ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο οδικός χάρτης των ιδιωτικοποιήσεων-Ελληνικό και Αφάντου τα projects με τις σημαντικότερες εκκρεμότητες

news room 6 λεπτά ανάγνωση
Γκόλφ Αφάντου

Τα επόμενα βήματα του Επι­χει­ρη­σια­κού Προ­γράμ­μα­τος αξιο­ποί­η­σης (Asset Development Plan/ ADP) δημο­σιεύει το ΤΑΙΠΕΔ μετά το «πράσινο φως» που έδωσε το Κυβερ­νη­τικό Συμ­βού­λιο Οικο­νο­μι­κής Πολι­τι­κής (ΚΥΣΟΙΠ). Ανα­λυ­τικά, ανα­φέ­ρε­ται βήμα προς βήμα η πορεία των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεωνπου έχουν ολο­κλη­ρω­θεί καθώς και οι εκκρε­μό­τη­τες που παρα­μέ­νουν ώστε να «κλείσει» ο στόχος των 2 δισ. ευρώ από την αξιο­ποί­ησή τους.

Real estate και του­ρι­στι­κές επεν­δύ­σεις

Η αξιο­ποί­ηση των εκτά­σεων στο πρώην αερο­δρό­μιο του Ελλη­νι­κού και στην Αφάντου στη Ρόδο παρα­μέ­νουν τα δύο μεγάλα projects με τις σημα­ντι­κό­τε­ρες εκκρε­μό­τη­τες σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεγάλη δημόσια ακίνητη περιου­σία που χει­ρί­ζε­ται το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικά πάντως για τα ακίνητα, στα επόμενα βήματα, όπως αυτά περι­λαμ­βά­νο­νται στο επι­και­ρο­ποι­η­μένο επι­χει­ρη­σιακό πρό­γραμμα του Ταμείου περι­λαμ­βά­νο­νται τα μικρό­τερα ακίνητα που δια­τί­θε­νται στα­διακά μέσω ηλε­κτρο­νι­κών πλει­στη­ρια­σμών, τα ακίνητα των ιαμα­τι­κών πηγών, οι κτι­ρια­κές αθλη­τι­κές και υπο­στη­ρι­κτι­κές εγκα­τα­στά­σεις του Ολυ­μπια­κού Ιππικού Κέντρου στο Μαρ­κό­πουλο, του­ρι­στι­κές εγκα­τα­στά­σεις στα Καμμένα Βούρλα, τις Θερ­μο­πύ­λες κ.α..

Ειδι­κό­τερα σε σχέση με τη μεγάλη επέν­δυση του Ελλη­νι­κού, όπου οι εξε­λί­ξεις «τρέχουν» από τον περα­σμένο Δεκέμ­βριο στα επόμενα βήματα μέχρι το οικο­νο­μικό κλεί­σιμο της συναλ­λα­γής από το ΤΑΙΠΕΔ, περι­λαμ­βά­νο­νται η έγκριση σχεδίου Προ­ε­δρι­κού Δια­τάγ­μα­τος του Σχεδίου Ολο­κλη­ρω­μέ­νης Ανά­πτυ­ξης από το ΣτΕ, η διε­νέρ­γεια ανοι­κτού δια­γω­νι­σμού για τη χορή­γηση άδειας καζίνο στο Ελλη­νικό (ΥΠΟΙΚ/ΕΕΕΠ/Βουλή), η έκδοση Κοινών Υπουρ­γι­κών Απο­φά­σεων (ΚΥΑ) για τη χωρο­θέ­τηση και την πολε­ο­δό­μηση των περιο­χών ανά­πτυ­ξης και πολε­ο­δό­μη­σης καθώς και για τη γενική διάταξη του Μητρο­πο­λι­τι­κού Πάρκο (ΥΠΟΙΚ/ΥΠΕΝ/ΥΠΠΟΑ), η σύσταση Φορέα Δια­χεί­ρι­σης των Ελεύ­θε­ρων και Δημό­σιων Χώρων και Εγκα­τα­στά­σεων (Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών/Βουλή), η ολο­κλή­ρωση της μετε­γκα­τά­στα­σης των ιδιω­τι­κών και δημό­σιων φορέων από την έκταση (ΕΜΟΕ/Υπουρ­γεία/Δημό­σιοι Φορείς/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.), η διανομή δικαιω­μά­των κυριό­τη­τας μεταξύ Ελλη­νι­κού Δημο­σίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης (ΥΠΟΙΚ/ΤΑΙΠΕΔ/Επεν­δυ­τής), η μετα­βί­βαση εμπράγ­μα­των δικαιω­μά­των από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελλη­νικό ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.).

Για την Αφάντου στη Ρόδο, όπου προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται η γκολφ και του­ρι­στική ανά­πτυξη σε δύο ιδιο­κτη­σίες στα επόμενα βήματα, όπως αυτά ανα­φέ­ρο­νται στο επι­χει­ρη­σιακό πρό­γραμμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι η δημο­σί­ευση διοι­κη­τι­κής πράξης παρα­χώ­ρη­σης χρήσης αιγια­λού και παρα­λίας, κατόπιν ορι­στι­κο­ποί­η­σης του σχε­τι­κού νομο­θε­τι­κού πλαι­σίου, η υπο­γραφή των συμ­βά­σεων αγο­ρα­πω­λη­σίας μετοχών και το οικο­νο­μικό κλεί­σιμο συναλ­λα­γής.

Τα μικρό­τερα ακίνητα

Γενι­κό­τερα ως προς την αξιο­ποί­ηση δημο­σίων ακι­νή­των σύμφωνα με τον Ν. 4389/2016 (ΦΕΚ 94/Α/2016), έχουν παρα­μεί­νει στο χαρ­το­φυ­λά­κιο του ΤΑΙΠΕΔ 91 ακίνητα. Η ιδιω­τι­κο­ποί­ηση των ακι­νή­των αυτών γίνεται στα­διακά, ανάλογα με την νομική, τεχνική και εμπο­ρική ωρι­μό­τητά τους. Η ιδιω­τι­κο­ποί­ηση επι­τυγ­χά­νε­ται είτε μέσω ηλε­κτρο­νι­κής πλατ­φόρ­μας δημο­πρα­σιών είτε μέσω συμ­βα­τι­κών δια­γω­νι­στι­κών δια­δι­κα­σιών με την υπο­στή­ριξη χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κών συμ­βού­λων.

Μέρος του υφι­στα­μέ­νου χαρ­το­φυ­λα­κίου ακι­νή­των δια­τί­θε­ται μέσω του ιστό­το­που www.e-publicrealestate.gr με ηλε­κτρο­νι­κές δημο­πρα­σίες. Πρό­κει­ται κατά κανόνα για μικρού μεγέ­θους και αξίας ακίνητα και σε αυτά περι­λαμ­βά­νο­νται αυτά των ηλε­κτρο­νι­κών δημο­πρα­σιών VII και VIII (10 ακίνητα). Στα επόμενα βήματα ως προς τη συγκε­κρι­μένη κατη­γο­ρία ακι­νή­των, όπως επι­ση­μαί­νε­ται στο επι­χει­ρη­σιακό πρό­γραμμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι δύο συμ­βό­λαια προς υπο­γραφή από το ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο Κoσκινού στη Ρόδο (e-auction VII) και το κτίριο επί των οδών Περι­κλέ­ους και Κτενά στο κέντρο της Αθήνας (e-auction VII) και το άνοιγμα πρώτων προ­σφο­ρών και απο­τι­μή­σεων με σκοπό τον προ­γραμ­μα­τι­σμό της Β’ Φάσης του δια­γω­νι­σμού.

Για το Castello Bibelli της Κέρ­κυ­ρας ανα­φέ­ρο­νται ως επόμενα βήματα η αξιο­λό­γηση των οικο­νο­μι­κών προ­σφο­ρών και η εξέταση δυνα­τό­τη­τας υπο­βο­λής βελ­τιω­μέ­νων οικο­νο­μι­κών προ­σφο­ρών, ενώ για το Ιππικό Κέντρο Μαρ­κό­που­λου ως τρέ­χουσα κατά­σταση ανα­φέ­ρε­ται η ορι­στι­κο­ποί­ηση των ορίων του προς αξιο­ποί­ηση ακι­νή­του και η διευ­κρί­νηση καθε­στώ­τος δασικών εκτά­σεων, ενώ στα επόμενα βήματα η επι­και­ρο­ποί­ηση Ειδικού Σχεδιόυ Χωρικής Ανά­πτυ­ξης Δημο­σίου Ακι­νή­των και η Στρα­τη­γική Μελέτη Περι­βαλ­λο­ντι­κών Επι­πτώ­σεων.

Επι­πλέον, το ΤΑΙΠΕΔ δια­θέ­τει ένα σημα­ντικό χαρ­το­φυ­λά­κιο ακι­νή­των εντός των οποίων υπάρ­χουν ιαμα­τι­κές πηγές. Το μεγα­λύ­τερο μέρος του χαρ­το­φυ­λα­κίου βρί­σκε­ται γεω­γρα­φικά στο νομό Φθιώ­τι­δας και περι­λαμ­βά­νει τα ακίνητα: Ι.Π. Θερ­μο­πυ­λών, Ι.Π. Λου­τρό­πο­λης Καμ­μέ­νων Βούρλων, Ι.Π. Camping Καμ­μέ­νων Βούρλων, Ι.Π. Υπάτης και Ι.Π. Πλα­τυ­στό­μου. Επι­πλέον, στο ΤΑΙΠΕΔ ανήκει το ακίνητο των Ι.Π. Κύθνου και το συγκρό­τημα του Υδρο­θε­ρα­πευ­τη­ρίου Αιδηψού.

Για τα εν λόγω ακίνητα οι δια­δι­κα­σίες βρί­σκο­νται ακόμη σε αρχικό στάδιο με εγκρί­σεις και συντά­ξεις μελετών, προ­σλή­ψεις νομικών συμ­βού­λων κ.τ.λ.. Ξεχω­ρι­στή μνεία γίνεται για το ακίνητο της «Πρώην Αμε­ρι­κα­νι­κής Βάσης Γουρνών» για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ βρί­σκε­ται εν αναμονή εξε­λί­ξεων σχετικά με χρήσεις γης, ενώ ως επόμενο βήμα ανα­φέ­ρε­ται η ολο­κλή­ρωση του ΕΣΧΑΔΑ.

Υπο­δο­μές

Η λήψη εγκρί­σεων για τη χρονική επέ­κταση της σύμ­βα­σης από τις Ευρω­παϊ­κές Αρχές και η κύρωση της σύμ­βα­σης παρά­τα­σης από την βουλή είναι τα επόμενα βήματα για να βγει στον αέρα ο δια­γω­νι­σμός για την πώληση του 30% του ΔΑΑ. Για την ιδιω­τι­κο­ποί­ηση της Εγνα­τίας Οδού, έως τον Απρίλιο πρέπει να υπο­βλη­θεί στην ΕΕ η νέα τιμο­λο­γιακή πολι­τική του οδικού άξονα. Η Εγνατία έχει ήδη προ­κη­ρύ­ξει δύο δια­γω­νι­σμούς για τη συντή­ρηση και λει­τουρ­γία του Αυτο­κι­νη­το­δρό­μου (Δυτικός και Ανα­το­λι­κός Άξονας) στους οποίους θα περι­λη­φθούν η κατα­σκευή και λει­τουρ­γία 2 νέων μετω­πι­κών σταθμών διοδίων σε Καβάλα και Στρυμoνικό. Στο προ­αι­ρε­τικό αντι­κεί­μενο της εργο­λα­βίας περι­λαμ­βά­νε­ται επίσης η κατα­σκευή και η λει­τουρ­γία 2 μετω­πι­κών σταθμών (Σιά­τι­στας και Αρδα­νίου) και 42 πλευ­ρι­κών σταθμών διοδίων. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει την 26η Ιανουα­ρίου ως ημε­ρο­μη­νία εκδή­λω­σης ενδια­φέ­ρο­ντος, ωστόσο πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν ότι θα δοθεί παρά­ταση λίγων εβδο­μά­δων.

Ενέρ­γεια – Νερό

Για την πώληση του 17% της ΔΕΗ προ­βλέ­πε­ται η επιλογή συμ­βού­λου και στη συνέ­χεια η αξιο­λό­γηση από το ΤΑΙΠΕΔ των εναλ­λα­κτι­κών σχεδίων για την πώληση του πακέτου. Αλλά και για την ΔΕΠΑ προ­βλέ­πε­ται έναρξη αξιο­ποί­η­σης του ποσο­στού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ (65%) με την πρό­σληψη χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κών και νομικών συμ­βού­λων.

Το επι­και­ρο­ποι­η­μένο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ ανα­φέ­ρει ότι οι σύμ­βου­λοι όφειλαν από τον περα­σμένο Δεκέμ­βριο να παρα­δώ­σουν μελέτη για τους τρόπους αξιο­ποί­η­σης του πακέτου. Για την ιδιω­τι­κο­ποί­ηση των ΕΛΠΕ, ο στρα­τη­γι­κός και χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κός σύμ­βου­λος θα ενερ­γή­σει ως σύμ­βου­λος για την προ­κρι­νό­μενη επιλογή αξιο­ποί­η­σης και εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Δεν έχουν αλλάξει οι ημε­ρο­μη­νίες υπο­βο­λής δεσμευ­τι­κών προ­σφο­ρών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, η οποία έχει οριστεί για τις 16 Φεβρουα­ρίου και για την ΕΕΣΣΤΥ(εται­ρεία συντή­ρη­σης τρο­χαίου σιδη­ρο­δρο­μι­κού υλικού) που είναι για τις 14 Φεβρουα­ρίου. Στην ΕΥΔΑΠ προ­ω­θεί­ται η πώληση του 11% από το 27% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει όμως να υπάρξει ανα­θε­ώ­ρηση και χρονική επέ­κταση της υφι­στά­με­νης Σύμ­βα­σης Παρα­χώ­ρη­σης μεταξύ του δημο­σίου και της ΕΥΔΑΠ.

Λιμάνια

Η ιδιω­τι­κο­ποί­ηση του ΟΛΠ με την εξαγορά του 67% από την Cosco Group (Hong Kong) Limited έχει ολο­κλη­ρω­θεί με τίμημα 22 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή 368,5 εκατ. συνο­λικά.

Ωστόσο, η συνο­λική αξία της συμ­φω­νίας εκτι­μά­ται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η ολο­κλή­ρωση της μετα­βί­βα­σης του 16% των μετοχών με αντί­τιμο 88 εκατ. ευρώ θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί σε του­λά­χι­στον 5 έτη μετά την υλο­ποί­ηση του προ­γράμ­μα­τος υπο­χρε­ω­τι­κών επεν­δύ­σεων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Μετά την ολο­κλή­ρωση της μετα­βί­βα­σης το ΤΑΙΠΕΔ θα κατέχει 7% των μετοχών του ΟΛΠ.

Όσον αφορά την πώληση του 67% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΛΘ, ο δια­γω­νι­σμός βρί­σκε­ται στη δεύτερη φάση καθώς παρα­μέ­νει υπό εκκρε­μό­τητα η υπο­γραφή της σύμ­βα­σης και η έγκριση της Επι­τρο­πής Αντα­γω­νι­σμού. Προ­τι­μώ­με­νος επεν­δυ­τής παρα­μέ­νει η ένωση εται­ρειών Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments Ltd και Terminal Link SAS (με την τεχνική υπο­στή­ριξη των τρίτων μερών Malta Freeport Terminal Limited, Terminal des Flandres SAS και Somaport S.A.) .

Μαρίνες

Μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2018 ανα­μέ­νε­ται να προ­κη­ρυ­χθούν οι περισ­σό­τε­ροι δια­γω­νι­σμοί για τις 17 μαρίνες ανά την Ελλάδα που έχουν μετα­βι­βα­στεί στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την αξιο­ποί­ησή τους. Συγκε­κρι­μένα, πρό­κει­ται για τις μαρίνες Πύλου, Αλίμου, Χίου, Θεσ­σα­λο­νί­κης (Αρετσού), Μυκόνου, Αργο­στο­λίου, Ζακύν­θου και Ιτέας.

newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.