ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεκαπέντε SOS για τη ρύθμιση των 120 δόσεων με τα Ταμεία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
εφορια δοσεις

Του Δημήτρη Κατσα­γάνη

Την ανά­κτηση της ασφα­λι­στι­κής ενη­με­ρό­τη­τας και της ικα­νό­τη­τας προσ­δο­κούν χιλιά­δες αυτα­πα­σχο­λού­με­νοι με χρέη προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ με την ένταξή τους στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το Capital.gr απαντά σε δεκα­πέ­ντε ερω­τή­σεις σε σχέση με το πώς μπορεί να εντα­χθεί ένας αυτο­πα­σχο­λού­με­νος στη νέα ρύθμιση, πετυ­χαί­νο­ντας τις μέγι­στες δυνατές δόσεις και παράλ­ληλα τη διάσωση της περιου­σίας του.

1. Ποιους ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τίες αφορά; 

Τους αυτα­πα­σχο­λού­με­νους που είναι ασφα­λι­σμέ­νοι στον τέως ΟΑΕΕ (έμποροι, αυτο­κι­νη­τι­στές κλπ.) και στο τέως ΕΤΑΑ (μηχα­νι­κοί,γιατροί, δικη­γό­ροι).

2. Ποιου έτους τα χρέη μπορούν να ρυθ­μι­στούν; 

Τα χρέη που “γεν­νή­θη­καν” έως 31 Δεκεμ­βρίου 2016. Έτσι, στην εν λόγω ρύθμιση μπορούν να εντα­χθούν και οι εισφο­ρές αυτα­πα­σχο­λού­με­νων γιατρών, μηχα­νι­κών και γιατρών του 2016, για τις οποίες έχει δοθεί προ­θε­σμία κατα­βο­λής έως 30 Νοεμ­βρίου 2017.

3. Τι θα γίνει με τα χρέη που “γεν­νή­θη­καν” από 1 Ιανουα­ρίου 2017, οπότε άρχισε να ισχύει ο υπο­λο­γι­σμός των εισφο­ρών με βάση το εισό­δημα των επαγ­γελ­μα­τιών ;

Τα χρέη αυτά μπορούν να εξο­φλη­θούν είτε με την ένταξη στην “πάγια ρύθμιση” των 12 ισό­πο­σων μηνιαίων δόσεων, είτε με “έναντι” κατα­βο­λές μέσω του κωδικού ηλε­κτρο­νι­κής πλη­ρω­μής τον οποίο έχουν οι αυτα­σφα­λι­σμέ­νοι του ΕΦΚΑ για την κατα­βολή των εισφο­ρών τους από 1/1/2017.

4. Μέχρι ποιου ύψους χρέη μπορούν να ρυθ­μι­στούν σε έως 120 δόσεις ;

Μπορούν να ρυθ­μι­στούν χρέη έως 20.000 ευρώ.

5. Είναι υπο­χρε­ω­τική η ένταξη στον “εξω­δι­κα­στικό συμ­βι­βα­σμό” προ­κει­μέ­νου να εντα­χθεί ένας αυτα­πα­σχο­λού­με­νος στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία;

Η ρύθμιση των χρέων προς τα ταμεία σε έως 120 δόσεις είναι τελείως ανε­ξάρ­τητη δια­δι­κα­σία από τον εξω­δι­κα­στικό συμ­βι­βα­σμό. Η δυνα­τό­τητα του “εξω­δι­κα­στι­κού συμ­βι­βα­σμού” αφορά μόνο επαγ­γελ­μα­τίες με προ­σω­πικό (και όχι αυτα­πα­σχο­λού­με­νους) με χρέη προς Εφορία, Ταμεία, τρά­πε­ζες, δήμους κλπ. και όχι αυτα­πα­σχο­λού­με­νους. Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία αφορά απο­κλει­στικά αυτα­πα­σχο­λού­με­νους.

6. Με πόσες δόσεις μπορεί να εξο­φλή­σει ένας αυτα­πα­σχο­λού­με­νος τα χρέη του;

Σε έως 36 δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ και σε έως 120 δόσεις χρέη από 3.001 έως 20.000 ευρώ.

7. Πώς καθο­ρί­ζε­ται ο τρόπος εξό­φλη­σης των χρεών; 

Από τρεις βασι­κούς παρά­γο­ντες. Ο πρώτος, το ατομικό καθαρό δηλωτέο εισό­δημα του οφει­λέτη. Ο δεύ­τε­ρος, είναι οι εύλογες βασικές δαπάνες δια­βί­ω­σης του ιδίου και της οικο­γε­νείας του και ο τρίτος, η κινητή και ακίνητη περιου­σία του.

8. Με ποιον τρόπο συν­δυά­ζο­νται οι τρεις αυτοί εντελώς δια­φο­ρε­τι­κοί παρά­γο­ντες ;

Όποιος αυτα­πα­σχο­λού­με­νος με χρέη προς τα Ταμεία έχει πρώτα απ’ όλα κατα­θέ­σεις ή άμεσα ρευ­στο­ποι­ή­σι­μους τίτλους και, κατά δεύ­τε­ρον, ακίνητα θα κληθεί να τις δια­θέ­σει για την εξό­φληση των οφειλών του, ανε­ξάρ­τητα από το ύψος του εισο­δή­μα­τός του και το ύψος των βασικών ευλόγων δαπανών δια­βί­ω­σης.

Αν ο οφει­λέ­της δεν επι­θυ­μεί άμεσα να δια­θέ­σει μέρος ή όλη την ακίνητη περιου­σία του για την εξό­φληση των χρεών του, μπορεί να ζητήσει την εξό­φλησή τους με εγχρή­ματη κατα­βολή σε έως 120 ισό­πο­σες μηνιαίες δόσεις.

9. Πώς προ­κύ­πτει το πλήθος των δόσεων; 

Η μηνιαία δόση προ­κύ­πτει από τη διαφορά μεταξύ του 1/12 του ατο­μι­κού καθαρού δηλω­τέου εισο­δή­μα­τος και του 1/12 των ευλόγων δαπανών δια­βί­ω­σης, όπως αυτές καθο­ρί­ζο­νται από το υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης.

10. Υπάρχει κάποια ελά­χι­στη μηνιαία δόση ανε­ξαρ­τή­τως εισο­δή­μα­τος και ευλόγων βασικών δαπανών δια­βί­ω­σης;

Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι κάτω από 50 ευρώ.

11. Κιν­δυ­νεύ­ουν να κατα­σχε­θούν ακόμα και οι πολύ μικρές κατα­θέ­σεις προ­κει­μέ­νου να εξο­φλη­θούν τα χρέη προς τα Ταμεία;

Στις προ­θέ­σεις της κυβέρ­νη­σης είναι να εξαι­ρε­θούν οι πολύ μικρές κατα­θέ­σεις οι οποίες αντι­στοι­χούν στην κάλυψη στοι­χειω­δών μηνιαίων αναγκών των οφει­λε­τών.

12. Τι γίνεται στην περί­πτωση που τα χρέη δεν μπορούν να εξο­φλη­θούν σε έως 120 δόσεις;

Αν η οφειλή είναι μεγα­λύ­τερη από το ποσό που μπορεί να εξο­φλη­θεί με το ελά­χι­στο καθο­ρι­σμένο ποσό (50 ευρώ) σε έως 120 δόσεις, τότε το υπό­λοιπο ποσό:

– είτε “κου­ρεύ­ε­ται” ορι­στικά αν δεν υπάρχει άλλο περιου­σιακό στοι­χείο προς κατά­σχεση από σήμερα ή έως τότε (σ.σ. μετά 10 χρόνια από την ημε­ρο­μη­νία έναρξης της ρύθ­μι­σης).

– είτε εξο­φλεί­ται μέσω της κατά­σχε­σης ακί­νη­των περιου­σια­κών στοι­χείων μετά την κατα­βολή της (εφόσον υπάρ­χουν κατά την έναρξη ισχύος της ρύθ­μι­σης ή υπάρ­ξουν κατά την τήρησή της).

13. Τι συμ­βαί­νει στην περί­πτωση που τα ακίνητα περιου­σιακά στοι­χεία είναι μεγα­λύ­τε­ρης αξίας από τα χρέη προς τα Ταμεία;

Αν μέχρι την κατα­βολή της τελευ­ταίας δόσης της ρύθ­μι­σης, ο οφει­λέ­της δεν έχει βρει τρόπο να εξο­φλή­σει το μέρος της οφειλής του, το οποίο δεν μπορεί να εξο­φλη­θεί σε έως 120 δόσεις, τότε το ακίνητό του, ακόμα και αν η αξία του είναι πολύ μεγα­λύ­τερη σε σχέση με το υπό­λοιπο της οφειλής του, θα κατα­σχε­θεί.

14. Πώς μπορεί ένας οφει­λέ­της να απο­φύ­γει την κατά­σχεση του ακι­νή­του του σε περί­πτωση που δεν επαρ­κούν οι δόσεις για την εξό­φληση των χρεών του;

Με δύο τρόπους:

– Ο πρώτος τρόπος είναι να που­λή­σει το ακίνητο (το οποίο ήδη έχει ή απο­κτή­σει ενώ βρί­σκε­ται στη ρύθμιση) πριν κατα­βάλ­λει την τελευ­ταία δόση της ρύθ­μι­σης και να χρη­σι­μο­ποί­η­σει τα κεφά­λαια που θα απο­κτή­σει για την εξό­φληση του υπό­λοι­που χρέους του.

– Ο δεύ­τε­ρος τρόπος είναι να αντλή­σει κεφά­λαια από άλλες πηγές (π.χ., επι­πλέον απα­σχό­ληση) και να προ­χω­ρή­σει σε εφάπαξ εξό­φληση του υπό­λοι­που χρέους του.

15. Πότε χάνεται η ρύθμιση;

Αν δεν κατα­βλη­θεί εμπρό­θε­σμα (δηλ. μέχρι την προ­κα­θο­ρι­σμένη ημε­ρο­μη­νία) η μηνιαία δόση της ρύθ­μι­σης ή δεν κατα­βλη­θούν εμπρό­θε­σμα οι τρέ­χου­σες μηνιαίες εισφο­ρές

capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.