Ρεπορτάζ

Αισθητά μειωμένες οι βροχοπτώσεις στη Ρόδο στο πρώτο τρίμηνο του 2020

Αισθητά μειωμένες σε σχέση με το 2019 ήταν οι βροχοπτώσεις του πρώτου τριμήνου του 2020, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική».
Ειδικότερα στο πρώτο τρίμηνο του 2020, έπεσαν στη Ρόδο 315.6mm βροχής έναντι 517.8mm το 2019, ποσοστό που πέρυσι έσπασε μάλιστα το ρεκόρ της τελευταίας επταετίας!
Η τεράστια διαφορά προκύπτει από το ποσοστό ρεκόρ του Ιανουαρίου 2019 μήνα κατά τον οποίον έπεσαν στην πόλη της Ρόδου 350mm βροχής, σε σχέση με μόλις 82.6 τον Ιανουάριο του 2020 και με 74mm τον αντίστοιχο μήνα του 2018!
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο 2020 έπεσαν στη Ρόδο 82.6mm βροχής, τον Φεβρουάριο 148.2 και τον Μάρτιο 84.8mm.
Παρόλα αυτά, ο Ιανουάριος του 2016 παραμένει ο χειρότερος των τελευταίων οκτώ ετών, σε ποσοστά βροχόπτωσης.
Ο Φεβρουάριος του 2020 ήταν ο δεύτερος καλύτερος μήνας σε ποσοστά βροχόπτωσης στη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας ενώ υψηλά ποσοστά κατέγραψε και ο μήνας Φεβρουάριος
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών ήταν ένα από τα βασικά αίτια που η Ρόδος αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης, με το 2016 να παραμένει η χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών σε ποσοστά βροχόπτωσης.
Το 2019, παρ΄ότι η νεροποντή της 25ης Νοεμβρίου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη Ρόδο και σημαντικές καταστροφές, οι ευεργετικές βροχοπτώσεις βοήθησαν σημαντικά στην ενίσχυση των υδροφόρων οριζόντων.
Από τα αξιοσημείωτα του 2019 είναι πως η βροχόπτωση στον Εμπωνα της Ρόδου έσπασε ρεκόρ 30ετίας με 1558.4 mm, ρεκόρ ετών κατέγραψε και ο σταθμός που είναι εγκατεστημένος στη Λίνδο με 993.4 mm ενώ στην πόλη της Ρόδου με 1197.8 mm για λίγα χιλιοστά δεν καταρρίφθηκε το ρεκόρ.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ καταγράφηκαν ρεκόρ σε άλλα σημεία του νησιού, στον σταθμό της Κατταβιάς με μόλις 376.0 mm, καταγράφηκε ένα από τα χειρότερα ποσοστά, δοκιμάζοντας τις αντοχές των αγροτών.

Να σημειωθεί ότι καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους 2016 στην πόλη της Ρόδου είχαν πέσει μόλις 313,4 mm βροχής, δηλαδή σχεδόν όσα έπεσαν μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2020.
Το ευχάριστο είναι πως έπειτα από μακροχρόνια περίοδο ξηρασίας, ενεργοποιήθηκαν πηγές και ποτάμια που, γεγονός που χαρακτηρίζεται καλός οιωνός για την επάρκεια σε νερό κατά την νέα τουριστική περίοδο, παρά το γεγονός πως φέτος θα είναι αισθητά συρρικνωμένη λόγω του COVID-19 αλλά και για όσους ασχολούνται με την γεωργία, που δοκιμάστηκαν στα τελευταία χρόνια.
Να σημειωθεί ότι στη Ρόδο, με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, είναι εγκατεστημένοι τέσσερις σταθμοί. Ο ένας σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, ο δεύτερος στον Εμπωνα, ο τρίτος στην Λίνδο και ο τέταρτος στην Κατταβιά. Η εφαρμογή αναζήτησης δεδομένων χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”.
Τα στοιχεία που παρατίθενται στο ρεπορτάζ είναι με βάση τις μετρήσεις του σταθμού που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου