ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί-Ενταλμα σύλληψης από την Αγκυρα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
οκτω

Αντι­δρώ­ντας, η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλ­λη­ψης σε βάρος των Τούρκων στρα­τιω­τι­κών, μετα­δί­δουν τουρ­κικά πρα­κτο­ρεία ειδή­σεων – Πώς αιτιο­λο­γεί την απόφασή του το ανώτατο δικα­στή­ριο

Την απόφαση να μην προ­χω­ρή­σει στην έκδοση στην Τουρκία των 8 Τούρκων αξιω­μα­τι­κών που διέ­φυ­γαν στην Ελλάδα την επομένη του πρα­ξι­κο­πή­μα­τος ενα­ντίον του Ερντο­γάν, έλαβε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Υπέρ της από­φα­σης να μην εκδο­θούν οι 8 Τούρκοι στρα­τιω­τι­κοί στην γει­το­νική χώρα είχαν ταχθεί επι­φα­νείς εκπρό­σω­ποι του ελλη­νι­κού νομικού κόσμου.

Οι 8 Τούρκοι στρα­τιω­τι­κοί είχαν φθάσει στη χώρα μας (Αλε­ξαν­δρού­πολη) με στρα­τιω­τικό ελι­κό­πτερο το περα­σμένο καλο­καίρι μετά το απο­τυ­χη­μένο πρα­ξι­κό­πημα στην Τουρκία.

Οι αρε­ο­πα­γί­τες δεν έκαναν δεκτά τα αιτή­ματα των τουρ­κι­κών αρχών για έκδοση των τούρκων στρα­τιω­τι­κών και έκαναν δεκτά τα αιτή­ματα τους για αναί­ρεση των απο­φά­σεων του Συμ­βου­λίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.

Το σκε­πτικό του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με τις απο­φά­σεις του Αρείου Πάγου «η πιθα­νό­τητα   ακυ­ρώ­σεως ή περι­στο­λής του πλαι­σίου δικαιω­μά­των όλων των εκζη­του­μέ­νων ανε­ξαρ­τή­τως του βαθμού ενοχής ή βαρύ­τη­τας των αδι­κη­μά­των, δεν επι­τρέ­πει την εφαρ­μογή δια­τά­σεων που ρυθ­μί­ζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υπο­χω­ρούν έναντι των υπέρ­τε­ρης σημα­σίας κανόνων που προ­στα­τεύ­ουν τα δικαιώ­ματα του ανθρώ­που».

Οι απο­φά­σεις του Αρείου Πάγου είναι  αμε­τά­κλη­τες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο.

Πάντως οι απο­φά­σεις και των τριών συν­θέ­σεων των ποι­νι­κών τμη­μά­των του αρείου πάγου ήταν ομό­φω­νες.

Ο Άρειος Πάγος διέταξε να αφεθούν ελεύ­θε­ροι οι οκτώ, όμως θα κρα­τη­θούν ακόμη στο αστυ­νο­μικό τμήμα του Ολυ­μπια­κού Χωριού για περίπου τρεις μήνες,  καθώς εκκρε­μούν σε βάρος τους διοι­κη­τικά μέτρα ενόψει της δια­δι­κα­σίας χορή­γη­σης ασύλου.

Η αντί­δραση της Άγκυρας: Ένταλμα σύλ­λη­ψης για τους 8

Η Άγκυρα εξέδωσε ένταλμα σύλ­λη­ψης σε βάρος των Τούρκων στρα­τιω­τι­κών που αρνεί­ται να εκδώσει η Αθήνα, μετα­δί­δουν τουρ­κικά πρα­κτο­ρεία ειδή­σεων.

ΝΔ: Ο Άρειος Πάγος κράτησε ψηλά το κύρος της χώρας

Ο Νίκος Πανα­γιω­τό­που­λος, τομε­άρ­χης Δικαιο­σύ­νης, Δια­φά­νειας και Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των της Νέας Δημο­κρα­τίας, έκανε την ακό­λουθη δήλωση μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου:

«Η ελλη­νική Δικαιο­σύνη απο­φά­σισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρα­τιω­τι­κών.

Απο­φάν­θηκε με βάση το  θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Πατρί­δας μας, τις αρχές και τις αξίες Κράτους Δικαίου, κρα­τώ­ντας ψηλά το κύρος της χώρας.

Απέ­δειξε σεβασμό στο ευρω­παϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμε­λιώδη λίθο του οποίου απο­τε­λεί η Ευρω­παϊκή Σύμβαση Δικαιω­μά­των του Ανθρώ­που».

Λοβέρ­δος: Πιστεύ­ουμε στη δικαιο­σύνη, πιστεύ­ουμε στη Δημο­κρα­τία

«Δεν εκδί­δο­νται οι οκτώ Τούρκοι αξιω­μα­τι­κοί.Πιστεύ­ουμε στη Δικαιο­σύνη.Πιστεύ­ουμε στη Δημο­κρα­τία» σχο­λί­ασε ο Ανδρέας Λοβέρ­δος, κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος της Δημο­κρα­τι­κής Συμπα­ρά­τα­ξης, για την μη έκδοση των Τούρκων αξιω­μα­τι­κών.

Οι δηλώ­σεις των δικη­γό­ρων των οκτώ

Οι συνή­γο­ροι των 8 Τούρκων στρα­τιω­τι­κών, Χρίστος Μυλω­νό­που­λος και Όμηρος Ζέλιος, μετά την ανα­κοί­νωση των απο­φά­σεων του Αρείου Πάγου, με τις οποίες κρίθηκε ότι δεν θα εκδο­θούν στην γείτονα χώρα οι «8», προ­έ­βη­σαν στις κάτωθι δηλώ­σεις:

Χρίστος Μυλω­νό­που­λος:

«Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρω­παϊ­κές αξίες και την ελλη­νική Δικαιο­σύνη. Δια­κυ­βευό­ταν η αξιο­πρέ­πεια του ελλη­νι­κού δικα­στι­κού συστή­μα­τος. Η απόφαση απο­τε­λεί υποθήκη για τους νέους νομι­κούς.

Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγου­ρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Κανο­νικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύ­θε­ροι, καθώς δεν υπάρ­χουν διοι­κη­τικά μέτρα σε βάρος τους.

Οι ίδιοι, με αξιο­πρέ­πεια υπέ­μει­ναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφρά­ζουν ευχα­ρι­στίες για τη συμπα­ρά­σταση των Ελλήνων».

Όμηρος Ζέλιος:

«Η σημε­ρινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιο­σύνη μπορεί να απο­τε­λέ­σει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφή­νε­ται να λει­τουρ­γή­σει ανε­ξάρ­τητη. Αξίζουν συγ­χα­ρη­τή­ρια σε όλους τους αρε­ο­πα­γί­τες και τους εισαγ­γε­λείς, που έδειξαν σθένος, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά δια­σφα­λί­ζει τις ευρω­παϊ­κές και τα ανθρώ­πινα δικαιώ­ματα».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.