ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα η διάβρωση των ακτών – Τι ειπώθηκε στην ημερίδα του ΤΕΕ

news room 16 λεπτά ανάγνωση
παραλια γυμνιστων

Γ. Στα­σι­νός στην ημερίδα  του ΤΕΕ με θέμα: «Διά­βρωση ακτών: Αίτια-αντιμετώπιση- Θεσμικό Πλαίσιο»:

– Απαι­τεί­ται ολο­κλη­ρω­μένη και ενιαία στρα­τη­γική, με έργα, και πόρους για την αντι­με­τώ­πιση του φαι­νο­μέ­νου. Πρέπει να κοι­τά­ξουμε το πρό­βλημα, τους πολίτες, τους επεν­δυ­τές και όχι ο καθένας το δικό του μαγαζί.

– Απο­σπα­σμα­τική μέχρι τώρα η αντι­με­τώ­πιση του φαινομένου- όσο περνάει ο χρόνος θα αυξά­νε­ται το πρό­βλημα

– Η διά­βρωση των ακτών είναι ένα από τα σημα­ντι­κό­τερα προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζει η Ελλάδα τα τελευ­ταία χρόνια, με επι­πτώ­σεις στον του­ρι­σμό, την οικο­νο­μία και το περι­βάλ­λον

Την ανάγκη ενός ενιαίου και ολο­κλη­ρω­μέ­νου εθνικού σχε­δια­σμού, με τη συμ­με­τοχή της επι­στη­μο­νι­κής κοι­νό­τη­τας, της διοί­κη­σης, της αυτο­διοί­κη­σης και των άλλων εμπλε­κο­μέ­νων φορέων, για την ουσια­στική και σε βάθος αντι­με­τώ­πιση του προ­βλή­μα­τος της διά­βρω­σης των ακτών, που συνεχώς εντεί­νε­ται, τόνισε ο Πρό­ε­δρος του ΤΕΕ Γιώργος Στα­σι­νός κατά τον εναρ­κτή­ριο χαι­ρε­τι­σμό του στην ημερίδα με θέμα: «Διά­βρωση ακτών: Αίτια-αντιμετώπιση- Θεσμικό Πλαίσιο», που διορ­γά­νωσε το ΤΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτού του εθνικού σχε­δια­σμού, ο Πρό­ε­δρος του ΤΕΕ υπο­γράμ­μισε ότι πρέπει να τεθούν σε απόλυτη προ­τε­ραιό­τητα  οι ανα­γκαίες δράσεις και τα απαι­τού­μενα έργα, να χρη­μα­το­δο­τη­θούν και να υλο­ποι­η­θούν, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι η διά­βρωση των ακτών «είναι ένα από τα σημα­ντι­κό­τερα προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζει η Ελλάδα τα τελευ­ταία χρόνια», διότι όπως υπο­γράμ­μισε «επη­ρε­ά­ζει αρνη­τικά ορι­σμένα από τα ισχυρά συγκρι­τικά πλε­ο­νε­κτή­ματα της χώρας, όπως είναι ο του­ρι­σμός και το φυσικό της περι­βάλ­λον».

-«Αν χάσουμε τις ακτές μας θα έχουμε ένα σημα­ντικό μειο­νέ­κτημα έναντι του αντα­γω­νι­σμού αλλά είναι και κάτι το οποίο είναι πραγ­μα­τικά πολύ­τιμο και οι Έλληνες πολίτες δεν θέλουν να χάσουν», είπε ο Γ. Στα­σι­νός. «Ο του­ρι­σμός μας, -συνέχισε ο ίδιος- σύμφωνα με στοι­χεία που παρου­σιά­στη­καν σε πρό­σφατη ημερίδα του ΣΕΤΕ,  πάει πάρα πολύ καλά και περι­μέ­νουμε από 28 εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες φέτος 30 εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες του χρόνου και μάλλον θα πάει ανοδικά η κίνηση του του­ρι­σμού τα επόμενα χρόνια. Στα συγκρι­τικά πλε­ο­νε­κτή­ματα της Ελλάδας για την προ­σέλ­κυση του του­ρι­σμού, τόνισε ο Πρό­ε­δρος του ΤΕΕ είναι ο πολι­τι­σμός της, η θάλασσα, ο ήλιος και ανάμεσα σε όλα αυτά είναι και οι ακτές της».

-«Η διά­βρωση των ακτών μας είναι ένα πρό­βλημα, για  το οποίο ναι μεν γίνο­νται πολλές εκδη­λώ­σεις και πολλές συζη­τή­σεις αλλά όμως σοβαρά δεν το έχουμε αντι­με­τω­πί­σει στη χώρα και γίνο­νται απο­σπα­σμα­τικά κάποιες ενέρ­γειες και παίρ­νο­νται απο­σπα­σμα­τικά κάποιες πρω­το­βου­λίες» είπε ο Πρό­ε­δρος του ΤΕΕ, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι «δεν μπορεί αυτό το φαι­νό­μενο να αντι­με­τω­πι­στεί με αυτόν τον τρόπο. Γιατί όσο περνάει ο χρόνος θα αυξά­νε­ται το πρό­βλημα και εμείς θα συνε­χί­σουμε να αντι­με­τω­πί­ζουμε επι­μέ­ρους κατα­στά­σεις και μόνο αυτές».

Τονί­ζο­ντας την ανάγκη μιας ενιαίας  και ολο­κλη­ρω­μέ­νης δρα­στη­ριό­τη­τας ο Πρό­ε­δρος του ΤΕΕ είπε ότι «είναι σημα­ντικό να υπάρχει μία στρα­τη­γική στην επίλυση του προ­βλή­μα­τος, να υπάρχει μία συγκε­κρι­μένη κατεύ­θυνση στην επίλυση του προ­βλή­μα­τος. Καλό είναι να λύσουμε μεταξύ μας τις δια­φο­ρές, και εννοώ και τις επι­στη­μο­νι­κές δια­φο­ρές που έχουμε, και να μην σκε­φτό­μα­στε όπως σκε­φτό­ταν η Ελλάδα, για όλα τα θέματα όχι μόνο για αυτό. Δηλαδή ο καθένας να έχει το μαγαζί του και να μην προ­σεγ­γί­ζει κανείς αυτό το μαγαζί, επίσης, αυτή είναι η δική μου λύση και όχι δεν πάω στον άλλον ή κυνηγάω να πολε­μήσω τον άλλον, και δεν κοιτάμε το πρό­βλημα ούτε τους πολίτες ούτε τους επεν­δυ­τές. Κοιτάμε πώς θα δια­τη­ρή­σουμε ένα μαγαζί.  Επο­μέ­νως θα συνερ­γα­στούμε όλοι οι επι­στή­μο­νες, όλοι όσοι ασχο­λού­νται με το συγκε­κρι­μένο πρό­βλημα να βρούμε τις εφικτές λύσεις, και στη συνέχει να πολε­μή­σουμε όλοι μαζί έτσι ώστε  αυτά τα έργα να μπουν σε απόλυτη προ­τε­ραιό­τητα και να χρη­μα­το­δο­τη­θούν».

Ο Πρό­ε­δρος του ΤΕΕ ανα­κοί­νωσε ότι η πρω­το­βου­λία που ανέλαβε το ΤΕΕ για την αντι­με­τώ­πιση του φαι­νο­μέ­νου της διά­βρω­σης των ακτών θα συνε­χι­στεί σε όλη την Ελλάδα. Επίσης ενέταξε την εκδή­λωση στις γενι­κό­τε­ρες πρω­το­βου­λίες ανά­δει­ξης του επι­στη­μο­νι­κού ρόλου και έργου του ΤΕΕ, σημειώ­νο­ντας χαρα­κτη­ρι­στικά ότι: «Το ΤΕΕ τα τελευ­ταία δύο χρόνια κάνει μία μεγάλη προ­σπά­θεια να ανα­πτύ­ξει ένα ρόλο τον οποίο τον είχε χάσει τα προη­γού­μενα χρόνια κάνο­ντας επι­στη­μο­νι­κές εκδη­λώ­σεις οι οποίες είναι κοντά σε καθη­με­ρινά προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζουν και οι πολίτες και οι επι­χει­ρή­σεις και οι μηχα­νι­κοί».

Ν. Χιω­τά­κης εκπρό­σω­πος της ΚΕΔΕ: Προ­γραμ­μα­τική σύμβαση, μεταξύ κυβέρ­νη­σης, αρμο­δίων υπουρ­γείων, επι­στη­μο­νι­κών φορέων, Αυτο­διοί­κη­σης  για άμεσες  λύσεις

Την  προ­ώ­θηση μιας προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης, μεταξύ της κυβέρ­νη­σης, των αρμο­δίων υπουρ­γείων, των επι­στη­μο­νι­κών φορέων, του Τεχνι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδος, του ΕΛΚΕΘΕ, της Κεντρι­κής Ένωσης Ελλάδος, καθώς και της Ένωσης Περι­φε­ρειών Ελλάδος, ώστε να αξιο­λο­γη­θούν τα δεδο­μένα και να προσ­διο­ρι­στούν λύσεις, με συγκε­κρι­μένο χρο­νο­διά­γραμμα ενερ­γειών. Λύσεις που θα απα­ντούν σε όλο το φάσμα του προ­βλή­μα­τος. Θεσμικό, περι­βαλ­λο­ντο­λο­γικό, τεχνικό, χρη­μα­το­δο­τικό και άλλα ζητή­ματα, πρό­τεινε ο Νίκος Χιω­τά­κης, μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, απευ­θύ­νο­ντας χαι­ρε­τι­σμό, εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ και του προ­έ­δρου της Γιώργου Πατούλη στην ημερίδα του ΤΕΕ, με θέμα: «Διά­βρωση ακτών: Αίτια-αντιμετώπιση- Θεσμικό Πλαίσιο». Χαι­ρε­τί­ζο­ντας την πρω­το­βου­λία του ΤΕΕ, ο εκπρό­σω­πος της ΚΕΔΚΕ είπε ότι το θέμα της διά­βρω­σης των ακτών απα­σχο­λεί τους περισ­σό­τε­ρους δήμους της χώρας, αφού οι 12 από τις 13 Περι­φέ­ρειες δια­θέ­τουν σε μικρό­τερο ή μεγα­λύ­τερο μήκος παρά­κτιο μέτωπο που συνο­λικά έχει υπο­λο­γι­στεί στα 16.000 ακτο­γραμ­μής στο σύνολο της χώρας. 13 είναι οι Περι­φέ­ρειες της Ελλάδας, οι 12 έχουν ακτές. «Η διά­βρωση των ακτών και η στα­διακή εισχώ­ρηση της θάλασ­σας στη στεριά απο­τε­λεί ένα πρό­βλημα με σοβαρές επι­πτώ­σεις στο περι­βάλ­λον, στην οικο­νο­μία, στην τοπική κοι­νω­νία, αφού επη­ρε­ά­ζει αρνη­τικά το οικο­σύ­στημα, τους παρά­κτιους οικι­σμούς και τις οικο­νο­μι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες που ανα­πτύσ­σο­νται στην παρά­κτια ζώνη με ιδιαί­τε­ρες επι­πτώ­σεις στον του­ρι­σμό, τις μετα­φο­ρές αλλά και σε κάθε άλλη δρα­στη­ριό­τητα που συνα­ντάμε στη ζώνη αυτή» είπε ο κ Χιω­τά­κης και σημεί­ωσε ότι « το φαι­νό­μενο παίρνει μεγα­λύ­τε­ρες δια­στά­σεις τα τελευ­ταία χρόνια λόγω και της κλι­μα­τι­κής αλλαγής αλλά και των βίαιων ανθρώ­πι­νων παρεμ­βά­σεων που δια­τα­ράσ­σουν τη λει­τουρ­γία του κάθε οικο­συ­στή­μα­τος, απειλεί την ασφά­λεια του πλη­θυ­σμού και δοκι­μά­ζει τις αντοχές των παρά­κτιων υπο­δο­μών και έχει άμεσες ή έμμεσες επι­πτώ­σεις σε όλες τις δρα­στη­ριό­τη­τες που ανα­πτύσ­σο­νται στην παρά­κτια ζώνη».

Ο εκπρό­σω­πος της ΚΕΔΕ ανέφερε στοι­χεία για την έκταση και τις επι­πτώ­σεις του φαι­νο­μέ­νου, σύμφωνα με τα οποία:

-Στην Ελλάδα  του­λά­χι­στον στο 28% των ακτών παρα­τη­ρεί­ται διά­βρωση. -Η ακτο­γραμμή υπο­χω­ρεί κάθε χρόνο, που σημαί­νει πως για κάθε μέτρο παρα­λίας χάνουμε πάνω από 1 τετρα­γω­νικό μέτρο παρά­κτιας ζώνης ετησίως.

-Από τα 16.000 χιλιό­με­τρα στα οποία εκτεί­νο­νται οι ελλη­νι­κές ακτές, περίπου τα 7.000 χιλιό­με­τρα είναι αμμώ­δεις παρα­λίες. Περιο­χές με χαμηλή κλίση, δέλτα ποταμών, λιμνο­θά­λασ­σες και άλλα παρά­κτια οικο­συ­στή­ματα. Τα σημεία αυτά είναι τα πιο ευάλωτα στην άνοδο της στάθμης της θάλασ­σας. Τα φαι­νό­μενα αυτά ανα­μέ­νο­νται να εντα­θούν τα επόμενα χρόνια, γιατί απλά εντεί­νο­νται και οι αιτίες που τα προ­κα­λούν.

-Η στάθμη της θάλασ­σας ανα­μέ­νε­ται να ανυ­ψω­θεί σημα­ντικά. Η ζήτηση του νερού αυξά­νε­ται συνεχώς, με συνέ­πεια την ανάγκη κατα­σκευής φραγ­μά­των.

-Η ήδη σημα­ντική ανθρώ­πινη παρέμ­βαση είναι σταθερά αυξα­νό­μενη, λόγω της υψηλής κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κής σημα­σίας της παρά­κτιας ζώνης.

-Οι αντα­γω­νι­στι­κές χρήσεις γης και οι επι­πτώ­σεις όλων αυτών των δρα­στη­ριο­τή­των, έχουν ως συνέ­πεια να ασκού­νται σημα­ντι­κές πιέσεις στο παρά­κτιο περι­βάλ­λον.

Τονί­ζο­ντας ότι το φαι­νό­μενο της διά­βρω­σης των ακτών είναι περι­βαλ­λο­ντο­λο­γικό αλλά και κατά κύριο λόγο οικο­νο­μικό, το οποίο στοι­χί­ζει ακριβά στην περι­βαλ­λο­ντο­λο­γική ισορ­ρο­πία και στην οικο­νο­μία της χώρας ο κ Χιω­τά­κης παρου­σί­ασε στοι­χεία του καθη­γητή Πολυ­τε­χνείου Κρήτης Κώστα Συνο­λάκη, από ερευ­νη­τικό πρό­γραμμα που υλο­ποί­ησε το Πολυ­τε­χνείο Κρήτης σε συνερ­γα­σία με το ΕΛΚΕΘΕ σύμφωνα με τα οποία «στα Χανιά μόνο εξαι­τίας της διά­βρω­σης των ακτών, χάνο­νται 20 στρέμ­ματα παρα­λίας. Κάθε τετρα­γω­νικό εκμε­τάλ­λευ­σης της παρα­λίας εισφέ­ρει 10 ευρώ την ημέρα. Υπο­λο­γί­στηκε λοιπόν ότι με την εμφά­νιση του φαι­νο­μέ­νου χάνο­νται 2 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ ετησίως». Ο εκπρό­σω­πος της ΚΕΔΕ παρου­σί­ασε συγκε­κρι­μέ­νες προ­τά­σεις για την αντι­με­τώ­πιση του φαι­νο­μέ­νου, τονί­ζο­ντας ότι χρειά­ζε­ται απο­σα­φή­νιση των θεσμι­κών αρμο­διο­τή­των της αυτο­διοί­κη­σης. «Πρέπει από την πλευρά της πολι­τείας, μέσα από τις νομο­θε­τι­κές πρω­το­βου­λίες, μέσα από το χωρο­τα­ξικό σχε­δια­σμό της χώρας, μέσα από την επόμενη συνταγ­μα­τική ανα­θε­ώ­ρηση, αν απαι­τεί­ται να ξεκα­θα­ρί­σουν οι αρμο­διό­τη­τες, οι χρήσεις και η δια­χεί­ριση των παρά­κτιων περιο­χών» είπε ο κ Χιω­τά­κης τονί­ζο­ντας ότι: «Δεν μπορεί σε μία χώρα που ο πλούτος της είναι η θάλασσα και οι ακτές της, να κυνη­γάει ο ένας τον άλλον για τις αρμο­διό­τη­τες και τις ευθύνες». Ο ίδιος εξήγησε ότι:

-«Είναι γεγονός ότι η χάραξη της γραμμής του αιγια­λού υπο­λο­γί­ζε­ται με τη μέγιστη αναρ­ρί­χηση του χει­μέ­ριου κύματος. Λόγω της διά­βρω­σης η αναρ­ρί­χηση αυτή προ­ω­θεί­ται προς το εσω­τε­ρικό της παρά­κτιας ζώνης και συνεπώς μετα­βάλ­λε­ται και πρέπει να επα­να­ο­ριο­θε­τεί­ται τακτικά η χάραξη της γραμμής του αιγια­λού. Δεν είναι λίγες οι φορές που αιρετοί της τοπικής αυτο­διοί­κη­σης ή Πρό­ε­δροι Δημο­τι­κών Λιμε­νι­κών Ταμείων, απει­λού­νται ακόμα και με σύλληψη ή συλ­λαμ­βά­νο­νται εξαι­τίας παρα­βά­σεων απο­κα­τά­στα­σης ζημιών στο παρά­κτιο μέτωπο, φρο­ντί­ζο­ντας για την άρση των επι­πτώ­σεων και την ομα­λο­ποί­ηση της κατά­στα­σης. Και έρχεται το λιμε­νικό να τους συλ­λά­βει, γιατί ιδιο­κτη­σιακά ο χώρος ανήκει στο Υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών ή γιατί δεν έχει καθο­ρι­στεί η γραμμή του αιγια­λού, αλλά οι πολίτες απευ­θύ­νο­νται στα όργανα της τοπικής αυτο­διοί­κη­σης, στο Δήμαρχο και στον Πρόεδρο».

Ο εκπρό­σω­πος της ΚΕΔΕ, στη δέσμη των προ­τά­σεων που παρου­σί­ασε συμπε­ριέ­λαβε επίσης:

–Tη δημιουρ­γία μιας βάσης δεδο­μέ­νων, με τα στοι­χεία του αιγια­λού και της παρα­λίας για όλη τη χώρα. Ένα εθνικό ακτο­λό­γιο, με τακτική επι­και­ρο­ποί­ηση των στοι­χείων του, με βάση τη διά­βρωση.

-Τη δημιουρ­γία, σε κάθε Περι­φέ­ρεια, ενός Παρα­τη­ρη­τη­ρίου για την πρόληψη και τη δια­χεί­ριση του κιν­δύ­νου διά­βρω­σης των ακτών, όπως έχει μέχρι τώρα δρο­μο­λο­γή­σει η Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νίας, με πόρους του ΕΣΠΑ και χρη­μα­το­δό­τηση 1,9 εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ.

-Την εκπό­νηση ενός εθνικού προ­γράμ­μα­τος, με περι­φε­ρειακή και τοπική διάρ­θρωση και εξει­δί­κευση για την προ­στα­σία των ακτών από τη διά­βρωση, με συγκε­κρι­μένα μέτρα, έργα και πρω­το­βου­λίες και με ιεραρ­χη­μέ­νες τις ανάγκες, όπως αυτές θα προσ­διο­ρί­ζο­νται από την κατα­γραφή και τον καθο­ρι­σμό των ζωνών επι­κιν­δυ­νό­τη­τας ανά τη χώρα.

Θεο­πί­στη Πέρκα, Γενική Γραμ­μα­τέας Ακί­νη­της Περιου­σίας: Ετοι­μά­ζε­ται ανα­μόρ­φωση του θεσμι­κού πλαι­σίου

Η νομο­θε­σία για την υλο­ποί­ηση έργων προ­στα­σίας των ακτών από το φαι­νό­μενο της διά­βρω­σης πραγ­μα­τικά είναι πολυ­σχι­δής  και χρο­νο­βόρα και χρειά­ζε­ται εκσυγ­χρο­νι­σμό και βελ­τί­ωση, είπε ο Θεο­πί­στη Πέρκα, Γενική Γραμ­μα­τέας Ακί­νη­της Περιου­σίας απευ­θύ­νο­ντας σύντομο χαι­ρε­τι­σμό στην ημερίδα του ΤΕΕ, με θέμα: «Διά­βρωση ακτών: Αίτια-αντιμετώπιση- Θεσμικό Πλαίσιο». «Από τη μία πλευρά έχουμε τις διε­θνείς και ευρω­παϊ­κές προ­βλέ­ψεις συμ­βά­σεων, Οδηγιών και συμ­φω­νιών για την προ­στα­σία των ακτών και του θαλάσ­σιου περι­βάλ­λο­ντος, που προ­τάσ­σουν άμεσες και ολο­κλη­ρω­μέ­νες δρα­στη­ριό­τη­τες και έργα και από την άλλη πλευρά εξα­κο­λου­θούμε να έχουμε θεσμι­κές δαι­δα­λώ­δεις δια­δι­κα­σίες», είπε χαρα­κτη­ρι­στικά η κ. Πέρκα. Η ίδια ανα­κοί­νωσε στην ημερίδα του ΤΕΕ ότι έχει δρο­μο­λο­γη­θεί η αλλαγή του σχε­τι­κού θεσμι­κού πλαι­σίου και ότι για το σκοπό αυτό έχει ήδη συστα­θεί προ­πα­ρα­σκευα­στική επι­τροπή, ανα­θε­ώ­ρη­σης και βελ­τί­ω­σης του βασικού νόμου 2971/2001. Στο πλαίσιο αυτό είπε η Γενική Γραμ­μα­τέας Δημό­σιας Περιου­σίας ότι θα ληφθούν υπόψη και θα αξιο­ποι­η­θούν οι προ­τά­σεις και οι απόψεις, που δια­τυ­πώ­νο­νται στην ημερίδα του ΤΕΕ». Η κ Πέρκα εξέ­φρασε την ικα­νο­ποί­ηση της για την πρω­το­βου­λία του ΤΕΕ, «όχι μόνον σαν εκπρό­σω­πος της πολι­τι­κής ηγεσίας του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών αλλά και σαν απλή μηχα­νι­κός, ιδιό­τητα που δεν απε­μπο­λούμε», όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στικά.

Ρεβέκκα Μπα­τμά­νο­γλου εκπρό­σω­πος ΥΠΕΝ:  Επόμενο βήμα η εκπό­νηση Περι­φε­ρεια­κών Σχεδίων από τις 13 Περι­φέ­ρειες της χώρας

Τις βασικές προ­βλέ­ψεις του Εθνικού Σχεδίου Προ­στα­σίας Κλι­μα­τι­κής Αλλαγής (ΕΣΠΚΑ), που θεσμο­θε­τή­θηκε με το νόμο 4414/2016 παρου­σί­ασε στην ημερίδα του ΤΕΕ, η Ρεβέκκα Μπα­τμά­νο­γλου, προϊ­στα­μένη της Διεύ­θυν­σης Κλι­μα­τι­κής Αλλαγής και Ποιό­τη­τας της Ατμό­σφαι­ρας του Υπουρ­γείου Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας.  Η ίδια τόνισε ότι το φαι­νό­μενο της διά­βρω­σης των ακτών, που διαρκώς εντεί­νε­ται τα τελευ­ταία χρόνια σχε­τί­ζε­ται αφενός με ανθρω­πο­γε­νείς πιέσεις και παρεμ­βά­σεις στο περι­βάλ­λον αφε­τέ­ρου δε με τις επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλλαγής, σημειώ­νο­ντας ότι στο ΕΣΠΚΑ περι­λαμ­βά­νο­νται 15 τομε­α­κές πολι­τι­κές (του­ρι­σμός, αλιεία, βιο­μη­χα­νία, βιο­ποι­κι­λό­τητα, γεωργία κ.α), οι οποίες στο σύνολο τους άμεσα ή έμμεσα σχε­τί­ζο­νται με την αντι­με­τώ­πιση του φαι­νο­μέ­νου της διά­βρω­σης των ακτών.

«Η κλι­μα­τική αλλαγή έχει επι­πτώ­σεις σε όλους τους τομείς του περι­βάλ­λο­ντος και για αυτό πρέπει να λαμ­βά­νο­νται ολο­κλη­ρω­μένα μέτρα και δράσεις για τον μετρια­σμό των επι­πτώ­σεων του φαι­νο­μέ­νου και της προ­σαρ­μο­γής, δηλαδή της αντι­με­τώ­πι­σης των επι­πτώ­σεων από φυσικά και ανθρω­πο­γενή συστή­ματα στο παρόν και στο μέλλον» είπε η εκπρό­σω­πος του ΥΠΕΝ.

Στο πλαίσιο των προ­βλέ­ψεων του ΕΣΠΚΑ, που έχει θεσμο­θε­τή­σει το συνο­λικό πλαίσιο και τη λει­τουρ­γία του Εθνικού Συμ­βου­λίου Προ­σαρ­μο­γής στην Κλι­μα­τική Αλλαγή, με τη συμ­με­τοχή εκπρο­σώ­πων των επι­στη­μο­νι­κών φορέων, της ακα­δη­μαϊ­κής κοι­νό­τη­τας και όλων των άλλων εμπλε­κο­μέ­νων για την κατάρ­τιση εθνικών και περι­φε­ρεια­κών σχεδίων, επόμενο βήμα είναι η εκπό­νηση Περι­φε­ρεια­κών Σχεδίων από τις 13 Περι­φέ­ρειες της χώρας, είπε η κ Μπα­τμά­νο­γλου.

Κάθε Περι­φέ­ρεια, πρό­σθεσε η ίδια, με βάση τις ιδιαί­τε­ρες, ξεχω­ρι­στές συν­θή­κες,  που έχει καλεί­ται να εξει­δι­κεύ­σει την τρω­τό­τητα της στις συν­θή­κες της κλι­μα­τι­κής αλλαγής, να καθο­ρί­σει δράσεις και μέτρα, χρο­νο­δια­γράμ­ματα και φορείς χρη­μα­το­δό­τη­σης για να προ­χω­ρή­σει στις ανα­γκαίες δράσεις και έργα που απαι­τού­νται. Παράλ­ληλα καλεί­ται να ενη­με­ρώ­σει για όλη αυτή τη δια­δι­κα­σία τις τοπικές κοι­νω­νίες και όλους τους ενδια­φε­ρό­με­νους.  Η εκπρό­σω­πος του ΥΠΕΝ παρου­σί­ασε στοι­χεία, σύμφωνα με τα οποία οι ελλη­νι­κές ακτές δια­χω­ρί­ζο­νται σε τέσ­σε­ρις βασικές κατη­γο­ρίες, οι οποίες είναι: 1) δελ­ται­κές ακτές(ποσοστό 6%), οι οποίες είναι μεγάλης τρω­τό­τη­τας 2) ακτές μαλακών ιζη­μά­των –νεο­γε­νούς και τεταρ­το­γε­νούς (ποσοστό 36%), οι οποίες είναι συνε­χό­με­νες παρα­λίες σε μεγάλο μήκος κυρίως στην βόρεια Πελο­πόν­νησο, μεσαίας τρω­τό­τη­τας, 3) βρα­χώ­δεις ακτές (ποσοστό 44%) χαμηλής τρω­τό­τη­τας και 4) κρημνοί από κρο­κα­λο­πηγή (ποσοστό 14%).

Η εκπρό­σω­πος του ΥΠΕΝ παρου­σί­ασε επίσης τα βασικά δεδο­μένα, που θα πρέπει να πληρούν οι μελέτες για έργα και δρα­στη­ριό­τη­τες, που σχε­τί­ζο­νται με το φαι­νό­μενο της διά­βρω­σης των ακτών, στοι­χεία τα οποία προ­βλέ­πο­νται στο ελλη­νικό θεσμικό πλαίσιο, στο παράρ­τημα 4.3 της ΚΥΑ 170225/14, που εξει­δι­κεύει το περιε­χό­μενο των προ­δια­γρα­φών των μελετών περι­βάλ­λο­ντος  Η Μελέτη Περι­βαλ­λο­ντι­κών Επι­πτώ­σεων τέτοιων έργων είπε η κ Μπα­τμά­νολ­γου  θα πρέπει οπωσ­δή­ποτε να διε­ρευνά τις αιτίες και τη  χρονική εξέλιξη του φαι­νο­μέ­νου. Να  περι­γρά­φει τα κυμα­τικά χαρα­κτη­ρι­στικά της περιο­χής, τα βασικά ρεύματα και την υφι­στά­μενη ακτο­μη­χα­νική δίαιτα, και οπωσ­δή­ποτε θα πρέπει να έχει εκτί­μηση των επι­πτώ­σεων, στην ακτο­μη­χα­νική δίαιτα.  Να έχει εκτί­μηση των επι­πτώ­σεων του έργου στο κλίμα, όπως η φύση και το μέγεθος των εκπο­μπών των αερίων του θερ­μο­κη­πίου. Η μελέτη θα πρέπει να έχει τα μέτρα για την μείωση της ευπά­θειας του έργου στις συν­θή­κες της κλι­μα­τι­κής αλλαγής.   Επίσης να έχει η μελέτη εκτί­μηση των επι­πτώ­σεων των σχε­τι­κών με την προ­σαρ­μογή. Δηλαδή, το έργο που σχε­διάζω να υλο­ποι­ήσω πως θα δια­φο­ρο­ποι­ή­σει τα θέματα προ­σαρ­μο­γής συνο­λικά στην περιοχή, ποια μέτρα πρέπει αν πάρουμε για αυτό το έργο, ώστε να προ­σαρ­μο­στεί στις επερ­χό­με­νες κλι­μα­τι­κές αλλαγές.

-«Το έργο υλο­ποιεί­ται τώρα είπε η εκπρό­σω­πος του ΥΠΕΝ, οι κλι­μα­τι­κές αλλαγές μπορεί να εντα­θούν μετά από 50- 100χρόνια,  άρα τα μέτρα με βάση τις κλι­μα­τι­κές αλλαγές που περι­μέ­νουμε θα πρέπει από τώρα, να σχε­δια­στούν, να ενσω­μα­τω­θούν στο σχε­δια­σμό του έργου και να υλο­ποι­η­θούν» είπε χαρα­κτη­ρι­στικά η ίδια.

 

Αθηνά Μαρμαρά, εκπρό­σω­πος υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών: Νομο­θε­τική ρύθμιση για τον καθο­ρι­σμό της ακτο­γραμ­μής

Νομο­θε­τική ρύθμιση για τον καθο­ρι­σμό της γραμμής αιγια­λού, με σκοπό την επίλυση προ­βλη­μά­των στις παρά­κτιες περιο­χές, έχει ήδη ετοι­μά­σει το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών και βρί­σκε­ται στο στάδιο της νομο­πα­ρα­σκευα­στι­κής επι­τρο­πής ανα­κοί­νωσε στην ημερίδα του ΤΕΕ η εκπρό­σω­πος της Γενικής Γραμ­μα­τείας Δημό­σιας Περιου­σίας  του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών.

Αυτό έκανε γνωστό η Αθηνά Μαρμαρά, από την Γενική Γραμ­μα­τεία Δημό­σιας Περιου­σίας του Υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, μιλώ­ντας στην εκδή­λωση του ΤΕΕ για τη διά­βρωση με θέμα: «Διά­βρωση ακτών: Αίτια – Αντιμετώπιση- Θεσμικό Πλαίσιο». Η κ. Μαρμαρά ανα­φέρ­θηκε στον ρόλο του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών στις αδειο­δο­τή­σεις για τα αντι­δια­βρω­τικά έργα και επε­σή­μανε ότι απα­σχο­λούν έντονα την υπη­ρε­σία τα σχετικά με τη δια­δι­κα­σία και τις αρμο­διό­τη­τες θέματα.

Όπως είπε, το υπουρ­γείο έχει εντο­πί­σει διάφορα προ­βλή­ματα όπως οι αστο­χίες στο παρα­λιακό οδικό δίκτυο και για τις οποίες οι τοπικοί φορείς αδυ­να­τούν να αντα­πο­κρι­θούν σε εύλογο χρονικό διά­στημα, η λήψη απο­σπα­σμα­τι­κών μέτρων για την πρόληψη της διά­βρω­σης των ακτών, η ανε­πάρ­κεια των σχε­τι­κών μελετών, η εκτέ­λεση αυθαι­ρέ­των κατα­σκευών στην ακτο­γραμμή κλπ. Οι Οργα­νι­σμοί Τοπικής Αυτο­διοί­κη­σης, το Κράτος, οι Επι­στη­μο­νι­κοί φορείς δεν έρχο­νται σε επαφή μαζί τους προ­κει­μέ­νου να βρεθεί λύση σε ένα πρό­βλημα και να εκτε­λε­στεί ένα έργο.

Είναι ανάγκη, όπως είπε, να εκσυγ­χρο­νι­στεί η δια­δι­κα­σία των αδειο­δο­τή­σεων, να ανα­θε­ω­ρη­θεί ο νόμος περί αιγια­λού, να υπάρχει συντο­νι­σμός των αρμο­δίων φορέων και παρα­κο­λού­θηση των έργων. «Να συνερ­γα­στούμε όλοι ώστε να είμαστε πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κοί», τόνισε.

Τι είπαν οι επι­στή­μο­νες

Ορέστης Μεσο­χω­ρί­της: 18 έως 20 μήνες για να εκδοθεί άδεια έργου προ­στα­σίας από διά­βρωση της ακτής

Τις δαι­δα­λώ­δεις και πολύ­πλο­κες δια­δι­κα­σίες, μεταξύ των συναρ­μο­δίων υπουρ­γείων, φορέων και εμπλε­κό­με­νων οργα­νι­σμών, που προ­βλέ­πο­νται με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο,  του νόμου 2971/2001, ιδιαί­τερα από τα άρθρα 12 και 14 του συγκε­κρι­μέ­νου  νόμου, που ανα­φέ­ρο­νται στην προ­στα­σία των ακτών και την ανά­πλαση των ακτών αντί­στοιχα, προ­κει­μέ­νου να βγει μία άδεια ενδια­φε­ρό­με­νου, συνήθως δήμου, για έργα προ­στα­σίας της ακτής από το φαι­νό­μενο της διά­βρω­σης περιέ­γραψε κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΤΕΕ ο Ορέστης Μεσο­χω­ρί­της, Πολι­τι­κός Μηχα­νι­κός ΑΠΘ, MSc in Maritime Civil Engineering. Ο ίδιος σημεί­ωσε ότι μία τέτοια άδεια, με τις συνή­θεις συν­θή­κες απαιτεί 18 έως 20 μήνες για να εκδοθεί, χρόνος που είναι πολύς και λόγω της έκτασης και έντασης του φαι­νο­μέ­νου θα πρέπει να μειωθεί, χωρίς βεβαίως να γίνει καμία έκπτωση στην ποιό­τητα των μελετών και των έργων και στην προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος. Ο κ Μεσο­χω­ρί­της παρου­σί­ασε ανα­λυ­τικά τα αίτια του φαι­νο­μέ­νου της διά­βρω­σης των ακτών και το πλέγμα των επι­πτώ­σεων τόσο της κλι­μα­τι­κής αλλαγής, όσο και των ανθρω­πο­γε­νών παρεμ­βά­σεων, που συντε­λούν στην δημιουρ­γία και την ένταση της εμφά­νι­σης του. Ο ίδιος τόνισε ότι για να γίνουν έργα, που σχε­τί­ζο­νται με το φαι­νό­μενο θα πρέπει κάθε φορά να εκπο­νού­νται μελέτες με κύριο χαρα­κτη­ρι­στικό την επι­στη­μο­νική γνώση και υπευ­θυ­νό­τητα, ανα­φέ­ρο­ντας ότι υπάρ­χουν παρα­δείγ­ματα άστοχών έργων. Πχ μαρίνες αλιευ­τικά κατα­φύ­για κ.α. τα οποία διέ­βρω­σαν παρα­κεί­με­νες παρα­λίες και κάποια από αυτά απα­σχο­λούν προ­σφυ­γές στην δικαιο­σύνη. Ο ομι­λη­τής παρου­σί­ασε επίσης ως βασικές παρεμ­βά­σεις, που μπο­ρούμε να ακο­λου­θή­σουμε για να αντι­με­τω­πι­στεί το φαι­νό­μενο της διά­βρω­σης των ακτών τις ύφαλες κατα­σκευές, που τοπο­θε­τού­νται κάτω από την επι­φά­νεια της θάλασ­σας και παρεμ­βά­σεις με γεω­υ­φά­σματα και γεω­σω­λή­νες. Έργα, που επι­λέ­γο­νται κατά περί­πτωση με βάση ακτο­μη­χα­νική μελέτη, για την εκπό­νηση της οποίας χρη­σι­μο­ποιού­νται μαθη­μα­τικά μοντέλα, που εντο­πί­ζουν τις αιτίες του προ­βλή­μα­τος και επι­λέ­γο­νται οι κατάλ­λη­λες λύσεις για την αντι­με­τώ­πιση του. Ο κ Μεσο­χω­ρί­της είπε ακόμη ότι για έργα αντι­με­τώ­πι­σης της διά­βρω­σης των ακτών υπάρ­χουν δια­θέ­σι­μοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014- 2020, ανα­φέ­ρο­ντας ως επι­τυ­χη­μένο παρά­δειγμα έργα που υλο­ποιού­νται στη βόρεια Ελλάδα, με πρω­το­βου­λίες της Περι­φέ­ρειας Κεντρι­κής Μακε­δο­νίας.

Σερα­φείμ Πούλος: Το 28,6% της ακτο­γραμ­μής βρί­σκε­ται υπό διά­βρωση

Ο Σερα­φείμ Πούλος, καθη­γη­τής του Τμή­μα­τος Γεω­λο­γίας και Γεω­πε­ρι­βάλ­λο­ντος ΕΚΠΑ Τομέας Γεω­γρα­φίας και Κλι­μα­το­λο­γίας, ανέλυσε τις ανθρω­πο­γε­νείς και φυσικές αιτίες της διά­βρω­σης των ακτών και στο δια­χει­ρι­στικό θεσμικό πλαίσιο. Όπως επε­σή­μανε, η παρά­κτια διά­βρωση πλήττει όλες τις Μεσο­γεια­κές χώρες. Στη χώρα μας, το 28,6% της ακτο­γραμ­μής βρί­σκε­ται υπό συν­θή­κες διά­βρω­σης.

Θεο­φά­νης Καρα­μπάς: Αιτίες και αντι­με­τώ­πιση του προ­βλή­μα­τος

Ο καθη­γη­τής Παρά­κτιας Μηχα­νι­κής και Τεχνι­κής Προ­στα­σίας Ακτών ΑΠΘ, Θεο­φά­νης Καρα­μπάς, ανα­φέρ­θηκε στα έργα προ­στα­σίας ακτών. Όπως είπε, αιτίες της διά­βρω­σης απο­τε­λούν: Φυσικές διερ­γα­σίες, άστοχα παρά­κτια έργα, κατα­σκευή φραγ­μά­των – οικι­στική δόμηση, οι ποτά­μιες/παρα­λια­κές αμμο­λη­ψίες. Για την αντι­με­τώ­πιση του προ­βλή­μα­τος της διά­βρω­σης μπορούν να γίνουν επεμ­βά­σεις στις μορ­φο­δυ­να­μι­κές διερ­γα­σίες, με σκοπό την μείωση της δια­βρω­τι­κής τάσης των κυμα­τι­σμών και των κυμα­το­γε­νών ρευ­μά­των. Ειδι­κό­τερα: κατα­σκευή παρά­κτιων τεχνι­κών έργων προ­στα­σίας, τεχνητή ανά­πλαση ακτής (beach nourishment), καθώς και «σκληρές» και «ήπιες» μέθοδοι.

Βασι­λική Τσου­καλά: Χωρίς προ­δια­γρα­φές οι μελέτες για ακτο­γραμμή

Η αναπλ. Καθη­γή­τρια Σχολής Πολι­τι­κών Μηχα­νι­κών ΕΜΠ Τομέας Υδα­τι­κών Πόρων και Περι­βάλ­λο­ντος, διευ­θύ­ντρια Εργα­στη­ρίου Λιμε­νι­κών Έργων, Βασι­λική Τσου­καλά, ανα­φέρ­θηκε στις συνέ­πειες της κλι­μα­τι­κής αλλαγής στο σχε­δια­σμό των παρά­κτιων έργων στην πρό­βλεψη και αντι­με­τώ­πιση. Υπο­γράμ­μισε την ανάγκη συνερ­γα­σίας επι­στη­μό­νων δια­φό­ρων ειδι­κο­τή­των, καθώς και επαρκών προ­βλέ­ψεων των και­ρι­κών μετα­βο­λών ώστε να λαμ­βά­νε­ται υπόψη το κυμα­τικό κλίμα μιας περιο­χής σε βάθος χρόνου. Και ακόμη τόνισε πως δεν υπάρ­χουν προ­δια­γρα­φές για τις μελέτες που αφορούν στην ακτο­γραμμή.

Βασί­λειος Καψι­μά­λης: Φυσικά, αλλά και ανθρω­πο­γενή, τα αίτια

Ο Διευ­θυ­ντής Ερευνών Ινστι­τού­του Ωκε­α­νο­γρα­φίας του Ελλη­νι­κού Κέντρου Θαλασ­σίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Βασί­λειος Καψι­μά­λης, υπο­γράμ­μισε πως για τη διά­βρωση των ακτών υπάρ­χουν φυσικά, αλλά και ανθρω­πο­γενή αίτια. Σε μερικές δε περι­πτώ­σεις, η φύση διορ­θώ­νει ως ένα βαθμό τη βλάβη, γι αυτό και είναι ανάγκη να δίνεται ένας εύλογος χρόνος για φυσική απο­κα­τά­σταση. Και ανέφερε ότι το φαι­νό­μενο της διά­βρω­σης μπορεί να χαρα­κτη­ρι­στεί σοβαρό όταν κιν­δυ­νεύ­ουν ή απει­λού­νται: ανθρώ­πι­νες ζωές, δρα­στη­ριό­τη­τες και υπο­δο­μές, το τοπικό οικο­σύ­στημα (βιο­ποι­κι­λό­τητα) και η ποιό­τητα του φυσικού περι­βάλ­λο­ντος.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.