Η συμμετοχή του ομίλου ξενοδοχείων Atlantica στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την έκταση του ελληνικού Δημοσίου στην Αφάντου Ρόδου ενδέχεται να παραπεμφθεί στις καλένδες μετά τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων στην Κύπρο, δεδομένου ότι το 50% της εταιρείας ανήκει στην οικογένεια Νικολαΐδη, το δε υπόλοιπο ποσοστό στον όμιλο της TUI. Υπογραμμίζεται ότι η οικογένεια Νικολαΐδη εκτελεί ήδη μεγάλο πρόγραμμα επέκτασης στην ελληνική αγορά. Ισχυρές αμφιβολίες υπάρχουν για τη συμμετοχή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού του ομίλου Αχιλλέα Κωσταντακόπουλου και της Minoan PLC και παραμένουν έντονα ερωτηματικά για την παραμονή στη διαδικασία του βρετανικού κολοσσού L&R που συμμετέχει στον διαγωνισμό του Ελληνικού και της Lamda Development, η οποία στην τελική ευθεία αναμένεται να επιδιώξει συνέργειες. Ταυτόχρονα, ορισμένους εκ των συμμετεχόντων προβληματίζει το γεγονός ότι η περιοχή της Αφάντου δεν μπορεί να φιλοξενήσει τουρισμό πολυτελείας.
Ακίνητα εξωτερικού
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των 41 εκατ. ευρώ πρόκειται να αντλήσει το Ταμείο από την πώληση των ακινήτων του.
Μετά την κατάθεση των προσφορών στους διαγωνισμούς των 6 ακινήτων, το Ταμείο αναμένει να εισπράξει 28 εκατ. ευρώ περίπου για το 950 τ.μ. ακίνητο-φιλέτο του ελληνικού Δημοσίου στο Holland Park του Λονδίνου (3 εκατ. ευρώ παραπάνω από το απαιτητό ελάχιστο έσοδο), 8 εκατ. ευρώ για ακίνητο 8.000 τ.μ. ιδιοκτησίας του ελληνικού Δημοσίου στη Λευκωσία (έναντι 6 εκατ. ευρώ που ήταν το επιθυμητό ελάχιστο τίμημα), 3 εκατ. ευρώ για το 447τ.μ. ακίνητο των Βρυξελλών (στα όρια των απαιτήσεων του ΤΑΙΠΕΔ), 2 εκατ. ευρώ για ακίνητο εμβαδού 1.284 τ.μ. στο Βελιγράδι, ενώ δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου σε Τασκένδη (1.911 τ.μ.), και Λουμπλιάνα (1.147τ.μ.).
Σκόπελος -όχι ανυπέρβλητος- για την ολοκλήρωση του deal στη Λευκωσία αποτελούν οι αξιώσεις για το ακίνητο από τη Μονή Κύκκου, εξέλιξη όμως που δεν ανησυχεί τους επιτελείς του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ προβλήματα ενδέχεται να σημειωθούν στο ακίνητο στο Βελιγράδι, αφού την τελευταία περίοδο υπάρχει καταπατητής.
Ελληνικό
Αναφορικά με τον διαγωνισμό για το Ελληνικό, εντείνεται την τελευταία περίοδο η αλληλογραφία μεταξύ των υποψηφίων και του Ταμείου, εξέλιξη που θεωρείται θετική για τη συνέχεια της διαδικασίας εν μέσω των γεγονότων της Κύπρου.
Μαρίνες
Με την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης του τουριστικού λιμένα του Αλίμου μαζί με τους αντίστοιχους της Ύδρας, Πόρου και Νέας Επιδαύρου, ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των μαρίνων και μικρών λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ. Το Έργο Αξιοποίησης Τουριστικών Λιμένων εντάσσεται στο’Εργο «Νηρηίδες», που προβλέπει και την αξιοποίηση με παραχώρηση (μακροχρόνια μίσθωση) 46 τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, αφορά την ομάδα (Cluster) που περιλαμβάνει ως κεντρική μαρίνα τον Αλιμο και ως περιφερειακούς τουριστικούς λιμένες, την’Υδρα, τον Πόρο και τη Νέα Επίδαυρο. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της’Υδρας και του Πόρου αφορά τμήματα των λιμένων χωρίς να επηρεάζονται οι υπηρεσίες της ακτοπλοΐας. Θα ακολουθήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 άλλες πέντε διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες της Πύλου, της Χίου, της Αρετσούς, τμήμα του λιμένα του Λαυρίου, που προβλέπεται να μετατραπεί σε megayacht μαρίνα, και του Αργοστολίου, που θα αναβαθμιστεί σε luxury μαρίνα, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η μαρίνα της Μυκόνου.
Επισημαίνεται ότι η αξιοποίηση θα γίνει με μορφή παραχώρησης και μακροχρόνιας μίσθωσης των τουριστικών λιμένων για 40 έτη και όχι πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι μετά το τέλος της μίσθωσης οι τουριστικοί λιμένες επιστρέφουν στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των νέων υποδομών που έχουν υλοποιηθεί από τους επενδυτές.
Η κάθε διαγωνιστική διαδικασία, από την έναρξή της μέχρι την επιλογή επενδυτή και την τελική υπογραφή, υπολογίζεται να έχει μέση διάρκεια 6-9 μήνες. Όπως τονίζει η υπουργός Τουρισμού’Ολγα Κεφαλογιάννη για το θέμα των μαρίνων, κεντρικός άξονας της πολιτικής που ακολουθείται από την πολιτεία είναι η δημιουργία ενός πρωτεύοντος συστήματος των βασικών λιμενικών υποδομών που είναι οι μαρίνες, υποβοηθούμενες από ένα δευτερεύον επικουρικό σύστημα, που είναι τα αγκυροβόλια και τα καταφύγια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες πλέγμα επιλιμένιων στάσεων σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Η κ. Κεφαλογιάννη σημειώνει ότι μέχρι σήμερα έχουν χωροθετηθεί 153 μαρίνες, όμως στην πραγματικότητα λειτουργούν αξιοπρεπώς, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, λιγότερες από 25.
Στο πλαίσιο αυτό, μία σημαντική δράση του υπουργείου Τουρισμού είναι η πρόβλεψη και η ένταξη του δικτύου των τουριστικών λιμένων στον ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό εθνικού επιπέδου σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, όπου και ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό.
(Πηγή: «Επενδυτής»)
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/i-kipros-odigi-se-chreokopia-ton-diagonismo-tis-afantou/















