ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαρηγιάννης για νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: «Είναι σαν να έχουμε πια δύο ιούς»

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ιός

Τι λέει στο newsit.gr o καθη­γη­τής Δημο­σθέ­νης Σαρη­γιάν­νης για την νοτιο­α­φρι­κα­νική μετάλ­λαξη που ήρθε και στην Ελλάδα και τι ανα­μέ­νε­ται να συμβεί με τα εμβόλια. «Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μείνει στο ένα κρούσμα της νοτιο­α­φρι­κα­νι­κής μετάλ­λα­ξης», λέει χαρα­κτη­ρι­στικά.

Προ­σθέ­τει: «Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μείνει στο ένα κρούσμα της νοτιο­α­φρι­κα­νι­κής μετάλ­λα­ξης με αυτή την αυξη­μένη μετα­δο­τι­κό­τητα που έχει, η οποία προ­σο­μοιά­ζει με αυτή της βρε­τα­νι­κής μετάλ­λα­ξης. Το πιο πιθανό είναι ότι έχει δώσει και άλλα κρού­σματα».

Όπως εξηγεί ο κ.Σαρη­γιάν­νης, με  2000 αλλη­λου­χί­σεις γονιδιώματoς οι οποίες έχουν δώσει μέχρι στιγμής 174 μεταλ­λαγ­μένα κρού­σματα, το ποσοστό αυτό των μεταλ­λαγ­μέ­νων είναι στο 8,6%. «Το μικρό αυτό υπο­δείγμα, δείχνει το βαθμό της ταχείας δια­σπο­ράς των μεταλ­λαγ­μέ­νων. Εκτός από τα πολλά τεστ την ημέρα και την εξο­νυ­χι­στική ιχνη­λά­τηση μόνο με σκληρό lockdown θα μπο­ρέ­σουμε  να περιο­ρί­σουμε τη δια­σπορά τους και να μην οδη­γη­θούμε σε κατάρ­ρευση στο δημόσιο σύστημα υγείας».

«Η νοτιο­α­φρι­κα­νική μετάλ­λαξη αλλάζει τη δεξα­μενή του πλη­θυ­σμού»

Όπως εξηγεί ο κ. Σαρη­γιάν­νης, αυτό που κάνει στην ουσία η νοτιο­α­φρι­κα­νική μετάλ­λαξη είναι πως αλλάζει τη δεξα­μενή του πλη­θυ­σμού και εκεί που είχαμε έναν ιό,τώρα θα έχουμε δύο. «Αν η ανοσία μετά την έκθεση στο γνωστό στέ­λε­χος δεν επη­ρε­ά­ζει τελικά την εισβολή της νοτιο­α­φρι­κα­νι­κής μετάλ­λα­ξης τότε πιθανοί για να νοσή­σουν είναι οι πάντες. Στο ΑΠΘ ξεκι­νή­σαμε να φτιά­χνουμε ένα νέο μοντέλο για να παρα­κο­λου­θή­σουμε την νοτιο­α­φρι­κα­νική μετάλ­λαξη, σαν να έχουμε πια δύο ιούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανα­σύ­σταση των εμβο­λίων καθώς η νοτιο­α­φρι­κα­νική μετάλ­λαξη αρχίζει να επε­λαύ­νει είναι το πιο πιθανό σενάριο να συμβεί και μάλιστα άμεσα. Αυτό βέβαια είναι κάτι το εύκολο για τα mrna εμβόλια. Έτσι, το νέο ανα­θε­ω­ρη­μένο εμβόλιο θα έχει πια 2 πρω­τε­ΐ­νες για την αντι­με­τώ­πιση του ιού. « Δεδο­μέ­νου ότι ο ιός προχωρά ακά­θε­κτος τρέ­χο­ντας πολύ πιο γρήγορα από τα εμβόλια, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η άμεση κρα­τι­κο­ποί­ηση των πατε­ντών. Έχουν στε­νέ­ψει πάρα πολύ τα περι­θώ­ρια» κατα­λή­γει ο κος Σαρη­γιάν­νης.

Με λιγοστά, για την ώρα, όπλα στη μάχη της μετάλ­λα­ξης

Αξιό­πι­στες πηγές του newsit.gr ανα­φέ­ρουν ότι αυτή τη στιγμή τα τεστ που γίνο­νται ημε­ρη­σίως αλλά και η ιχνη­λά­τηση στα υπάρ­χο­ντα, είναι πολύ φτωχή κι ειδι­κό­τερα έτσι όπως έχουν δια­μορ­φω­θεί οι απαι­τή­σεις από την παν­δη­μία αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, δεν απο­κλεί­ε­ται, σύμφωνα με την ίδια πηγή,  όσο ο ιός μεταλ­λάσ­σε­ται και η ανο­σο­α­πά­ντηση από τα εμβο­λια­σμό μειώ­νε­ται, δεδο­μέ­νου και του αργού ρυθμού του, αυτές οι πρώτες δόσεις να φτάσουν να κάνουν τελικά μια πολύ μικρή δουλειά η οποία θα ‘πέφτει’ διαρκώς και δεν θα προ­σφέ­ρει όσα πολλά ανα­μέ­νο­νταν στο τείχος της ανοσίας, μέχρι να έχουμε την νέα σύσταση των εμβο­λίων στα χέρια μας. Ως τότε ο αρχικός σχε­δια­σμός των εμβο­λια­σμών απο­δυ­να­μώ­νε­ται διαρκώς.

Το ότι η επι­και­ρο­ποί­ηση της νέας σύστα­σης μπορεί να γίνει γρήγορα, όπως συμ­βαί­νει κάθε χρόνο με τα εμβόλια της γρίπης, είναι βέβαια ένα θετικό σε αυτή τη νέα δύσκολη εξέλιξη που έχει εμφα­νι­στεί.

Την ίδια στιγμή, το πανε­θνικό δίκτυο για τη συστη­μα­τική παρα­κο­λού­θηση των μεταλ­λά­ξεων, παρα­μέ­νει ακόμα το εξής ένα: το ΙΙΕΒΑ, με την δυνα­τό­τητα να μπουν στη μάχη άλλα δύο, τρία το πολύ, εργα­στή­ρια που κάνουν σχεδόν εφά­μιλλη δουλειά με αυτή του ΙΕΒΑ.

Στην ουσία τα υπό­λοιπα εργα­στή­ρια (από πανε­πι­στη­μιακά νοσο­κο­μεία, κέντρα υγείας κτλ) κάνουν ένα pro screening πριν όλα τα ύποπτα δείγ­ματα να φτάσουν στο ΙΙΕΒΑ, στο οποίο τις τελευ­ταίες ημέρες μια ομάδα 25 ειδικών δου­λεύει νυχθη­με­ρόν για να εξε­τά­σει τα δείγ­ματα.

Πηγή: newsit.gr

Ρεπορ­τάζ: Δήμητρα Τρια­ντα­φύλ­λου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.