ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι 13+1 αλλάγες που σαρώνουν τα εισοδήματα των πολιτών

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Βενζινάδικο

Πρώτη εμφανής επί­πτωση η αύξηση κατά 4 λεπτών της αμό­λυ­βδης και κατά 10 λεπτών του πετρε­λαίου κίνησης – Μείωση 40% και στις παραγ­γε­λίες για πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης

Επώ­δυ­νες για την τσέπη εκα­τομ­μύ­ρια πολιτών είναι οι αλλαγές που φέρνει το 2017 από τις αυξή­σεις άμεσων και έμμεσων φόρων, τις αλλαγές στις συντά­ξεις, την κατάρ­γηση επι­δο­μά­των και την αύξηση των φόρων στα ακίνητα.

Η Εθνική Συνο­μο­σπον­δία Ελλη­νι­κού Εμπο­ρίου συνέ­ταξε έναν κατά­λογο με τις 13 βασι­κό­τε­ρες αλλαγές που φέρνει το νέο έτος επη­ρέ­α­ζο­ντας την καθη­με­ρι­νό­τητα και την ποιό­τητα ζωής των πολιτών, οι οποίοι ήδη βιώνουν τις επι­πτώ­σεις π.χ. από την αύξηση των τιμών των καυ­σί­μων που σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις ξεπέ­ρασε και το 1,9 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Πρα­τη­ριού­χων Εμπόρων Καυ­σί­μων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργο Ασμά­το­γλου από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατα­νά­λω­σης το πετρέ­λαιο και το υγρα­έ­ριο κίνησης ακρι­βαί­νουν κατά 10 λεπτά ενώ η αμό­λυ­βδη κατά 4 λεπτά.

Την ίδια ώρα οι πολίτες επι­λέ­γουν – παρά την κακο­και­ρία των προη­γού­με­νων ημερών – να κρα­τή­σουν «παγω­μένα» τα σπίτια τους όπως προ­κύ­πτει από το γεγονός ότι οι παραγ­γε­λίες για πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης έχουν μειωθεί έως και κατά 40% το διά­στημα 15 Οκτωβρίου-15 Νοεμ­βρίου, όπως γράφει ο Ελεύ­θε­ρος Τύπος.

Οι 13 αλλαγές όπως τις κατέ­γραψε η ΕΣΕΕ έχουν ως εξής:

– Αύξηση φόρων και τελών καθώς το 2017 φέρνει αύξηση του φόρου μερι­σμά­των από 10% σε 15%, επιβολή τέλους συν­δρο­μη­τών στα­θε­ρής τηλε­φω­νίας 5%, επιβολή φόρου κατα­νά­λω­σης στα υγρά ανα­πλή­ρω­σης ηλε­κτρο­νι­κού τσι­γά­ρου, επιβολή φόρου κατα­νά­λω­σης στον καφέ, αύξηση σε 26% από 20% του συντε­λε­στή του ανα­λο­γι­κού φόρου τσι­γά­ρων, αύξηση του ειδικού φόρου κατα­νά­λω­σης στα καύσιμα

– Το κόστος των αυξή­σεων ανα­λύ­ε­ται ως εξής: 716 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισο­δή­μα­τος, 668,5 εκατ. ευρώ από την εισφορά αλλη­λεγ­γύης, 218,4 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ 24%, 12,5 εκατ. ευρώ από τα τέλη κυκλο­φο­ρίας, 91 εκατ. ευρώ από τον φόρο επι­χει­ρή­σεων, 142 εκατ. ευρώ από τσιγάρα και ηλε­κτρο­νικά τσιγάρα, 439,6 εκατ. ευρώ από καύσιμα, 19,3 εκατ. ευρώ από επεν­δυ­τικά σχήματα, 14,6 εκατ. ευρώ από συν­δρο­μη­τική τηλε­ό­ραση, 25,8 εκατ. ευρώ από την μπίρα, 62 εκατ. ευρώ από καφέ, 54,2 εκατ. ευρώ από σταθερή τηλε­φω­νιία

– Οι εργα­ζό­με­νοι ως απο­τέ­λε­σμα των παρα­πάνω αυξή­σεων είναι της τάξης των 716 εκατ. ευρώ για τους εργα­ζο­μέ­νους από τον φόρο εισο­δή­μα­τος και των 687 εκατ. ευρώ από τις περι­κο­πές στις συντά­ξεις.

– Τιμο­λό­για και απο­δεί­ξεις μέσω εφορίας. Πάνω από 1 εκατ. επι­χει­ρή­σεις και ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τίες με το νέο έτος θα έχουν την υπο­χρέ­ωση να δια­βι­βά­ζουν ηλε­κτρο­νικά στη Γενική Γραμ­μα­τεία Δημο­σίων Εσόδων τα δεδο­μένα όλων των τιμο­λο­γίων των απο­δεί­ξων λανι­γκών συναλ­λα­γών και των λοιπών φορο­λο­γι­κών στοι­χείων που εκδί­δουν

– Κίν­δυ­νοι για κατάρ­γηση 15 φορο­α­παλ­λα­γών (ΦΠΑ στην εκπαί­δευση, μειω­μένα τεκ­μή­ρια για συντα­ξιού­χους άνω των 65 ετών κ.α.)

– Αλλαγές στις συντά­ξεις. Επα­νυ­πο­λο­γι­σμός 2,6 εκα­τομ­μυ­ρίων κύριων συντά­ξεων, αύξηση κόστους εξα­γο­ράς πλα­σμα­τι­κών ετών, νέα περι­κοπή ΕΚΑΣ κ.α.

– Αυξή­σεις φόρων στα ακίνητα έως 36,3% το 2017

– Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

– Κατάρ­γηση επι­δο­μά­των στο όνομα του κατώ­τα­του εγγυ­η­μέ­νου εισο­δή­μα­τος

– Μιείωση μισθών λόγω αύξησης ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών

– Χαράτσι ασφά­λι­σης για ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τίες

– Σύνδεση αφο­ρο­λό­γη­του με τις συναλ­λα­γές που θα γίνο­νται μέσω καρτών και ηλε­κτρο­νι­κών συναλ­λα­γών

– Αλλαγές, τέλος, ανα­μέ­νε­ται να επέλ­θουν μετά την επι­και­ρο­ποί­ηση του μνη­μο­νίου υπό την πρου­πό­θεση της ολο­κλή­ρω­σης της β΄ αξιο­λό­γη­σης.

protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.