ΕΙΔΗΣΕΙΣ

DW: «Η Ελλάδα τελικός προορισμός μεταναστών»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μεταναστες

«Η πίεση αυ­ξά­νε­ται. Οι μάχες γύρω από την Ιντλίμπ στη Συρία ανα­γκά­ζουν σχε­δόν 1 εκα­τομ­μύ­ριο κα­τοί­κους να εγκα­τα­λεί­ψουν τις εστί­ες τους και να κι­νη­θούν προς τα τουρ­κι­κά σύ­νο­ρα. Από εκεί οι προ­σφυ­γι­κές ροές εν­δέ­χε­ται να φθά­σουν τους επό­με­νες μήνες στην Ελ­λά­δα», γρά­φει σε ρε­πορ­τάζ από τη Λέσβο η Handelsblatt. H οι­κο­νο­μι­κή εφη­με­ρί­δα ση­μειώ­νει: «Ακόμα οι αριθ­μοί των προ­σφύ­γων βρί­σκο­νται σε χα­μη­λό­τε­ρα επί­πε­δα από το από­γειο της προ­σφυ­γι­κής κρί­σης το 2015, όταν κα­θη­με­ρι­νά έφθα­ναν στις ελ­λη­νι­κές ακτές 10.000 άν­θρω­ποι. Πρό­σφα­τα ο γερ­μα­νός υπ. Εσω­τε­ρι­κών Χορστ Ζέ­ε­χο­φερ προει­δο­ποιού­σε ότι θα “βιώ­σου­με ένα δεύ­τε­ρο 2015”. Αν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η πρό­γνω­ση του γερ­μα­νού υπουρ­γού, τότε η Ελ­λά­δα θα βρε­θεί αντι­μέ­τω­πη με μια αν­θρω­πι­στι­κή κα­τα­στρο­φή χωρίς προη­γού­με­νο. Διότι σε αντί­θε­ση με το 2015, όταν για τους πρό­σφυ­γες η Ελ­λά­δα ήταν απλά χώρα διέ­λευ­σης, τώρα η Ελ­λά­δα είναι πλέον τε­λι­κός προ­ο­ρι­σμός.

Παρά τις αντι­στά­σεις πο­λι­τών και το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης στα σχέ­δια της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης για την κα­τα­σκευή κλει­στών κέ­ντρων στα ελ­λη­νι­κά νησιά, ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Με­τα­νά­στευ­σης και Ασύ­λου Γιώρ­γος Κου­μου­τσά­κος αι­σιο­δο­ξεί ότι τα κτή­ρια θα τε­λειώ­σουν μέχρι το κα­λο­καί­ρι. Έως τότε η κυ­βέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να απο­συμ­φω­ρή­σει τους προ­σφυ­γι­κούς κα­ταυ­λι­σμούς με­τα­φέ­ρο­ντας πρό­σφυ­γες και με­τα­νά­στες στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα. 1.967 πρό­σφυ­γες έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τα ελ­λη­νι­κά νησιά από τις αρχές του μήνα. Το ίδιο διά­στη­μα ωστό­σο οι νε­ο­α­φι­χθέ­ντες από τη Τουρ­κία έφθα­σαν τους 1.515. Οι νε­α­ροί Σύ­ριοι Χακίμ και Φιράς με­τα­φέ­ρο­νται με το πλοίο “Δια­γό­ρας” από τη Λέσβο στο Πει­ραιά. Στό­χους τους είναι να φθά­σουν στη Γερ­μα­νία. Ο Χακίμ λέει: “Όλοι θέ­λουν να πάνε στη Γερ­μα­νία”».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.