Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων

Tη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων στη διαχείριση του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δωδεκανήσου, παρήγγειλε χθες στην Πταισματοδίκη Ρόδου κ. Αικ. Γαλάνη, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ Κ. Μπούτσικος κατόπιν αναφοράς που υπέβαλε ο πρόεδρος της κοινωνικής δομής κ. Σάββας Πεταλάς.

Της αναφοράς του κ. Πεταλά προηγήθηκε διοικητική έρευνα που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012. Ενδεικτικό είναι ότι η αναφορά του συνοδεύεται από 18 έγγραφα συμπεριλαμβανομένων και δύο κλήσεων σε απολογία υπαλλήλων.
Ο κ. Πεταλάς ενημέρωσε τον κ. Εισαγγελέα ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής διοίκησης του Θεραπευτηρίου, διαπιστώθηκε ανορθολογισμός στην διαχείριση της αποθήκης και προσπάθεια παρακώλυσης, εκ μέρους υπαλλήλου, στις προσπάθειές του να κατανοήσει εάν τηρείται ή όχι το δημόσιο λογιστικό.
Από τον πρώτο μήνα ανάληψης των καθηκόντων της διοίκησης, δόθηκαν ρητές εντολές στην Διεύθυνση να προβεί σε έγγραφες συστάσεις στον υπάλληλο και να διενεργήσει απογραφή των αποθηκών προκειμένου να παραδοθούν σε νέο υπόλογο.
Ο διευθυντής συνεπικουρώντας τις προσπάθειες της διοίκησης, προέβη στην αποστολή δύο εγγράφων τα οποία, όπως ενημέρωσε ο κ. Πεταλάς, ουδέποτε απαντήθηκαν ή υλοποιήθηκαν.
Κατόπιν τούτου συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή προκειμένου να προβεί σε πλήρη καταγραφή αναλώσιμου και μη υλικού της κεντρικής υπηρεσίας του Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων Δωδεκανήσου πράγμα που όφειλε, όπως εξήγησε, να είχε κάνει και η προηγούμενη διοίκηση.
Όταν ανέλαβε εξάλλου νέος διευθυντής είχε ζητήσει από την πρώην διοίκηση να του γίνει πλήρης παράδοση – παραλαβή, για να αναλάβει καθήκοντα, μεταξύ άλλων και των αναλώσιμων και μη υλικών και να γίνει απογραφή, ενέργειες οι οποίες δεν έγιναν.
Ο κ. Πεταλάς ενημέρωσε παραπέρα ότι στο μεσοδιάστημα που η επιτροπή υλοποιούσε την απογραφή ο τότε διαχειριστής επανειλημμένα ζητούσε άδεια κατά την οποία προφανώς κάποιος άλλος θα ανελάμβανε την διαχείριση. Δεν είχε εξάλλου ανταποκριθεί στις προφορικές εντολές της διοίκησης και στις γραπτές οδηγίες του διευθυντή.
Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν να μην εγκριθεί η άδεια του, ενώ εκτός από την απογραφή που όφειλε να κάνει ο ίδιος για να γίνει αντιπαραβολή με την τριμελή επιτροπή, του επισημάνθηκε ότι σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Θεραπευτηρίου είχε υποχρέωση να προσκομίσει και όλα τα παραστατικά διαχείρισης του υλικού.
Ο κ. Πεταλάς εξήγησε εξάλλου ότι κατά τις επανειλημμένες συστάσεις του διευθυντή, παρουσία του ίδιου, εκείνος επέμενε αόριστα, ότι με εντολές προηγούμενων διοικήσεων, βασιζόμενες σε κάποια εγκύκλιο, δεν ήταν υποχρεωμένος να διαχειρίζεται το υλικό μαζί με τις προβλεπόμενες εκ του νόμου επιτροπές.
Στην συνέχεια με έγγραφο της Διεύθυνσης κοινοποιήθηκαν στον τότε αποθηκάριο τα αποτελέσματα της απογραφής της τριμελούς επιτροπής προκειμένου να τύχουν ανεπιφύλακτης αποδοχής, εάν δεν υπήρχαν αντιρρήσεις εκ μέρους του.
Παρόλα αυτά και επειδή μέχρι το Νοέμβριο του 2012 επανερχόταν διαρκώς προφορικά στο αίτημα της άδειας του, χωρίς να ενημερώσει για τις απόψεις του επί της απογραφής και «φέρεται» να αποδέχτηκε τα αποτελέσματα της.
Προκειμένου όμως να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της υπηρεσίας και του δημοσίου, η διοίκηση εξέδωσε πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής στο οποίο πέραν της ανεπιφύλακτης αποδοχής των αποτελεσμάτων της απογραφής ο υπάλληλος αποδέχθηκε ότι ουδέποτε παραδόθηκαν τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα διακίνησης υλικού, τα οποία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έπρεπε να τηρούνται ενώ αποδέχθηκε επιπρόσθετα την επιφύλαξη του Θεραπευτηρίου για μελλοντικό έλεγχο της προγενέστερης διαχείρισης.

Στην συνέχεια του επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή στέρησης αποδοχών 20 ημερών.
Η διοίκηση έδωσε την 13η Ιουνίου 2013 εντολή ελέγχου προς το λογιστήριο, προκειμένου να διαπιστωθούν αφενός εάν προκύπτουν ελλείμματα από την διαχείριση υλικού και αφετέρου εάν οι κινήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα αποθήκης είναι πραγματικές ή εικονικές.
Με δεδομένο ότι πέραν του πειθαρχικού δικαίου, ενδεχομένως να υφίστανται και περαιτέρω νομικές ή ποινικές ευθύνες, ο κ. Πεταλάς ζήτησε τη συνδρομή της Εισαγγελικής Αρχής.