ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Η έλλειψη επεξεργασίας για την ακρίβεια των στοιχείων των τουριστικών αφίξεων, δημιουργεί ψευδή και ανακριβή εικόνα για τον τουρισμό μας»

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Μάνος Κόνσολας

Στη Βουλή φέρνει το ζήτημα της ακρί­βειας των στοι­χείων για τις του­ρι­στι­κές αφίξεις ο Τομε­άρ­χης Του­ρι­σμού της Νέας Δημο­κρα­τίας και Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου, κ. Μάνος Κόν­σο­λας, κατα­θέ­το­ντας Επί­καιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Του­ρι­σμού.

Σε δήλωσή του, ο Τομε­άρ­χης Του­ρι­σμού της Ν.Δ., επι­ση­μαί­νει:

«Τα στα­τι­στικά στοι­χεία για τις αφίξεις δεν προ­σφέ­ρο­νται για «δημιουρ­γική λογι­στική» και για πολι­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες. Αντί­θετα, πρέπει να χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από ακρί­βεια.

Επι­σή­μανα ότι απου­σιά­ζει η δευ­τε­ρο­γε­νής και εξει­δι­κευ­μένη επε­ξερ­γα­σία των στοι­χείων των αφίξεων. Αυτό έχει ως απο­τέ­λε­σμα να προ­σμε­τρώ­νται στους του­ρί­στες Έλληνες που εργά­ζο­νται στο εξω­τε­ρικό, αλλά και κάτοι­κοι γει­το­νι­κών χωρών που επι­σκέ­πτο­νται για λίγες ώρες την Ελλάδα. Κάπως έτσι, εμφα­νί­ζε­ται το Κράτος των Σκοπίων να είναι η πρώτη του­ρι­στική αγορά για τη χώρα μας με τρία εκα­τομ­μύ­ρια επι­σκέ­πτες το χρόνο….

Η Τράπεζα της Ελλάδας ορθώς κατα­γρά­φει τα στοι­χεία για τον αριθμό των αφίξεων αλλά και για τα έσοδα. Το πρό­βλημα, όμως, έγκει­ται στην έλλειψη ενός θεσμι­κού και εξει­δι­κευ­μέ­νου οργάνου, που θα επε­ξερ­γά­ζε­ται αυτά τα στοι­χεία, ενός Ερευ­νη­τι­κού Ινστι­τού­του για τον του­ρι­σμό. Τα στοι­χεία των αφίξεων, αλλά και όλα τα δεδο­μένα που αφορούν στον του­ρι­σμό, πρέπει να χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από ακρί­βεια, να υπό­κει­νται σε ορθο­λο­γική και λεπτο­μερή επε­ξερ­γα­σία προ­κει­μέ­νου να πιστο­ποιεί­ται η ακρί­βειά τους. Είναι ανα­γκαία προ­ϋ­πό­θεση για να μπορούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ως εργα­λείο για τη δια­μόρ­φωση πολι­τι­κών και διορ­θω­τι­κών παρεμ­βά­σεων».

Ακο­λου­θεί το πλήρες κείμενο της Επί­και­ρης Ερώ­τη­σης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 20 Ιανουα­ρίου 2017

Αρ.Πρ.:364/20.01.2017

Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Η Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κυρία Υπουργό Του­ρι­σμού

ΘΕΜΑ: «Η έλλειψη δευ­τε­ρο­γε­νούς και εξει­δι­κευ­μέ­νης επε­ξερ­γα­σίας των στοι­χείων των αφίξεων, δημιουρ­γεί ψευδή και ανα­κριβή εικόνα για τον του­ρι­σμό μας»

Κυρία Υπουργέ,

Τα στα­τι­στικά στοι­χεία για τις αφίξεις αλλά και τα έσοδα στον του­ρι­σμό, δεν μπορούν να μετα­τρέ­πο­νται σε πρώτη ύλη για τη δημιουρ­γία εντυ­πώ­σεων και για την άσκηση «δημιουρ­γι­κής λογι­στι­κής», με γνώμονα μικρο­κομ­μα­τι­κές και πολι­τι­κές σκο­πι­μό­τη­τες.

Αντί­θετα, τα στοι­χεία των αφίξεων αλλά και όλα τα δεδο­μένα που αφορούν στον του­ρι­σμό πρέπει να χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από ακρί­βεια, να υπό­κει­νται σε ορθο­λο­γική και λεπτο­μερή επε­ξερ­γα­σία προ­κει­μέ­νου να πιστο­ποιεί­ται η ακρί­βειά τους. Είναι ανα­γκαία προ­ϋ­πό­θεση για να μπορούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν ως εργα­λείο για τη δια­μόρ­φωση πολι­τι­κών και διορ­θω­τι­κών παρεμ­βά­σεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδας, ορθώς, κατα­γρά­φει τα στοι­χεία για τον αριθμό των αφίξεων αλλά και για τα έσοδα. Το πρό­βλημα, όμως, έγκει­ται στην έλλειψη ενός θεσμι­κού και εξει­δι­κευ­μέ­νου οργάνου, που θα επε­ξερ­γά­ζε­ται αυτά τα στοι­χεία.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό, ότι στις αφίξεις προ­σμε­τρώ­νται και οι μονο­ή­με­ρες ή ολι­γό­ω­ρες επι­σκέ­ψεις πολιτών από γει­το­νι­κές χώρες αλλά και Ελλήνων που εργά­ζο­νται στο εξω­τε­ρικό. Σε καμία περί­πτωση όλοι αυτοί δεν μπορούν να προ­σμε­τρώ­νται στις του­ρι­στι­κές αφίξεις. Χρειά­ζε­ται μια δευ­τε­ρο­γε­νής επε­ξερ­γα­σία για να δια­πι­στω­θεί ποιοι είναι του­ρί­στες.

Ένα παρά­δειγμα, που ανα­δει­κνύει αυτή τη στρέ­βλωση, ανα­δει­κνύ­ε­ται από τα στοι­χεία της ΤτΕ το 2015 για τις αφίξεις. Σύμφωνα με αυτά, τη μεγα­λύ­τερη συμ­με­τοχή ως προς το σύνολο των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης, έχει η ΠΓ∆Μ με ποσοστό 12,8%, που μετα­φρά­ζε­ται σε τρία εκ. επι­σκέ­πτες, κάτι που φυσικά ισχύει αλλά πρό­κει­ται για ολι­γό­ω­ρες ή μονο­ή­με­ρες επι­σκέ­ψεις που δεν μπορούν να θεω­ρού­νται ως του­ρι­στι­κές αφίξεις.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερω­τά­ται η Κυρία Υπουρ­γός

1. Εάν γνω­ρί­ζει το πρό­βλημα και τη στρέ­βλωση που υπάρχει σχετικά με τα στοι­χεία των αφίξεων και την έλλειψη δευ­τε­ρο­γε­νούς και λεπτο­με­ρούς επε­ξερ­γα­σίας τους και με ποιο τρόπο προ­τί­θε­ται να το αντι­με­τω­πί­σει.

Ο Ερωτών Βου­λευ­τής

Μάνος Κόν­σο­λας

Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.