Ρεπορτάζ

Αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ

Σύσκεψη με θέματα τεχνικού χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε προχθές στην ΔΕΥΑΡ ενώ ακολούθησε και ενημέρωση του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “δημοκρατική” ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης κ. Γιώργος Υψηλάντης: «Η σύσκεψη είχε να κάνει με τεχνικά θέματα και σημείο αιχμής την οργάνωση των προτάσεών μας, για χρηματοδότηση μελετών και στη συνέχεια των έργων, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ που αφορούν την επεξεργασία των λυμάτων για τους τρεις οικισμούς για τους οποίους έχουμε νομική υποχρέωση: Αφάντου, Αρχάγγελο και Λάρδο. Αυτά είναι ζητήματα που χρονίζουν κι εμείς, ως νέα διοίκηση είμαστε αποφασισμένοι να τα αντιμετωπίσουμε το γρηγορότερο δυνατόν. Αυτή την στιγμή έχει βγεί στον ‘αέρα’ μια πρόσκληση για χρηματοδότηση μελετών σε πρώτη φάση -γι’ αυτό βρισκόμαστε στην διαδικασία υποβολής των προτάσεων».
Τα ανοιχτά ζητήματα της ΔΕΥΑΡ αυτή την περίοδο με ορίζοντα μέχρι και το τέλος του έτους, αφορούν κυρίως στην σύνταξη πενταετούς επιχειρησιακού σχεδίου, στην σύνταξη τεχνικού προγράμματος, κατάρτιση του προϋπολογισμού καθώς όλα αυτά θα καθορίσουν τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης από εδώ και στο εξής. «Φιλοδοξούμε να επικαιροποιήσουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ. Οι στόχοι μας απαιτούν πολύ καλή προετοιμασία ενώ έχουμε και την καθημερινότητα που έχει να κάνει με τις βλάβες, την λειτουργία υδροδότησης σε όλο το νησί κ.λπ.», αναφέρει ο κ. Υψηλάντης.
Όσον αφορά στα έργα, προτεραιότητα δίδεται στην σχεδίαση των συνοδών έργων του Φράγματος Γαδουρά (σε βάθος χρόνου) για να μπορέσει ολόκληρο το νησί να υδροδοτείται κανονικά.
«Ο κεντρικός στόχος για τα επόμενα τέσσερα (4) χρόνια είναι, κατ’ αρχήν να εξασφαλίσουμε την ομαλή υδροδότηση όλου του νησιού με πόσιμο νερό. Αυτό θα γίνει, φυσικά, με την ολοκλήρωση των έργων του Φράγματος Γαδουρά: ο νότιος αγωγός μέχρι την Λαχανιά και ο δυτικός αγωγός μέχρι τα Καλαβάρδα. Συνεπώς θα υπάρξουν περιοχές που δεν θα υδροδοτούνται από το Φράγμα, όπως η Νότια Ρόδος και η Ατάβυρος. Γι αυτές τις περιοχές, πρέπει να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές υδροδότησης –είτε από γεωτρήσεις, είτε από μονάδες επεξεργασίας του νερού που σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε. Μία τέτοια μονάδα υπήρχε στο Φράγμα Απολακκιάς, η οποία έχει καταστραφεί. Το ίδιο θα σχεδιάσουμε και για το Φράγμα Κρητηνίας, όταν ολοκληρωθεί».

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΕΤΤΑΣ
Με σημείο αιχμής την καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία της ΔΕΥΑΡ μέσα στον χειμώνα μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, ξεκίνησε την θητεία του ο νέος πρόεδρος, κ. Βασίλης Μανέττας. «Βρισκόμαστε στην περίοδο της αναδιοργάνωσης και της προετοιμασίας. Οι άμεσοι στόχοι μας είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας, όπου τα προβλήματα είναι τεράστια και προσπαθούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Ως διοίκηση, απέστειλα επιστολή προς όλες τις τοπικές κοινότητες και τους προέδρους των συμβουλίων, να προβούν σε ιεράρχηση των προβλημάτων της κάθε τοπικής κοινωνίας και να μας ενημερώσουν. Μόλις παραλάβουμε όλα τα αιτήματα, θα προχωρήσουμε στην σύνταξη του πενταετούς επιχειρησιακού προγράμματος της ΔΕΥΑΡ καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα επενδύσεων και τεχνικών έργων. Προτεραιότητά μας, παραμένει η αναβάθμιση του βιολογικού στο Βόδι με στόχευση την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Φράγματος Γαδουρά για να καλύψουμε τις ανάγκες σε νερό, ολόκληρου του νησιού. Βεβαίως, απαιτείται προγραμματισμός καθώς τα έργα που πρέπει να γίνουν θα πάρουν χρόνο» όπως ανέφερε.
Επιπλέον, στους στόχους της νέας διοίκησης της ΔΕΥΑΡ είναι η βελτίωση της τιμολογιακής πολιτικής ώστε να υπάρξει ένας πιο δίκαιος καταμερισμός βαρών, ανάμεσα στους καταναλωτές του βορείου και νοτίου τριγώνου του νησιού: «Το βόρειο τρίγωνο έχει μεγαλύτερες χρεώσεις από ό,τι το νότιο. Κι αυτό γιατί όταν έγινε ο ενιαίος Δήμος, ορισμένες περιοχές δεν είχαν ΔΕΥΑ. Εν πάση περιπτώσει, οι αδικίες πρέπει να διορθωθούν» δηλώνει ο κ. Μανέττας.
Όσον αφορά τις ελαφρύνσεις στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (μερικές ισχύουν ήδη) η επιχείρηση εξετάζει την επέκτασή τους, κατά περίπτωση ενώ σχετικά με τις ρυθμίσεις, ο κ. Μανέττας ανέφερε πως «επειδή η προθεσμία για ρυθμίσεις έχει παραταθεί, οι οφειλέτες (κυρίως οι μεγαλο-οφειλέτες) μπορούν να έρθουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Προς το παρόν, δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση για διακανονισμούς μεγάλων οφειλών. Αισιοδοξούμε όμως, ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον έως το τέλος του έτους».

ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ
Αναφερόμενος στα χρέη της ΔΕΥΑΡ, ο κ. Υψηλάντης δήλωσε τα εξής:
«Η ΔΕΥΑΡ χρειάζεται “οξυγόνο” για να αναπνεύσει. Και αυτό αφορά στην οικονομική της κατάσταση για να λειτουργεί. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, δεν είναι καλή. Μόνον οι οφειλές προς την επιχείρηση ανέρχονται στα 56 εκ. ευρώ! Από αυτά, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα τα εισπράξουμε όλα και αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό, στα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 10 εκ. ευρώ. Ο πρώτος μας στόχος, είναι να μην αυξηθούν τα χρέη και φυσικά, να προχωρήσουμε σε εισπράξεις. Δυστυχώς, αρκετές οφειλές έχουν μπει σε διαδικασία παραγραφής για διάφορους λόγους. Ωστόσο, δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια. Ήδη έδωσα εντολή να ξεκινήσουν οι διακοπές της υδροδότησης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Να σας ενημερώσω πως αυτή την στιγμή έχω στα χέρια μου, λίστα με 280 καταναλωτές που έχουν ενοικιαστές σε ακίνητα που δεν έχουν πληρώσει εδώ και χρόνια. Υπάρχουν πάνω από 58 τιμολόγια, ανεξόφλητα. Δηλαδή… έχουν να γίνουν διακοπές νερού σε καταναλωτές εδώ και χρόνια. Φανταστείτε ότι κάποιοι χρωστούν 40 τρίμηνα (κάποια… χρόνια!) Γι’ αυτό δεν υπάρχει περιθώριο παρά να προχωρήσουμε άμεσα σε διακοπές νερού» είπε ο κ. Υψηλάντης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου