ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ύπατη Αρμοστεία: Να επιταχυνθεί η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πλοιο μεταναστες
Μέγεθος γραμμάτων

«Μέχρι τις 4 Ια­νουα­ρί­ου, μόνο 7.760 αι­τού­ντες άσυλο είχαν απο­χω­ρή­σει ή είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί να φύ­γουν από την Ελ­λά­δα στο πλαί­σιο του Μη­χα­νι­σμού Με­τε­γκα­τά­στα­σης της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, ο οποί­ος είχε συμ­φω­νη­θεί στα τέλη του 2015 για μια πε­ρί­ο­δο δύο ετών» ση­μειώ­νει σε ανα­κοί­νω­ση της η Ύπατη Αρ­μο­στεία του ΟΗΕ για τους πρό­σφυ­γες.

Ο αριθ­μός αυτός αντι­στοι­χεί πε­ρί­που στο 12% των 66.400 θέ­σε­ων που συμ­φω­νή­θη­καν την πε­ρα­σμέ­νη χρο­νιά «και απο­τε­λεί εξαι­ρε­τι­κά χα­μη­λό πο­σο­στό» ση­μειώ­νε­ται στην ίδια ανα­κοί­νω­ση.

Η Ύπατη Αρ­μο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες επα­να­λαμ­βά­νει την έκ­κλη­σή της να επι­τα­χυν­θεί η με­τα­φο­ρά αι­τού­ντων άσυλο από τα νησιά του Αι­γαί­ου στην εν­δο­χώ­ρα.

«Ακόμα και μετά τις πρό­σφα­τες προ­σπά­θειες βελ­τί­ω­σης της κα­τά­στα­σης, οι συν­θή­κες σε πολ­λούς χώ­ρους φι­λο­ξε­νί­ας στα νησιά πα­ρα­μέ­νουν ιδιαί­τε­ρα ελ­λι­πείς» ση­μειώ­νε­ται στην ανα­κοί­νω­ση όπου υπο­γραμ­μί­ζε­ται ακόμα πως «ιδιαί­τε­ρη ανη­συ­χία προ­κα­λεί η κα­τά­στα­ση στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο. Στη Σάμο, πε­ρί­που 700 άν­θρω­ποι, ανά­με­σά τους μικρά παι­διά και άλλα ευά­λω­τα άτομα, πα­ρα­μέ­νουν σε σκη­νές που δεν δια­θέ­τουν θέρ­μαν­ση στο κέ­ντρο υπο­δο­χής και ταυ­το­ποί­η­σης».

Θερ­μαι­νό­με­νες σκη­νές στη Λέσβο, θερ­μα­ντι­κά σώ­μα­τα στη Σούδα της Χίου, δια­νο­μή κου­βερ­τών και υπνό­σα­κων

Σχε­τι­κά με τις κακές και­ρι­κές συν­θή­κες που από το πρωί επι­κρα­τούν στο βό­ρειο Αι­γαίο, η Ύπατη Αρ­μο­στεία υπο­στη­ρί­ζει πως «πα­ρό­λο που έχουν δια­νεί­μει πολ­λές εκα­το­ντά­δες κου­βέρ­τες, υπνό­σα­κους και βα­σι­κά είδη προ­στα­σί­ας για τον χει­μώ­να, είναι ξε­κά­θα­ρο ότι οι άν­θρω­ποι θα βρί­σκο­νταν σε κα­λύ­τε­ρη θέση στην εν­δο­χώ­ρα και ότι θα πρέ­πει να με­τα­φερ­θούν εκεί πιο γρή­γο­ρα και σε με­γα­λύ­τε­ρους αριθ­μούς».

Στον κα­ταυ­λι­σμό στη Σούδα της Χίου γί­νε­ται προ­σπά­θεια να εγκα­τα­στα­θούν ηλε­κτρι­κά θερ­μα­ντι­κά σώ­μα­τα σε κάθε μο­νά­δα στέ­γα­σης και στέλ­νο­νται πε­ρισ­σό­τε­ρα βα­σι­κά είδη πρώ­της ανά­γκης για να βοη­θη­θούν οι άν­θρω­ποι να αντι­με­τω­πί­σουν τον χει­μώ­να. Πα­ρέ­χο­νται επί­σης πε­ρισ­σό­τε­ρα καύ­σι­μα για την πα­ρο­χή θέρ­μαν­σης.

Στη Λέσβο τέλος, δύο θερ­μαι­νό­με­νες με­γά­λες σκη­νές έχουν στη­θεί στη Μόρια για να αυ­ξη­θούν οι ζε­στοί χώροι. Μία ακόμα βρί­σκε­ται στις βό­ρειες ακτές. Σε συ­νερ­γα­σία δε με την ορ­γά­νω­ση Eurorelief, πραγ­μα­το­ποιού­νται κι άλλες ερ­γα­σί­ες που αφο­ρούν τη μό­νω­ση και την το­πο­θέ­τη­ση ξύ­λι­νων δα­πέ­δων σε πε­ρισ­σό­τε­ρες σκη­νές.

Στην ανα­κοί­νω­ση της τέλος η Ύπατη Αρ­μο­στεία του ΟΗΕ για τους πρό­σφυ­γες ανα­φέ­ρει ότι «οι με­τα­φο­ρές αι­τού­ντων άσυλο από τα νησιά στην εν­δο­χώ­ρα επι­τρέ­πο­νται μόνο αφού έχει ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία κα­τα­γρα­φής, ή σε πε­ρι­πτώ­σεις ιδιαί­τε­ρα ευά­λω­των ατό­μων. Στην κα­θυ­στέ­ρη­ση των με­τα­φο­ρών έχει συμ­βάλ­λει ο αργός ρυθ­μός της κα­τα­γρα­φής ή του εντο­πι­σμού των ευά­λω­των ατό­μων, και πα­λαιό­τε­ρα η έλ­λει­ψη κα­τάλ­λη­λων χώρων στην εν­δο­χώ­ρα. Με­τα­ξύ άλλων, η κα­θυ­στέ­ρη­ση αυτή έχει οδη­γή­σει στο με­γά­λο συ­νω­στι­σμό των χώρων φι­λο­ξε­νί­ας, οι οποί­οι δη­μιουρ­γή­θη­καν για πολύ λι­γό­τε­ρους αν­θρώ­πους, και στην αύ­ξη­ση των κιν­δύ­νων στον τομέα της προ­στα­σί­ας».

Τέλος, υπεν­θυ­μί­ζε­ται στις χώρες της Ευ­ρω­παϊ­κής ‘Ένω­σης «η συ­νε­χής και επεί­γου­σα ανά­γκη που υπάρ­χει να βρε­θεί λύση για την κα­τά­στα­ση που επι­κρα­τεί στην Ελ­λά­δα μέσω της με­τε­γκα­τά­στα­σης αι­τού­ντων άσυλο σε άλλα κράτη μέλη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.