Τοπικές Ειδήσεις

Πέφτει η αυλαία της φετινής τουριστικής σεζόν

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 πέφτει επίσημα η αυλαία της τουριστικής σεζόν καθώς το τελευταίο τσάρτερ θα μεταφέρει πίσω στην πατρίδα τους, όσους τουρίστες έχουν απομείνει στο νησί. Το νησί θα συνεχίσει όμως να δέχεται τουρίστες δια θαλάσσης.
Η τελευταία πτήση τσάρτερ για φέτος είναι η 9630 της Eurowings που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου στις 11.45 το πρωί, προερχόμενη από το Düsseldorf της Γερμανίας και θα αναχωρήσει στις 12.35 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με συνολικά 162 επιβάτες.
Όλο τον Νοέμβριο όμως και τον Δεκέμβριο θα συνεχίσουν να προσεγγίζουν το τουριστικό λιμάνι της Ρόδου κρουαζιερόπλοια. Μόνο για τον τρέχοντα μήνα έχουν προγραμματιστεί συνολικά 30 προσεγγίσεις. Ο θαλάσσιος τουρισμός, κινείται σε ανοδική τροχιά και δίνει ανάσα στην τοπική αγορά. Την Τρίτη και την Τετάρτη έδεσαν στο λιμάνι της Ρόδου τα κρουαζιερόπλοια Celestial Olympia, Jewel of the Seas, Le Bougainville, Clio, Crown Iris, Pacific Princess, Lirica και Marella Dream 1513 που μετέφεραν συνολικά 9.000 τουρίστες.
Όπως κάθε φορά, αυξημένη ήταν η κίνηση στην Μεσαιωνική Πόλη καθώς επίσης στην αγορά της πόλης και στη Λίνδο. Για πρώτη φορά στα χρονικά, τα καταστήματα της Παλιάς Πόλης θα μείνουν ανοιχτά μέχρι και τον Δεκέμβριο (τουλάχιστον τις ημέρες των κατάπλων) για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες. Κάποια καταστήματα όμως, ακόμη και σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (συνολικά πέντε στην οδό Σωκράτους), έχουν ήδη κλείσει και αναζητούν νέους ενοικιαστές…
Ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης, κ. Βασίλης Δοντάς δηλώνει ότι οι κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων θα δώσουν ώθηση στην αγορά που συνήθως τέτοια εποχή… κατεβάζει ρολά. Παρόλα αυτά, η χαμηλή οικονομική στάθμη των επισκεπτών, τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και η εποχικότητα, καθιστούν δύσκολη την επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων.
«Τις τελευταίες δύο ημέρες υπήρξε αυξημένη κίνηση στη Μεσαιωνική Πόλη λόγω των κρουαζιερόπλοιων. Δεν θα έλεγα όμως ότι οι εισπράξεις ήταν οι προσδοκώμενες, καθώς πρόκειται για χαμηλής εισοδηματικής στάθμης επισκέπτες. Παρόλα αυτά, οι συνεχείς κατάπλοι κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη θα αποτελέσουν τονωτική ένεση για την αγορά, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ανοιχτές, καθώς κάποιες, ακόμη και σε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους, έχουν βάλει λουκέτο και… ενοικιαστήριο. Η εποχικότητα σε συνδυασμό με την χαμηλή ποιότητα των επισκεπτών και τα υψηλά λειτουργικά κόστη, καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την επιβίωση… Ακόμη και επιχειρήσεις που εμπορεύονταν είδη πολυτελείας, όπως οι γούνες και ο χρυσός, άλλαξαν χρήση προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συγκυρίες. Η μέση δαπάνη ανά τουρίστα, δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ», είπε ο κ. Δοντάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου