Τοπικές Ειδήσεις

Δεν θα γίνει κατηγορία εις βάρος 5 ατόμων που συνέπραξαν στην καταγραφή υπεξαίρεσης σε ξενοδοχείο σε βίντεο

Με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου αποφασίστηκε να μην γίνει κατηγορία εις βάρος 3 γνωστών επιχειρηματιών της Ρόδου, συγγενών για τις πράξεις της αθέμιτης αποτύπωσης σε υλικό φορέα μη δημόσιας πράξης τρίτου προσώπου κατά συναυτουργια, που φέρεται να τέλεσαν στη Ρόδο εντός του μηνός Ιουνίου του έτους 2016 και της ηθικής αυτουργίας κατά συναυτουργια στην εκβίαση κατά συναυτουργια που εφέροντο να έχουν τελέσει δύο ακόμη κάτοικοι του νησιού την 3η Νοεμβρίου 2016.
Η υπόθεση αφορά σε χρήση βίντεο εσωτερικής παρακολούθησης των χώρων ταμείου ξενοδοχειακής εταιρείας για την απόδειξη υπεξαίρεσης από συνέταιρο προκειμένου να πειστεί να την αποκαταστήσει.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Τον Ιούνιο του 2010 καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων ξενοδοχειακής εταιρείας με την οποία εκλέχθηκαν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με σκοπό να συγκληθεί σε σώμα, ο εγκαλών, ο πρώτος κατηγορούμενος, ο δεύτερος κατηγορούμενος και ο αδελφός του εγκαλούντος, ενώ στους δύο πρώτους παρασχέθηκε εκ του ανωτέρω πρακτικού το δικαίωμα της από κοινού υπογραφής των εγγράφων της εταιρείας.
Τα χρήματα που κατατίθεντο στο ταμείο της εταιρείας, τοποθετούντο εν γνώσει του εγκαλούντος σε συρτάρι που υπήρχε στο γραφείο διοίκησης της επιχείρησης. Τον Ιούνιο του 2016, ο πρώτος των κατηγορουμένων διαπίστωσε ότι υπήρχε έλλειμμα στο ταμείο της εταιρείας, με αποτέλεσμα οι υπόνοιες και των τριών πρώτων κατηγορουμένων να στραφούν σε βάρος του εγκαλούντος, αφού μόνο αυτός είχε καθημερινή παρουσία στην επιχείρηση και ήταν ο μόνος που γνώριζε ότι οι εισπράξεις τοποθετούντο κάθε μέρα στο συγκεκριμένο συρτάρι, δεδομένου ότι ο αδερφός του εγκαλούντος δεν είχε ενεργό συμμετοχή στη διοίκησή της.
Για τον λόγο αυτό ο πρώτος των κατηγορουμένων, τοποθέτησε, εν γνώσει των δεύτερου και τρίτης των κατηγορουμένων, κλειστό σύστημα βιντεοεπιτήρησης και παρακολούθησης στο γραφείο της εταιρείας, στο οποίο είχαν πρόσβαση μόνο τα μέλη του ΔΣ, αποτελούμενο από δύο κάμερες που ήταν στραμμένες στο συρτάρι του γραφείου και έναν μηχανισμό καταγραφής.
Πράγματι, όπως διαπίστωσαν οι ανωτέρω, από το βιντεοληπτικό υλικό που κατέγραψαν οι παραπάνω κάμερες, ο εγκαλων αφαιρούσε χρηματικά ποσά από το ταμείο της εταιρείας, χρησιμοποιώντας αντικλείδι του συρταριού.
Μετά τη διαπίστωση αυτή, οι παραπάνω αποφάσισαν να καλέσουν τον εγκαλούντα παρουσία τρίτων προσώπων, προκειμένου να λυθεί το θέμα εξωδικαστικά.
Ο πρώτος των κατηγορουμένων ζήτησε δε από τον τέταρτο αυτών, να μεσολαβήσει στη διευθέτηση της διαφοράς.
Το Νοέμβριο του 2016 φέρονται να επέδειξαν στον μηνυτή το βίντεο και εκείνος φέρεται να παραδέχθηκε την πράξη του και να επικαλέστηκε προσωπικούς του λόγους και δη οικονομικούς, για τους οποίους προέβη στην παράνομη ιδιοποίηση του χρηματικού ποσού.
Ο τέταρτος των κατηγορουμένων τού ζήτησε, ακολούθως, να επιστρέψει τα χρήματα, προκειμένου να μη δοθεί συνέχεια στην υπόθεση και ο εγκαλών υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει το ποσό που αφαίρεσε, το οποίο ανέρχονταν κατά τους ισχυρισμούς του στο ποσό των 50.000 -60.000 ευρώ, ενώ συνεχώς επαναλάμβανε την ανησυχία του μήπως γνωστοποιηθεί το γεγονός της ιδιοποίησης των χρημάτων στον αδερφό του και εκτεθεί στην κοινωνία του νησιού.
Λίγο αργότερα, ο εγκαλων μετέβη στην οικία του συνοδευόμενος από τον πέμπτο των κατηγορουμένων, προκειμένου να παραλάβει χρήματα που είχε σε αυτήν για να τα παραδώσει στους κατηγορούμενους. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, ο εγκαλων επαναλάμβανε την παραπάνω ανησυχία του, ενώ όταν έφτασαν στην οικία του, ο εγκαλών εισήλθε σε αυτήν και ο πέμπτος των κατηγορουμένων τον ανέμενε εκτός αυτής. Επιστρέφοντας οι ανωτέρω στον χώρο του ξενοδοχείου, ο τέταρτος των κατηγορουμένων, καταμέτρησε το χρηματικό ποσό των 15.700 ευρώ και ζήτησε από τον εγκαλούντα να γράψει ένα ιδιόχειρο σημείωμα για το ποσό που του παρέδωσε και για το υπόλοιπο ποσό που οφείλει.
Ακολούθως, ο εγκαλών αποχώρησε από το γραφείο της εταιρείας και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τηλεφώνησε στον τέταρτο των κατηγορουμένων, προκειμένου να συναντηθούν ξανά, σε χώρο εκτός του γραφείου της εταιρείας, για να του παραδώσει και άλλο χρηματικό ποσό.
Πράγματι, η συνάντηση των ανωτέρω έλαβε χώρα σε πάρκινγκ καφετέριας οπότε και ο εγκαλών παρέδωσε στον τέταρτο των κατηγορουμένων το χρηματικό ποσό των 25.500 ευρώ, ενώ συνέταξε ιδιοχείρως ένα σημείωμα στο οποίο ανέφερε ότι παρέδωσε στην εταιρεία το συνολικό ποσό των 41.200 ευρώ και θα επιστρέψει το συντομότερο δυνατό το υπόλοιπο ποσό των 14.400 ευρώ.
Εν συνεχεία, ο τέταρτος των κατηγορουμένων, συναντήθηκε με τον πρώτο των κατηγορουμένων και του παρέδωσε το παραπάνω χρηματικό ποσό, ενώ ο τελευταίος του εγχείρισε απόδειξη ότι παρέλαβε το ως άνω ποσό των 41.200 ευρώ.
Την ίδια ημέρα και περί ώρα 18:00, ο εγκαλών τηλεφώνησε στον τέταρτο των κατηγορουμένων ξανά και τον κάλεσε στην οικία του προκειμένου να του παραδώσει και το υπόλοιπο χρηματικό ποσό των 14.400 ευρώ.
Ο τέταρτος των κατηγορουμένων αφού παρέλαβε το ως άνω χρηματικό ποσό συνέταξε μία ιδιόχειρη απόδειξη λήψης του συνολικού χρηματικού ποσού των 55.600ευρώ, στο οποίο ανέρχονταν κατά τα λεγόμενα του εγκαλούντος το συνολικό χρηματικό ποσό που είχε αφαιρέσει από το γραφείο της εταιρείας, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε και πάλι με τον πρώτο των κατηγορουμένων, ο οποίος παρέλαβε το υπόλοιπο ποσό και του εγχείρισε σχετική απόδειξη.
Την επόμενη ημέρα, 4 Νοεμβρίου 2016, ο τέταρτος των κατηγορουμένων, μετέβη στην οικία του εγκαλούντος και του παρέδωσε αντίγραφα των ιδιοχείρων σημειωμάτων του, καθώς και των σχετικών αποδείξεων που του είχε εγχειρίσει ο πρώτος των κατηγορουμένων.
Επιπλέον, την επόμενη ημέρα ο εγκαλών κάλεσε τηλεφωνικά τον τέταρτο των κατηγορουμένων και του ζήτησε να βρεθούν σε καφετέρια, όπου ο εγκαλών εκδήλωσε την πρόθεση του να αποχωρήσει από την εταιρεία.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος και Γιάννης Χαρίτος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου