Το ΕΚΡ ζήτησε την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα

Διέξοδο στην αδυναμία του ΣΕΠΕ να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής μας, δίνει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κων Μπούτσικος.
Στην συνάντηση που είχε χθες ο Εισαγγελικός λειτουργός με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββα Χατζησάββα και τον δικηγόρο του ΕΚΡ κ. Μηνά Τσέρκη τόνισε συγκεκριμένα πως αρκεί πλέον η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τους εργαζόμενους που έχουν πρόβλημα, για να κινούνται οι σχετικές διαδικασίες κατά των εργοδοτών που δεν είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ ενημέρωσε τον κ. Μπούτσικο για τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν προσφάτως από τους ειδικούς επιθεωρητές του ΣΕΠΕ, στα ξενοδοχεία της Ρόδου.
«Η κατάσταση στις τάξεις των εργαζομένων δεν είναι καλή. Αρκετοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, δεν έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται από την περσινή σεζόν. Επίσης ασκούνται πιέσεις, ώστε κάποιοι να ασχολούνται για τέσσερις και τρεις ώρες. Όλοι γνωρίζουμε πως το προσωπικό του συγκεκριμένου κλάδου, απασχολείται πολύ περισσότερο. Επισκέφθηκα τον Εισαγγελέα και τον ενημέρωσα για τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν, αλλά και για τις καταγγελίες που δέχεται το ΕΚΡ για τις συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ ζήτησε από τον κ. Εισαγγελέα που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν την απασχόληση να επισπεύδονται οι διαδικασίες και να ορίζονται γρήγορα οι δίκες που αφορούν εργασιακά ζητήματα και καταβολή δεδουλευμένων.
«Δεσμευθήκαμε να βοηθάμε και εμείς προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία για να ολοκληρώνονται οι φάκελοι», τόνισε ο κ. Σάββας Χατζησάββας, προσθέτοντας στην συνέχεια πως το πρόσχημα της υποστελέχωσης της Επιθεώρησης Εργασίας χρησιμοποιείται μόνο όταν τίθενται θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους.
«Για την επίλυση μιας εργασιακής διαφοράς μπορεί να απαιτηθεί διάστημα 10 ημερών. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα αιτήματα των εργοδοτών που διεκπεραιώνονται αυθημερόν από την ίδια υπηρεσία που πάσχει από έλλειψη προσωπικού», δήλωσε ο κ. Σάββας Χατζησάββας, καταγγέλοντας πως με «ταχύτητα αστραπής», εγκρίθηκαν και όλοι οι φάκελοι που αφορούσαν την απασχόληση αλλοδαπών μαθητών στα ξενοδοχεία του νησιού μας.
«Δεν μπορεί εμείς να περιμένουμε τόσο καιρό για να εξυπηρετηθούμε και οι εργοδότες να κάνουν άμεσα τη δουλειά τους. Να ταλαιπωρούνται και αυτοί», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρχει ισονομία.
Ο κ. Χατζησάββας κατήγγειλε επίσης ότι αρκετές θέσεις στα ξενοδοχεία έχουν καλυφθεί από αλλοδαπούς μαθητές.
«Μπορεί να προσλήφθηκαν οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι αλλά εργάζονται κάτω από δυσμενείς συνθήκες και σε αρκετές περιπτώσεις είναι και απλήρωτοι», είπε ο πρόεδρος του ΕΚΡ που αναφέρθηκε ξανά στο γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι αλλοδαποί μαθητές απασχολούνται στα ξενοδοχεία χωρίς να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας.
«Είναι υποχρεωμένη η Περιφέρεια να προχωρήσει στους σχετικούς ελέγχους στα ξενοδοχεία. Είναι απίστευτο το γεγονός, ότι έκανα τόσο σοβαρές καταγγελίες και δεν ευαισθητοποιήθηκε κανείς», είπε ο κ. Χατζησάββας.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου αναφέρθηκε και στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στο Νότιο Αιγαίο τονίζοντας πως θα πρέπει να τονωθεί η αγορά για να πάψει να ασφυκτιά και να δημιουργηθούν και θέσεις απασχόλησης.
«Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στον κλάδο της οικοδομής. Έχει συμβάλει σε αυτό και η απόφαση του ΟΕΚ για το πάγωμα των δανείων για την ανέγερση κατοικιών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
Ο κ. Χατζησάββας ενημέρωσε χθες και για τη απόφαση που έχει ληφθεί για την συμμετοχή στην απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για τις 15 Ιουνίου.
«Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στους χώρους του Εργατικού Κέντρου και εν συνεχεία πορεία η οποία θα καταλήξει στο κέντρο της πόλης, δήλωσε ο κ. Σ. Χατζησάββας».