Τοπικές Ειδήσεις

Προγραμματίζει επίσκεψη στη Ρόδο ο κ. Αλ. Τσίπρας

Αισιοδοξία επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την “θύελλα” της εσωκομματικής σύγκρουσης αφού η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ερμηνευτεί από όλες τις πλευρές ως “επιτυχία”.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια ανανέωσης μελών και επανεγγραφών στο κόμμα, με το γνωστό “i-syriza” ανά την χώρα. Όπως δήλωσε στην “δ” ο γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου κ. Αντώνης Αποστολίδης, οι εξελίξεις και τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά: «Η ανταπόκριση της κοινωνίας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας και σε τοπικό επίπεδο. Έχουμε μεγάλη εισροή νέων μελών, με πολλές εγγραφές. Το κόμμα, ουσιαστικά αναδιατάσσεται εσωτερικά σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό – κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Η ποσοστιαία μεταβολή ξεπερνάει το 50% των υφιστάμενων μελών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένουμε μεγαλύτερα νούμερα. Το ευτύχημα είναι πως τα νέα μέλη που έρχονται, είναι πολύ ενεργά. Δηλαδή είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν προτάσεις και θέσεις στο πλαίσιο του διαλόγου για το “τι κόμμα θέλουμε και πού θα απευθύνεται”. Όλα αυτά, τα συζητάμε και προς τον δρόμο για το Συνέδριό μας». Όπως είπε ο κ. Αποστολίδης, στην Ρόδο αναμένεται μέσα στο προσεχές διάστημα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας – σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα με στόχο να γίνει ανοιχτός διάλογος με την τοπική κοινωνία. «Θα κάνουμε πολλές ανοιχτές εκδηλώσεις οι οποίες αποτελούν την έκφραση της προοδευτικής και δημοκρατικής κοινωνίας και όχι μόνον της αυτο-προσδιοριζόμενης ως αριστερής πλευράς της. Θέλουμε να εκφράσουμε τον κάθε δημοκράτη πολίτη, που έχει ανησυχίες και θέλει να φτιάξει μια διαφορετική κοινωνία από όσα είχαμε ζήσει στην Μεταπολίτευση», ανέφερε.
ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΕΙ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ;
Ως προς την αλλαγή του ονόματος, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος. Ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ. Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη: «Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και θα το συζητήσουμε. Από την στιγμή που συζητάμε για αναδιαμόρφωση και μιλάμε για ένα ευρύτερο πολιτικό φορέα, όλα θα είναι στο τραπέζι –ακόμη κι αν χρειαστεί προσθήκη. Βέβαια, το ΣΥΡΙΖΑ παραμένει Brand Name. Θα δούμε…»
Κληθείς να σχολιάσει την διαφαίνουσα “τάση” μετατόπισης προς το Κέντρο, ο κ. Αποστολίδης δήλωσε: «Κοιτάξτε. Όσοι μάς ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, δεν ήταν μόνον άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους ‘αριστερό’. Οπότε, το ορθό για να ευθυγραμμιστούμε με την κοινωνία ως πολιτικός χώρος, είναι να μπορέσουμε να εντάξουμε όλες τις απόψεις, προτάσεις και φωνές, ανθρώπων που αυτό-προσδιορίζονται είτε ως αριστεροί, είτε ως κεντρώοι αλλά και ως δημοκράτες φιλελεύθεροι. Κάθε προοδευτικής αντίληψης, πολίτης έχει χώρο και φωνή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Για μένα, αριστερός είναι ο άνθρωπος που θέλει να γίνει καλύτερος…»
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Στην Πολιτική Γραμματεία, ο κ. Αλ. Τσίπρας είπε ότι χρειάζονταν μερικές αλλαγές στο Καταστατικό.
Σε ό,τι αφορά το συνέδριο:
1. Δεν πρόκειται να υπάρξει ποσόστωση στους σύνεδρους για τα νέα μέλη –την ποσόστωση την είχαν ζητήσει οι προεδρικοί.
2. Θα υπάρξουν αριστίνδην σύνεδροι από την Προοδευτική Συμμαχία (όπως είχαν ζητήσει οι προεδρικοί), αλλά σε χαμηλό ποσοστό 5% (250 στους 5.000), όπως ήθελε η ενιαία αντιπολίτευση.
3. Η νέα Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία. Την ποσοτικοποίηση της ποσόστωσης για την Προοδευτική Συμμαχία την είχαν ζητήσει οι προεδρικοί.
4. Διευκολύνεται η εγγραφή των νέων μελών, όπως είχαν ζητήσει οι προεδρικοί. Η παραλαβή της κάρτας θα γίνεται σε όλα τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα, σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο. Οι κάρτες θα παραληφθούν έως τις 17 Απριλίου και η εκλογή των συνέδρων θα γίνει 2-4 Μαΐου. Δηλαδή, οι εγγραφές σταματάνε 15 μέρες πριν την ψηφοφορία, ρύθμιση που είναι πιο κοντά στις θέσεις της ενιαίας αντιπολίτευσης.
5. Όσοι όμως έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι τις 17 Απριλίου θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν. Αυτό πρακτικά ακυρώνει το αίτημα της ενιαίας αντιπολίτευσης για κάποιου είδους αυτοπρόσωπη παρουσία στις οργανώσεις πριν την ψηφοφορία.
– Σημειώνεται ότι το προσεχές σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙZΑ και στις 23/2 συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Gianis    13.02.2020 19:22

    O KYRIOS TSIPRAS PAH STH RODO GIA NA KANH EKSAGOGH SE AYTO TO NHSI APO THN ENDOXOSRA SE LATROMETANASTES BIASTES KLEFTES DOLOFONOYS GYFTOYS ALBANOYS PAKISTANOYS KAI OLOYS TOYS …..INOYS.

Σχολιασμός άρθρου