ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερχεται το «Εξοικονομώ για τις Επιχειρήσεις»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Εξοικονομώ Κατ' Οίκον
Με δύο δράσεις του ΕΣΠΑ συνο­λι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 65 εκατ. ευρώ θα επι­χει­ρη­θεί στο επόμενο διά­στημα να «θωρα­κι­στούν» ενερ­γειακά οι επι­χει­ρή­σεις. Οι παρεμ­βά­σεις που θα χρη­μα­το­δο­τη­θούν στο πλαίσιο των δύο προ­γραμ­μά­των, σχε­τί­ζο­νται με την ενσω­μά­τωση στις επι­χει­ρή­σεις  εφαρ­μο­γών ανα­νε­ώ­σι­μων πηγών ενέρ­γειας και συμπα­ρα­γω­γής ηλε­κτρι­σμού και θερ­μό­τη­τας, καθώς και με ενέρ­γειες  που απο­σκο­πούν στην ανα­βάθ­μιση των  εγκα­τα­στά­σεων τους για την εξοι­κο­νό­μηση ενέρ­γεια, δηλαδή για τη βελ­τί­ωση της ενερ­γειακή τους απόδοση.

Η προ­κή­ρυξη των δράσεων ανα­μέ­νε­ται στα μέσα Μαΐου και αφορά όλες τις επι­χει­ρή­σεις της χώρας, ανε­ξαρ­τή­του μεγέ­θους. Το ύψος της επι­δό­τη­σης μπορεί να κυμαί­νε­ται από 35% έως και 80% και καθο­ρί­ζε­ται από το είδος των επι­λέ­ξι­μων δαπανών, την περιοχή  που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται η επι­χεί­ρηση και το μέγεθός της. Για παρά­δειγμα  οι πολύ μικρές επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε μειο­νε­κτι­κές περιο­χές θα μπορούν να λάβουν τη ανώτατο ύψος της ενί­σχυ­σης, ενώ αντί­στοιχα οι μεγάλες που έχουν την έδρα τους στις ανε­πτυγ­μέ­νες περι­φέ­ρειες,  θα έχουν χαμη­λό­τερη επι­δό­τηση.

 Η 1η δράση

Ο τίτλος της πρώτης δράσης προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού 35 εκατ. ευρώ είναι «Προ­ώ­θηση συστη­μά­των θέρ­μαν­σης και ψύξης από ΑΠΕ και συμπα­ρα­γω­γής ηλε­κτρι­σμού θερ­μό­τη­τας για ιδιο­κα­τα­νά­λωση» και ο επι­λέ­ξι­μος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός μπορεί να κυμαί­νε­ται από 20.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

Δικαί­ωμα υπο­βο­λής αιτή­σεων, έχουν υφι­στά­με­νες πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επι­χει­ρή­σεις οι οποίες προ­τί­θε­νται να εγκα­τα­στή­σουν συστήμα παρα­γω­γής θέρ­μαν­σης και ψύξης από ΑΠΕ, δηλαδή με χρήση βιο­μά­ζας, βιο­α­ε­ρίου, γεω­θερ­μίας, ηλιο­θερ­μι­κών και λοιπών συστη­μά­των ΑΠΕ, ή συστή­ματα συμπα­ρα­γω­γής ηλε­κτρι­σμού θερ­μό­τη­τας υψηλής από­δο­σης με χρήση ΑΠΕ μόνο όταν λει­τουρ­γούν ως εγκα­τα­στά­σεις αυτο­πα­ρα­γω­γής (όχι όταν λει­τουρ­γούν με καύσιμο φυσικό αέριο).

Προ­ϋ­πο­θέ­σεις

Σύμφωνα με τους όρους της δράσης,  κάθε επεν­δυ­τική πρόταση θα πρέπει να στο­χεύει στο μεγα­λύ­τερο δυνατό βαθμό διείσ­δυ­σης ενέρ­γειας από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ στη συνο­λική κατα­νά­λωση ενέρ­γειας και να επι­τυγ­χά­νει του­λά­χι­στον είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) κάλυψη των ετήσιων (θερ­μι­κών και ηλε­κτρι­κών) ενερ­γεια­κών αναγκών μέσω ολο­κλη­ρω­μέ­νων λύσεων εγκα­τά­στα­σης συστη­μά­των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Στο πλαίσιο της συγκε­κρι­μέ­νης δράσης, συνο­πτικά, οι επι­λέ­ξι­μες προς χρη­μα­το­δό­τηση δαπάνες, είναι αυτές που σχε­τί­ζο­νται με:

1. Εγκα­τα­στά­σεις νέου ή αντι­κα­τά­σταση υφι­στά­με­νου συστή­μα­τος θέρ­μαν­σης ή και ψύξης καθώς και παροχής ζεστού νερού χρήσης με σύστημα εκμε­τάλ­λευ­σης ΑΠΕ (δηλαδή με χρήση βιο­μά­ζας, βιο­α­ε­ρίου, γεω­θερ­μίας, ηλιακής και λοιπών πηγών που θεω­ρού­νται ΑΠΕ), όπως:

– αερο­θερ­μι­κές αντλίες θερ­μό­τη­τας και λοιπές κλι­μα­τι­στι­κές μονάδες,

– θερμικά ηλιακά συστή­ματα για την υπο­βο­ή­θηση του κυρίως συστή­μα­τος θέρ­μαν­σης και για την ψύξη χώρων κλει­στού και ανοι­κτού κύκλου και για την παροχή ζεστού νερού χρήσης,

2. Εγκα­τα­στά­σεις συμπα­ρα­γω­γής ηλε­κτρι­σμού θερ­μό­τη­τας υψηλής από­δο­σης για ιδιο­κα­τα­νά­λωση με χρήση ΑΠΕ

– Εγκα­τά­σταση συστή­μα­τος συμπα­ρα­γω­γής ηλε­κτρι­σμού και θερ­μό­τη­τας υψηλής από­δο­σης (ΣΗΘΥΑ) με χρήση ΑΠΕ (βιομάζα, βιο­α­έ­ριο, ηλιακή ενέρ­γεια, γεω­θερ­μική ενέρ­γεια).

3. Υπο­στη­ρι­κτι­κές δράσεις όπως υπη­ρε­σίες Ενερ­γεια­κού Συμ­βού­λου.Ειδι­κό­τερα

– Υπη­ρε­σίες Ενερ­γεια­κού Συμ­βού­λου, προ­κει­μέ­νου να εκπο­νη­θεί τεχνική έκθεση για την εγκα­τά­σταση συστη­μά­των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

-Εκπόνηση μελετών και ερευνών κάθε μορφής απα­ραί­τη­τες σχε­τι­κές με τους σκοπούς της Δράσης.

Η 2η δράση

Ο τίτλος της δεύ­τε­ρης δράσης είναι «Εξοι­κο­νομώ – Επι­χειρώ Βελ­τί­ωση της ενερ­γεια­κής από­δο­σης των επι­χει­ρή­σεων» με το συνο­λικό της προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό να ανέρ­χε­ται στα 30 εκατ. ευρώ ενώ ο επι­λέ­ξι­μος προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός των επεν­δυ­τι­κών σχεδίων μπορεί να κυμαί­νε­ται από 20.000 έως και 600.000 ευρώ. Ομοίως, δικαί­ωμα συμ­με­το­χής, έχουν  υφι­στά­με­νες πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επι­χει­ρή­σεις.

Οι επι­λέ­ξι­μες δαπάνες στο πλαίσιο της συγκε­κρι­μέ­νης δράσης, είναι συνο­πτικά οι εξής:

1. Ενερ­γεια­κές ανα­βαθ­μί­σεις κτι­ρια­κών υπο­δο­μών

Οι παρεμ­βά­σεις μπορούν να περι­λαμ­βά­νουν:

– Θερ­μο­μό­νωση εξω­τε­ρι­κής τοι­χο­ποι­ίας, δαπέδου, δώματος, στέγης (συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται και τα συστή­ματα σκίασης).

– Αντι­κα­τά­σταση υφι­στά­με­νων κου­φω­μά­των με νέα θερ­μο­δια­κο­πτό­μενα ενερ­γειακά κου­φώ­ματα (του­λά­χι­στον διπλού υαλο­πί­νακα).

– Προ­σθήκη ή αντι­κα­τά­σταση τοπικών ή κεντρι­κών συστη­μά­των μηχα­νι­κού αερι­σμού με δυνα­τό­τητα ανά­κτη­σης θερ­μό­τη­τας

– Ανα­βάθ­μιση συστη­μά­των θέρ­μαν­σης, ψύξης με νέα ενερ­γειακά απο­δο­τι­κό­τερα.

– Προ­σθήκη ή αντι­κα­τά­σταση συστή­μα­τος φωτι­σμού με νέα ενερ­γειακά απο­δο­τι­κό­τερα.

– Προ­σθήκη ή αντι­κα­τά­σταση εξο­πλι­σμού και συστη­μά­των παρα­γω­γής ζεστού νερού χρήσης.

– Εφαρ­μογή συστη­μά­των Συμπα­ρα­γω­γής Ηλε­κτρι­σμού και Θερ­μό­τη­τας Υψηλής Από­δο­σης (ΣΗΘΥΑ).

2. Ενερ­γειακή ανα­βάθ­μιση της παρα­γω­γι­κής δια­δι­κα­σίας

Οι παρεμ­βά­σεις σε αυτή την κατη­γο­ρία  μπορούν να περι­λαμ­βά­νουν:

– την ανα­βάθ­μιση συστη­μά­των παρα­γω­γής και δια­νο­μής θερ­μι­κής ενέρ­γειας που χρη­σι­μο­ποιού­νται τόσο για χρήση ψύξης / θέρ­μαν­σης χώρων όσο και για την παρα­γω­γική δια­δι­κα­σία (π.χ. εξο­πλι­σμός και συστή­ματα  παρα­γω­γής ζεστού νερού/ατμού, εξο­πλι­σμός ανά­κτη­σης απορ­ρι­πτό­με­νης θερ­μό­τη­τας κλπ.)

– την αντι­κα­τά­σταση κινη­τή­ρων και αντλιών με νέους ενερ­γειακά απο­δο­τι­κό­τε­ρους μετα­βλη­τών στροφών.

3. Υπο­στη­ρι­κτι­κές δράσεις όπως:

– Υπη­ρε­σίες Ενερ­γεια­κού Ελεγκτή,

– Υπη­ρε­σίες Ενερ­γεια­κού Επι­θε­ω­ρητή, για έκδοση Πιστο­ποι­η­τι­κών Ενερ­γεια­κής Από­δο­σης (αρχικό και τελικό) για τις περι­πτώ­σεις κτιρίων που εμπί­πτουν στο πεδίο εφαρ­μο­γής του ΚΕνΑΚ.

– Υπη­ρε­σίες Ενερ­γεια­κού Συμ­βού­λου, προ­κει­μέ­νου να εκπο­νη­θεί πλάνο μέτρη­σης και επα­λή­θευ­σης των επι­τευ­χθέ­ντων εξοι­κο­νο­μή­σεων από τα υλο­ποι­η­θέ­ντα μέτρα εξοι­κο­νό­μη­σης ενέρ­γειας.

πηγή euro2day.gr

Στα­μά­της Ζησίμου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.