Τοπικές Ειδήσεις

Αναφορά του Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

και την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η καταγραφή και οι αποζημιώσεις στο 100%

Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης στη βουλή θα ήθελα να εκφράσω και την αλληλεγγύη μας στον αλβανικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά μετά το μεγάλο καταστροφικό σεισμό και τη συμπαράσταση στο δύσκολο αγώνα που έχει μπροστά του προκειμένου να σταθεί στα πόδια του.

Μεγάλη είναι όμως και η δοκιμασία που περνάνε και εδώ στη χώρα μας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε πάρα πολλές περιοχές καθώς μετρούν τις πληγές τους από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Από τη Χαλκιδική ως τη Ρόδο και από τη Θάσο ως τη Δυτική Αττική, την Κινέτα, οι καταστροφές είναι μεγάλες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί πάρα πολύ σοβαρά. Οι τηλεοπτικές εικόνες δεν αποτυπώνουν πάντα ολόκληρη την πραγματικότητα. Θα ήθελα ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Για παράδειγμα στη Χαλκιδική δεκάδες κατοικίες παραμένουν καλυμμένες με τόνους λάσπης. Δρόμοι έχουν καταστραφεί με αποτέλεσμα πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Σοβαρά προβλήματα έχει υποστεί το δίκτυο ύδρευσης και ρεύματος. Η Ολυμπιάδα παραμένει χωρίς ρεύμα, νερό, οι επικοινωνίες είναι προβληματικές.

Στη Θάσο οι καταστροφές αφορούν κύρια υποδομές αλλά και περιουσίες, σπίτια, τουριστικές επιχειρήσεις, σε αγροτικές – κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Έχει καταστραφεί τμήμα του δρόμου και της γέφυρας στο χωριό ποταμιά αλλά και σημαντικό μέρος της αγροτικής οδοποιίας. Έχει επίσης καταστραφεί τμήμα των αντιπλημμυρικών λάκκων. Το ίδιο ισχύει και σε τμήμα του αποχετευτικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης. Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε ελαιόδεντρα αλλά και σε χωράφια ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των καταστροφών σε ζωικό κεφάλαιο και σε σταύλους.

Στη Ρόδο το ότι το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποδεικνύει το μέγεθος των καταστροφών αφού οι πλημμύρες ουσιαστικά επηρέασαν όλο το νησί με εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, στο οδικό δίκτυο, σε γέφυρες, σε σπίτια και καταστήματα.

Στην Κινέτα, ζημιές έχουν υποστεί 230 κατοικίες 80 επαγγελματικοί χώροι, ακόμα και το μοναδικό ιατρείο της περιοχής. Μάλιστα η πλειοψηφία αυτών είχαν πληγεί και σε προηγούμενη πλημμύρα, χωρίς να πάρουν ακόμα αποζημιώσεις ενώ τώρα οι καταστροφές είναι πιο μεγάλες. Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο. Όλοι οι δρόμοι κάτω από τη νέα εθνική οδο μέχρι και την παραλία έχουν υποστεί συνολική καταστροφή. Μένουν κλειστοί. Συνολικά γύρω στους 40 δρόμους χρίζουν άμεσης επισκευής και διάνοιξης.

Όλα όσα περιέγραψα, τα πλημμυρισμένα σπίτια, τα κατεστραμμένα γεφύρια, οι σοβαρές βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων η οποία φυσικά δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες όπως είναι η προστασία της ζωής του λαού μας. Γιατί σε όλες αυτές τις περιοχές τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν.

Αυτό που τώρα επείγει για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι οικογένειες που έχουν πληγεί είναι να προχωρήσουν άμεσα όλα τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών, να καταγραφούν πολύ πιο γρήγορα οι ζημιές από ότι στο παρελθόν και να δοθούν με ταχείς ρυθμούς οι αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών. Σε όλες αυτές τις περιοχές αλλά και σε όλη την Ελλάδα τα αντιπλημμυρικά έργα αποκτούν πλέον επείγοντα χαρακτήρα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου