ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε τροχιά λύσεων το πρόβλημα των ελαφιών της Ρόδου

news room 2 λεπτά ανάγνωση
855

Εντεί­νε­ται το πρό­βλημα της αύξησης των ελαφιών στο νησί της Ρόδου, με τους αγρότες να βρί­σκο­νται σε από­γνωση αφού οι κατα­στρο­φές των παρα­γω­γών τους είναι ανυ­πο­λό­γι­στες. Παράλ­ληλα τα τροχαία ατυ­χή­ματα που λαμ­βά­νουν μέρος σε καθη­με­ρινή βάση είναι πολλά και δεν δηλώ­νο­νται πουθενά, αφού δεν υπάρχει δυνα­τό­τητα απο­ζη­μί­ω­σης. Οι συνε­λεύ­σεις στα χωριά της Νότιας Ρόδου για την λήψη από­φα­σης για την αντι­με­τώ­πιση του προ­βλή­μα­τος είναι τακτι­κές, αλλά χωρίς απο­τέ­λε­σμα. Οι συχνές εκκλή­σεις προς τα αναρ­μό­δια γραφεία της Περι­φέ­ρειας και του Δήμου Ρόδου είχαν σαν απο­τέ­λε­σμα την προ­σπά­θεια ανα­ζή­τη­σης λύσεων με σχε­τι­κές παρεμ­βά­σεις στα αρμόδια υπουρ­γεία.

Τα γρα­νά­ζια της μηχανής επί­λυ­σης του προ­βλή­μα­τος της μεγάλης αύξησης των ελαφιών της Ρόδου και των ζημιών που προ­κα­λούν απο­φά­σισε να θέσει σε λει­τουρ­γία το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας. Είχε προη­γη­θεί την περα­σμένη εβδο­μάδα συνά­ντηση του αντι­πε­ρι­φε­ρειάρχη Πρω­το­γε­νούς τομέα του Νοτίου Αιγαίου Φιλή­μονα Ζαν­νε­τίδη με τον υφυ­πουργό Αγρο­τι­κής Οικο­νο­μίας και δύο γενι­κούς γραμ­μα­τείς στους οποίους μεταξύ των άλλων θεμάτων ανέλυσε το πρό­βλημα της αύξησης των ελαφιών στο νησί της Ρόδου. Του ζητή­θηκε να περι­γρά­ψει το όλο θέμα με ειδικό υπό­μνημα στο οποίο να ανα­φέ­ρο­νται και οι μέχρι σήμερα ενέρ­γειες που έχουν γίνει από τους καθ’ ύλην αρμό­διους.

Ο κ. Ζαν­νε­τί­δης απέ­στειλε το υπό­μνημα και προς το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος με αίτημα για άμεση παρέμ­βαση και χθες του δια­βι­βά­σθηκε συνημ­μένα η εντολή του

υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος προς την Διεύ­θυνση Δασών Δωδε­κα­νή­σου από την οποία ζητεί­ται πλήρη αναφορά των ενερ­γειών της για την αντι­με­τώ­πιση του προ­βλή­μα­τος. Να σημειω­θεί πως ο αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης στο υπό­μνημα που υπέβαλε, είχε συμπε­ρι­λά­βει και το από 16/06/2020 από­σπα­σμα πρα­κτι­κού συνε­δρί­α­σης του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου Ρόδου στην απόφαση του οποίου φαί­νε­ται η διάθεση ολο­κλή­ρου (μειο­ψή­φη­σαν 2) του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου για λήψη άμεσων μέτρων επί­λυ­σης του προ­βλή­μα­τος.

Το κείμενο που εστάλη στη Διεύ­θυνση Δασών Δωδε­κα­νή­σου από το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος ανα­φέ­ρει τα εξής:

« Θέμα: Αντι­με­τώ­πιση προ­βλη­μά­των που προ­κα­λού­νται από τα ελάφια στο Νησί της Ρόδου.

 

ΣΧΕΤ.: α)Το Α.Π. 51/12.102020 έγγραφο της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου / Γραφείο Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρχη Πρω­το­γε­νούς Τομέα & Γαστρο­νο­μίας.

β)Το από­σπα­σμα Πρα­κτι­κού της από 16/06/2020 Τακτι­κής Συνε­δρί­α­σης του Δημο­τι­κού

Συμ­βου­λίου του Δήμου Ρόδου (ΑΔΑ:604ΞΩ1Ρ-ΦΤΡ)

Σας δια­βι­βά­ζουμε συνημ­μένα τα ανωτέρω σχετικά, που μας εστά­λη­σαν από το Γραφείο του Υφυ­πουρ­γού Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας (Α.Π.:ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΠ/98185/557/12.10.2020) λόγω αρμο­διό­τη­τας και παρα­κα­λούμε για την άμεση ενη­μέ­ρωσή μας επί των δια­λαμ­βα­νο­μέ­νων σε αυτά, ανα­φο­ρικά με τα θέματα που άπτο­νται των θεσμι­κών αρμο­διο­τή­των σας στα πλαίσια της δασικής νομο­θε­σίας, καθώς και στην λήψη όλων των ενδει­κνυό­με­νων μέτρων προς αποφυγή κάθε πιθα­νό­τη­τας πρό­κλη­σης ατυ­χή­μα­τος.

Τέλος την απά­ντηση σας με τις προ­τά­σεις σας για την αντι­με­τώ­πιση του θέματος, καθώς και για την δια­χεί­ριση του είδους, καθώς και κάθε σχετική με το θέμα προη­γού­μενη αλλη­λο­γρα­φία, παρα­κα­λούμε να την απο­στεί­λετε ηλε­κτρο­νικά στην ηλε­κτρο­νική διεύ­θυνση [email protected].»

 

Όπως γίνεται αντι­λη­πτό η Διεύ­θυνση Δασών είναι πλέον υπο­χρε­ω­μένη να πάρει μέτρα και να δώσει τις ανά­λο­γες απα­ντή­σεις στο υπουρ­γείο, κατα­θέ­το­ντας και το υλικό που έχει μαζέψει από κατε­στραμ­μένα αγρο­κτή­ματα αλλά και αυτο­κί­νητα.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.