δημοκρατική
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ΤΕΤΑΡΤΗ 23° Αίθριος Η Ρόδος σήμερα
Από το 1982 η Εφημερίδα της Ρόδου
ELEN

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανελλαδικές ώρα μηδέν. Τελευταίες οδηγίες για τους υποψήφιους

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Πανελλήνιες

Αύριο 104.965 παιδιά δίνουν πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις, βάζο­ντας πλώρη για την υλο­ποί­ηση των ονείρων τους, με πολλή αγωνία για τα ίδια και για τους γονείς τους και πολλές προσ­δο­κίες.

Καλώς ή κακώς όλα τα σχολικά χρόνια ετοι­μα­ζό­μα­στε για αυτές τις εξε­τά­σεις, για “να σπου­δά­σουμε κάτι”, να “μη μεί­νουμε αμόρ­φω­τοι”, “να βρούμε μια δουλειά της προ­κο­πής”… Και μπορεί η πραγ­μα­τι­κό­τητα στη χώρα μας να δείχνει ότι σε αρκετές περι­πτώ­σεις οι βαθμοί στις πανελ­λα­δι­κές εξε­τά­σεις δεν υπήρξαν κατα­λυ­τι­κοί για τα χρόνια που ακο­λού­θη­σαν, αλλά δεν παύουν να είναι ένα πολυ­πό­θητο “εισι­τή­ριο”.

Σε μια συντο­νι­σμένη προ­σπά­θεια ενδυ­νά­μω­σης των υπο­ψη­φίων, μετά τις τηλε­φω­νι­κές γραμμές υπο­στή­ρι­ξης του Τζά­νειου νοσο­κο­μείου Πειραιά, η 7η Υγειο­νο­μική Περι­φέ­ρεια Κρήτης και η Περι­φε­ρειακή Διεύ­θυνση Εκπαί­δευ­σης Κρήτης ανα­κοί­νω­σαν τη λει­τουρ­γία ανοι­χτής τηλε­φω­νι­κής γραμμής ψυχο­λο­γι­κής υπο­στή­ρι­ξης.

Στη γραμμή, η οποία θα λει­τουρ­γεί από σήμερα έως και την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, τις ώρες 08.00 – 22.00, ειδικοί ψυχικής υγείας θα βοηθούν τους μαθητές στη δια­χεί­ριση του άγχους που βιώνουν κατά την ιδιαί­τερη αυτή ψυχο­πιε­στική περίοδο των πανελ­λα­δι­κών εξε­τά­σεων.

Η ανοιχτή τηλε­φω­νική γραμμή θα λει­τουρ­γή­σει για τους υπο­ψη­φί­ους όλης της Κρήτης με την υπο­στή­ριξη των δομών Ψυχικής Υγείας της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης και του Συμ­βου­λευ­τι­κού Σταθμού Νέων της Β/θμιας Εκπ/σης  Ν. Ηρα­κλείου. Τα τηλέ­φωνα της ανοι­χτής γραμμής είναι 2813 404469 και 2813 404470.

Σύμφωνα με την κα Αλε­ξάν­δρα Καπ­πά­του, ψυχο­λόγο – παιδοψυχολόγο- συγ­γρα­φέα, μπαί­νο­ντας σε αυτήν τη δοκι­μα­σία, κάθε υπο­ψή­φιος πρέπει να είναι ειλι­κρι­νής με τον εαυτό του. Εξάλλου οι εξε­τά­σεις αφορούν κυρίως τον ίδιο και κατόπιν το περι­βάλ­λον του.

“Τους περισ­σό­τε­ρους υπο­ψη­φί­ους τους κατα­λαμ­βά­νει άγχος, με τις δυσά­ρε­στες και ενο­χλη­τι­κές του επι­πτώ­σεις. Γνώριμα συμ­πτώ­ματά του, μεταξύ άλλων, είναι η ταχυ­καρ­δία, η δυσφο­ρία στην αναπνοή, η ξηρο­στο­μία, τα κρύα άκρα, η ανα­σφά­λεια κ.ά. Είναι ο πιο «ύπουλος» εχθρός, στον οποίο πρέπει να αντι­στα­θούν.

Το άγχος μπορεί να τους οδη­γή­σει σε άρνηση και σε παθη­τι­κό­τητα. Επίσης είναι πιθανόν να προ­κα­λέ­σει σύγχυση στις πνευ­μα­τι­κές τους λει­τουρ­γίες, υπο­νο­μεύ­ο­ντας άμεσα την επίδοσή τους. Δεν μπορεί, βέβαια, να κατα­πο­λε­μη­θεί από τη μια μέρα στην άλλη, όμως οι υπο­ψή­φιοι μπορούν να το εξέγ­ξουν, εφόσον, βέβαια, ενερ­γο­ποι­ή­σουν τις ψυχικές τους δυνά­μεις και προ­βάλ­λουν σθεναρή αντί­σταση” λέει η ειδικός.

Η αυτο­πε­ποί­θηση είναι το καλύ­τερο ενι­σχυ­τικό μέσο, γι’αυτό είναι καλό να παρα­δε­χτούν: «Ναι, φοβάμαι τις εξε­τά­σεις, όμως μπορώ να το κατα­φέρω». Οι ασκή­σεις χαλά­ρω­σης, η συγκέ­ντρωση της σκέψης σε πράγ­ματα που τους ευχα­ρι­στούν ή τους ηρεμούν, ένα χλιαρό ντους, λίγη μουσική, οι συζη­τή­σεις που δεν ανα­φέ­ρο­νται στο θέμα των εξε­τά­σεων και η δια­τή­ρηση κάποιων καθη­με­ρι­νών μικρο­συ­νη­θειών βοηθούν στην ψυχική τους ισορ­ρο­πία, εξηγεί η κα Καπ­πά­του.

.Όλοι ξέρετε πόσο έχετε δια­βά­σει, σε ποιο βαθμό μπο­ρείτε να απο­δώ­σετε. Διώξτε το άγχος και γράψτε ό,τι ξέρετε

.Απο­φύ­γετε τις συζη­τή­σεις με συμ­μα­θη­τές σας για το τι δια­βά­σατε και τι όχι. Μόνον πανικό μπορούν να προ­κα­λέ­σουν

.Μην ξενυ­χτάτε την παρα­μονή των εξε­τά­σεων

.Μετά από κάθε εξε­τα­στική δοκι­μα­σία ασχο­λη­θείτε με ό,τι σας χαλα­ρώ­νει

.Απο­φύ­γετε τις επα­να­λή­ψεις της τελευ­ταίας στιγμής

Για τους γονείς

Οι γονείς έχουν συνήθως τις καλύ­τε­ρες προ­θέ­σεις, αλλά συχνά συμ­βάλ­λουν καθο­ρι­στικά στην επι­δεί­νωση του άγχους του υπο­ψη­φίου. Γι’ αυτό οφεί­λουν να εξα­σφα­λί­σουν ένα ήρεμο περι­βάλ­λον στα παιδιά τους, το οποίο θα  τα βοηθά να χαλα­ρώ­νουν, μακριά από θορύ­βους, φασα­ρίες, φωνές, διδαχές, κρι­τι­κές ή απα­γο­ρεύ­σεις.

.Να δεί­χνουν υπομονή όταν γίνο­νται ευε­ρέ­θι­στα ή ξεσπούν με το παρα­μι­κρό

.Να θυμού­νται ότι οι υπο­ψή­φιοι χρειά­ζο­νται συμπα­ρά­σταση και ενθάρ­ρυνση και όχι υπερ­προ­στα­σία και υπερ­βο­λές

.Να μη μετα­δί­δουν το άγχος τους – ας μην ξεχνούν ότι τα παιδιά έχουν, ήδη, το δικό τους. Αντί­θετα θα τα βοη­θή­σουν, αν τους τονί­ζουν ότι στη ζωή μετρά η προ­σπά­θεια και ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντι­με­τω­πί­σουμε οποιο­δή­ποτε απο­τέ­λε­σμα

.Να μη συν­δέ­ουν την επίδοση στα μαθή­ματα με τη σχέση τους με το παιδί. Είναι σφάλμα να πιστεύ­ουμε και να καλ­λιερ­γούμε στα παιδιά την πεποί­θηση ότι απο­κλει­στικά και μόνο η εισα­γωγή τους σε μια ανώτατη βαθμίδα εκπαί­δευ­σης θα τους εξα­σφα­λί­σει υπο­χρε­ω­τικά την επι­τυ­χία στη ζωή τους, υπο­γραμ­μί­ζει η ειδικός. Έχει απο­δει­χθεί ότι η επι­τυ­χία στη ζωή δεν είναι συνώ­νυμη με την από­κτηση ενός πτυχίου.

healthmag.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.