ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημίτης: Είμαστε σε έκτακτη κατάσταση-Φοβάμαι ατύχημα-Λύση οι εκλογές

news room 1 λεπτό ανάγνωση

Ο πρώην Πρω­θυ­πουρ­γός, Κώ­στας Ση­μί­της, πα­ρα­χώ­ρη­σε συ­νέ­ντευ­ξη στην εκ­πο­μπή του ΣΚΑΪ «Ιστο­ρί­ες» και τους δη­μο­σιο­γρά­φους Σία Κο­σιώ­νη και Παύλο Τσίμα, στην πρώτη του τη­λε­ο­πτι­κή συ­νέ­ντευ­ξη μετά από 13 χρό­νια και την απο­χώ­ρη­σή του από την πρω­θυ­πουρ­γία.

Ο Κώ­στας Ση­μί­της εξέ­φρα­σε τον έντο­νο προ­βλη­μα­τι­σμό του για τον τρόπο που γί­νε­ται η δια­πραγ­μά­τευ­ση, εκτι­μώ­ντας ότι η μόνη λύση είναι οι εκλο­γές. Είπε ότι φο­βά­ται το ατύ­χη­μα και τον τρόπο που γί­νε­ται η δια­πραγ­μά­τευ­ση.

Εξα­πέ­λυ­σε βολές κατά της κυ­βέρ­νη­σης ση­μειώ­νο­ντας ότι «η κα­τα­πο­λέ­μη­ση της δια­φθο­ράς δεν γί­νε­ται με εξε­τα­στι­κές».

Με­τα­ξύ άλλων ο κ. Ση­μί­της ανα­φέρ­θη­κε στην τρέ­χου­σα αξιο­λό­γη­ση, την κυ­βέρ­νη­ση, τον κίν­δυ­νο του Grexit, τα ελ­λη­νο­τουρ­κι­κά, τα χρό­νια της δικής τους δια­κυ­βέρ­νη­σης, τα λάθη που μας οδή­γη­σαν στο Μνη­μό­νιο και την Κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά.

Για την κυ­βέρ­νη­ση, τη δια­φθο­ρά και τους υπουρ­γούς που εμπλέ­κο­νταν σε εξε­τα­στι­κές

Ο Κώ­στας Ση­μί­της, «απα­ντά» στον Αλέξη Τσί­πρα ότι «βλέ­πει τη δια­φθο­ρά όχι ως κοι­νω­νι­κό φαι­νό­με­νο». Ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός πρό­σθε­σε πως για να ξε­πε­ρα­στεί η δια­φθο­ρά «χρειά­ζο­νται προ­σπά­θειες όσον αφορά τη δη­μό­σια διοί­κη­ση, τη δι­καιο­σύ­νη, τη λει­τουρ­γία της Πο­λι­τεί­ας, την πα­ρέμ­βα­ση στην κοινή γνώμη» και ότι «η κα­τα­πο­λέ­μη­ση της δια­φθο­ράς δεν γί­νε­ται με κα­ταγ­γε­λί­ες. Δεν γί­νε­ται με μι­σαλ­λο­δο­ξία. Δεν γί­νε­ται με εξε­τα­στι­κές επι­τρο­πές. Δεν γί­νε­ται με εχθρό­τη­τα. Γιατί όποιος καλ­λιερ­γεί εχθρό­τη­τα πα­ρά­γει εχθρό­τη­τα».

Ο κ. Ση­μί­της τό­νι­σε πως «η δια­φά­νεια είναι απο­λύ­τως ανα­γκαία και κά­θε­τι πρέ­πει να ερευ­νά­ται. Αλλά εκεί­νο το οποίο δεν είναι χρή­σι­μο είναι χωρίς να υπάρ­χουν στοι­χεία να εκτο­ξεύ­ο­νται κα­ταγ­γε­λί­ες ή να δη­μιουρ­γού­νται δια­δι­κα­σί­ες για να ανα­δει­χθεί η δια­φθο­ρά των άλλων χωρίς να υπάρ­χουν τα συ­γκε­κρι­μέ­να στοι­χεία».  Ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός ση­μεί­ω­σε: «Δεν είδα να υπάρ­χει δια­φά­νεια σχε­τι­κά με τις προ­σλή­ψεις στο δη­μό­σιο, οι οποί­ες είναι χι­λιά­δες και γί­νο­νται χωρίς ΑΣΕΠ. Δεν είδα να υπάρ­χει δια­φά­νεια στο θέμα της τρα­πέ­ζης Ατ­τι­κής. Δεν είδα να υπάρ­χει απα­ραί­τη­τη δια­φά­νεια σε σχέση με αγο­ρές εξο­πλι­σμών. Πρό­σφα­τα εί­πα­με ότι πρέ­πει να αγο­ρά­σου­με πιο προ­ω­θη­μέ­να αε­ρο­πλά­να, πόσο κο­στί­ζουν, τι κά­νουν. Πόσο επη­ρε­ά­ζουν τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Τη στιγ­μή που θα έπρε­πε να δια­κό­ψου­με ή να πε­ριο­ρί­σου­με τις δα­πά­νες στη χώρα».

Για το εάν φο­βά­ται έξοδο της Ελ­λά­δας από το ευρώ

Ο κ. Ση­μί­της ση­μεί­ω­σε πως οι συν­θή­κες είναι κακές. «Όταν οι συν­θή­κες είναι κακές και υπάρ­χουν όλες αυτές οι δυ­σκο­λί­ες δεν είναι κα­θό­λου εύ­κο­λο να πεις τι θα γίνει αύριο. Και πρέ­πει να προ­σέ­χεις μη συμ­βεί η κα­τα­στρο­φή. Σχέ­διο δεν πι­στεύω να υπάρ­χει», τό­νι­σε. Πρό­σθε­σε πως φο­βά­ται το ατύ­χη­μα, τον τρόπο που γί­νε­ται η δια­πραγ­μά­τευ­ση. «Η δια­πραγ­μά­τευ­ση γί­νε­ται επί μήνες. Οι αξιο­λο­γή­σεις δεν γί­νο­νται. Και δεν υπάρ­χει άν­θρω­πος στην Ευ­ρώ­πη που ασχο­λεί­ται και στην Ελ­λά­δα που να μη λέει ότι όσο κα­θυ­στε­ρούν οι αξιο­λο­γή­σεις τόσο χει­ρό­τε­ρα γί­νο­νται τα πράγ­μα­τα», ση­μεί­ω­σε.

Η εκτί­μη­σή του για το κλεί­σι­μο της δεύ­τε­ρης αξιο­λό­γη­σης

Σχε­τι­κά με τις προ­θέ­σεις, ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός εκτί­μη­σε ότι «τόσο από ευ­ρω­παϊ­κής πλευ­ράς, όσο και από ελ­λη­νι­κής πλευ­ράς, θέ­λου­με η αξιο­λό­γη­ση να τε­λειώ­σει. Αλλά οι μεν Ευ­ρω­παί­οι θέ­τουν ορι­σμέ­να θέ­μα­τα τα οποία είναι εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λα αυτή η κυ­βέρ­νη­ση να αντι­με­τω­πί­σει, η δε κυ­βέρ­νη­ση για να μην απο­δυ­να­μώ­σει τη θέση της, δε θέλει να κάνει ανα­γκαί­ες υπο­χω­ρή­σεις».

Ο κ. Ση­μί­της πρό­σθε­σε πως «πρέ­πει να κα­τα­λά­βου­με ότι το 2017 είναι μία με­τα­βα­τι­κή πε­ρί­ο­δος, επει­δή γί­νο­νται εκλο­γές στη Γερ­μα­νία και στη Γαλ­λία, δεν μπο­ρούν να παρ­θούν απο­φά­σεις, και ανα­μέ­νουν όλοι να πε­ρά­σει ο χρό­νος αυτός, να δια­μορ­φω­θούν στις δύο, και στις άλλες χώρες, στην Ισπα­νία και στην Ιτα­λία στα­θε­ρές κυ­βερ­νή­σεις με άποψη, για να αρ­χί­σει η δια­πραγ­μά­τευ­ση για όλα αυτά τα εκ­κρε­μή θέ­μα­τα, και κυ­ρί­ως η δια­πραγ­μά­τευ­ση για τη με­τε­ξέ­λι­ξη της Ένω­σης».

Πρέ­πει η αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση να ψη­φί­σει τα μέτρα που θα φέρει η κυ­βέρ­νη­ση και ζη­τούν οι πι­στω­τές;

Ο Κώ­στας Ση­μί­της εξή­γη­σε ότι η Ε.Ε. συ­νεν­νο­εί­ται με την κυ­βέρ­νη­ση της χώρας και η δεύ­τε­ρη απο­φα­σί­ζει πού πρέ­πει να πάρει απο­φά­σεις και να δώσει υπο­σχέ­σεις και να λάβει δε­σμεύ­σεις και αυτή ευ­θύ­νε­ται για την πο­λι­τι­κή της Ελ­λά­δος. «Οι ξένοι δεν μπο­ρούν να ανα­κα­τεύ­ο­νται στην πο­λι­τι­κή των κομ­μά­των, τα κόμ­μα­τα είναι ελεύ­θε­ρα να υπο­στη­ρί­ζουν το οτι­δή­πο­τε πι­στεύ­ουν και οι ξένοι θα πρέ­πει να ανα­λά­βουν ανά­λο­γα τα ρίσκα, τις ευ­θύ­νες κλπ. Αλί­μο­νο τώρα, εάν έρ­χο­νται και οδη­γί­ες από τις Βρυ­ξέλ­λες, από τον οποιον­δή­πο­τε στο κάθε κόμμα της αντι­πο­λί­τευ­σης, θα είναι και αστείο και απα­ρά­δε­κτο σε σχέση με τη λει­τουρ­γία της Δη­μο­κρα­τί­ας», είπε.

Για το εάν η χώρα πρέ­πει να οδη­γη­θεί σε εκλο­γές

«Είναι μία έκτα­κτη κα­τά­στα­ση, η οποία χρειά­ζε­ται μία λύση με προ­σφυ­γή στις εκλο­γές. Το πι­στεύω, διότι οι αντι­θέ­σεις είναι τόσο με­γά­λες, το κυ­βερ­νη­τι­κό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την απο­δο­χή του κοι­νού και υπάρ­χει μία αδυ­να­μία να γίνει μία πο­λι­τι­κή που θα οδη­γή­σει την Ελ­λά­δα μπρο­στά», είπε σχε­τι­κά με το εν­δε­χό­με­νο εκλο­γών. «Χρειά­ζε­ται μία πλειο­ψη­φία στην Βουλή, η οποία έχει τη δύ­να­μη και την ικα­νό­τη­τα να πάρει τις απο­φά­σεις, σή­με­ρα δεν υπάρ­χει αυτό. Γιατί έχει μεν την πλειο­ψη­φία, αλλά σκέ­πτε­ται τούτο, σκέ­πτε­ται το άλλο», πρό­σθε­σε.

Για το χρέος

Σχε­τι­κά με το θέμα του χρέ­ους, κα­τη­γό­ρη­σε την κυ­βέρ­νη­ση ότι ή κο­ροϊ­δεύ­ει τον κόσμο ή δεν αντι­λαμ­βά­νε­ται πως έχει η κα­τά­στα­ση.  «Το θέμα του χρέ­ους, το οποίο η κυ­βέρ­νη­ση κάθε τόσο και λι­γά­κι ανα­δει­κνύ­ει. Πάμε να δια­πραγ­μα­τευ­τού­με για το χρέος, θα πιέ­σου­με για το χρέος, να αλ­λά­ξει το χρέος. Όλα σχε­τι­κά με το χρέος έχουν ρυθ­μι­στεί από το τρίτο μνη­μό­νιο, η δια­δι­κα­σία δη­λα­δή, και η δια­δι­κα­σία λέει, ένα, δύο, τρία, το τέσ­σε­ρα, είναι το ‘18, και το 4 είναι αυτή η δια­πραγ­μά­τευ­ση που θέλει η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση. Όταν λοι­πόν η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση λέει θέλω να δια­πραγ­μα­τευ­τώ αυτά που έχω συμ­φω­νή­σει το ’18, πριν, ή κο­ροϊ­δεύ­ει τον κόσμο ή δεν αντι­λαμ­βά­νε­ται πώς έχει η κα­τά­στα­ση», είπε ο κ. Ση­μί­της.

Συ­νέ­χι­σε λέ­γο­ντας ότι «δεν είναι κακό να ζη­τά­ει πράγ­μα­τα να γί­νουν πιο ευ­νοι­κά, αλλά δεν πρέ­πει να το πα­ρου­σιά­ζει στο κοινό σαν το κε­ντρι­κό θέμα που υπάρ­χει σε κάθε δια­πραγ­μά­τευ­ση, όταν οι άλλοι δεν το θέ­λουν και ξέ­ρουν ότι δε θα πάνε. Είναι μία πα­ρα­πλά­νη­ση του κοι­νού αυτή. Μια πα­ρα­πλά­νη­ση».

Πρό­σθε­σε ότι «γε­νι­κά και οι ελ­λη­νι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, από το 2010 και μετά, μόνο σε ένα πε­ριο­ρι­σμέ­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα υπήρ­ξαν σω­στές. Οι ελ­λη­νι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις δεν υπήρ­ξαν κατά κα­νό­να σω­στές».

Για την επι­λο­γή της κυ­βέρ­νη­σης να ορί­σει Πρό­ε­δρο του ανα­πτυ­ξια­κού συμ­βου­λί­ου κα­θη­γη­τή που υπο­στη­ρί­ζει το Grexit

«Η κυ­βέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε να θε­σπί­σει ένα ανα­πτυ­ξια­κό συμ­βού­λιο. Έκανε ένα με­γα­λό­πρε­πο νόμο αλλά δεν το συ­γκρό­τη­σε», είπε αρ­χι­κά ο κ. Ση­μί­της.
Συ­νέ­χι­σε λέ­γο­ντας ότι «συ­γκρό­τη­σε μο­νά­χα μια επι­τρο­πή ανά­πτυ­ξης στο ανα­πτυ­ξια­κό συμ­βού­λιο της οποί­ας πρό­ε­δρος είναι ένας Αμε­ρι­κά­νος κα­θη­γη­τής ο οποί­ος θέλει την έξοδο της Ελ­λά­δας από το ευρώ. Είναι δυ­να­τόν να είναι αυτός πρό­ε­δρος της ανα­πτυ­ξια­κής επι­τρο­πής. Και αυτή η ανα­πτυ­ξια­κή επι­τρο­πή που θα δεί­ξει πώς θα γίνει η ανά­πτυ­ξη θα συ­νε­δριά­ζει κάθε τρί­μη­νο, αφού έρ­θουν οι διά­φο­ροι απέξω. Γί­νε­ται έτσι η δου­λειά;».Μπήκε η Ελ­λά­δα με σωστά στοι­χεία στη ζώνη του ευρώ;

Ο Κώ­στας Ση­μί­της υπο­γράμ­μι­σε ότι αυτό αμ­φι­σβη­τή­θη­κε από αυ­τούς που κά­να­νε μετά την απο­γρα­φή. «Ήρθε η επό­με­νη κυ­βέρ­νη­ση του κ. Κα­ρα­μαν­λή και είπε ότι κακώς πα­ρου­σιά­σα­τε αυτά τα στοι­χεία διότι δεν εί­χα­τε μέσα και τις στρα­τιω­τι­κές δα­πά­νες. Τις στρα­τιω­τι­κές δα­πά­νες τις χρε­ώ­σα­τε για την εποχή της πα­ρα­λα­βής των όπλων, δη­λα­δή για τα με­τέ­πει­τα χρό­νια. Η απο­γρα­φή εξευ­τέ­λι­σε την Ελ­λά­δα πα­γκο­σμί­ως. Γιατί ήταν η μόνη χώρα η Ελ­λά­δα και η μόνη κυ­βέρ­νη­ση του κ. Κα­ρα­μαν­λή που απευ­θύν­θη­κε στην Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση και είπαν κά­να­νε λάθος αυτοί και άρα είναι κα­τα­δι­κα­στέα η προη­γού­με­νη κυ­βέρ­νη­ση».

Για το τι ακρι­βώς συ­νέ­βη, υπο­γράμ­μι­σε ότι «το 2006 συ­νήλ­θε η επι­τρο­πή του Eurostat η οποία εξε­τά­ζει αυτές τις πε­ρι­πτώ­σεις και είπε ότι η κυ­βέρ­νη­ση μου έκανε σωστά τις εγ­γρα­φές στις στα­τι­στι­κές της αγο­ράς των όπλων, η αγορά των όπλων δεν υπο­λο­γί­ζε­ται όπως λέει η κυ­βέρ­νη­ση Κα­ρα­μαν­λή κατά την στιγ­μή της αγο­ράς, αλλά κατά την στιγ­μή της πα­ρά­δο­σης. Και κα­τό­πιν τού­του τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία έδει­ξαν ότι η Ελ­λά­δα κατά πολύ λίγο, το όριο ήταν 3% το έλ­λειμ­μα της Ελ­λά­δας όταν μπήκε ήταν 3,2..3.3 με την εκ­δο­χή αυτή την οποία είπε η ευ­ρω­παϊ­κή στα­τι­στι­κή υπη­ρε­σία που έλεγ­ξε και όλα τα άλλα στοι­χεία».

Έπρα­ξε σωστά η Ελ­λά­δα που μπήκε στο ευρώ

O κ. Ση­μί­της εξή­γη­σε ότι καμία χώρα της ευ­ρω­παϊ­κής ένω­σης δεν πρέ­πει ή δεν μπο­ρεί να μεί­νει εκτός ευρώ, διότι αν μεί­νει έξω θα είναι πολύ χει­ρό­τε­ρα από ότι αν θα είναι μέσα. «Λόγω της πα­γκο­σμιο­ποί­η­σης όλα είναι και πιο συν­δε­δε­μέ­να. Η Ελ­λά­δα θα είχε δικό της νό­μι­σμα. Τι έχου­με δει με το δικό μας νό­μι­σμα. Την προη­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο είχε υπο­τι­μη­θεί το νό­μι­σμα δύο φορές. Στην Ελ­λά­δα υπήρ­χε ένας πλη­θω­ρι­σμός για 20 και πλέον χρό­νια 20%», εξή­γη­σε. Ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός διε­ρω­τή­θη­κε: «Υπάρ­χει τώρα τέ­τοιος πλη­θω­ρι­σμός; Ή υπήρ­χε από την έντα­ξη και μετά τέ­τοιος πλη­θω­ρι­σμός;». Όπως είπε, «τέ­τοιος πλη­θω­ρι­σμός δεν επι­τρέ­πει κα­τα­θέ­σεις. Δεν επι­τρέ­πει τα κε­φά­λαια να απο­δώ­σουν. Άρα και η Ελ­λά­δα πρέ­πει να συμ­με­τέ­χει στο σύ­στη­μα με όποιες δυ­σκο­λί­ες υπάρ­χουν ή ανι­σό­τη­τες ή κακές ρυθ­μί­σεις στο σύ­στη­μα γιατί έξω από το σύ­στη­μα δεν θα έχει δυ­να­τό­τη­τα ομα­λής επι­βί­ω­σης. Αυτό πι­στεύω εγώ και αυτό δεί­χνει η εμπει­ρία».

Για τις ευ­θύ­νες της κυ­βέρ­νη­σης Κα­ρα­μαν­λή

Ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός ση­μεί­ω­σε ότι η ανά­πτυ­ξη της χώρας από το 2000 που εντά­χθη­κε στην Ευ­ρω­ζώ­νη υπήρ­ξε εξαι­ρε­τι­κή για τις ελ­λη­νι­κές συν­θή­κες. «Από το 2000 η ανά­πτυ­ξη ήταν 4,1% και συ­νέ­χι­σε να είναι υψηλή μέχρι το 2004. Το 2005 κα­τέρ­ρευ­σε και μετά από το 2006 κα­τέρ­ρευ­σε ορι­στι­κά. Το 2009 που έφυγε η κυ­βέρ­νη­ση Κα­ρα­μαν­λή δεν εί­χα­με ανά­πτυ­ξη αλλά εί­χα­με ύφεση -4%», ση­μεί­ω­σε ο Κώ­στας Ση­μί­της. Πρό­σθε­σε ότι «τα τέσ­σε­ρα πρώτα χρό­νια υπήρ­χε ανά­πτυ­ξη». Πρό­σθε­σε ότι στην εξέ­λι­ξη του δη­μο­σί­ου χρέ­ους, σύμ­φω­να με στοι­χεία της ευ­ρω­παϊ­κής ένω­σης, το χρέος ανέ­βη­κε από το 2008 μέχρι το 2009. «Στα 4 πρώτα χρό­νια της δια­κυ­βέρ­νη­σης μας το έλ­λειμ­μα είχε αυ­ξη­θεί μόνο 17 δις. Στα 4 χρό­νια 17 δις, στον ένα χρόνο 36 δις. Αυτή είναι η δια­φο­ρά», πρό­σθε­σε ο κ. Ση­μί­της.

Για τα λάθη της κυ­βέρ­νη­σης Πα­παν­δρέ­ου που οδή­γη­σαν στο Μνη­μό­νιο το 2010

Ο κ. Ση­μί­της άφησε αιχ­μές, λέ­γο­ντας χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά: «Όταν η κυ­βέρ­νη­ση του 2010, έλεγε ότι δεν θέ­λου­με λεφτά, θέ­λου­με την ηθική συ­μπα­ρά­στα­ση της Ένω­σης για να βγού­με από το αδιέ­ξο­δο και επι τέσ­σε­ρις μήνες δεν έλεγε στους Ευ­ρω­παί­ους τι ακρι­βώς έπρε­πε να γίνει, γιατί οι Ευ­ρω­παί­οι να μην κά­νουν αυτό που θέ­λουν;».

Για τις ευ­θύ­νες των ξένων

Ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός ήταν κα­τη­γο­ρη­μα­τι­κός σχε­τι­κά με τις ευ­θύ­νες των εταί­ρων, λέ­γο­ντας πως «βε­βαί­ως και έχουν ευ­θύ­νη οι Ευ­ρω­παί­οι». Όπως είπε, «η ευ­θύ­νη δεν είναι μόνο από την ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά. Το πιο γνω­στό πα­ρά­δειγ­μα είναι ότι στο πρώτο μνη­μό­νιο υπο­λό­γι­σαν ότι μέτρα που θα πά­ρουν, ύφε­σης, θα είναι 2%, και η ύφεση ήταν 6%. Αυτό ήταν ένα λάθος. Βε­βαί­ως και έχουν ευ­θύ­νη, διότι με­ρι­κές φορές ακο­λου­θούν διά­φο­ρες δικές τους πο­ρεί­ες, οι οποί­ες δεν αρ­μό­ζουν στη χώρα, π.χ. δεν έπρε­πε να συμ­φω­νή­σουν σε αυτήν την υπερ­βο­λι­κή φο­ρο­λο­γία η οποία έριξε στην Ελ­λά­δα. Και βε­βαί­ως, όλη αυτή η αντί­λη­ψη της υπερ­βο­λι­κής αυ­στη­ρό­τη­τας, είναι μία αντί­λη­ψη που δεν βοη­θά­ει, στο να αντι­με­τω­πι­στούν τα προ­βλή­μα­τα. Γιατί αν υπήρ­χε μία άλλη πιο ευ­νοϊ­κή αντί­λη­ψη, η πε­ρί­ο­δος ανω­μα­λί­ας θα ήταν με­γα­λύ­τε­ρη, αλλά θα ήταν πιο βέ­βαιη η πο­ρεία προς την ομα­λό­τη­τα».

Για τα πρω­το­γε­νή πλε­ο­νά­σμα­τα της επό­με­νης δε­κα­ε­τί­ας

Ο Κώ­στας Ση­μί­της τό­νι­σε πως «συμ­φω­νή­σα­με, ότι θα υπάρ­χει πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα 3,5%, το 2018, και ότι είναι ανοι­χτό ακόμη το θέμα, αν θα υπάρ­χει ακόμη για δέκα χρό­νια που ζη­τή­σα­νε, για 6 χρό­νια, ή για τρία χρό­νια, που λέει η Ελ­λά­δα». Πρό­σθε­σε ότι «και αυτά τα τρία χρό­νια που λέει η Ελ­λά­δα, είναι υπερ­βο­λι­κό, γιατί ένα πρω­το­γε­νές πλε­ό­να­σμα αυτού του ύψους, προ­έρ­χε­ται μόνο από υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση. Πώς να λένε επεν­δύ­σεις με υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση; Επεν­δύ­σεις δεν γί­νο­νται με υπερ­φο­ρο­λό­γη­ση».

Για το 2001 και την απο­τυ­χία της με­ταρ­ρύθ­μι­σης Γιαν­νί­τση στο ασφα­λι­στι­κό

Ο κ. Ση­μί­της εξή­γη­σε τους λό­γους που δεν πέ­ρα­σε το σχέ­διο Γιαν­νί­τση, λέ­γο­ντας ότι πα­ρου­σιά­στη­κε και έγινε χαμός μετά. «Ξε­ση­κω­θή­κα­νε τα συν­δι­κά­τα, ξε­ση­κω­θή­κα­νε όλα τα κόμ­μα­τα, και δεν μπο­ρού­σε να πε­ρά­σει. Δεν μπο­ρού­σε να πε­ρά­σει για τον εξής λόγο. Θα γι­νό­ταν πο­λι­τι­κή ανα­τα­ρα­χή ή μπο­ρού­σαν να πάνε και σε εκλο­γές και εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο η Ελ­λά­δα, είχε δύο προ­βλή­μα­τα». Εξή­γη­σε πως το ένα πρό­βλη­μα ήταν οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες του 2004. «Οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες δεν προ­ε­τοι­μά­ζο­νται το τε­λευ­ταίο εξά­μη­νο. Προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για τέσ­σε­ρα χρό­νια γιατί πρέ­πει να χτι­στούν πολλά, να σχε­δια­στούν πολλά. Θα δια­τρέ­χα­με τον κίν­δυ­νο, να μην πραγ­μα­το­ποι­ή­σου­με τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες», είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. Το δεύ­τε­ρο πρό­βλη­μα όπως είπε ο κ. Ση­μί­της, ήταν το ευρώ.

«Κυ­κλο­φό­ρη­σε στην Ελ­λά­δα το 2001. Ήταν εκεί­νη την πε­ρί­ο­δο που έπρε­πε να προ­σέ­ξουν όλα τα θέ­μα­τα, τα σχε­τι­κά με το ευρώ. Και δεν ήταν μια πε­ρί­ο­δος που θα μπο­ρού­σε να έχει γίνει μία πο­λι­τι­κή ανα­τα­ρα­χή, το ανα­βά­λα­με. Η επό­με­νη κυ­βέρ­νη­ση της Ν. Δη­μο­κρα­τί­ας γιατί δεν έκανε τί­πο­τα; Γιατί οι επό­με­νες κυ­βερ­νή­σεις, οι οποί­ες ήρθαν μετά το 2010, και με­τα­ξύ αυτών και η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ­ΝΕΛ κά­να­νε ασφα­λι­στι­κό. Λοι­πόν, γιατί φω­νά­ζαν τότε και το κά­να­νε μετά;», ση­μεί­ω­σε.

Ελ­λη­νο­τουρ­κι­κά και κίν­δυ­νος θερ­μού επει­σο­δί­ου

Ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός δεν απέ­κλει­σε ότι μπο­ρεί να γίνει κά­ποιο ατύ­χη­μα διότι «από την τουρ­κι­κή πλευ­ρά προ­βάλ­λο­νται ισχυ­ρι­σμοί οι οποί­οι δε στέ­κο­νται, όμως καμιά φορά και από την ελ­λη­νι­κή πλευ­ρά προ­βάλ­λο­νται ισχυ­ρι­σμοί, οι οποί­οι οδη­γούν σε εντά­σεις με την Τουρ­κία». Εξή­γη­σε ότι «η τα­κτι­κή που ακο­λου­θή­θη­κε μέχρι το 2004 και πάλι μετά από το 2010 για 2 χρό­νια, είναι η τα­κτι­κή των συ­νο­μι­λιών με τους Τούρ­κους για όλα τα προ­βλή­μα­τα τα οποία υπάρ­χουν ώστε να λυ­θούν κατά κά­ποιο τρόπο τα προ­βλή­μα­τα αυτά χωρίς τρι­βές». Διε­ρω­τή­θη­κε στη συ­νέ­χεια, «γιατί να βρι­σκό­μα­στε διαρ­κώς στην ανά­γκη των εξο­πλι­σμών;».

«Ήρθε ο υπουρ­γός Εθνι­κής Άμυ­νας και είπε πρέ­πει να αγο­ρά­σου­με ένα αε­ρο­πλά­νο. Και έγινε και φα­σα­ρία γιατί στη διάρ­κεια της δικής μου δια­κυ­βέρ­νη­σης αγο­ρά­ζα­με αε­ρο­πλά­να λόγω των Ιμίων και τε­θω­ρα­κι­σμέ­να κλπ. Γιατί να έχου­με εξο­πλι­σμούς εμείς στην Ευ­ρώ­πη οι οποί­οι σε πο­σο­στιαία ανα­λο­γία είναι με­γα­λύ­τε­ροι μετά της Μ. Βρε­τα­νί­ας; Εί­μα­στε η χώρα εκεί­νη, η οποία εξο­πλί­ζει πε­ρισ­σό­τε­ρο μετά τη Μ. Βρε­τα­νία. Ανα­λο­γι­κά πάντα», πρό­σθε­σε.

Για την ευ­ρω­παϊ­κή πο­ρεία της Τουρ­κί­ας

«Η Τουρ­κία όπως είναι τώρα δεν πρέ­πει να γίνει μέλος της Ε.Ε. Τώρα, εγώ είμαι ένας ιδιώ­της, ο οποί­ος μπορώ να λέω ελεύ­θε­ρα τη γνώμη μου, η Ελ­λά­δα είναι μία χώρα με ευ­θύ­νες και πρέ­πει να προ­σέ­χει τι λέει», είπε σχε­τι­κά με την εν­δε­χό­με­νη έντα­ξη της Τουρ­κί­ας στην Ε.Ε.

Για το εάν θα πρέ­πει να ενω­θούν τα κόμ­μα­τα της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς

Ο Κώ­στας Ση­μί­της δή­λω­σε σύμ­φω­νος στην ένωση της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς στην Ελ­λά­δα, ώστε να δη­μιουρ­γη­θεί ένας ενιαί­ος χώρος και «να έχει ένα ενιαίο πρό­γραμ­μα». Ση­μεί­ω­σε ότι έχει πάρει μέρος σε αυτές τις συ­ζη­τή­σεις για πολύ καιρό και «επει­δή το απο­τέ­λε­σμα ήταν μη­δε­νι­κό, απο­φά­σι­σα να στα­μα­τή­σω να συμ­με­τέ­χω σε αυτό». Ο κ. Ση­μί­της τό­νι­σε ότι χρειά­ζε­ται μία ενιαιο­ποί­η­ση όλου του χώρου και χρειά­ζε­ται μία νέα ηγε­σία, η οποία δεν απο­κλεί­ει τους πα­λιούς, αλλά έχει και πράγ­μα­τι και­νούρ­γιους και υπάρ­χουν σε αυτόν τον χώρο και άν­θρω­ποι οι οποί­οι και γνώση έχουν και πείρα και νέο πρό­σω­πο.

Για Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη

Ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός δεν πε­ρί­με­νε ο κ. Μη­τσο­τά­κης να κερ­δί­σει τις εκλο­γές στο κόμμα, το οποίο –όπως τό­νι­σε- πρέ­πει να αλ­λά­ξει κάπως. Εξή­γη­σε ότι στη Ν.Δ υπάρ­χουν πα­λαιο-πο­λι­τι­κές αντι­λή­ψεις. «Έκ­πλη­κτος διά­βα­σα στην εφη­με­ρί­δα, την ‘Κα­θη­με­ρι­νή’, ότι ο κ. Μη­τσο­τά­κης έκανε μία διά­λε­ξη, μία πα­ρου­σί­α­ση για την οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή και μετά την πα­ρου­σί­α­ση αυτή για την οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή, δεν ακο­λού­θη­σε συ­ζή­τη­ση, αλλά άρ­χι­σαν να ση­κώ­νο­νται διά­φο­ροι βου­λευ­τές ότι ‘ποιος θα γίνει βου­λευ­τής σε αυτόν τον τόπο, εκεί­νος θα μου πάρει τη θέση, θα χάσω τη θέση’, δη­λα­δή μία συ­ζή­τη­ση ώρας για να προ­στα­τεύ­σουν οι υπάρ­χο­ντες βου­λευ­τές απέ­να­ντι σε υπο­ψή­φιους βου­λευ­τές τη θέση τους». Το χα­ρα­κτή­ρι­σε εξω­φρε­νι­κό, λέ­γο­ντας ότι αυτό δεί­χνει πως «το κόμμα δεν ξέρει ακόμα τι είναι το κύριο, και το κύριο είναι αυτό που έθιξε ο κ. Μη­τσο­τά­κης, η οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή».

skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Μάνος

    Μιλάει αυτός που μας έστειλε στον πάτο. Απάτη ε απάτη.