ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτά είναι τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα – Αναλυτικά παραδείγματα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Αυθ
Μέγεθος γραμμάτων

Χωρίς την ανα­με­νό­με­νη προ­σέ­λευ­ση των πο­λι­τών ως προς την τα­κτο­ποί­η­ση των αυ­θαί­ρε­τωνκτι­σμά­των συ­νε­χί­ζε­ται μέχρι στιγ­μής η ισχύς του νόμου 4495/2017.

Μπο­ρεί το υπουρ­γείο Πε­ρι­βάλ­λο­ντος να έκανε για τους αυ­θαι­ρε­τού­χους ευ­νοϊ­κό­τε­ρες ρυθ­μί­σεις, πε­ρισ­σό­τε­ρες δό­σεις και μι­κρό­τε­ρα πρό­στι­μα ωστό­σο η οι­κο­νο­μι­κή κρίση σε συν­δυα­σμό με την όπως εντο­πί­ζε­ται από πα­ρά­γο­ντες της αγο­ράς χα­μη­λή κι­νη­τι­κό­τη­τα ακόμη και για την απλή ενη­μέ­ρω­ση στον υπο­λο­γι­σμό προ­στί­μων έχει ως απο­τέ­λε­σμα για τον νέο νόμο να έχουν γίνει μόλις 54.062 βε­βαιώ­σεις με­τα­βί­βα­σης, ενώ σε επε­ξερ­γα­σία βρί­σκο­νται 35.991 αι­τή­σεις.

Τα πρό­στι­μα και οι εκ­πτώ­σεις

Τα πα­ρά­βο­λα προ­στί­μων υπο­λο­γί­ζο­νται ανά­λο­γα με την έκτα­ση του αυ­θαί­ρε­του κτί­σμα­τος.

Ει­δι­κό­τε­ρα:

– 250 ευρώ για αυ­θαί­ρε­τη κα­τα­σκευή – χρήση μέχρι 100 τ.μ.

– 500 ευρώ για κτί­ριο – χρήση άνω των 100 τ.μ. και μέχρι 500 τ.μ.

– 1.000 ευρώ για κτί­ριο-χρήση άνω των 500 τ.μ. και μέχρι 2.000 τ.μ

– 4.000 ευρώ για κτί­ριο – χρήση άνω των 2.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ.

– 10.000 για κτί­ριο – χρήση με­γα­λύ­τε­ρα των 5.000 τ.μ.

Το πρό­στι­μο αυ­ξά­νε­ται:

Κατά 10% αν η αυ­θαί­ρε­τη κα­τα­σκευή ή χρήση υπα­χθεί από τις 9/10/2018 έως 8/2/2019.

Κατά 20% αν η αυ­θαί­ρε­τη κα­τα­σκευή ή χρήση υπα­χθεί μετά τις 9/2/2019

Κατά 10% αν η αυ­θαί­ρε­τη κα­τα­σκευή ή χρήση βρί­σκε­ται σε πε­ριο­χές προ­στα­σί­ας για τις οποί­ες έχουν εκ­δο­θεί και ισχύ­ουν προ­ε­δρι­κά δια­τάγ­μα­τα κα­θο­ρι­σμού όρων δό­μη­σης.

Μειώ­σεις εξα­κο­λου­θούν να ισχύ­ουν για ΑμεΑ που κα­τα­βάλ­λουν το 15-20% του προ­στί­μου ανά­λο­γα με το πο­σο­στό ανα­πη­ρί­ας και το ει­σό­δη­μα.

Για πα­λιν­νο­στού­ντες ομο­γε­νείς και πο­λύ­τε­κνους που κα­τα­βάλ­λουν το 20% του προ­στί­μου οι πρώ­τοι και το 20-50% οι δεύ­τε­ροι ανά­λο­γα με τις πε­ρι­πτώ­σεις π.χ.:

Τρί­τε­κνοι με ατο­μι­κό ει­σό­δη­μα έως 25.000 ευρώ ή οι­κο­γε­νεια­κό ει­σό­δη­μα έως 40.000 ευρώ κα­τα­βάλ­λουν πο­σο­στό 30% του προ­στί­μου. Οι δια­τά­ξεις εφαρ­μό­ζο­νται και για τις μο­νο­γο­νεϊ­κές οι­κο­γέ­νειες.

Πο­λύ­τε­κνοι με ατο­μι­κό ει­σό­δη­μα έως 40.000 ευρώ ή οι­κο­γε­νεια­κό ει­σό­δη­μα έως 80.000 ευρώ κα­τα­βάλ­λουν πο­σο­στό 20% του ενιαί­ου ει­δι­κού προ­στί­μου. Πο­λύ­τε­κνοι με δευ­τε­ρεύ­ου­σα κα­τοι­κία (επι­φά­νεια μι­κρό­τε­ρη των 80 τ.μ.) κα­τα­βάλ­λουν το 50% του προ­στί­μου.

Σε μα­κρο­χρό­νια ανέρ­γους που κα­τα­βάλ­λουν το 30% του προ­στί­μου.

Σε δι­καιού­χους επι­δό­μα­τος κοι­νω­νι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης που κα­τα­βάλ­λουν το 20% του προ­στί­μου.

Εάν για την υπα­γω­γή αυ­θαι­ρέ­των ολο­κλη­ρω­θούν οι προ­βλε­πό­με­νες ερ­γα­σί­ες στα­τι­κής ενί­σχυ­σης με την εκ­πό­νη­ση στα­τι­κής με­λέ­της το ενιαίο πρό­στι­μο μειώ­νε­ται από 30% έως και 60% ανά­λο­γα με την σει­σμι­κή επι­κιν­δυ­νό­τη­τα της πε­ριο­χής.

Επί­σης τα πρό­στι­μα μειώ­νο­νται σε κτί­σμα­τα που δεν έχουν οι­κο­δο­μι­κή άδεια αλλά έχουν υπερ­βά­σεις δό­μη­σης μι­κρό­τε­ρες από 100 έως 500 τ.μ.

Αυ­θαί­ρε­τες κα­τοι­κί­ες που έχουν κα­τα­σκευα­στεί με­τα­ξύ 1983 – 1993.

Αυ­θαί­ρε­τα σε πε­ριο­χές εκτός σχε­δί­ου και στις οποί­ες εκ­κρε­μεί η έγκρι­ση πο­λε­ο­δο­μι­κής με­λέ­της.

Αυ­θαί­ρε­τα υπό­γεια – εσω­τε­ρι­κούς εξώ­στες (πα­τά­ρια) – σο­φί­τες.

Στά­σι­μους οι­κι­σμούς κάτω των 500 κα­τοί­κων που δεν είναι πα­ρα­λια­κοί και κοντά σε χιο­νο­δρο­μι­κά κέ­ντρα και έχουν κα­τα­σκευα­στεί πριν το 1993.

Επι­πλέ­ον δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα να μειω­θεί κατά 20% η οφει­λό­με­νη ει­σφο­ρά εντός ιδιο­κτή­τη ακι­νή­του – για ακί­νη­τα που μπαί­νουν στο σχέ­διο πόλης.

Πηγή πλη­ρο­φο­ριών: Ελεύ­θε­ρος Τύπος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.