ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ετοιμότητα οι ιδιοκτήτες ταξί, πούλμαν και φορτηγών για έναρξη κινητοποιήσεων

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Ταξί

Με απο­γο­ή­τευση αντι­με­τω­πί­ζουν οι ιδιο­κτή­τες των ταξί της Ρόδου τις προ­τά­σεις των υπουρ­γείων Ανά­πτυ­ξης και Οικο­νο­μι­κών για μερική απε­λευ­θέ­ρωση του επαγ­γέλ­μα­τός τους, με ρυθ­μί­σεις που ευνοούν κυρίως τους ξενο­δό­χους και τους μεγα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τίες.

Στον ίδιο παρο­νο­μα­στή βρί­σκο­νται και οι ιδιο­κτή­τες φορ­τη­γών δημό­σιας χρήσης, οι οποίοι στα σίγουρα θα κινη­το­ποι­η­θούν εάν τελικώς ψηφι­στούν τα προ­τει­νό­μενα μέτρα.

Σε δηλώ­σεις που έκαναν προς τη «δημο­κρα­τική» στελέχη από τα δύο σωμα­τεία ιδιο­κτη­τών ταξί Ρόδου, ξεκα­θα­ρί­σθηκε ότι «δεν πρό­κει­ται να απο­δε­χθούμε τη μετα­βί­βαση του έργου μας στους ξενο­δό­χους, των οποίων τα συμ­φέ­ρο­ντα προ­α­σπί­ζο­νται συγκε­κρι­μένα πρόσωπα μέσα στην Κυβέρ­νηση». Οι ίδιοι τόνισαν ότι «και στο παρελ­θόν είχε επι­χει­ρη­θεί η υιο­θέ­τηση τέτοιων μέτρων, όμως με τις κινη­το­ποι­ή­σεις και τα επι­χει­ρή­ματά μας, αυτός ο παρα­λο­γι­σμός απο­τρά­πηκε».

Σε ερώτηση εάν θα γίνουν κινη­το­ποι­ή­σεις στη Ρόδο η απά­ντηση ήταν ξεκά­θαρη: «Ανα­μέ­νουμε τις οδηγίες από τα μέλη της ομο­σπον­δίας μας. Εάν χρεια­στεί να ξεκι­νή­σουμε κινη­το­ποι­ή­σεις για να προ­στα­τέ­ψουμε τη δουλειά μας και το ψωμί που δίνουμε στα παιδιά μας, τότε στα σίγουρα δεν θα μεί­νουμε με σταυ­ρω­μένα τα χέρια».

Οδηγίες από την ομο­σπον­δία τους, ανα­μέ­νουν και οι οδηγοί του­ρι­στι­κών λεω­φο­ρείων, όπως και οι ιδιο­κτή­τες των λεω­φο­ρείων του ΚΤΕΛ, καθώς τα επαγ­γέλ­ματά τους επη­ρε­ά­ζο­νται σημα­ντικά από τις δια­τά­ξεις του νέου πολυ­νο­μο­σχε­δίου.

Πιο συγκε­κρι­μένα, οι δια­τά­ξεις που θα δημιουρ­γή­σουν τα μεγα­λύ­τερα προ­βλή­ματα στους κλάδους των ταξί και των του­ρι­στι­κών λεω­φο­ρείων αφορούν:

-Την επέ­κταση της δυνα­τό­τη­τας χρήσης ιδιω­τι­κών επτα­θέ­σιων και εννια­θέ­σιων οχη­μά­των με οδηγό από όλα τα του­ρι­στικά κατα­λύ­ματα (ενοι­κια­ζό­μενα δωμάτια κ.λπ.) και όχι μόνο από τις μεγάλες ξενο­δο­χεια­κές μονάδες.

-Την κατάρ­γηση του κατώ­τα­του ορίου κυβι­σμού για τα ΙΧ οχήματα που θα ενοι­κιά­ζο­νται με οδηγό. Μέχρι τώρα επι­τρέ­πε­ται η ενοι­κί­αση με οδηγό μόνο για τα οχήματα 1.500 κυβικών εκα­το­στών και άνω.

– Τη δυνα­τό­τητα στα του­ρι­στικά γραφεία και τα γραφεία ενοι­κί­α­σης αυτο­κι­νή­των να δια­θέ­τουν ενοι­κια­ζό­μενα ΙΧ με οδηγό σε ενδια­φε­ρο­μέ­νους, προ­κει­μέ­νου να εκτε­λέ­σουν έργο των του­ρι­στι­κών λεω­φο­ρείων ή των ΚΤΕΛ. Να μπορούν, δηλαδή, να μετα­φέ­ρουν μαθητές σε σχολεία και φρο­ντι­στή­ρια, στρα­τιώ­τες σε στρα­τό­πεδα και λουο­μέ­νους σε παρα­λίες. Μεγάλο τμήμα αυτού του έργου – κυρίως της μετα­φο­ράς μαθητών – έως σήμερα καλύ­πτε­ται από τα ταξί ή τα ΚΤΕΛ.

– Την κατάρ­γηση της υπο­χρέ­ω­σης οι οδηγοί των ενοι­κια­ζό­με­νων αυτο­κι­νή­των με οδηγό να έχουν οπωσ­δή­ποτε απο­λυ­τή­ριο Λυκείου και να γνω­ρί­ζουν του­λά­χι­στον μία ξένη γλώσσα.

– Παρέ­χε­ται η δυνα­τό­τητα μετα­φο­ράς με τα ΙΧ φορτηγά ψυγεία και μη ευπαθών προ­ϊ­ό­ντων, εφόσον αυτά δια­θέ­τουν τα απα­ραί­τητα χωρί­σματα και όχι ενιαίο αμάξωμα.

– Καταρ­γεί­ται ο περιο­ρι­σμός στη χορή­γηση αριθμού αδειών για οχήματα μεικτού βάρους έως 4 τόνων σε εφη­με­ρι­δο­πώ­λες – πρα­κτο­ρεία Τύπου και δια­με­τα­φο­ρείς για τη μετα­φορά υλικών συσκευα­σίας. Ετσι, ενώ μέχρι σήμερα οι δια­με­τα­φο­ρείς είχαν δικαί­ωμα μίας άδειας για φορ­τη­γάκι έως 4 τόνων, πλέον θα μπορούν να εκδί­δουν όσες άδειες θέλουν.

– Παρέ­χε­ται η δυνα­τό­τητα ίδρυσης εται­ρείας ενοι­κί­α­σης μοτο­πο­δη­λά­των ακόμα και με ένα και μόνο δίκυκλο ή «γου­ρούνα». Εως τώρα η ίδρυση τέτοιας επι­χεί­ρη­σης απαι­τούσε του­λά­χι­στον δέκα δίκυκλα.

– Παρέ­χε­ται η δυνα­τό­τητα ταξι­νό­μη­σης και μετα­χει­ρι­σμέ­νων λεω­φο­ρείων, στα οποία θα δοθούν νέες άδειες του­ρι­στι­κών λεω­φο­ρείων. Εως τώρα νέες άδειες δίνο­νταν μόνο σε και­νούρ­για οχήματα προ­δια­γρα­φών EURO 5 και πάνω.

– Εξο­μοιώ­νο­νται οι παλιοί με τους νέους μετα­φο­ρείς ως προς την υπο­χρέ­ωσή τους να δια­θέ­τουν χώρους στάθ­μευ­σης των οχη­μά­των τους, προ­κει­μέ­νου να πάρουν άδεια ΔΧ. Εως τώρα οι παλαιοί μετα­φο­ρείς δεν είχαν τέτοια υπο­χρέ­ωση.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.