

Το έντονο ενδια­φέ­ρον των διεθνών media για τον Ελλη­νικό Του­ρι­σμό υπο­γραμ­μί­ζει τον ευρύ­τερο αντί­κτυπο της ταξι­διω­τι­κής κίνησης προς την Ελλάδα. Με τη χώρα μας ως πρω­το­πόρο, ο παγκό­σμιος του­ρι­σμός επι­χει­ρεί απο­φα­σι­στικό βήμα προς την κανο­νι­κό­τητα.

Μιλώ­ντας στην μεγάλης κυκλο­φο­ρίας γερ­μα­νική εφη­με­ρίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και στον δημο­σιο­γράφο κ. Tobias Piller, o κ. Χάρης Θεο­χά­ρης ανέφερε ότι «το σχέδιό μας για το φετινό άνοιγμα του Ελλη­νι­κού Του­ρι­σμού προ­βλέ­πει το να ξεκι­νή­σουμε στις 14 Μαΐου, με όλες εκείνες τις χώρες, από τις οποίες δια­χρο­νικά υπο­δε­χό­μα­στε ταξι­διώ­τες. Προ­σπα­θούμε να δημιουρ­γή­σουμε σαφείς και συγκε­κρι­μέ­νες προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ώστε η ταξι­διω­τική αγορά να είναι σε θέση να προ­σαρ­μο­στεί αμέσως και με ευκολία. Για την Ευρώπη και ορι­σμέ­νες αγορές με υψηλό ποσοστό εμβο­λια­σμέ­νων, θέλουμε να ανοί­ξουμε ήδη από τα μέσα Απρι­λίου. Η περαι­τέρω ανά­πτυξη του ανοίγ­μα­τος εξαρ­τά­ται από την αγορά και από το επίπεδο ετοι­μό­τη­τας του κλάδου. Ωστόσο,

σε κάθε περί­πτωση είναι η Κυβέρ­νηση εκείνη που θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Αυτή τη φορά, το άνοιγμα δεν εξαρ­τά­ται, ως είθι­σται, από τη ζήτηση, αλλά από το πότε θα είμαστε έτοιμοι».

Στο πλαίσιο της συνέ­ντευ­ξής του στην FAZ, ο κ. Θεο­χά­ρης έδωσε ιδιαί­τερη έμφαση στην παρου­σί­αση του επι­χει­ρη­σια­κού σχεδίου για το άνοιγμα του Ελλη­νι­κού Του­ρι­σμού, ανα­λύ­ο­ντάς το σε 5 «γραμμές άμυνας» ως εξής: «Μέρος των μέτρων ασφα­λείας του σχεδίου μας για την του­ρι­στική περίοδο είναι οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την είσοδο των ταξι­διω­τών στην Ελλάδα. Κάθε του­ρί­στας θα παρου­σιά­ζει βεβαί­ωση ότι είτε έχει εμβο­λια­στεί κατά του κορω­νοϊού είτε ότι έχει αναρ­ρώ­σει μετά από μόλυνση από τον ιό είτε θα επι­δει­κνύει αρνη­τικό τεστ. Αυτή είναι η ‘πρώτη γραμμή άμυνας’. Η δεύτερη γραμμή είναι ότι θα πραγ­μα­το­ποιούμε οι ίδιοι δειγ­μα­το­λη­πτικά τεστ κατά την άφιξη. Σε σχέση με αυτό, θα στρέ­φουμε τη στρα­τη­γική μας ως προς τους ελέγ­χους προς τα εκεί όπου ενδε­χο­μέ­νως βρήκαμε συγκε­ντρώ­σεις θετικών κρου­σμά­των την προη­γού­μενη ημέρα. Η τρίτη ‘γραμμή άμυνας’ είναι να τίθε­νται αμέσως σε καρα­ντίνα οι επι­σκέ­πτες σε περί­πτωση θετικού τεστ και στη συνέ­χεια να υπο­βάλ­λο­νται εκ νέου σε πιο λεπτο­με­ρές τεστ PCR. Η τέταρτη ‘γραμμή άμυνας’ είναι οι γενικοί κανόνες ασφα­λείας, όπως η υπο­χρέ­ωση μάσκας ή η τήρηση των απο­στά­σεων, οι περιο­ρι­σμοί σε εστια­τό­ρια, λεω­φο­ρεία, ξενα­γή­σεις και ούτω καθεξής. Η ‘πέμπτη γραμμή άμυνας’ είναι ότι όλοι θα πρέπει να ακο­λου­θούν τους ίδιους κανόνες με τους Έλληνες. Εάν υπάρχει υπο­χρέ­ωση μάσκας για τους Έλληνες πολίτες, το ίδιο θα ισχύει για όλους, είτε έχουν εμβο­λια­στεί είτε όχι. Τέλος, ο εμβο­λια­σμός των εργα­ζο­μέ­νων στον ελλη­νικό του­ρι­στικό τομέα θα συμ­βά­λει επίσης στην προ­στα­σία από τις μολύν­σεις. Θα εμβο­λια­στεί κατά προ­τε­ραιό­τητα αμέσως μετά τους ηλι­κιω­μέ­νους και τους ασθε­νείς υψηλού κιν­δύ­νου».

Σχετικά με την παρά­ταση της του­ρι­στι­κής περιό­δου, ο κ. Χάρης Θεο­χά­ρης επι­σή­μανε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι «φέτος θα είναι ευκο­λό­τερο να παρα­τα­θεί η ταξι­διω­τική περί­ο­δος. Μετά τον Σεπτέμ­βριο το πρό­βλημα του εμβο­λια­σμού θα έχει επι­λυ­θεί και θα εξα­κο­λου­θεί να υπάρχει μεγάλη του­ρι­στική ζήτηση, η οποία δε θα έχει ακόμη ικα­νο­ποι­η­θεί. Κάποιοι θα θέλουν να έρθουν τον Οκτώ­βριο ή τον Νοέμ­βριο. Η Ελλάδα προ­ε­τοι­μά­ζε­ται γι’ αυτό».

Ιδιαί­τερα σημα­ντι­κές διευ­κρι­νί­σεις για το ζήτημα της ελεύ­θε­ρης κυκλο­φο­ρίας των του­ρι­στών στην Ελλάδα έδωσε ο κ. Θεο­χά­ρης κατά τη συνέ­ντευξή του σε έναν από τους μεγα­λύ­τε­ρους ειδη­σε­ο­γρα­φι­κούς κόμβους της Γερ­μα­νίας, την www.welt.de. Ο Υπουρ­γός Του­ρι­σμού τόνισε ότι «δε θα υπάρξει κανενός είδους διά­κριση έναντι όσων επι­σκε­πτών δεν έχουν εμβο­λια­στεί. Όλοι οι άνθρω­ποι θα επι­τρέ­πε­ται να ταξι­δεύ­ουν. Αυτό ήταν πολύ σημα­ντικό για εμάς, όταν ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης πρό­τεινε το Ψηφιακό Πιστο­ποι­η­τικό Εμβο­λια­σμού τον Ιανουά­ριο».

Στην ερώτηση των δημο­σιο­γρά­φων της Die Welt κ.κ. Carolina Drüten και Virginia Kirst για το πόσο σημα­ντι­κοί είναι για την Ελλάδα οι Γερ­μα­νοί του­ρί­στες, ο κ. Θεο­χά­ρης είπε «για τον Ελλη­νικό Του­ρι­σμό οι Γερ­μα­νοί βρί­σκε­στε στην πρώτη θέση! Αλλά σας ακο­λου­θεί από κοντά και η Μεγάλη Βρε­τα­νία». Ακο­λού­θως, ο Υπουρ­γός επα­νέ­λαβε ότι «οι Γερ­μα­νοί του­ρί­στες δε χρειά­ζε­ται να είναι εμβο­λια­σμέ­νοι για να κάνουν δια­κο­πές στην Ελλάδα. Ένα αρνη­τικό τεστ κορω­νοϊού αρκεί. Θέλουμε να δημιουρ­γή­σουμε ασφαλές περι­βάλ­λον για τους φιλο­ξε­νού­με­νούς μας. Γιατί όποιος δεν αισθά­νε­ται ασφαλής, δεν μπορεί να χαλα­ρώ­σει. Θέλουμε να αντι­με­τω­πί­ζουμε τους ανθρώ­πους που έρχο­νται στη χώρα μας σαν οικο­γέ­νειά μας. Όχι μόνο γιατί έτσι είναι οι Έλληνες, αλλά και γιατί φέτος αυτό είναι σημα­ντι­κό­τερο από ποτέ».

Τέλος, ξεχω­ρι­στό ενδια­φέ­ρον είχε η συνέ­ντευξη του Υπουρ­γού Του­ρι­σμού στην ισπα­νική εφη­με­ρίδα El Mundo, καθώς, όπως σημειώ­νε­ται στο σχετικό δημο­σί­ευμα «η Ελλάδα, χώρα με 12 εκατ. κατοί­κους και πάνω από 7 εκατ. του­ρί­στες (αριθμός του 2020), υπέστη, όπως και η Ισπανία, τις συνέ­πειες της παν­δη­μίας στον του­ρι­στικό της τομέα, ο οποίος αντι­προ­σω­πεύει ποσοστό 15% του ΑΕΠ της (13% ήταν το αντί­στοιχο ποσοστό για την Ισπανία πριν από την κρίση παν­δη­μίας)».

Σε ερώτηση ανα­φο­ρικά με τις κατη­γο­ρίες των επι­σκε­πτών στους οποίους η Ελλάδα απευ­θύ­νε­ται κατά προ­τε­ραιό­τητα το φετινό καλο­καίρι, ο Υπουρ­γός Του­ρι­σμού κ. Χάρης Θεο­χά­ρης επι­σή­μανε τα εξής: «Μια σημα­ντική επι­τυ­χία απο­τε­λεί το ότι η Ελλάδα έχει ‘πιστούς’ του­ρί­στες, οι οποίοι την επι­λέ­γουν για δια­κο­πές επα­νει­λημ­μένα. Το γεγονός αυτό απο­δει­κνύει τον υψηλό βαθμό ικα­νο­ποί­η­σής τους και τη σταθερή στήριξή τους προς τη χώρα μας. Η θάλασσα, ο ήλιος, η ιστορία, ο πολι­τι­σμός, η γαστρο­νο­μία, οι εναλ­λα­κτι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες και στην περί­πτωση των μεγάλων

πόλεων οι αστικές απο­δρά­σεις (city breaks), είναι οι λόγοι για τους οποίους οι του­ρί­στες επι­λέ­γουν την Ελλάδα για τις δια­κο­πές τους. Αυτό ισχύει σταθερά για τους του­ρί­στες που προ­έρ­χο­νται πρω­τί­στως από τη Γερ­μα­νία και το Ηνωμένο Βασί­λειο, ενώ η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι βαλ­κα­νι­κές χώρες απο­τε­λούν τις άλλες μεγάλες αγορές για τον του­ρι­στικό μας τομέα».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.