Ατελείωτες ουρές σχηματίζονταν και χθες έξω από τα υποκαταστήματα των Κυπριακών Τραπεζών, που λειτουργούν στο νησί μας, για ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ.
Με αφορμή τα δυσάρεστα γεγονότα στην Κύπρο και το μπλοκάρισμα όλων των τραπεζικών συναλλαγών δεκάδες συμπολίτες μας προσπάθησαν και χθες να αναλάβουν από τα ΑΤΜ των τραπεζών της Μεγαλονήσου όσα χρήματα μπορούσαν.
Με τις χρεωστικές κάρτες στα χέρια αρκετοί Ροδίτες περίμεναν τη σειρά τους για να αναλάβουν όσα χρήματα τους επιτρέπονταν από τις ταμειολογιστικές μηχανές και να τα σώσουν από το “κούρεμα” που ετοιμάζει το Eurogroup.
Κάποιοι προσπαθούσαν επί αρκετή ώρα να αναλάβουν και περισσότερα χρήματα από όσα ορίζουν οι κανονισμοί σε μια προσπάθεια να σώσουν ό,τι μπορούν. Στα πρόσωπά τους ήταν έκδηλη η ανησυχία για όσα έρχονται και μπορεί να επηρεάσουν και την Ελλάδα.
“Περιμένουμε για να πάρουμε από το ΑΤΜ χρήματα από τους λογαριασμούς μας”, δήλωναν στη “δ”.
“Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο. Εδώ και λίγες ημέρες που ξέσπασε το νέο …. Κυπριακό σχηματίζονται ουρές έξω από το κατάστημα της Λαϊκής. Ολοι προσπαθούν να πάρουν τα χρήματά τους πιστεύοντας πως θα γλιτώσουν το κούρεμα”, δήλωσαν στη “δ” επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κοντά στο κατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας.
Σημειώνεται πως τα υποκαταστήματα της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου έμειναν και χθες κλειστά και στη Ρόδο σε εφαρμογή της απόφασης που έχει ληφθεί.
Αξίζει να επισημανθεί πως η Λαϊκή Τράπεζα τελικά φαίνεται να οδεύει προς εκκαθάριση. Αυτό σημαίνει πως τα “καλά” στοιχεία της τράπεζας (καταθέσεις και εξυπηρετούμενα δάνεια) θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Κύπρου.
Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εξασφαλισμένες.
Μέχρι και χθες αναφέρονταν πως δεν θα κλείσει η τράπεζα και πως κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.
Οι ειδήσεις αυτές δεν καθησύχασαν τους εργαζόμενους της τράπεζας που δεν ξέρουν πλέον αν θα συνεχίσουν να έχουν εργασία.
Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα “άγγιξαν” και το Δήμο Ρόδου αφού μπλοκάρισε η διαδικασία της μισθοδοσίας ορισμένων εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Υποστηρίχθηκε πάντως πως το αργότερο μέχρι την Τρίτη, 26 Μαρτίου, θα καταβληθεί η μισθοδοσία και στους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου του πρώην Δήμου Ρόδου από την Λαϊκή Τράπεζα.
Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσαν τουλάχιστον στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας που επικοινώνησαν χθες το μεσημέρι με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ρόδου κ. Φώτη Μπακίρη και τον προϊστάμενο του Γραφείου Μισθοδοσίας κ. Ιγνάτιο Γρηγοριάδη.
Επισημαίνεται πως τα χρήματα για τη μισθοδοσία των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου έπρεπε να είχαν καταβληθεί προχθές. Εξαιτίας του οξύτατου προβλήματος που ανέκυψε στην Κύπρο και τις αγωνιώδεις διαβουλεύσεις με το Eurogroup κρίθηκε πως και τα καταστήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη Ρόδο πρέπει να παραμείνουν κλειστά.
Το γεγονός αυτό θορύβησε τους εργαζόμενους που έμειναν χωρίς χρήματα και διαμαρτυρήθηκαν στον πρόεδρο του Συλλόγου τους κ. Φώτη Μπακίρη.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Νίκου Τσουκαλά. Συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου και ο προϊστάμενος του Γραφείου Μισθοδοσίας κ. Ιγνάτιος Γρηγοριάδης.
“Εξετάσαμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Κρίθηκε πως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τρίτη, 26 Μαρτίου, για να δούμε αν θα καταβληθούν τα χρήματα στους εργαζόμενους του πρώην Δήμου Ροδίων”, δήλωσε ο κ. Φώτης Μπακίρης.
“Δυστυχώς η τράπεζα μέσω της οποίας πληρώνονται οι εργαζόμενοι του πρώην Δήμου Ροδίων είναι η Λαϊκή. Στάλθηκε η μισθοδοσία για τους απασχολούμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου αλλά δεν κατέστη δυνατό να πάρουν τα χρήματά τους εξαιτίας των γνωστών γεγονότων με τις κυπριακές τράπεζες”, δήλωσε ο κ. Φώτης Μπακίρης και πρόσθεσε πως υπάρχει ανησυχία και για τους μονίμους υπαλλήλους του πρώην Δήμου Ρόδου.
“Ανησυχούμε τώρα και για τη μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου. Ελπίζουμε να μην έχουμε χειρότερα”, τόνισε ο κ. Μπακίρης.
Σε ερώτηση αν αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα οι εργαζόμενοι που απασχολούντο και στους πρώην εννέα Δήμους του νησιού μας ο κ. Μπακίρης δήλωσε:
“Οι εργαζόμενοι αυτοί πληρώνονται από άλλες τράπεζες του νησιού μας. Πρέπει να εξετάσουμε με ποια άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεργάζεται ο Δήμος Ρόδου ώστε να μεταφερθούν οι μισθοδοσίες που μπλοκάρισαν τώρα”, τόνισε ο κ. Μπακίρης.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/ateliotes-oures-ke-chthes-sta-ipokatastimata-kipriakon-trapezon/















