ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυστηρό μήνυμα αποκλιμάκωσης στέλνει ο Τσίπρας στην Άγκυρα από το Καστελόριζο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΤΣΙΠΡΑΣ

Του Φοίβου Κλαυ­δια­νού

 Αυστηρό μήνυμα απο­κλι­μά­κω­σης ανα­μέ­νε­ται να στείλει σήμερα στην Τουρκία ο Αλέξης Τσίπραςαπό το Καστε­λό­ριζο και τη Ρόδο όπου θα βρεθεί για το περι­φε­ρειακό συνέ­δριο νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες του real.gr, ο Πρω­θυ­πουρ­γός θα ξεκα­θα­ρί­σει στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα έχει σταθερή και σαφή στάση για τις σχέσεις των δύο χωρών και δεν δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται σπιθαμή γης, καθώς και να υπο­γραμ­μί­σει πως δεν οδηγεί πουθενά η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όπως ανα­φέ­ρουν στενοί συνερ­γά­τες του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρ­νηση επι­λέ­γει να απα­ντή­σει στην τουρ­κική προ­κλη­τι­κό­τητα σε σχετικά ήπιους τόνους, αλλά με στα­θε­ρό­τητα και στην πάγια εθνική γραμμή, χωρίς να ανοίγει καμία συζή­τηση για τον χώρο εθνικής κυριαρ­χίας.

Η επιλογή αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αισθά­νε­ται αδύναμη, αλλά αντι­θέ­τως έχει πίσω την Ε.Ε. και δεν έχει και κανέναν λόγο να κλι­μα­κώ­σει την ένταση που καλ­λιερ­γεί η Άγκυρα.

Επι­πλέον, στην κυβέρ­νηση υπάρχει η βεβαιό­τητα ότι είναι πολύ καλύ­τερα αντί για ανε­βα­σμέ­νους τόνους να υπάρ­χουν προ­ο­πτι­κές συνερ­γα­σίας και να ανα­βαθ­μι­στούν οι σχέσεις καλής γει­το­νίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Αυτό ανα­μέ­νε­ται, λοιπόν, να επι­ση­μαν­θεί προς την Άγκυρα, της οποίας οι υψηλοί τόνοι φανε­ρώ­νουν κάποιο εκνευ­ρι­σμό και αδυ­να­μία εν μέσω των πολλών μετώπων που έχει ανοίξει η γείτονα, με κορυ­φαίο το κουρ­δικό.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο, όμως, η Άγκυρα δεν χρειά­ζε­ται να συνε­χί­ζει την προ­σπά­θεια δημιουρ­γίας αντι­πα­ρά­θε­σης με τον μόνο γείτονα που επι­διώ­κει να έχει καλές σχέση μαζί της, όπως έχει επι­ση­μά­νει επα­νει­λημ­μέ­νως ο Πρω­θυ­πουρ­γός.

Πάντως, το μήνυμα αυτό του Πρω­θυ­πουρ­γού θα είναι σύντομο, καθώς η επί­σκεψη στην περιοχή δεν γίνεται για τα εθνικά θέματα, αλλά για το περι­φε­ρειακό ανα­πτυ­ξιακό συνέ­δριο νοτίου Αιγαίου. Ιδιαί­τερη σημασία σε αυτό ανα­μέ­νε­ται να έχουν όσα απο­φα­σι­στούν για το θέμα του μετα­φο­ρι­κού ισο­δύ­να­μου, μέσω του οποίου η κυβέρ­νηση επι­διώ­κει να άρει τη διαφορά κόστους που αντι­με­τω­πί­ζουν τα νησιά σε σχέση με την ηπει­ρω­τική χώρα. Επίσης, ο Πρω­θυ­πουρ­γός θα ανα­φερ­θεί στα έργα υπο­δο­μής στην περιοχή όπως η μονάδα αφα­λά­τω­σης που θα εγκαι­νιά­σει στο Καστε­λό­ριζο.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ανα­μέ­νε­ται να επι­ση­μά­νει τον συμ­βο­λι­σμό ότι, ενώ το Καστε­λό­ριζο ταυ­τί­στηκε με τα μνη­μό­νια πριν από χρόνια, τώρα ο ίδιος βρί­σκε­ται εκεί σε μια στιγμή που η χώρα ατε­νί­ζει ξανά το μέλλον με αισιο­δο­ξία.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.