ΕΙΔΗΣΕΙΣ

DW: Οι Έλληνες και άλλοι μετανάστες τόνωσαν το γερμανικό ΑΕΠ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βερολίνο

Η μετα­νά­στευση εργα­τι­κού δυνα­μι­κού από άλλες χώρες της ΕΕ στη Γερ­μα­νία συνέ­βαλε τα τελευ­ταία χρόνια σε επι­πρό­σθετη οικο­νο­μική ανά­πτυξη της χώρας, συμπε­ραί­νει σε νέα του έρευνα το έγκριτο Γερ­μα­νικό Ινστι­τούτο Οικο­νο­μι­κών Ερευνών (DIW) στο Βερο­λίνο σε συνερ­γα­σία με το Πανε­πι­στή­μιο του Πότσ­νταμ.

«Η κάλυψη δια­θέ­σι­μων θέσεων εργα­σίας από μετα­νά­στες αυξάνει την απα­σχό­ληση στο σύνολο της οικο­νο­μίας και οδηγεί σε αύξηση της κατα­να­λω­τι­κής ζήτησης», σημειώ­νει μεταξύ άλλων σε έκθεσή του το DIW.

Σύμφωνα με υπο­λο­γι­σμούς του ινστι­τού­του, το ΑΕΠ της Γερ­μα­νίας αυξή­θηκε μεταξύ 2011 και 2016 χάρη στους μετα­νά­στες κατά 0,2% επι­πλέον ετησίως – το 2015 μάλιστα η επι­πρό­σθετη ανά­πτυξη λόγω μετα­να­στών υπο­λο­γί­ζε­ται από τους ερευ­νη­τές σε 0,3%.

Από τότε που ορι­σμέ­νες χώρες της κρίσης, όπως η Ισπανία, άρχισαν να ανα­κάμ­πτουν ως έναν βαθμό οικο­νο­μικά, ο ρυθμός μετα­νά­στευ­σης πολιτών από χώρες της ΕΕ προς τη Γερ­μα­νία άρχισε να μειώ­νε­ται.

Γεγονός είναι πάντως ότι από το 2011 έως το 2016 μετα­νά­στευαν από αυτές τις χώρες στη Γερ­μα­νία ετησίως περί τις 720.000 άτομα κατά μέσο όρο, επι­ση­μαί­νει η έρευνα.

Ο συνο­λι­κός αριθμός των Ευρω­παίων που μετα­κό­μι­σαν στη Γερ­μα­νία στο εν λόγω διά­στημα ανήλθε σε 5,1 εκα­τομ­μύ­ρια.

Νέοι και καλά καταρ­τι­σμέ­νοι η πλειο­ψη­φία των μετα­να­στών από την ΕΕ

Το μέτρο της ελεύ­θε­ρης κυκλο­φο­ρίας εργα­ζο­μέ­νων εντός ΕΕ και –κυρίως- το ξέσπα­σμα οικο­νο­μι­κών κρίσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, ήταν οι βασικοί παρά­γο­ντες που ώθησαν τόσους ανθρώ­πους να αφήσουν τη χώρα τους για τη Γερ­μα­νία, υπο­γραμ­μί­ζει το DIW.

«Οι μετα­νά­στες από την ΕΕ έρχο­νται στη χώρα μας προ­κει­μέ­νου να βρουν δουλειά – και τις περισ­σό­τε­ρες φορές αυτό συμ­βαί­νει, όπως κατα­δει­κνύ­ουν πολλές στα­τι­στι­κές», η ερευ­νή­τρια Ζανίνε Χαρτ, μία εκ των δύο συντε­λε­στών της εν λόγω έρευνας.

Το DIW σημειώ­νει ότι η πλειο­ψη­φία των μετα­να­στών από κράτη της ΕΕ στη Γερ­μα­νία είναι νέοι, καλά καταρ­τι­σμέ­νοι και σε πολύ μεγάλο ποσοστό οικο­νο­μικά ενεργοί.

Ενδει­κτικά, το ποσοστό των οικο­νο­μικά ενεργών Γερ­μα­νών ανήλθε για την εν λόγω περίοδο σε 70,6%, την ώρα που το αντί­στοιχο ποσοστό για μετα­νά­στες από χώρες της ΕΕ ήταν 74,6%.

Πέρα από την ανάλυση των στοι­χείων που αφορούν την περίοδο 2011-2016, το DIW επι­σή­μανε τις δυσκο­λίες και τις απαι­τή­σεις στη γερ­μα­νική αγορά εργα­σίας για το μέλλον.

Δεδο­μέ­νου του ολοένα και γηραιό­τε­ρου πλη­θυ­σμού στη Γερ­μα­νία και των ελλεί­ψεων κατάλ­λη­λου εργα­τι­κού δυνα­μι­κού για τη στε­λέ­χωση των κενών θέσεων εργα­σίας –ελλεί­ψεις που εκτι­μά­ται ότι θα εντα­θούν τα επόμενα χρόνια- οι γερ­μα­νοί ερευ­νη­τές επι­σή­μα­ναν την ανάγκη να βελ­τιω­θούν ακόμη περισ­σό­τερο οι δια­δι­κα­σίες και οι συν­θή­κες στη γερ­μα­νική αγορά εργα­σίας ώστε να προ­σελ­κύ­σουν ακόμη περισ­σό­τε­ρους εργα­ζό­με­νους από άλλες χώρες της ΕΕ. Ως παρά­δειγμα μέτρων βελ­τί­ω­σης ανα­φέ­ρε­ται η απλού­στευση των γρα­φειο­κρα­τι­κών δια­δι­κα­σιών που αφορούν την ανα­γνώ­ριση των επαγ­γελ­μα­τι­κών προ­σό­ντων των μετα­να­στών.

Πηγή: dw.com

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.