ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαθμοί τέλος και στα γυμνάσια

news room 2 λεπτά ανάγνωση
σχολείο
Βαθμοί τέλος στα γυμνά­σια της χώρας καθώς το Ινστι­τούτο Εκπαι­δευ­τι­κής Πολι­τι­κής συζη­τάει τώρα εκτός της περι­γρα­φι­κής αξιο­λό­γη­σης των μαθητών («σχεδόν καλός», «καλός», «πολύ καλός», «άριστος») και αλφα­βη­τική αξιο­λό­γηση: Δηλαδή Α, Β, Γ που έως σήμερα γνω­ρί­ζαμε κυρίως από τις πρώτες τάξεις του δημο­τι­κού. Κάτι που σχε­διά­ζε­ται, όπως ανα­φέ­ρουν οι πλη­ρο­φο­ρίες των «ΝΕΩΝ», για να περιο­ρι­στεί η βαθ­μο­λο­γική πίεση στο γυμνά­σιο αλλά και τις τελευ­ταίες τάξεις του δημο­τι­κού.

Ηδη από φέτος εφαρ­μό­ζε­ται πιλο­τικό πρό­γραμμα περι­γρα­φι­κής αξιο­λό­γη­σης σε 81 νηπια­γω­γεία, δημο­τικά και γυμνά­σια, παράλ­ληλα όμως με τη βαθ­μο­λο­γία των μαθητών στα γυμνά­σια (0-20). Στόχος στο άμεσο μέλλον οι βαθμοί να καταρ­γη­θούν τελείως. Σήμερα, οι μαθητές μπαί­νουν στα­διακά στη λογική των αριθμών από τις τελευ­ταίες τάξεις του δημο­τι­κού, με τους πρώτους βαθμούς 10, 9, 8 και 7. Για να φτάσουν στο γυμνά­σιο στην αριθ­μη­τική κλίμακα με άριστα το 20.
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ. Οπως είναι εμφανές οι εκπλή­ξεις στην παιδεία δεν στα­μα­τούν. Οι αλλαγές που σχε­διά­ζο­νται στον χώρο των ανα­λυ­τι­κών προ­γραμ­μά­των του γυμνα­σίου μετα­βάλ­λουν όλη την εικόνα αξιο­λό­γη­σης των μαθητών όπως την ξέραμε, ενώ ήδη εφαρ­μό­ζε­ται και η βαθ­μο­λο­γία των μαθητών ανά τετρά­μηνο και όχι ανά τρίμηνο όπως στο παρελ­θόν.
Για το λύκειο και την περί­φημη ανα­μόρ­φωση της Β’ και της Γ’ τάξης του (η Α’ θα είναι πιο πολύ μια τάξη συν­δε­δε­μένη με το γυμνά­σιο), οι αλλαγές θα είναι επίσης μεγάλες καθώς τα μαθή­ματα, όπως είναι γνωστό, θα γίνουν 3ωρα και 4ωρα μέσα στην ημέρα, ενώ αυτή τη στιγμή το Ινστι­τούτο Εκπαι­δευ­τι­κής Πολι­τι­κής επε­ξερ­γά­ζε­ται την πρόταση του για τη «δύσκολη» τελευ­ταία τάξη της βαθ­μί­δας που θα συν­δέ­ε­ται με τις Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις. Στη Β’ λυκείου εισά­γο­νται τις επό­με­νες χρονιές δυο νέα μαθή­ματα, των Φυσικών Επι­στη­μών (μάθημα δια­θε­μα­τι­κής προ­σέγ­γι­σης μέσω της Φυσικής, της Χημείας και της Βιο­λο­γίας) και των Κοι­νω­νι­κών Επι­στη­μών (που θα περι­λαμ­βά­νει Ιστορία και Πολι­τειακή Αγωγή).
Στην Γ’ λυκείου μελε­τά­ται εάν τα μαθή­ματα κορμού θα είναι ένα (Γλώσσα) ή δύο (Γλώσσα και Ιστορία), τα οποία θα πλαι­σιω­θούν από δυο ακόμη μαθή­ματα επι­λο­γής ανά κατεύ­θυνση και ένα ακόμη επι­λο­γής για τη έκδοση του νέου «ισχυρού» απο­λυ­τη­ρίου. Εκείνο που δεν έχει απο­φα­σι­στεί ακόμη, είναι εάν οι τελικές εξε­τά­σεις για το απο­λυ­τή­ριο αυτό θα είναι εθνικού τύπου ή όχι. Πάντως, τις τελευ­ταίες ημέρες αυξά­νο­νται τα σενάρια υπέρ της δια­τή­ρη­σης των Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σεων ως έχουν.
Στα γυμνά­σια η φετινή πιλο­τική φάση της περι­γρα­φι­κής αξιο­λό­γη­σης έχει σκοπό να οδη­γή­σει σε συμπε­ρά­σματα για την επέ­κτασή της σε όλα τα σχολεία της βαθ­μί­δας. Πολλοί καθη­γη­τές εκφρά­ζουν τον προ­βλη­μα­τι­σμό τους καθώς, όπως ανα­φέ­ρουν, δεν έχουν πάντα γνώση της προ­σω­πι­κό­τη­τας του κάθε μαθητή, στοι­χείο απα­ραί­τητο για την περι­γρα­φική αξιο­λό­γησή τους.
ΤΑ ΝΕΑ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.