ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι προβλέπει το μνημόνιο-Αγώνας δρόμου για να κλείσουν 83 προαπαιτούμενα έως τον Σεπτέμβριο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
δημοσίευμα για μνημ

Ενα «θερμό» κα­λο­καί­ρι προ­βλέ­πε­ται να πε­ρά­σει η κυ­βέρ­νη­ση, προ­κει­μέ­νου να κλεί­σει εκ­κρε­μό­τη­τες που θα απο­τε­λέ­σουν τα προ­α­παι­τού­με­να της επι­κεί­με­νης τρί­της αξιο­λό­γη­σης. Στο κεί­με­νο του συ­μπλη­ρω­μα­τι­κού μνη­μο­νί­ου, το οποίο έχει στη διά­θε­σή της η «Κ», κα­τα­γρά­φο­νται, ούτε λίγο ούτε πολύ, 83 «βα­σι­κά πα­ρα­δο­τέα», για τους επό­με­νους μήνες, πολλά από τα οποία έχουν προ­θε­σμία τον Σε­πτέμ­βριο.

Ετσι, πριν καλά καλά λη­φθεί η από­φα­ση για την εκτα­μί­ευ­ση της δόσης που αντι­στοι­χεί στη δεύ­τε­ρη αξιο­λό­γη­ση, η κυ­βέρ­νη­ση κα­λεί­ται να ξε­κι­νή­σει την εκ­πλή­ρω­ση των επό­με­νων υπο­χρε­ώ­σε­ών της. Το νέο μνη­μό­νιο πε­ρι­λαμ­βά­νει πο­λι­τι­κές σε 4 άξο­νες: δη­μο­σιο­νο­μι­κή στα­θε­ρό­τη­τα, χρη­μα­το­πι­στω­τι­κή στα­θε­ρό­τη­τα, ανά­πτυ­ξη-αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα-επεν­δύ­σεις και εκ­συγ­χρο­νι­σμός του κρά­τους-δη­μό­σια διοί­κη­ση.

Βα­σι­κοί πυ­λώ­νες του είναι τα προ­νο­μο­θε­τη­μέ­να μέτρα, που εξοι­κο­νο­μούν 1% του ΑΕΠ από τις συ­ντά­ξεις το 2019-2022 και 1% του ΑΕΠ από τη μεί­ω­ση του αφο­ρο­λο­γή­του το 2020-22. Προ­βλέ­πε­ται ότι το φο­ρο­λο­γι­κό πα­κέ­το μπο­ρεί να εφαρ­μο­στεί νω­ρί­τε­ρα (το 2019) αν το ΔΝΤ, σε συ­νερ­γα­σία με τους θε­σμούς, κρί­νει κατά την τε­λευ­ταία αξιο­λό­γη­ση του προ­γράμ­μα­τος ότι χρειά­ζε­ται μια εμπρο­σθο­βα­ρής εφαρ­μο­γή του για την επί­τευ­ξη του στό­χου του 3,5% του ΑΕΠ πρω­το­γε­νούς πλε­ο­νά­σμα­τος. Επί­σης, ανα­φέ­ρε­ται ότι στην τε­λευ­ταία αξιο­λό­γη­ση του προ­γράμ­μα­τος οι θε­σμοί θα απο­φα­σί­σουν αν προ­βλέ­πε­ται υπε­ρα­πό­δο­ση ένα­ντι του στό­χου για το 2019, η οποία θα επι­τρέ­ψει την εφαρ­μο­γή των αντι­μέ­τρων (και πόσων).

Εν τω με­τα­ξύ, επεί­γει να κλεί­σουν οι δε­κά­δες εκ­κρε­μό­τη­τες, που πε­ρι­λαμ­βά­νουν με­τα­ξύ άλλων:

Α. Φο­ρο­λο­γι­κά – δη­μο­σιο­νο­μι­κά.

• Προ­σαρ­μο­γή των αντι­κει­με­νι­κών με τις εμπο­ρι­κές τιμές ακι­νή­των (έως τον Δε­κέμ­βριο του 2017).

• Επα­νε­ξέ­τα­ση των φο­ρο­λο­γι­κών κι­νή­τρων για τις επι­χει­ρή­σεις, κα­τάρ­γη­ση όσων κρί­νο­νται ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κά και επα­να­ξιο­λό­γη­ση της προ­τι­μη­σια­κής φο­ρο­λο­γι­κής με­τα­χεί­ρι­σης της ναυ­τι­λί­ας (έως τον Δε­κέμ­βριο του 2017).

• Στε­λέ­χω­ση της Ανε­ξάρ­τη­της Aρχής Δη­μο­σί­ων Εσό­δων και κα­θο­ρι­σμό των απα­ραί­τη­των ορ­γα­νι­κών θέ­σε­ων με­σο­πρό­θε­σμα (έως τον Σε­πτέμ­βριο 2017).

Β. Συ­ντά­ξεις – ερ­γα­σια­κά – υγεία – πρό­νοια.

• Επα­νυ­πο­λο­γι­σμό όλων των συ­ντά­ξε­ων (έως τον Δε­κέμ­βριο του 2017).

• Τον επα­νυ­πο­λο­γι­σμό και την έκ­δο­ση του 30% των νέων συ­ντά­ξε­ων, που αφο­ρούν την πε­ρί­ο­δο μετά τον νόμο Κα­τρού­γκα­λου (έως τα τέλη Ιου­νί­ου 2017).

• Την κα­θιέ­ρω­ση της υπο­χρε­ω­τι­κής εγ­γρα­φής των ασφα­λι­σμέ­νων σε έναν οι­κο­γε­νεια­κό για­τρό (έως την 1η Iανουα­ρί­ου 2018).

• Τη νο­μο­θέ­τη­ση μιας με­γά­λης με­ταρ­ρύθ­μι­σης του συ­στή­μα­τος κοι­νω­νι­κής πρό­νοιας, που θα πε­ρι­λαμ­βά­νει με­τα­ξύ άλλων με­ταρ­ρύθ­μι­ση στα οι­κο­γε­νεια­κά επι­δό­μα­τα και στα επι­δό­μα­τα ανα­πη­ρί­ας (έως τον Νο­έμ­βριο του 2017).

• Τη δη­μιουρ­γία ενός αξιό­πι­στου συ­στή­μα­τος εκ­προ­σώ­πη­σης για τις κλα­δι­κές συμ­βά­σεις (έως τον Σε­πτέμ­βριο του 2017).

• Τη νο­μο­θέ­τη­ση της αύ­ξη­σης στο 50% του πο­σο­στού συμ­με­το­χής των πρω­το­βάθ­μιων σω­μα­τεί­ων που θα απο­φα­σί­ζουν τη διε­νέρ­γεια απερ­γιών (έως την επό­με­νη αξιο­λό­γη­ση).

• Τη σύ­ντα­ξη έκ­θε­σης (έως τον Δε­κέμ­βριο του 2017) με βάση μια ανε­ξάρ­τη­τη νο­μι­κή άποψη για τον ρόλο της διαι­τη­σί­ας στις συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις. Την ανα­θε­ώ­ρη­ση της ισχύ­ου­σας δια­δι­κα­σί­ας με­σο­λά­βη­σης και διαι­τη­σί­ας (έως τον Φε­βρουά­ριο του 2018) και τη λήψη των απα­ραί­τη­των μέ­τρων (έως τον Μάρ­τιο του 2018).

Γ. Παι­δεία

Από το κεί­με­νο του μνη­μο­νί­ου προ­κύ­πτουν εν­στά­σεις των θε­σμών για τον πε­ριο­ρι­σμό των δι­δά­κτρων στα με­τα­πτυ­χια­κά προ­γράμ­μα­τα. Συ­γκε­κρι­μέ­να, όπως άλ­λω­στε έχει πα­ρα­δε­χθεί ο υπουρ­γός Παι­δεί­ας Κώ­στας Γα­βρό­γλου (συ­νέ­ντευ­ξη στην «Κ» την Κυ­ρια­κή 18/6), οι θε­σμοί δια­φω­νούν με τη φι­λο­σο­φία της ρύθ­μι­σης που έχει δη­μο­σιο­ποι­ή­σει (στο πλαί­σιο νο­μο­σχε­δί­ου για τα ΑΕΙ) το υπουρ­γείο και βάσει της οποί­ας τί­θε­νται πε­ριο­ρι­σμοί στα δί­δα­κτρα των με­τα­πτυ­χια­κών σπου­δών.

Δ. Αγορά προ­ϊ­ό­ντων, ερ­γα­λειο­θή­κες ΟΟΣΑ.

• Την έκ­δο­ση της υπουρ­γι­κής από­φα­σης για τη λει­τουρ­γία των εμπο­ρι­κών κα­τα­στη­μά­των όλες τις Κυ­ρια­κές την πε­ρί­ο­δο Mαΐου-Οκτω­βρί­ου (έως το τέλος Ιου­νί­ου).

• Την υιο­θέ­τη­ση (έως τον Ιού­λιο του 2017) των 4 συ­στά­σε­ων της δεύ­τε­ρης ερ­γα­λειο­θή­κης του ΟΟΣΑ που αφο­ρούν τα ποτά. Σε αυτές πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται ο εξορ­θο­λο­γι­σμός του Ει­δι­κού Φόρου Κα­τα­νά­λω­σης που επι­βάλ­λε­ται στις ζυ­θο­ποι­ί­ες, το θέμα της φο­ρο­λό­γη­σης του τσί­που­ρου και της τσι­κου­διάς.

• Την υιο­θέ­τη­ση (έως τον Σε­πτέμ­βριο του 2017) νο­μο­θε­σί­ας πάνω στο συμ­φω­νη­θέν πλαί­σιο για το κτη­μα­το­λό­γιο.

Ενερ­γεια­κά

• Την εκ­ποί­η­ση πε­ρί­που του 40% της λι­γνι­τι­κής πα­ρα­γω­γής της ΔΕΗ, σε συμ­μόρ­φω­ση απο­φά­σε­ων της Ε.Ε. και των Eυρω­παϊ­κών Δι­κα­στη­ρί­ων σχε­τι­κά με τον λι­γνί­τη. Τα μέτρα θα σχε­δια­στούν και θα ορι­στι­κο­ποι­η­θούν αφού υπο­βλη­θούν επι­σή­μως στη Γε­νι­κή Διεύ­θυν­ση Αντα­γω­νι­σμού της Ε.Ε., μέχρι τον Νο­έμ­βριο του 2017, για να εφαρ­μο­στούν έως τον Ιού­νιο του 2018.

• Την κα­τάρ­τι­ση λί­στας με 15-20 εμ­βλη­μα­τι­κά έργα του ΕΣΠΑ της πε­ριό­δου 2014-2020, με χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα έως την ολο­κλή­ρω­σή τους (έως τον Ιού­νιο του 2017).

Επί­σης, προ­βλέ­πει την τρο­πο­ποί­η­ση του Κώ­δι­κα Πο­λι­τι­κής Δι­κο­νο­μί­ας (έως το τέλος Σε­πτεμ­βρί­ου 2017).

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.