ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυγενάκης: Tο Δημογραφικό είναι ένα μείζον εθνικό θέμα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ

«Tο Δημο­γρα­φικό είναι ένα μείζον εθνικό θέμα! Υπο­νο­μεύ­ε­ται το μέλλον του έθνους και της πατρί­δας μας. Γιατί χωρίς ανθρώ­πινο δυνα­μικό δεν υπο­στη­ρί­ζε­ται ούτε η κυριαρ­χία ούτε και η ανά­πτυξη ενός κράτους. Και χωρίς ανά­πτυξη -χωρίς δου­λειές, έσοδα και εισφορές- δεν υπάρ­χουν ούτε μισθοί, ούτε συντά­ξεις, ούτε Υγεία, ούτε Δημόσια Παιδεία. Ούτε τελικά εθνική ασφά­λεια!», δήλωσε ο γραμ­μα­τέας ΠΕ της ΝΔ, βου­λευ­τής Ηρα­κλείου Λευ­τέ­ρης Αυγε­νά­κης σε εκδή­λωση με θέμα «Δεμένη Οικο­γέ­νεια – Ισχυρή Κοι­νω­νία: θέτο­ντας τα θεμέλια της δημο­γρα­φι­κής άνθισης», που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στον Προφήτη Ηλία Ηρα­κλείου, στο πλαίσιο των θεμα­τι­κών εκδη­λώ­σεων της πρω­το­βου­λίας «Η Αλλαγή που Αξί­ζουμε».

Όπως τόνισε ο κ. Αυγε­νά­κης: «Η Ελλάδα αιμορ­ρα­γεί, χάνο­ντας στα­διακά τους ανθρώ­πους της. Τα στοι­χεία είναι συγκλο­νι­στικά. Από το 2011 -για πρώτη φορά μεταπολεμικά- ο πλη­θυ­σμός της πατρί­δας μας μειώ­νε­ται: Από τα 11,1 εκα­τομ­μύ­ρια το 2011, βρε­θή­καμε πέρυσι στα 10,7. Η ΝΔ και προ­σω­πικά ο πρό­ε­δρος Κυριά­κος Μητσο­τά­κης δεσμευό­μα­στε για μια συνο­λική παρέμ­βαση στο Δημο­γρα­φικό. Φυσικά, δεν έχουμε αυτα­πά­τες: η αντι­στροφή αυτής της δημο­γρα­φι­κής τάσης δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν θα δούμε απο­τε­λέ­σματα σε ένα-δύο χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν, με συνέ­πεια να υπη­ρε­τή­σουμε μια πολυ­ε­πί­πεδη πολι­τική του­λά­χι­στον για μια δεκα­ε­τία, για να δούμε πραγ­μα­τικά απο­τε­λέ­σματα».

Ο γραμ­μα­τέας της ΠΕ της Ν.Δ. εξήγησε ότι η πρότασή του κόμ­μα­τος του βασί­ζε­ται σε έξι άξονες: στη μείωση του κόστους από­κτη­σης παιδιού, στη στήριξη των εργα­ζο­μέ­νων γονέων, σε θεσμικά μέτρα για το δημο­γρα­φικό και στην αντι­με­τώ­πιση των σύγ­χρο­νων προ­κλή­σεων, στον συστη­μα­τικό έλεγχο των νόμων ως προς τις δημο­γρα­φι­κές επι­πτώ­σεις τους, στην ενί­σχυση του κοι­νω­νι­κού χαρα­κτήρα του εκπαι­δευ­τι­κού συστή­μα­τος και στην προ­ώ­θηση της ενεργού και υγιούς γήραν­σης και δια­γε­νε­α­κης αλλη­λεγ­γύης.

Ένας επι­πλέον άξονας όπως διευ­κρί­νισε ο κ. Αυγε­νά­κης είναι τα μέτρα στή­ρι­ξης των μεγάλων οικο­γε­νειών, αλλά και μέτρα αντι­στρο­φής του brain drain, της φυγής των νέων στο εξω­τε­ρικό: «Πρό­κει­ται για ένα ολο­κλη­ρω­μένο σχέδιο ενί­σχυ­σης του επι­χει­ρη­μα­τι­κού, ερευ­νη­τι­κού και οικο­νο­μι­κού περι­βάλ­λο­ντος και προ­ώ­θη­σης της αξιο­κρα­τίας, ούτως ώστε να δημιουρ­γη­θούν οι συν­θή­κες επι­στρο­φής για όσους Έλληνες έχουν φύγει τα τελευ­ταία χρόνια. Η συμβολή τους στο δημο­γρα­φικό και στην εν γένει ποιο­τική ανα­βάθ­μιση της κοι­νω­νίας είναι σημα­ντική», σημεί­ωσε ο Γραμ­μα­τέας της ΠΕ της Ν.Δ.

 

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.